Soska – це бар із вином і коктейлями на кранах на Подолі. Відкриття в тестовому режимі відбулося в липні, офіційне відкриття планують на серпень.

Фото: Євген Карєв для The Village Україна

Концепція

Soska – це демократичний бар на вулиці Хорива, неподалік Контрактової площі. У закладі поряд із кав’ярнею Espressoholic пропонують вино та коктейлі зі швидкою подачею з кранів.

«Ми свідомо обрали провокативну назву. Зрозуміло, що спершу з’являються інші асоціації, але ми закладали в назву тільки нашу любов до вина. Можна сказати, що ми її всмоктали з молоком матері. Тому в нашому випадку «соска» – це й провокація, і стьоб, і невід’ємна частина того, з чого починається наше життя», – розповідає про неймінг співвласниця Альона Наталенко. Керівниця Win Bar і співзасновниця львівського MAD Bars House запускає Soska разом із трьома партнерами: Сергієм Мещеріновим (Win Bar, YIMO), Максимом Ніколенком («Радіо Тбілісі», «99 ларі») та Світланою Цибак (Beykush Winery).

 Soska

Де: місто Київ, вулиця Хорива, 25

Коли: 14:00–01:00

Instagram

Формат Soska визначають як пре-паті бар: сюди можна зайти на кілька келихів із друзями чи подругами або почати маршрут кількома барами, розповідають у закладі. «Гості відпочивають у Win Bar, а по дорозі додому заходять до нас на келих чи беруть пляшку з собою», – ділиться першим досвідом роботи в тестовому режимі Альона Наталенко.

У команді додають, що позиціонують заклад на Подолі як пілотний проєкт для майбутньої франшизи. «Це зрозумілий і доступний формат: зайшов, швидко отримав замовлення, випив, відпочив. Адаптувати його можна й під вуличний формат, і під житлові комплекси», – каже співвласниця Наталенко.

Локація

Soska відкрили на вулиці Хорива, неподалік із перетином з Межигірською. Раніше в цьому приміщенні працювало кафе «Умка». У просторі два поверхи: на першому знайшли місце для бару, точки прийому та видачі замовлень і магазину вина з собою, на другому ж рівні передбачили комунальний стіл і діджей-плейс для вечірок. Наразі працюють лише на першому поверсі, другий планують відкрити на початку серпня.

За проєкт відповідала команда YOD Design (Loggerhead, Win Bar, MAD Bars House). Основними акцентами зробили фірмовий рожевий колір закладу, який, як і назву, запропонував Ілля Неправда зі студії Pravda Design, а також натуральне дерево. Окрім того, у Soska працює літній майданчик на 15–20 посадкових місць.

Бар

Особливістю Soska є швидкий формат подачі напоїв через систему Wine Machine. На барі прямо біля входу встановили вісім кранів із різними видами вина та чотири крани з коктейлями й іншими напоями. Цей формат із запуску працює у Win Bar, розташованому через дорогу. У Soska ж навколо нього побудували всю концепцію: «Це розумна установка для охолодження та подачі напоїв. Не всі гості хочуть пити вино за 200–300 гривень, а в нас є можливість завдяки технічному імпорту привозити класне вино не за всі гроші світу та максимально швидко його видавати», – пояснюють у Soska.

Асортимент вина на кранах будуть періодично змінювати, але на всі з них встановлена одна ціна – 79 гривень за келих. Також зараз наливають каліфорнійське «Каберне Совіньйон», італійське «Москате Джалло» та південноафриканське «Шенін». На основі «Шеніну» також подають коктейль Chenin Sour (120 грн), ще один коктейль із крану – Aperol Spritz (85 грн). Ще одна пропозиція – нітро колд-брю на крані, яке готують на зерні від локального обсмажувальника кави CafeBoutique (45 гривень).

Окрім того, у Soska можна придбати вино з собою в пляшці. За додаткові 30 гривень вино наллють у пляшку, а наступного разу її можна безкоштовно повторно використати. «Це більш екологічно, власне, як і система з вином на кранах загалом», – додає співзасновниця Наталенко. До напоїв подають сети закусок: «Не претендуємо на те, щоб у нас снідали, обідали й вечеряли. Претендуємо, щоб гості проводили в нас час та мали змогу відпочити під келих вина та смачні закуски».