Kritikos – ресторан грецької кухні на Печерську. Це перший заклад в Україні грецької мережі ресторанів. Розташували його на колишній локації Benjamin’s і The Seafood Bar.

Фото: Євген Карєв

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Kritikos – це ресторан грецької кухні, який відкрили на бульварі Лесі Українки на Печерську. Kritikos назвали на честь Нікоса Крітікоса, який заснував перший заклад мережі у Греції в 1977 році. «Це історія про рибалку, який готував найкращу рибу на півострові Халкідіки і чий заклад згодом переріс у мережу», – розповідають у Kritikos. Наразі в компанії працює два ресторани у Греції, а також заклад у фудхолі «Депо» в Москві.

За кухню Kritikos відповідає дружина засновника, яка веде всі заклади вже понад 40 років, а бізнесом нині керує син Нікоса Янніс. «Це сімейний бізнес, який шанує традиції», – розповідають у Kritikos. Додають, що так само цінують і традиційну грецьку кухню: у закладі привозять рибу, морепродукти та багато інших продуктів із Греції, намагаючись зробити рецепти максимально автентичними. Уся команда київського Kritikos їздила на стажування в Грецію, а на етапі запуску процеси в закладі налаштовувала співзасновниця.

 Kritikos

Де: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 30-В

Коли: 11:00-00:00 (з неділі по четвер), 11:00-02:00 (п’ятниця і субота)

Facebook

Локація

Kritikos розташували на першому поверсі бізнес-центру на бульварі Лесі Українки неподалік від станції метро «Печерська», поряд із кондитерською «Волконский». Раніше в цьому приміщенні працювали заклади The Seafood Bar і Benjamin’s. У Kritikos кажуть, що бачать серед потенційної аудиторії працівників бізнес-центрів і мешканців житлових комплексів, розташованих на Печерську.

Впізнати ресторан можна за величезним логотипом із назвою Kritikos. Запитуємо, чому вирішили зробити вивіску настільки великою. «Річ у тім, що фасадна стіна досить велика, тому було б дивно розміщувати на ній невеликий напис. Тож ми підібрали великий красивий логотип», – пояснюють у Kritikos. Додають, що отримали на розміщення необхідний дозвіл.

У Kritikos дві просторі зали і близько сотні посадкових місць, ще 120 людей зможе розміститися на літньому майданчику, який відкриють до наступного сезону. У першій залі, одразу навпроти входу, розташували контактну барну стійку. Другу залу визначає великий стіл у кутку, який за бажання можна відділити від решти простору шторами. «До нас приходить багато людей на бізнес-перемовини, ми поважаємо їхній особистий простір», – кажуть у закладі.

У дальній залі також облаштували вітрини, де розміщуватимуть свіжу рибу, привезену з Греції. «Гість зможе підійти до вітрини, обрати будь-яку рибу і спосіб подачі», – кажуть в Kritikos. Прямо навпроти на стіні – портрет співзасновника Нікоса в молодості. За проєкт відповідала студія Idealist Engineering.

Кухня

Kritikos позиціонують як ресторан грецької кухні, але в меню поряд із грецькими стравами знайшли місце й для позицій, притаманних усьому середземноморському регіону. Наприклад, серед супів пропонують і юверлакі (194 грн), і буябес (377 грн), а поряд із дзадзикі (107 грн) у меню є мікс мезе (152 грн), бурата з томатами і песто (340 грн).

Власне грецькі страви у Kritikos – це позиції з півострова Халкідіки та регіону навколо гори Афон. Наприклад, ахністо (128 грн) і лемонато (158 грн) – способи приготування риби. Грецький салат подають у порції на 550 грамів (299 грн).

З меню:

Критський салат – 239 грн

Крітарото з креветками – 358 грн

Дзадзикі – 107 грн

Смажена фета – 230 грн

Баклажан по-селянськи – 247 грн

Паста з морепродуктами – 409 грн

Восьминіг на грилі – 393 грн

Буюрді – 263 грн

Мусака – 350 грн

Фондан із морозивом – 175 грн

Окрім того, в меню є морепродукти (269-470 грн): смажені кальмари (299 грн), мідії на парі (313 грн), креветки саганакі (322 грн), гребінці-гриль (377 грн) та восьминіг у винному соусі (470 грн). Також подають овочеве соте з креветками і пармезаном (349 грн) і рагу з морепродуктами (407 грн). Сібас і дорадо пропонують по 100 грамів (118 і 129 грн відповідно).

Серед м’ясних страв – бургер із яловичиною (322 грн), каре ягняти (342 грн за 100 г), шашлик зі свинини (309 грн за 300 г), а також «грецькі мітболи» кефтадакі (277 грн). На десерт пропонують йогурт із горіхами та медом (128 грн) і пахлаву з морозивом (194 грн).