Eastman – це новий ресторан компанії First Line Group («Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя», «Итальянская редакция»), який пропонує страви Азії – «від Близького до Далекого Сходу». Відкриття закладу відбулося в жовтні: наразі він працює лише за попереднім бронюванням з 18:00, але з 19 жовтня планують відкрити вільний вхід на обіди з 12:00, а ще за тиждень – запустити сніданки з 09:00.

Фото: Марго Дідіченко для The Village Україна

Концепція

Eastman – найбільший заклад ресторатора Дмитра Запорожця, який розвиває ресторани First Line Group у Києві («Жизнь замечательных людей», «Любимый дядя», «Итальянская редакция») та Харкові (Gorcafe 1654, «Наша дача», «Итальянская редакция №2»). Як і в інших проєктах Запорожця з бренд-шефом Володимиром Ташаєвим, тут не прив’язуються до однієї кухні: в Eastman пропонують страви, натхненні Азією – від хумусу з Близького Сходу до карі з Індії, дімсамів із Китаю та рамену з Японії.

«Eastman не є спробою відтворити автентичні смаки кухонь Азії, це авторське прочитання смаків цієї частини світу», – каже Ташаєв. Побудували історію закладу навколо постаті однойменного персонажа. «Наш герой Eastman подорожував усією Азією, побачив увесь цей пласт життя. І цей ресторан – про його ностальгію за всіма цими країнами. Це така ода ностальгії», – пояснює шеф-кухар, який протягом 18 років працював в Ізраїлі. Ташаєв додає, що не хотів би заганяти Eastman у будь-які межі чи використовувати ярлики: «Коли ми запустили «Любимый дядя», нас наполегливо називали «ізраїльським рестораном». Але те, що ми першими зробили хороший хумус чи шакшуку в Києві, не робило нас ізраїльським рестораном. Так само й тут».

«Це історія про те, що рамки й межі – тільки в голові, а не у світі, – підтверджує Дмитро Запорожець. – Ми не робили індійський чи шрі-ланкійський автентичний ресторан. Ми зробили ресторан людини, яка часто подорожує та сприймає світ своїми очима».

Бренд-шеф First Line Group Ташаєв розповідає, що компанія протягом тривалого часу планувала відкриття ресторану з акцентом на Азію; за останні кілька років він побував у Шрі-Ланці, Індії, Таїланді та низці інших країн. «Але я навіть з Індії публікував фото й писав: «Ні, індійський ресторан відкривати не будемо», – каже Ташаєв. Пояснює, що вивчав окремі кулінарні культури цієї частини світу, але врешті Eastman вийшов зовсім іншим: «Ми з’їздили в Індію, але з того, чого там навчилися, тут не реалізували нічого. Так само й із Таїландом. Тільки загальна ідея – загальний аромат, загальна історія. Пропустити через себе знання, але дати своє». «Можна з’їздити, повчитися, можна залучити автентичних кухарів. Та, як на мене, є лише один компас, на який варто орієнтуватися – це ти сам», – додає Ташаєв.

 Eastman

Де: місто Київ, вулиця Велика Васильківська, 85-87

Коли: 18:00–00:00 (тестовий режим)

Телефон: 097 470 85 87

Instagram

Локація

Eastman розташований на першому поверсі житлового будинку на вулиці Великій Васильківській між станціями метро «Олімпійська» та «Палац Україна». У закладу близько 900 квадратних метрів простору. Усього можуть вмістити до 155 людей. «Це наш найбільший ресторан, – розповідає засновник Дмитро Запорожець. – Ми вже давно працюємо в Києві й уже давно мріяли про великий проєкт для великого міста. Утомилися від невеликих площ, хотілося вирватися в щось більше».

Колишнє приміщення банку навпроти перетину Великої Васильківської з вулицею Лабораторною розділили на два рівні. На першому поверсі знайшли місце для основної частини посадкових місць біля панорамних вікон, коктейльного бару та кавового бару, а також винної кімнати. На другому рівні облаштували дві зони на 10–12 гостей, які за потреби можна відокремити. Також згори працює окрема дитяча кімната.

Як і в інших ресторанах First Line Group, дизайн Eastman є внутрішньою розробкою, за яку відповідає Запорожець. В інтер’єрі ресторану – поєднання релігійних образів, персонажів попкультури та класичних елементів декору, яке вже можна назвати фірмовим стилем ресторанної компанії. Якщо в «Жизнь замечательных людей» використовували образи супергероїв, а в «Итальянская редакция» обігрували «Молодого папу» Паоло Соррентіно, то в Eastman боги Ганеша й Шива сусідять з Астеріксом і Рожевою пантерою. «Ми хотіли показати, що Eastman – це про відкритість, про відсутність зашореності», – каже Запорожець. Додає, що як натхнення використав мультсеріали з індійськими богами, які дивиться його 6-річний син: «У них Шива й Вішну – це не ідоли, яким бездумно поклоняються. У сучасній Індії ці образи інтегровані в сучасну попкультуру. Тому з одного боку це про фундаментальні речі на зразок добра та зла, з іншого – про народження чогось нового». Як приклад – малюнок із богинею Сарасваті, покровителькою творчості, поблизу барної зони Eastman.

Та візуальний центр першого поверху Eastman – скульптури українського художника Володимира Кочмара, створені у 1998 році. «Це також історія про вихід за межі», – коментує Запорожець артоб’єкти у вигляді тіл двох оголених чоловіків, що вириваються за червоні рамки. «Був такий прекрасний музичний майданчик у Харкові, який називався «Родной дом», там ще років 15–20 тому виступали музиканти рівня Сезарії Евори. Коли клуб закривався, я зміг викупити ці скульптури. Протягом десяти років вони лежали на складі, а тоді ми попросили скульптора їх реставрувати. Тепер вони живуть тут», – розповідає Запорожець.

Кухня

«На ринку є чимало закладів, які готують страви з Азії. Нам же хотілося зробити щось своє», – розповідає про меню Eastman бренд-шеф Володимир Ташаєв. Додає: «Це не всім зрозуміла Азія з дімсамами, цього в Києві достатньо. Нам хотілося смажити жирний банановий роті та крутити досу з рису. Так і вийшло».

Меню Eastman розділили не за країнами, а за тематикою. Перший розділ зі стравами на компанію має назву «Повний стіл». У ньому пропонують, наприклад, індійський хліб із тондуру наан (65/75 грн), безглютеновий рисовий млинець доса (95 грн) і закуску з баклажанів баба гануш (120 грн). Подають також хумус – класичний (120 грн) і з грибами масала (175 грн).

З меню

  • Парата – 75 грн
  • Том кха – 275 грн
  • Курочка малай тіка масала – 265 грн
  • Салат з кіноа – 215/365 грн
  • Дамплінг з креветками – 265 грн за 9 шт
  • Цвітна капуста в кокосовому молоці – 255 грн
  • Шашлик з сома – 375 грн
  • Мочі з дуріаном і манго – 145 грн
  • Шоколадний «Наполеон» – 165 грн
Момо (175 грн)
Том-ям (365 грн)

Серед супів із розділу «Супи в будь-яку погоду» готують тайський суп том-ям (365/685 грн) – з креветками, білою рибою та кальмарами. Також у категорії «Шовковий рамен» (339 грн) із біском із лобстерам, креветками й тонкою локшиною. Своєю чергою, у розділі «Усілякі пельмені» можна замовити шість видів дамплінгів і дімсамів: наприклад, момо (175 грн) – сім хрустких смажених пельменів готують із бараниною чи грибами, подають із жовтим йогуртом. Також подають дімсами з креветками, телятиною й трюфелем.

Доса і баба гануш

У розділах «М’ясо-м’ясо» та «Річка, море, океан» можна замовити страви тваринного походження. Серед м’ясних страв радять батер чікен (235 грн) із цільнозерновими спагеті, шашлик із баранини в зеленому йогурті (345 грн) та індичі серця (235 грн). Серед страв із риби – лосось у місо (415 грн), зелений карі з креветками (425 грн) й тартар із лосося, що подають зі збитим ферментованим манго (275 грн).

На десерт в Eastman пропонують десять видів «Наполеона»: від 165 до 195 гривень за порцію торта, пропонують смаки карамелі, шоколаду та суперванілі, а також чаїв масала й матча. Серед десертів також роті з бананом і кокосовим згущеним молоком (165 грн), «індійське морозиво» манго-кульфі в шоколаді (115 грн) та чотири види рисових тістечок мочі (95–145 грн). Окрім того, в Eastman є дитяче меню.

За напої Eastman відповідає шеф-бармен First Line Group Олександр Родіонов. Коктейльну карту ресторану з дванадцятьма авторськими коктейлями він розділив за регіонами Азії: Південь, Південний Схід, Захід, Центр і Схід. Наприклад, коктейль I’m East (220 грн) Родіонов називає «Азією в одному келиху»: це поєднання текіли, пюре манго й каламондіна та бобів тонка. «Своєю чергою, твісти на Gimlet і Bloody Mary, під назвами Kashmir Gimlet і Bloody Medina відповідно, підкреслюють індійські та арабські ноти», – каже бартендер.

«Наполеон» з масалою (165 грн)
Манго ласі (125 грн)

В асортименті й винна карта від сомельє Дмитра Саприкіна з близько 60 позиціями, серед яких натуальні, органічні та біодинамічні вина. Окрема карта – з вином під гострі страви на зразок Riesling, Gewurztraminer і Pinot Noir. Також пропонують саке, сидр і крафтове пиво з позиціями від Varvar, Underwood Brewery та 2085. Кавові напої готують на зернах від обсмажувальника One Love Coffee; окрім класичних напоїв і фільтру, є еспресо з фініком (65 грн), нітро масала (120 грн) і каскара-тонік (120 грн). Готують також чай і манго ласі (125 грн).