The Village Україна підбиває підсумки 2022 року, висвітлюючи головні заклади, які припинили роботу впродовж цього часу в Києві.

Раніше ми пригадували закриття осені, літа та першого півріччя 2022 року, а також 75 закладів, які закрили в місті за 2021 рік.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.

  • Ресторани й кафе

 Фудхол Stars у ТРЦ Blockbuster Mall

Формат: фудхол

Де: ТРЦ Blockbuster Mall, проспект Бандери, 36

Stars – це фудхол зі 30 корнерами, який ТРЦ Blockbuster Mall запускав разом із російським ресторатором Антон Пінський. Засновники визначали формат як «головний фудмаркет країни», серед ресторанних форматів були:«Боже, Ніна» з грузинською кухнею, «Три Хуана» – з мексиканською та «Нові вуйки» – з українською. Фудхол припинив роботу після 24 лютого.

Coco на Мечникова

Формат: ресторан японської кухні

Де: вулиця Мечникова, 16

Coco New Japanese – це ресторан японської кухні, який Mimosa Family запускали з шеф-кухарем Олексієм Краковським у лютому 2021 року. Концепцію кухні побудували навколо культури йошоку, яка адаптує європейські страви в японських техніках і виконаннях. Рішення про закриття ухвалили на початку лютого. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан Fishkultura.

«Рибний базар» на Володимирській

Формат: рибний ресторан

Де: вулиця Володимирська, 24-А

«Рибний базар» – це рибний ресторан на вулиці Володимирській, біля Софійської площі, який працював із 2007 року. Формат описували як «ідеальний простір для любителів стильного проведення часу під акомпанемент страв із риби й морепродуктів».

«Редкая птица» на Бессарабці

Формат: ресторан

Де: вулиця Басейна, 1/2

«Редкая птица» – це заклад рестораторів Дмитра Заходякіна й Аліни Косічкіної («Хлібний», Holy Burger, «Стейкхаус»). Відкривали проєкт як шефський формат: за кухню відповідав російський шеф-кухар Ілля Васильєв. Інтер’єр – відповідальність російської дизайнерки Наталії Белоногової. У меню не прив’язувалися до одного регіону: том-ям, севіче та вареники з вишнею. У грудні в приміщенні відкрили заклад «Жар і м’ясо».

«У Хромого Пола» біля площі Слави

Формат: ресторан чеської кухні

Де: вулиця Омеляновича-Павленка, 4

«У Хромого Пола» – це заклад чеської кухні від Fozzy Group, який працює з 2012 року. 29 січня ресторан тимчасово припинив роботу через реконструкцію будівлі на вулиці Омеляновича-Павленка на Печерську: «Будівлю, у якій працює ресторан, будуть реконструювати. Маємо надію, із часом ресторан знову зустрічатиме гостей на звичному для них місці». Реконструкція триватиме щонайменше три роки.

Banh Mi vs Marketing на Печерську

Формат: моноформат бань мі

Де: вулиця Цитадельна, 6/8

Banh Mi vs Marketing – це заклад зі в’єтнамськими сендвічами бань мі та супом фо від команди Ramen vs Marketing. Заклад на Цитадельній на Печерську відкрили восени 2017 року. Окрім моноформату, він працював як заготівельний цех і магазин, а в перші місяці повномасштабної війни шеф-кухар Женя Михайленко організував тут волонтерську кухню.

Gastrofamily Food Market на Оболоні

Формат: фудхол

Де: проспект Героїв Сталінграда, 16-Б

Gastrofamily Food Market – це фудхоли від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». У червні 2021 року заклад із сімома корнерами відкрили на Оболоні: серед іншого – «Білий налив», «БПШ» і Caviarnya.

Carpaccio на Софіївській

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Софіївська, 14

Carpaccio – ресторан італійської кухні на вулиці Софіївській, який працював з 2011 року. У червні в приміщенні почав роботу новий заклад Gustoso. Ще один ресторан Carpaccio продовжує роботу на Дніпровській набережній.

Hakamada Sushi & Bowl на Жилянській

Формат: ресторан

Де: вулиця Жилянська, 75

Hakamada Sushi & Bowl – ресторан у бізнес-центрі «Євразія» на Жилянській, який запускала колишня виконавча директорка «Ресторанів Савви Лібкіна» Інна Дворська. Вибір назви пояснювали японським терміном, що означає «рисове поле». Згодом обрали нову назву Moon Rabbits, відкривши другий заклад під брендом поблизу Львівської площі. У липні на локації на Жилянській запустили шосту кав’ярню мережі Takava Coffee-Buffet.

«Чебуречна від «Чорноморки» на Львівській площі

Формат: чебуречна

Де: Львівська площа, 4-В

«Чебуречна» – це заклад із чебуреками на Львівській площі, який у травні 2021 року відкрила мережа «Черноморка». Раніше в цьому приміщенні запускали кафе «Драже» та Saravsari. Нині на локації працює заклад Osminog.

Tiger на Саксаганського

Формат: кафе з азійськими стравами

Де: вулиця Саксаганського, 40

Tiger – це кафе з азійськими стравами й коктейлями, яке влітку 2019 року відкрили блогери Таня Пренткович та Орест Мурій. На початку 2022 року в приміщенні на Саксаганського відкрили гастробар Sreda, наразі він не працює.

Itzel на Нижньому Валу

Формат: ресторан

Де: вулиця Нижній Вал, 19

Itzel – це заклад на Подолі, який запустили засновник Aroma Espresso Bar Яків Лівшиц, шеф-кухар Юрій Ковриженко та Berryland Cidery. У просторі на Нижньому Валу пропонували сендвічі зі шніцелями й сидр до них. Спочатку формат запустили на доставку, а в грудні 2020-го відкрили фізичний простір на Подолі. Нині в приміщенні працює кафе Unibo.

Frida на Хмельницького

Формат: ресторан мексиканської кухні

Де: вулиця Хмельницького, 29/2

Frida – це ресторан мексиканської кухні на вулиці Хмельницького, який відкрили в липні 2021 року. Раніше в приміщенні працювали заклади «Хінкальня» та «7 пятниц», а на початку року тут відкрили мережевий грузинський ресторан Sanatrelo.

«Їстина» на Воздвиженці

Формат: ресторан

Де: вулиця Воздвиженська, 51-А

«Їстина» – це ресторан на Воздвиженці, поряд з Андріївським узвозом, який відкрили в лютому 2020 року. Працювали з підходом comfort food, також пропонували сніданки й напої. Раніше в цьому приміщенні запускали заклад Mai Satai.

«У Гіоргі» на Воздвиженці

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Кожум’яцька, 20

«У Гіоргі» – це ресторан грузинської кухні на Воздвиженці. У двоповерховому закладі на Кожум’яцькій із 2019 року готували хінкалі та хачапурі за традиційними сімейними рецептами. У січні в приміщенні почав роботу новий заклад мережі азійських кафе Kitaika, а також новий формат власників Taco Zodiaco.

Arirang біля «Либідської»

Де: вулиця Антоновича, 160

Arirang – це ресторан корейської кухні неподалік від Либідської площі. Заклад припинив роботу 24 лютого, відтоді він не працює. Утім, у коментарі The Village Україна в закладі розповідають, що сподіваються повернутися наступного року.

Pastateca на Подолі

Де: вулиця Спаська, 9-А

Pastateca – це ресторан італійської кухні від колишнього керівника Celentano Максима Храмова. Заклад формату біля Контрактової площі працював із вересня 2020 року. Храмов коментує The Village Україна, що це «не фінальне закриття, а з метою релокації в інше приміщення меншої площі». У мережі продовжує роботу заклад поблизу площі Льва Толстого, а також кафе у Кривому Розі.

Pinzatto біля Майдану

Формат: піцерія

Де: вулиця Городецького, 4

Pinzatto – піцерія поблизу майдану Незалежності, яку відкрили в колишньому приміщенні Smorrebrod на початку 2021 року. У меню було декілька видів пінци, а також страви італійської кухні. Восени на локації почав роботу бар «Характерники» від переселенців із Бердянська.

Kritikos на «Печерській»

Формат: ресторан грецької кухні

Де: бульвар Лесі Українки, 30-В

Kritikos – це ресторан грецької кухні, який працював на бульварі Лесі Українки з осені 2019 року. У закладі в колишньому приміщенні The Seafood Bar і Benjamin’s пропонували автентичні страви з Греції й околиць гори Афон зокрема.

Blanke навпроти НСК «Олімпійський»

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 62-А

Blanke City Bistro працював біля «Олімпійської» з 2020 року. Формат визначали як «французько-італійське бістро»: тут пропонували пінцу, фруктові тарти, а також кавові напої та коктейлі. Особливість формату – використання крафтових продуктів з екоферми, що спеціалізується на продуктах із молока буйволиць.

Burger Farm у ЖК «Комфорт Таун»

Формат: бургерна

Де: проспект Соборності, 7-Б

Burger Farm – це бургерна, яка працює в Києві з 2013 року. Окрім локації біля бульвару Шевченка, команда розвивала заклад на території ЖК «Комфорт Таун». Замість нього влітку запустили корнер у пивному барі Konteyner на Подолі.

Names на Сагайдачного

Де: вулиця Сагайдачного, 23/8

Names – це кафе на вулиці Сагайдачного, яке відкривали як перезапуск закладу «Сосисочна». У меню були «прості та зрозумілі кожному позиції» на зразок сирників, бургерів і пасти. Восени в приміщенні почав роботу магазин мережі «Бадьорий».

«Розкажи мені про Китай» на «Олімпійській»

Формат: кафе з китайськими стравами

Де: вулиця Велика Васильківська, 68

«Розкажи мені про Китай» – кафе з китайською кухнею навпроти НСК «Олімпійський», що працювало із серпня 2020 року. За 40 автентичних страв у меню відповідали китайські шеф-кухарі з провінцій Хейлунцзян і Хубей. У грудні на локації відкрили ресторан італійської кухні By Italy.

«Угольок» на Сагайдачного

Формат: ресторан

Де: вулиця Сагайдачного, 35

«Угольок» – це ресторан із м’ясними стравами на вугіллі, що відкрили на вулиці Сагайдачного. Відкрили заклад восени 2020 року в колишньому приміщенні Beef & Beer. Навесні 2023-го новий проєкт у приміщенні запустить ресторатор Алекс Купер.

MRKN на «Печерській»

Формат: ресторан

Де: бульвар Лесі Українки, 24

MRKN – це оновлений ресторан «Марокана» на бульварі Лесі Українки, який перезапустили в грудні 2021 року. Восени в приміщенні відкрили заклад Biarritz із середземноморськими стравами від мережі Enjoy Group (раніше – Bulldozer Group російського ресторатора Олександра Орлова).

Fish and Chips на Хрещатику

Формат: фастфуд

Де: вулиця Хрещатик, 24

Fish & Chips – демократичний заклад із морепродуктами, який працював на Хрещатику з літа 2021 року. У меню – сендвічі з рибою та морепродуктами, бургер із тунцем і роли. Інші заклади мережі працюють у Дніпрі та Запоріжжі.

Druzi Cafe на Прорізній

Формат: кафе

Де: вулиця Прорізна, 5

Druzi Cafe – це заклад від компанії Dream Hostel, яка розвиває мережу хостелів і готелів. Наприкінці травня власники закрили двоповерхове кафе на Прорізній, яке працювало протягом семи років. Продовжує роботу Druzi Cafe в подвір’ї на Андріївському узвозі.

Follower на ЛТ

Формат: піцерія

Де: вулиця Велика Васильківська, 24

Follower – це заклад на площі Льва Толстого, який відкрили влітку 2020 року. Пропонували піцу та страви італійської й американської кухні, а також коктейлі й каву. Заклад припинив роботу в серпні, на локації відкрили Avi від Алекса Купера.

Taverna на Русанівці

Формат: кафе

Де: Русанівська набережна, 4

Taverna – це ресторан грецької кухні на Русанівській набережній, який відкрили в листопаді 2017 року. У закладі від мережі Tarantino Family пропонували грецькі страви, зокрема розраховані на компанії, а за меню відповідав бренд-шеф Христос Міхалудіс.

Pinzarella біля ЛТ

Формат: пінцерія

Де: вулиця Велика Васильківська, 41

Pinzarella – це заклад із піцою та пінцою від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова», який відкрили наприкінці 2019 року. Пінцерія не відновила роботу після 24 лютого, але Дмитро Борисов продовжує розвивати формат у фудхолах Gastrofamily Market, у компанії не виключають, що можуть повернутися до ідеї з окремим закладом Pinzarella.

Zemlyane на Межигірській

Формат: кафе

Де: вулиця Межигірська, 20

Zemlyane – це заклад на вулиці Межигірській, який працював із травня 2020 року. Останню вечірку в закладі провели в липні.

What You Want біля Контрактової

Формат: кафе

Де: вулиця Межигірська, 13/34

What You Want – це кафе на розі вулиць Верхній Вал і Межигірської на Подолі. Пропонували каву, основні страви й випічку. У серпні на локації почав роботу заклад «Книжковий лев», що поєднує формати книгарні, винного бару й кав’ярні.

  • Бари

«Склад» на Бессарабці

Формат: бар чистого алкоголю

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

«Склад» – це бар у підвалі Бессарабського ринку, який спеціалізувався на чистому алкоголі. Заклад працював у цілодобовому режимі з 2017 року. Ресторанна компанія «Близнецы Камикадзе» («БарменДиктат») вирішила закрити заклад через труднощі з приміщенням. Видання BAROUT розпитувало постійних гостей і команду, чим для них був «Склад».

Ivy Bar на Назарівській

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Назарівська, 9

Ivy Bar – це заклад від власників подільського бару Grails і шефа Жені Михайленка біля ботсаду Фоміна. Тут пропонували класичні коктейлі й авторські твісти, а також проводили вечірки. Команда шукає для закладу нове приміщення.

Like A Local’s Wine Bar біля Контрактової

Формат: винний бар

Де: вулиця Спаська, 5

Like A Local’s Wine Bar – це винний бар, який спеціалізувався на українському вині та розвивав заклади біля площі Льва Толстого, Львівської площі та Контрактової. Останній заклад формату на Подолі припинив роботу після фінального розпродажу в червні. «Це була чудова й захоплива історія довжиною в п’ять років і чотири місяці», – коментує співзасновник Сергій Клімов.

Fino на «Театральній»

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Чикаленка, 11-А

Fino – це коктейльний бар на вулиці Чикаленка (Пушкінській), біля «Театральної». Коктейльну карту побудували з акцентом на кріплені вина з Іспанії й Португалії. Запускав заклад у жовтні 2021 року мінський ресторатор Влад Луневич.

«Ципа» біля «Олімпійської»

Формат: паб

Де: вулиця Велика Васильківська, 63

«Ципа Craft Beer Pub» – це мережа пивних закладів; узимку припинив роботу паб на Великій Васильківській. У січні на локації відкрили заклад мережі The Drinkery із шотами.

Tom Sour біля Майдану

Формат: бар

Де: вулиця Софіївська, 6

Tom Sour – це бар, який працював на Софіївській, неподалік від Майдану, з 2015 року. Спеціалізація закладу – коктейлі категорії сауер.

Borracho Tequila Bar навпроти Будинку кіно

Де: вулиця Саксаганського, 5

Borracho Tequila Bar – це бар із текілою, а також коктейлями та шотами на основі текіли біля НСК «Олімпійський». Відкрили формат бармени Олег Якобенко (Bulldozer Group) та Андрій Вальчук (Pink Freud). Заклад не працює тимчасово, відновлення планують на весну.

Soska на Хорива

Де: вулиця Хорива, 25

Soska – це винний бар, який відкрили неподалік Контрактової площі влітку 2021 року. Пропонували вино та коктейлі зі швидкою подачею з кранів. У приміщенні готують відкриття винного бару Artania.

«Мокрі вуса»

Формат: паб

Де: бульвар Шевченка, 1

«Мокрі вуса» – це паб від Fozzy Group («Сільпо»), який працював із літа 2019 року поблизу Бессарабського ринку. Спеціалізувався на пиві від українських крафтових виробників, раніше в цьому приміщенні працював «Портер Паб».

  • Кав’ярні та кондитерські

«Баобаб» біля Софійської площі

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Володимирська, 18/2

«Баобаб» – це кав’ярня поблизу Софійської площі, на розі вулиці Володимирської й Рильського провулку. Формат у будівлі 19 століття визначали як «містична кав’ярня». У липні в приміщенні почав роботу Meat Bar від мережі м’ясних закладів «М’ясторія».

Veterano Brownie на Подолі

Формат: кав’ярня й кондитерська

Де: вулиця Нижній Вал, 39

Veterano Brownie – це моноформат десерту брауні від ветерана російсько-української війни Романа Набожняка, розташований на Нижньому Валу на Подолі. У закладі надавали опцію першочергового працевлаштування ветеранам і переселенцям, а частину прибутку віддавали на потреби родин українських військових, які загинули у війні на Донбасі. Наприкінці травня засновник, який зараз перебуває на фронті, вирішив закрити заклад і продати його, щоб купити безпілотник для української армії. Необхідні 50 тисяч доларів на безпілотник вдалося зібрати за 26 годин. У приміщенні запустили кафе-кондитерську з веганськими десертами «Середа».

Cherry біля «Олімпійської»

Формат: кав’ярня й кондитерська

Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3

Cherry – це кав’ярня й обсмажувальний цех від ресторанної компанії Tarantino Family, що працювала з 2015 року. Мережа готує в приміщенні запуск нового проєкту.

Espressoholic на Басейній

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Басейна, 14

Espressoholic – це мережа кав’ярень, яка працює в Києві з 2011 року. Припинив роботу заклад у підземному переході поблизу Бессарабки. Продовжують роботу кав’ярні на Хорива та в ЖК «Ізумрудний» на Солом’янці. Окрім того, другий заклад на Подолі в червні відкрили на Оленівській.

Reprisa Dance біля Опери

Формат: кафе-кондитерська

Де: вулиця Хмельницького, 40/25

Reprisa – це кафе-кондитерська на вулиці Хмельницького. Заклад запустили в листопаді 2019 року як новий формат мережі «Реприза», пропонуючи десерти власного виробництва й напої. У січні в просторі почала роботу кондитерська Lila Cake.

March & Co в «Рейтарська Circle»

Формат: кафе-кондитерська

Де: «Рейтарська Circle», вулиця Рейтарська, 15

March & Co – це кондитерська, яка працює з 2013 року як виробник, а влітку 2021-го відкрила перше кафе у фудхолі «Рейтарська Circle». «Якщо коротко, не спрацювала фінансова модель, і тортики продавати без кави складно», – коментує рішення засновниця Софія Теребова. На місці March & Co в комплексі розширився інший резидент Nisha Bistro.

«Моя книжкова полиця» на Русанівці

Формат: кав’ярня-книгарня

Де: Русанівська набережна, 4

«Моя книжкова полиця» – це кав’ярня та книгарня, яка з 2019 року працювала на Русанівському бульварі. Заклад припинив роботу взимку, власниця назвала причиною проблеми з орендодавцем. У мережі продовжують роботу заклади на Чикаленка (Пушкінській) та Позняках.

«Вероніка» на Басейній

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Басейна, 5-А

«Вероніка» – це кафе-кондитерська від львівської мережі, яка з липня 2021 року працювала на Басейній. На локації в грудні відкрили новий заклад мережі Avi від Алекса Купера.

Angar на Рейтарській

Де: вулиця Рейтарська, 30

Angar – заклад на Рейтарській, що поєднує формати кав’ярні, винного бару та галереї. Працювали з грудня 2020 року, нині на локації готують відкриття чайної.

«Тут буде» на Бессарабці та біля Південного вокзалу

Де: вулиця Велика Васильківська, 1-3/2; вулиця Кірпи, 2-Б;

«Тут буде» – це мережа кав’ярень, яка працює в Києві з квітня 2021 року. Торік у серпні відкрили заклад на місці кафе «Чашка», заклад припинив роботу після початку повномасштабної війни. Також закрили кафе поблизу Південного вокзалу, що працювало із серпня. У «Тут буде» продовжують роботу п’ять кав’ярень у Києві.

The Special One на «Печерській»

Де: вулиця Коновальця, 44

The Special One – кав’ярня біля станції метро «Печерська», яку відкрили в «круглій вежі» Київської фортеці у вересні 2021 року. У вересні 2022-го в приміщенні почав роботу новий заклад мережі Idealist Coffee.

Coquelicot біля Золотих воріт

Де: вулиця Гончара, 50/1

Coquelicot – це заклад із випічкою власного виробництва на Гончара. У грудні 2019 року кондитерську перезапустив новий власник, французький пекар Крістоф Роллер, змінивши концепцію та меню. Роллер вийшов із бізнесу в травні: «Від щирого серця я вдячний кожному гостю нашого кафе за щоденну довіру та час, що ми провели разом, протягом всіх цих років. [...] Життя змінило мій шлях. Свою діяльність в Україні я завершив».

Once In Kyiv на Подолі

Де: вулиця Спаська, 11

Once in Kyiv – кав’ярня на вулиці Спаській на Подолі, яка працювала з вересня 2020 року. У грудні в приміщенні відкрили ресторан «З ніг на голову».

Stone Coffee на Шота Руставелі

Де: вулиця Шота Руставелі, 15-А

Stone Coffee – це кав’ярня на вулиці Шота Руставелі, яку відкрили влітку. Готували фільтр-каву та класичні кавові напої, увечері пропонували коктейлі. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади «Чашка», Eat Easy та Salateira Store.

«Сорок Сорок» на Нижньому Валу

Де: вулиця Нижній Вал, 37/20

«Сорок сорок» – це кав’ярня на вулиці Нижній Вал на Подолі, яку відкрили наприкінці 2021 року. У грудні в приміщенні відкриють бар-бістро «Публічний».

«Хлібний» на Бессарабському ринку

Де: Бессарабська площа, 2

«Хлібний» – це мережа кафе-пекарень, яку розвивають ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Стейкхаус»). У квітні 2021 року на фасаді Бессарабського ринку запустили новий формат мережі Grab & Go – зі швидким обслуговуванням і мінімумом посадкових місць.

  • Стритфуд

Bread For на Шота Руставелі

Формат: стритфуд

Де: вулиця Шота Руставелі, 4

Bread For – це формат вуличної їжі на вулиці Шота Руставелі від засновників Blur Coffee й Octo Tower. У меню були супи, сендвічі й кава. У серпні в МАФі відкрили заклад «Халабудда» з азійськими й середземноморськими стравами.

Tel Aviv Sandwich на Басейній

Формат: млинцева

Де: вулиця Басейна, 9

Tel Aviv Sandwich – це заклад зі стритфудом у стилі Ізраїлю на вулиці Басейній, який відкрили у квітні 2021 року. Пропонували сендвічі на грилі за тель-авівським рецептом.

Crabzilla біля Контрактової

Формат: стритфуд

Де: вулиця Межигірська, 12

Crabzilla – це заклад на Подолі, фішкою якого була шаурма з крабом. Працювали з літа 2020 року, нині на локації відкрили формат «Буфет».

  • А також

  • McDonald’s у ТЦ Globus.
  • Корнер із тайською кухнею Lil Thai від La Famiglia на Kyiv Food Market, який припинив роботу наприкінці лютого. У липні на його місці шеф-кухар Ілля Сьомін (Pie Spot) запустив точку з тайською кухнею Thai Spot.
  • Ресторан кавказької кухні «Баклажан» від Tarantino Family біля «Олімпійської».
  • Суші-бар «Желтое море» від Bulldozer Group на Либідській.
  • Корнер Orang + Utan на Kyiv Food Market.
  • «Чорноморка» на проспекті Науки.
  • Ресторан мережі «Файна Фамілія» на Еспланадній.
  • Перший заклад німецької мережі Royal Donuts на Бессарабці.
  • Магазин і ресторан «М’ясторія» в ЦУМі.
  • Ресторан Solomon біля площі Льва Толстого.
  • Мережевий суші-бар Murakami на Русанівці.
  • Перезапуски

Eastman на Великій Васильківській

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 85–87

Eastman – це заклад ресторатора Дмитра Запорожця й бренд-шефа Володимира Ташаєва, які запустили в Києві ресторани «ЖЗЛ», «Любимый дядя» й «Італійська редакція». Ресторан на вулиці Великій Васильківській відкривали в жовтні 2020-го як найбільший проєкт компанії First Line Group із фокусом на азійські страви в авторських варіаціях. У серпні заклад перезапустили як 044 Cafe з великим меню: від сніданків упродовж усього дня до бургерів.

«Тісто, сир і тітка Белла» на Подолі

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Верхній Вал, 24

«Тісто, сир і тітка Белла» – це ресторан італійської кухні від компанії Rest Emotion (Naprosecco, «Ой, мамо! Це було в Тбілісі») на вулиці Хорива на Подолі. Наприкінці липня заклад переїхав на сусідню локацію, у подвір’я на вулиці Верхній Вал поблизу Контрактової площі.

Wow Crabs на KFM

Формат: кафе

Де: Kyiv Food Market, вулиця Московська, 8

Wow Crabs – це заклад із морепродуктами на другому поверсі Kyiv Food Market, який відкрили влітку 2020 року. У липні 2022-го на локації відкрили інший формат фудхолу з ресторанною подачею – кафе «Купер та Мері» від співзасновника KFM Алекса Купера.

Hoo Lee Gang біля ЛТ

Формат: кафе-бар

Де: вулиця Антоновича, 8

Hoo Lee Gang – це заклад із коктейлями й азійськими стравами, який працював поблизу парка Шевченка з грудня 2020 року. Улітку на локації відкрили новий заклад мережі Port Wine Bar.

«Анжела. Напої та свято» на Малій Житомирській

Формат: рюмочна

Де: вулиця Мала Житомирська, 15

«Анжела. Напої та свято» – це бар поблизу Софійської площі, який відкрили восени 2019 року в форматі «інтелігентної рюмочної». У серпні засновниця Тетяна Овіннікова повідомила, що виставляє бар на продаж, заклад знову працює з новими власниками.

Philadelphia у Lavina Mall

Формат: суші-бар

Де: вулиця Максимовича, 24-А

Philadelphia – це формат «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з ролами й боулами. Франчайз постраждав у ТРЦ Lavina Mall після обстрілу військами РФ, він переїхав до ЖК «Нова Англія» біля «Васильківської».

Lion Espresso Bar на Подолі

Формат: коктейльний бар і кав’ярня

Де: БЦ Astarta, вулиця Нижній Вал, 65

Lion Espresso Bar – це заклад у БЦ Astarta на Подолі, який поєднував формати коктейльного бару й кав’ярні. Улітку його перезапустили: тепер це бар, де більше не пропонують кавові напої.

Naprosecco на Сагайдачного

Формат: демократичний бар

Де: вулиця Сагайдачного, 41

Naprosecco – це заклад із просеко та морепродуктами на Сагайдачного. У вересні заклад відсвяткував четвертий день народження та змінив назву на Naperlage.

Malevich на Рейтарській

Формат: винний бар

Де: вулиця Рейтарська, 17

Instagram

Malevich – бар з українськими винами, закусками від локальних фермерів і кавою. Перший заклад у подвір’ї на Ярославовому Валу відкрили у 2016 році Андрій Пелюховський і Мітя Ятим, також відомі за мережею «Розумна кава». У 2019-му винний бар перезапустили в новому приміщенні на Рейтарській. У травні 2022-го власники виставили заклад на продаж. «Нові власники «Малевича» продовжуватимуть працювати за нашою концепцією. Бар залишить свою назву й атмосферу, над якою ми працювали багато років», – пише співзасновник Ятим про передачу бізнесу Анні Салко.

Delhi Delhi біля ЛТ

Формат: карі-бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 34

Delhi Delhi – це заклад з індійською кухнею біля площі Льва Толстого від засновниці мережі «Мама Манана», який почав роботу влітку 2020 року. Формат визначали як «карі-бар»: пропонували сім видів карі та страви з тондиру. Восени заклад перезапустили як кафе China Town: до індійських страв додали китайські на зразок курки в кисло-солодкому соусі.

Kitchen 21 біля Поштової площі

Формат: ресторан у готелі

Де: вулиця Сагайдачного, 21

Kitchen 21 – це заклад з індійською кухнею в готелі Numer 21 біля Поштової площі. Цьогоріч його перезапустили, змінивши фокус з індійських страв на українські.

Обкладинка: Євген Карєв для The Village Україна