Одна з перших кав’ярень третьої хвилі у Києві «Чашка Espresso Bar» припиняє роботу 1 серпня. Ми запитали у засновника закладу Ігоря Сухомлина, чому кафе закривають після семи років роботи і що з проєктом буде далі.

Що таке «Чашка»

«Чашка Espresso Bar» – це кафе на вулиці Басейній напроти Бессарабського ринку. Місце відкрили у 2012 році. У форматі «Нове місце» The Village Київ тоді описував заклад як «кафе з новими для Києва кавовими напоями, американськими десертами та гучним сервісом». Наприклад, це було чи не перше місце в Києві, де подавали флет-вайт і раф. «Не знаю, де ще, крім «Чашки», готують Flat White, який уперше зробили в Австралії. Якщо хочеш кави з молоком, але такої, щоб зарядитися, як подвійне еспресо», – розповідав про новий напій Сухомлин.

Окрім того, «Чашка» працює у комбінованому форматі кав’ярні та винного бару Nevinniy Bar на вулиці Шота Руставелі, а також у закладі в Чернігові.

Як «Чашка» вплинула на місто

«Чашка» – одна з перших кав’ярень третьої хвилі у Києві. Умовно під цим терміном розуміють роботи з зерном свіжого обсмажування певного рівня, а також відкритість у спілкуванні баристи з гостями.

«Коли ми відкривали «Чашку», ринку кав’ярень як такого у Києві не було. Якщо бути чесними, до нас були все-таки були «Кофеин» на площі Льва Толстого та EspressoHolic, які також почали працювати на каві свіжого обсмажування. Але ми були передусім не про каву навіть, а про інші речі – атмосферний дружній сервіс, наприклад», – каже Сухомлин.

Окрім того, через «Чашку» за сім років встигла пройти низка фахівців, які визначають нову хвилю київських кав’ярень. Наприклад, це чемпіон світу з приготування кави у джезві Слава Бабич, триразовий чемпіон України з лате-арту Олександр Беницький, співзасновник Lion Coffee Антон Дихніч і кавовий консультант Женя Горбань, який працював у «Чашка School». «Йдеться не лише про київські кав’ярні, кілька наших колишніх барист працюють і за кордоном – наприклад, у Португалії», – додає Сухомлин.

Засновник «Чашки» Ігор Сухомлин та кавовий консультант Женя Горбань

Чому заклад закривають і що буде на його місці

Причина закриття – орендодавець приміщення вирішив, що на цій локації більш вигідно запустити заклад в іншому форматі. «Ми змушені закрити заклад, тому що нас поставили в умови, за яких ми не могли продовжувати працювати на цій локації з таким форматом. Треба було або докорінно все змінювати, або з’їжджати. Але я громадянин Бессарабки – не Києва, не Чернігова. Для мене навіть на Поділ поїхати – ціла справа. Тому ми вирішили не зливати сім років в унітаз, а перебудувати заклад і запустити тут новий формат», – коментує Сухомлин. Засновник «Чашки» каже, що запустити новий заклад у приміщенні хочуть до кінця року. Особливості нового формату поки не розкриває.

Чи може повернутися «Чашка»

«Мені хочеться відкривати більші місця – за сенсом, за складністю завдань і за прибутком. Вони мають бути новими, не повторюватися за форматом. [...] Але, звичайно, «Чашка» може повернутися. «Чашка» буде, але якою вона буде – поки не скажу», – коментує Сухомлин.

Як змінився Київ за сім років

«Чашка» працювала на Бессарабці з 2012 року. Запитуємо в засновника закладу, як за цей час змінився Київ.

«Перше, що спадає на думку – місто стало більш європейським. Менш провінційним, більш космополітичним, більш відкритим. У нас дуже гарні ресторани, водночас ми дуже круті в сервісі, чого немає в багатьох країнах Європи. У кавовій індустрії ми вже обганяємо багато європейських країн. Аматори-початківці це все почали, розворушили ринок, а тепер на ринок кави виходять великі гравці. Тому з кавою в Києві все буде гаразд. Сьогодні ми запускаємо кілька нових форматів, і в кожному з них буде все добре з кавою», – відповідає Сухомлин.

У тому ж матеріалі The Village Київ Сухомлин розповідав, що хотів відкрити у місті заклад з ідеальним еспресо. Запитуємо, де шукати ідеальний еспресо після закриття «Чашки».

«Можна піднятися нагору у One Love Coffee [у PinchukArtCentre], можна піти в Takava теж поряд. 16.Coffee, Blur Coffee, Yellow Place – варіантів достатньо, і це тільки в цьому районі. Можна взяти еспресо чи фільтр у Mimosa, зрештою. У Києві зараз неймовірний вибір», – відповідає Сухомлин.

Фото: «Чашка»