Veterano Brownie – це моноформат із десертом брауні, який запустили в межах Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. Офіційне відкриття Veterano Brownie відбулося 4 березня. 

Фото: Марго Дідіченко

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Veterano Brownie – моноформат десерту брауні, за який відповідає Роман Набожняк з дружиною Юлією Кочетовою-Набожняк. Це частина компанії Veterano Group, що об’єднує формати Veterano Pizza, Veterano Coffee та Veterano Cab – соціально відповідальні бізнеси, засновані ветеранами АТО. Проекти групи надають опцію першочергового працевлаштування ветеранам і віддають частину прибутку на потреби родин українських військових, які загинули у війні на Донбасі.

 Veterano Brownie

Де: м. Київ, вулиця Нижній Вал, 39

Коли: 09:00-21:00

Facebook

«Чому саме брауні? Точна відповідь загубилася в історії», – каже Набожняк. Ветеран АТО додає, що любив готувати ще до воєнних дій. «Одного дня повертаюся додому, а в квартирі дуже пахне шоколадом. Я здивувалася, бо раніше Рома готував удома, але не десерти. А тут каже, що приготував брауні», – розповідає Кочетова-Набожняк, фотографка і режисерка. «Скуштували по шматку, ніби сподобалося. Тоді вже лягли спати, Юля питає: «А є ще?». Одне слово, той кілограм брауні ми доїли вночі», – сміється засновник Veterano Brownie.

Роман продовжив готувати десерт і експериментувати зі смаками, але про продаж брауні пара почала думати лише тоді, коли їх про це запитала подруга Міріам Драгіна. «Коли певну ідею озвучує хтось інший, вона починає отримувати форму. Ми подумали: чому б і ні?» – згадують керівники моноформату.

У першочерговій бізнес-стратегії Роман прописав приблизні етапи розвитку моноформату на три роки: домашнє виробництво на замовлення з доставкою, відкриття цеху і запуск закладу. Та зрештою стратегію довелося змінити – відмовитися від цеху, після кількох років роботи на замовлення та на заходах перейшовши до відкриття власного закладу Veterano Brownie. «До цього встигли продати близько 23 тисяч порцій. Але кінцевою метою завжди було відкриття свого місця», – каже Набожняк. «Кінцева мета – це міжнародна мережа. Точно з точкою у Грузії», – додає Кочетова-Набожняк.

Засноване за підтримки Veterano Group та окремих партнерів, яких у закладі називають «патронами», Veterano Brownie – це кафе на вулиці Нижній Вал на Подолі. Тут пропонують брауні зі звичного меню моноформату, а також каву та інші напої. На відміну від інших закладів Veterano Group, у команді не лише ветерани АТО, а й переселенці з Донбасу та Криму. «У нас невеликий штат, не більше десяти працівників. Але ми хотіли допомогти людям, які вимушено переїхали до Києва і відчувають упередження через походження зі сходу України. Адже це також люди з досвідом війни», – пояснює Кочетова-Набожняк.

Локація

При пошуку локації керівники Veterano Brownie розглядали лише приміщення на Подолі. «Ми одразу знали – мусить бути цей район. Думаю, це єдиний район Києва, де збереглася історія про добросусідство», – розповідає Юлія Кочетова-Набожняк.

Розташували моноформат брауні на місці колишнього магазину продуктів на Нижньому Валу, поряд із перехрестям з вулицею Межигірською. «Тут не лише продавали продукти, а й наливали. Тому клієнтура зібралася відповідна», – сміються засновники Veterano Brownie.

Впізнати блакитний фасад закладу можна за логотипом Veterano Brownie та великим вікном. У приміщенні знайшли місце для виробництва брауні, бару для приготування кави та напоїв і близько 20 посадкових місць. За інтер’єр відповідала команда AKZ Architectura, відома за співпрацею із закладами Orang+Utan і Kitaika. За айдентику – студент Projector Давид Калюшко.

Кухня

За концепцією моноформату у Veterano Brownie пропонують тільки брауні. На всі види зафіксували ціну 85 гривень. Найближчим часом в асортименті з’являться дванадцять видів десерту, серед яких не лише класичне брауні, а й брауні на білому шоколаді, зі смаками цитрусового мармеладу та кориці і груші. «Ми поступово вводитимемо нові позиції в меню, щодня по три нових брауні», – каже Набожняк.

Усі брауні поділили на три категорії: «Класика» на основі чорного бельгійського шоколаду, «Екстра» на основі какао і «Космос» – із білим шоколадом і матчею. Кожне брауні можна замовити з собою – запропонують десерт у крафтовій упаковці.

З меню


Класичне брауні – 85 грн

Бананове брауні – 85 грн

Фундукове брауні – 85 грн

Вишневе брауні – 85 грн

Брауні з цитрусовим мармеладом – 85 грн

Брауні екстра – 85 грн

Брауні з волоським горіхом – 85 грн

Брауні з грушею і корицею – 85 грн

Брауні з вишнею і сиром дорблю – 85 грн

Брауні із солоною карамеллю та сиром «Каліфорнія» – 85 грн

Брауні на білому шоколаді – 85 грн

Брауні на білому шоколаді з матчею – 85 грн

До шоколадного десерту у Veterano Brownie пропонують каву, чай і какао. Налаштовувати процеси кавового бару засновникам допомагав Вадим Грановський, керівник мережі кав’ярень Coffee in Action та один із перших партнерів моноформату. «Ми лагідно називаємо Вадима нашим хрещеним кавовим батьком», – каже Кочетова-Набожняк.

Скуштувати у закладі можна фільтр-каву (39 грн), а також еспресо (34 грн), допіо (44 грн), капучино (49 грн), лате (54 грн) і флет-вайт (54 грн). Окрім того, в меню чорний (44 грн), зелений (44 грн) і трав’яний (44 грн) чаї і какао (54 грн).