The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про заклади, які припинили роботу в 2018 році.

 А тут ми розповідаємо про всі відкриття 2018 року.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

«Липський»

Де працював: вулиця Липська, 15

Коли відкрили: 2002 рік

Коли закрили: лютий

«Липський» – ресторан, який працював у Липках з 2002 року. Особливістю закладу був акцент на авторські страви. Під керівництвом шеф-кухаря Георгія Шаруєва у закладі провели, зокрема, гастрономічні вечерю від шефа Массімо Боттури і су-шефів Noma. Закрили заклад, за словами керівників, «у зв'язку зі зміною власника будівлі». Команда «Липського» у грудні відкрила новий заклад, DOM №10 на Подолі. Своєю чергою, це місце почало роботу на локації ресторану «Міміно». 

«Бессарабія»

Де працював: Бессарабська площа, 7

Коли відкрили: березень 2017 року

Коли закрили: жовтень

«Бессарабія» – ресторан кухні Бессарабії від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» на Бессарабській площі. Заклад спеціалізувався на традиційних стравах регіону, з акцентом на морепродукти. «Думаю, у цьому випадку ми випередили ринок на кілька років», – каже маркетинг-директорка мережі Марія Банько. У жовтні на місці ресторану відкрили заклад з одеською кухнею «Любчик». Причому зробили це буквально за ніч.

Holy Chick

Де працював: вулиця Шота Руставелі, 16-А

Коли відкрили: жовтень 2017 року

Коли закрили: літо

Ресторан Holy Chick відкрили у жовтні 2017-го. Улітку 2018 року заклад тимчасово припинив роботу. Перезапустили власники Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна точку з новою концепцією – ставкою на бургери. За кухню у Holy Burger відповідає шеф-кухар Олексій Юсупов.

Cafe Select Eatery/Kafe Selekta

Де працював: вулиця Басейна, 2-А

Коли відкрили: вересень 2017 року

Коли закрили: червень

Заклад Cafe Select Eatery відкрили у вересні 2017 року. У червні він перейшов на «літній» режим роботи – з роботою тільки у форматі вечірок на вихідних. У липні стало відомо, що власник закладу Дмитро Журавель перезапустить його з новими партнерами – співзасновниками Kyiv Academy of Media Arts Сергієм та Анною Вовками. Новий формат Kafe Selekta – це заклад із сніданками протягом цілого дня та вечірками у вихідні. У грудні роботу припинив і Kafe Selekta.

Slurp

Де працював: бульвар Шевченка, 1

Коли відкрили: листопад 2017 року

Коли закрили: липень

Раменна Slurp від співзасновника бару Loggerhead Владислава Максимова і шеф-кухаря Tin Tin Євгена Мензелевського розпочала роботу в листопаді 2017 року. Улітку заклад пішов на «в’єтнамські канікули» – тимчасово припинив роботу. «У сучасному світі їжа, на жаль, не є головним. Хайповість і трендовість важить набагато більше», – коментує співвласник Мензелевський. «Цей чудовий проект залишиться недооціненим. На жаль, людям треба все по 29 гривень», – додає співвласник Владислав Максимов.

Saravsari

Де працював: Львівська площа

Коли відкрили: травень

Коли закрили: листопад

Saravsari – це кафе з індійською кухнею, яке відкрили на колишній локації закладу Dragee. «У нас буде перший у країні індійський дайнер», – розповідали у кафе на запуску. Відкривали заклад засновники кафе «Альтруіст» на Льва Толстого. «Це місце [на Львівській площі] ми розглядали як літню локацію, з можливістю придивитися і протестувати проект. Але врешті ухвалили рішення знайти приміщення, яке могло б працювати цілий рік», – коментує співзасновниця Saravsari Анна Андрієнко. За словами керівниці, вона не відмовляється від концепції закладу – реалізувати її планують згодом в іншому приміщенні.

Daily Fish Cafe

Де працював: вулиця Велика Васильківська, 48

Коли відкрили: грудень 2015 року

Коли закрили: липень

Двоповерховий рибний ресторан Daily Fish Cafe відкрили наприкінці 2015 року. Особливість формату – демократичні ціни на свіжі морепродукти. 27 липня заклад закрили на реконструкцію. У вересні на цій локації на Великій Васильківській відкрили мережевий заклад із раменом Menya Musashi. Водночас Daily Fish Cafe визнали одним із найкращих рибних ресторанів України за версією цьогорічної ресторанної премії «Сіль».

Tartine

Де працював: вулиця Ярославів Вал, 30/18

Коли відкрили: липень 2017 року

Коли закрили: грудень

Tartine – це заклад, який поєднував формат кафе із однойменними фламандськими сендвічами, рестораном Maison Tartine та крамниці. Керівник проекту – співзасновник ресторану «Первак» і мережі сімейних кафе Boulangerie Костянтин Данилюк. Припинив роботу заклад наприкінці року, на його місці вже відкрили ресторан Kora.

HuoGuo House

Де працював: проспект Науки, 3

Коли відкрили: 2017 рік

Коли закрили: осінь

HuoGuo House – китайський ресторан поблизу станції метро «Деміївська» у будівлі маргаринового заводу. Особливість формату – автентичний підхід до страв із провінції Сичуань. У бізнес-центрі, у якому розташовувався HuoGuo, прокоментували, що планують відкрити тут інший заклад.

Regenschirm

Де працював: вулиця Хорива, 25/12

Коли відкрили: червень 2017 року

Коли закрили: травень

Regenschirm – бар і діджей-плейс на Хорива, який відкрила команда закладу Parasolka. «Коли нам спочатку запропонували [це місце], ми довго вагалися. Адже планували розширитися не настільки – це місце в п’ять разів більше за Parasolka. Та врешті вирішили ризикнути», – розповідав на запуску закладу співзасновник Михайло Золотар. Закрили Regenschirm у травні. За інформацією The Village Україна, на цій локації планують відкрити стриптиз-клуб.

«Хорошо, всегда»

Де працював: вулиця Січових Стрільців, 21

Коли відкрили: 2018 рік

Коли закрили: липень

«Хорошо, всегда» – це бар і майданчик для електронної музики на Січових Стрільців, який The Village Україна називав одним із найкращих нових барів 2017 року. Відкрила заклад команда Keller Bar на Подолі. «Нам із вами було тут дуже добре завжди. Сподіваємося, і вам також. Але настав час рухатися далі – туди, де буде ще краще», – коментували у «Хорошо, всегда».

Make My Cake (Мечникова)

Де працював: вулиця Мечникова, 7

Коли відкрили: червень 2017 року

Коли закрили: липень

У 2017 році одеська мережа кафе Make My Cake, відомих серед іншого за макаронами, відкрила два заклади у Києві – кафе на Мечникова і ресторан на Станіславського. У липні дві точки припинили роботу. За словами співзасновників Олега Ніколаєва та Вікторії Гладченко, причиною стала організація виробництва макаронів на базі закладу поблизу станції метро «Хрещатик». Make My Cake Cafe на Станіславського роботу відновив, але точку на Мечникова закрили.

Blimey

Де працював: вулиця Льва Толстого, 5

Коли відкрили: січень

Коли закрили: осінь

Кафе Blimey на вулиці Льва Толстого відкрили на початку 2018 року. Особливістю закладу була ставка на боули та овершейки. Припинив роботу Blimey восени.

«Культура споживання»

Де працював: вулиця Шота Руставелі, 15-Б

Коли відкрили: червень 2017 року

Коли закрили: липень

Кав’ярня «Культура споживання» відкрила двері влітку 2017 року. Окрім кави, у закладі подавали десерти і вино, а також влаштовували лекції та інші заходи. 27 липня у кав’ярні на Шота Руставелі провели прощальну вечірку: там повідомили, що заклад шукає нову локацію. Наразі команда перебуває в процесі пошуку нового місця.

Buzz Place

Де працював: вулиця Дегтярна, 8

Коли відкрили: червень 2017 року

Коли закрили: 2018 рік

Кав’ярню Buzz Place відкрили на Воздвиженці влітку 2017 року. Серед іншого заклад знали за серією лекцій, які тут проводили. Утім, зрештою власник вирішив зачинити місце. У лютому в Buzz Place повідомляли, що закриття пов’язане з реконструкцією під новий формат. Утім, поки перезапуск закладу не відбувся.

«Грильова ресторація Doctor Woland»

Де працював: вулиця Воздвиженська, 51-А

Коли відкрили: вересень

Коли закрили: осінь

«Грильова ресторація Doctor Woland» – це заклад у стилі творів Михайла Булгакова, який відкрили у вересні на Андріївському узвозі, поряд зі спуском на Воздвиженку. У меню, зокрема, були бургер «Азазелло» та «Обід Никанора Івановича Босого». Припинив роботу заклад восени.  

Johannsen Grill

Де працював: вулиця Московська, 17

Коли відкрили: вересень

Коли закрили: вересень

Johannsen Grill – це м’ясний ресторан, який розташовувався в одній будівлі з Il Molino на Московській. «Це ресторан із відкритим мангалом на вугіллі, м’ясною гриль-спеціалізацією і скандинавським гастрономічним акцентом у меню», – розповідали у закладі. Окрім стейків, тут пропонували смореброди, борщ і пиріг «Нахабний мак». Заклад відкрили у вересні, але він припинив роботу за два тижні після відкриття. У грудні на цій локації відкрили ресторан альпійської кухні Le Gruyere.

«Іскра»

Де працював: вулиця Бульварно-Кудрявська

Коли відкрили: червень

Коли закрили: липень

Бар «Іскра» відкрили біля Львівської площі у червні, у липні тут провели останню вечірку. «Мораль така: бар – це не іграшки», – розповідають засновники в інтерв’ю The Village Україна.

 Також припинили роботу цього року: «ДжонДжолі» на Сагайдачного, «Душа» на Льва Толстого, Tartoria на Андріївському узвозі, Hummus Bar на Печерську, Dvor76 на «Олімпійській», «Рудана» на бульварі Шевченка, Coffee Clan на Обсерваторній, «Заміс» на Золотих воротах, «Фунт ізюму» на площі Перемоги, рибний ресторан Ibsen і сервіс доставки воку Wokupp.

Обкладинка: Юля Вебер для The Village Україна, 1 – Ярослав Друзюк для The Village Україна, 2 – Юля Вебер для The Village Україна, 3 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 4 –Володимир Шуваєв для The Village Україна, 5 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 6 – Saravsari, 7 – Daily Fish Cafe, 8 – HuoGuo House, 9 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 10 – «Хорошо, всегда», 11 – Make My Cake, 12 – Blimey, 13 – «Культура споживання», 14 – Buzz Place, 15 – Анна Бобирєва для The Village Україна