Coco – це новий ресторан власників Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна (Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat, «Чайка»). У закладі із шеф-кухарем Олексієм Краковським пропонують страви нової японської кухні. Відкриття Coco відбулося 10 лютого, упродовж першого тижня роботу заклад працюватиме у вечірньому режимі.

Інтер'єр: Діана Кучер для The Village Україна
Страви: Coco

Концепція

Coco – ресторан нової японської кухні, який співзасновники Ігор Сухомлин і Валерій Гальперін (Mimosa Group) відкривають на вулиці Мечникова біля «Кловської».

Ресторатори розповідають, що зазвичай протягом тривалого часу розробляють концепції закладів і відвідують країни, кулінарні культури яких надихають їх на концепції. «Але цього разу ми готували ресторан під час локдауну, тому брейнстормили ідеї в Києві з Валерієм та Олексієм [Краковським]. Наштормили на японську тему: тому що це нам подобається, тому що ми вже мали певне уявлення після підготовки Fish & Pussycat і тому що Льоша протягом тривалого часу працював з японською кухнею», – розповідає Сухомлин. Додає, що у процесі підготовки консультувалися з експерткою з японістики Фросею Яцрес, носіями культури та джерелами про сучасну Японію та країну на межі XIX і XX століть.

У назві Coco хотіли обіграти звичний для японської мови формат повторювання складів, каже Сухомлин. Також у неймінгу натякають на дизайнерку Коко Шанель, якою на початку XX століття надихалися японські жінки, поступово відходячи від консервативних традицій до нового, більш вільного стилю. «Передусім Coco – це про свободу. Ми всі зараз трохи невільні, усім хочеться кудись летіти, десь подорожувати. Але поки можемо подорожувати лише так», – продовжує Сухомлин.

 Coco

Де: місто Київ, вулиця Мечникова, 16

Коли: 17:00–22:00 (перший тиждень)

Instagram

Запитуємо, чи був намір із Coco змінити уявлення на ринку про японські страви, як свого часу вдалося запропонувати в новому форматі піцу та роли в Mimosa Brooklyn Pizza та Fish & Pussycat відповідно. Сухомлин відповідає, що в цьому випадку такого завдання не ставили, оскільки в Coco йдеться не про монопродукт, а про цілий пласт японської кулінарної культури. У меню лише кілька видів ролів, загалом ставку зробили на культуру йошоку [буквально в перекладі з японської – «західна кухня»], яка адаптує європейські страви в японських техніках і виконаннях. «Це японська кухня, яка сформувалася під упливом західної [наприкінці XIX століття]», – пояснює Сухомлин. – Зрештою, ми не мали наміру вдавати із себе японців і намагатися відтворити автентичні смаки чи класичну японську кухню. Насамперед це про свободу смаку та бачення шефа Олексія Краковського».

Відкриття Coco відбулося 10 лютого, упродовж першого тижня роботи заклад працюватиме у вечірньому режимі з 17:00. 

Локація

Coco відкривають у приміщенні на першому поверсі навпроти магазину goodwine. За інтер’єр ресторану відповідальна команда Дениса Беленка, з яким власники готували Mimosa Brooklyn Pizza та Fish & Pussycat. «Ми назвали цей стиль «азійським цирком», – розповідає Беленко. – Зрештою, ніхто не вміє залучати й розважати людей краще за цирк». Звертає увагу, зокрема, на стелю, закриту різнокольоровими віялами.

Вхідну групу Coco прикрасили шатром, яке піднімається та спускається під дією вітру, коли відчиняються двері

На поєднання різних кольорів зробили ставку й у решті інтер’єру, виділяється як тло основа з коралового кольору, у який пофарбували дерев’яні елементи на стінах. Прикрасили простір декором, який дизайнери Belenko відшукали на азійських вінтажних ярмарках. Меблі – ручна робота майстрів студії.

У дальній залі на першому поверсі облаштували контактний бар із заниженою барною стійкою, якого не було в закладі Fishkultura, що працював в приміщенні раніше. На відкритій кухні – японський гриль, який побудували самостійно. Із другим рівнем приміщення сполучається завдяки двом сходам у різних кінцях зали.

Кухня

Як шеф-кухар і партнер за Coco відповідає ізраїльський фахівець Олексій Краковський. «Концепція йошоку для мене дуже близька, адже моя рідна кухня, ізраїльська, також народилася завдяки впливу однієї культури на іншу. За концепцією, суттю та логікою – це моє», – коментує Краковський, який після переїзду до Києва встиг попрацювати із «Сім’єю ресторанів Дмитра Борисова» (Ronin) та «Ресторанами Гусовських» (Adelle, Liberty Diner).

Співзасновник Ігор Сухомлин описує кухню Coco «як японку з палким тель-авівським серцем». Краковський каже, що частину меню підготували за класичними підходами японської кухні, але загалом відштовхувалися від культури йошоку та авторського бачення страв з Японії. «Наприклад, сашимі не було сенсу змінювати: це просто класна риба, просто класні інгредієнти, які ми не псуємо. Та дещо переграли, як-то в гунканах замість рису й норі взяли паніпурі – індійський варіант із хрустким тістом», – додає шеф-кухар.

Ще кілька прикладів – фірмові севіче Краковського («Свіжа риба, маринована в соку лайма з чилі, кінзою та цибулею»), тапіока-боул із креветками, спаржею й зеленою цибулею (кубики овочей і креветок із тапіокою, варяться на пару) та «японський хумус» із місо та імбиром.

Севіче з лангустином
Сет сашимі

«Звичайно, у меню є й різні види дамплінгів», – каже співзасновник Сухомлин. До прикладу, готують дімсами (веганський із шиїтаке й тофу та морський із креветкою та гребінцем) та ґьодзе (із креветкою й куркою, а ще з баранячим серцем). Цінову політику Coco описують як на одному рівні з Fish & Pussycat. «Ціни середні, їх не назвати демократичними, тому що складно зробити щось демократичне з хорошим тунцем», – додає Сухомлин.

У карті міцних напоїв зібрали продукти з Японії, Кореї та Китаю: пропонують не лише саке та японське віскі, а й сьотю та байцзю. На основі цих напоїв готують і твісти на класичні коктейлі. За вино відповідає шеф-сомельє goodwine Роман Ремеєв, який зібрав у карті й конвенційні, і невтручальницькі позиції: «Вивчив карти найбільш популярних закладів Токіо й Кіото та зрозумів, що найбільше японці шаленіють від Франції. П’ють і Шампань, і Бургундію, і дикі органічні позиції».

З меню:

Лосось із рисом та червоним карі – 315 грн

Броколі з горіховим соусом – 195 грн

Дімсам із гребінцем та лангустином – 190 грн

Ґьодзе з креветкою та куркою – 185 грн

Ґьодзе з баранячим серцем – 165 грн

Якіторі-рамен – 215 грн

Сашимі з лососем – 165 грн

Сашимі з тунцем – 285 грн

Нігірі з сібасом – 95 грн

Нігірі з лососем – 125 грн

Рол без рису з лобстером – 580 грн