Taverna – новий заклад із грецькою кухнею на Русанівській набережній. Бренд-шеф ресторану – Христос Міхалудіс. Він розповідає, що хотів відтворити в локації атмосферу родинної вечері у традиційній таверні у Греції.

Концепція

При визначенні концепції закладу власники відштовхувалися передусім від розташування. «Русанівка – це досить живий спальний район. Оскільки тут зосереджена здебільшого родинна аудиторія, ми хотіли створити атмосферний заклад зі смачною кухнею, у якому люди могли б збиратися із сім’ями і проводити тут тривалий час», – розповідає відповідальна за PR закладу Марія Шапошнікова.

 Taverna

де: Київ, Русанівська набережна, 4

коли: 12:00-23:00

Телефон: 095 280 6633

Facebook

Під цю характеристику підходять концепції італійських і грузинських ресторанів, але у Taverna хотіли зайняти нішу, яка ще не була освоєна. Вирішальну роль у рішенні обрати саме грецьку тематику, за словами керівників закладу, відіграли позитивні асоціації: зокрема, з грецькими застіллями та середземноморською кухнею.

Принциповим рішенням власників стало запрошення грецького спеціаліста для організації роботи кухні. Христос Міхалудіс тривалий час живе в Україні і має досвід запуску грецьких ресторанів. У Taverna він виконує функції бренд-шефа.

«Для нас було важливо довіритися саме греку, – каже піарниця Марія Шапошнікова. – Не лише для того, щоб правильно поставити кухню, а й для інтеграції домашніх грецьких рецептів».

Локація

Ресторан розташували на Русанівській набережній. Тривалий час на цій локації працювала популярна піцерія. Перепланування під потреби нового закладу проводити не довелося: у Taverna дві великі зали та дитяча кімната із розвагами. Загалом у закладі близько сотні місць для посадки.

Основним завданням на проекті було зробити простір якомога більш зручним. «Тут повинно бути комфортно сидіти годинами», – доповнює Марія Шапошнікова.

За словами керівників закладу, на рівні дизайну ресторан не є грецькою таверною у традиційному розумінні. «Грубо кажучи, таверна – це голі стіни, плетені стільці та сині елементи декору», – каже Шапошнікова.

Синіх і блакитних деталей вистачає і в Taverna. Зокрема, у яскравий колір оформили вікна закладу та декоративні амфори. Утім, насамперед простір визначає використання дерева.

Ще один визначальний елемент – відкрита кухня з вітриною для морепродуктів, мангалом і спеціальною установкою для приготування гіросу одразу при вході.

Кухня

У Taverna визнають – мети точно відтворити смак грецької кухні перед собою не ставили. «Кожен шеф-кухар вам скаже: неможливо повторити смак певної кухні в іншій країні. Але ми намагаємося максимально наближувати цей смак. Зокрема, для цього ми використовуємо імпортні продукти», – розповідає Марія Шапошнікова. Наприклад, заклад імпортує морепродукти, фету, а також грецькі трави: орегано, чебрець, розмарин тощо.

Христос Міхалудіс

бренд-шеф Taverna


В Україні є своє уявлення про їжу. Наприклад, коли я кілька років тому додавав до грецького салату петрушку, мені казали, що це якийсь «радянський союз». Та річ у тому, що греки дуже люблять петрушку. У тавернах і псаротавернах, які спеціалізуються на рибі, петрушку використовують дуже часто.

Власне, більшість рибних страв у грецькій кухні – це риба, залита лимонним соком і засипана петрушкою. Греки завжди використовують лимон. Наскільки популярний в Україні часник, настільки часто у Греції використовують лимон.


Читачам The Village Україна Міхалудіс радить скуштувати, зокрема, сувлакі. В асортименті сувлакі з курки (95 грн), телятини (215 грн), баранини (225 грн), а також із креветок (235 грн). Також у меню порція на дві персони з асорті сувлакі (359 грн) і на компанію (699 грн).

«Можна сказати, що це грецький шашлик. Та м’ясо не маринують, а просто готують на вогні в оливковій олії. Врешті додають сіль, перець та орегано», – каже бренд-шеф Taverna.

Гірос – це рубане м’ясо, яке подають у спеціальному коржі піта з овочами та соусом. В асортименті гірос зі свинини (109 грн) і курки (80 грн).

Із десертів у Taverna радять замовити кормос (69 грн) – малинове тістечко у шоколадній глазурі. «Це смачний домашній десерт. В Україні це називають “шоколадною ковбаскою”. У Греції рецепт передбачає щедре використання горіхів: волоських, мигдалю та фісташок», – додає Христос Міхалудіс.

З меню

«Суп грецького рибалки»138 грн

Авголемоно75 грн

Рока салат169 грн

Хор’ятикі85 грн

Дзадзикі – 69 грн

Телятина на вугіллі129 грн

Антрекот зі свинини89 грн

Каре баранини145 грн

Креветки на грилі зі спаржевою квасолею229 грн

Мусака119 грн

Ще одна автентична позиція – карта із грецькими алкогольними напоями. Зокрема, в асортименті узо (79-89 грн), ципуро (89 грн) і грецькі вина.