Fishkultura – це новий рибний ресторан Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна (Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat, Forever Young). Відкриття закладу на вулиці Мечникова напроти goodwine відбулося 21 грудня.

 Fishkultura

Де: місто Київ, вулиця Мечникова, 16

Коли: 09:00-23:00

Телефон: 095 112 86 12

Facebook

Концепція

Fishkultura – це сіфуд-ресторан на вулиці Мечникова. Заснували заклад ресторатори Ігор Сухомлин і Валерій Гальперін, які за останні три роки відкрили три ресторани на Басейній: Mimosa Brooklyn Pizza, Fish & Pussycat і Forever Young. «Fishkultura – це як Mimosa, але з рибою», – розповідає автор проєкту з дизайн-студії Belenko Денис Беленко (Milk Bar, Good Girl, Wine Love).

«У центрі концепції – риба. Причому вона має бути простою, але цікавою», – каже співзасновник Сухомлин. Якщо для підготовки Mimosa власники і дизайнер їздили до Брукліна, то в цьому випадку надихалися в іншому районі Нью-Йорка, Бронксі. Як референс Сухомлин називає нічний рибний ринок The New Fulton Fish Market: «Ми побачили там простих чоловіків у гумових чоботах і картатих сорочках із прізвищами Санчес, Лі; міг бути й Петренко, мабуть. Було видно, що вони розбираються в сіфуді так, як ніхто. І нам було цікаво, де вони їдять. Виявилося, у таверні прямо на ринку». Сухомлин каже, що хотів відтворити у Fishkultura не власне цей заклад, а відчуття місця, де їдять рибу і морепродукти люди, які найкраще знають, яким має бути якісний продукт.

Водночас Fishkultura хотіли створити як місце в середньому сегменті – і за ціновою політикою, і за доступністю загалом. «Я обожнюю і «Черноморка», і Catch, але я людина з середини [ринку]», – каже Сухомлин. «Ти ж не будеш щовечора ходити в один і той самий преміальний рибний ресторан. Хочеться різноманітності, чогось нового, хочеться не тільки fine dining», – додає Беленко.

Локація

Fishkultura розташована в колишньому приміщенні ресторану Ibsen напроти goodwine. Це двоповерхове приміщення з близько сотнею посадкових місць. Основні матеріали інтер’єру – дерево та метал. «Це заклад, який дихає: він легкий і повітряний. Це місце, куди можна приходити і на зустрічі, і з компанією, і веселитися, і грати на піаніно», – розповідає автор проєкту Беленко. Фортепіано у закладі розташували неподалік від входу, біля великого круглого стола. Як контрастний акцент у закладі – фото рибалок з уловом, якими прикрасили, зокрема, великий стіл в одній із зал. Між двома рівнями приміщення біля входу – велика люстра, яку для закладу приготувала команда Belenko.

Беленко додає, що, як і у випадку з попередніми проєктами Mimosa та Fish & Pussycat, хотів створити місце, де гості хотіли б залишатися надовго: «Це ще одне гарне місце, де можна позалипати. Основний виклик для мене як дизайнера – зробити так, щоб гості залипали, щоб вони приходили в заклад і не хотіли з нього йти». «Денис – найкращий український дизайнер. Коли я заходжу в заклад, який він створив, я завжди розумію, що він мав на увазі», – каже співзасновник Fishkultura Сухомлин.

Кухня

«Тут просто, тут немає національної прив’язки, тут можна їсти багато різної риби», – визначає концепцію Fishkultura Сухомлин. «У нас були баталії: зробити повністю локальний чи повністю імпортний сіфуд. Смак Валерія [Гальперіна] – це Середземномор’я, а я з четвертого класу мав квиток Українського товариства мисливців і рибалок. Тому для мене найкрутіше – смак річкової української риби», – додає співзасновник. Зрештою в Fishkultura зробили ставку на баланс регіонів і постачальників; у меню залишили позначку: Local and Foreign Fish.

«Дорадо на пательні з гілкою чері» (310 грн)

В основному меню Fishkultura п’ять блоків: «Основні страви» (190-350 грн), «Супи» (140-200 грн), «Консерви» (130-180 грн), «Закуски та салати» (150-280 грн) і «Десерти» (130-165 грн). Серед основних позицій виділяють «Дорадо на пательні з гілкою чері» (310 грн) – філе подають на сковорідці, поєднують з томатним соусом. Також пропонують «Рибну лазанью» (190 грн), у традиційну італійську страву додають судак.

«Том-ям з мідіями, креветками та судаком» (200 грн)

Із супів подають, зокрема, «Рибний бульйон із мацаболом» (140 грн) і «Том-ям з мідіями, креветками та судаком» (200 грн). До гарячих страв – хліб, який випікають у новій пекарні власників.

Клем-чаудер у хлібі – 200 грн

Сало з масляної риби – 120 грн

Бутерброд із сарганом – 110 грн

«Цезар» із креветками – 180 грн

Паста з морепродуктами – 220 грн

Севіче з товстолобика і манго – 150 грн

Тартар із яловичини – 190 грн

Фіш-енд-чипс із сома – 150 грн

Риба-хризантема сібас у соусі шиїтаке-бамбук – 350 грн

Бургер із сомом – 210 грн

Філе лосося зі смаженим рисом та овочами – 290 грн

Рибні кебаби із зеленим карі – 220 грн

Меню сніданків Fishkultura діє з 09:00 до 12:00 у будні та з 09:00 до 13:00 у вихідні. Яйця «Бенедикт» подають з лососем (170 грн) чи креветкою (190 грн), вівсяну кашу – з лососем і яйцем-пашот (170 грн), а шакшуку – як самостійну страву (150 грн) чи з рибними кебабами (180 грн). Також у меню «Тост з авокадо» (170 грн), «Брекфест-бургер» (140 грн), «Бурата з гуакамоле та анчоусами на тості» (200 грн) і «Ліниві вареники з матча» (130 грн).

«Рибна лазанья» (190 грн)

Окрема пропозиція – консерви власного виробництва. Наразі пропонують три варіанти: «Сарган у пряній олії», «Рапани з чорною квасолею» (150 грн) і «Сардини в томатному соусі» (180 грн). На другому поверсі частину полиць прикрасили декоративними консервними банками червоного та синього кольору. Рахунок у Fishkultura також приносять, прикріплюючи до кришки з консервів.

До страв подають вино, включно з натуральними та біодинамічними позиціями і червоним вином українського виробника Beykush. Відповідає за вино Санта Рудзіте, яка має досвід роботи в лондонському ресторані Ферґюса Хендерсона St. John і київському необістро «Асамблея». Також у барній карті 15 коктейлів від бар-менеджерки Поліни Кірдогло (Forever Young) за єдиною ціною 175 гривень.

Фото: Марго Дідіченко