Octo Tower – це шестиповерховий комплекс на вулиці Мечникова, що поєднує кав’ярню, школу, коворкінг, магазин, фотостудію та руфтоп. Відкрили центр засновники кафе Blur Coffee. Відкриття закладу в тестовому режимі відбулося 5 вересня, офіційне відкриття запланували на вересень. The Village Україна анонсував відкриття Octo у підбірці головних анонсів року

Підтримай The Village!

Концепція

Octo Tower – це шестиповерхова вежа біля виходу зі станції метро «Кловська». Будівлю вирішили розвивати засновники закладів Blur Coffee і WhaiThai, що розташовані поряд. Як і приміщення кафе та азійського бістро, вежа належить Олександрівській лікарні. Орендарі реставрували приміщення, яке протягом тривалого часу не використовували, і знайшли застосування кожному з поверхів споруди: на першому та другому поверхах працюють кав’ярня, магазин і коворкінг, на третьому відкрили фотостудію, а згори – школу.

«Чому вирішили ризикнути? Певно, це марнославство, – розповідає співзасновник Octo Tower Женя Білоусов, котрий реалізує проєкт із партнерами, з якими запускав Blur і WhaiThai. – Хотілося зробити щось незвичне, залишити щось після себе в місті». Над вхідними дверима до Octo на вулиці Мечникова прикріпили напис «Stedelijk Erfgoed», який із нідерландської перекладається як «Міська спадщина». Білоусов каже, що протягом тривалого часу стежив за вежею й хотів відновити її. Додає, що за інвестиції в цей проєкт можна було відкрити ще три чи чотири Blur Coffee.

Як символ комплексу обрали восьминога. «Це натяк на мультизадачність комплексу – у кожного поверху своє призначення. А ще «octo» – це цифра вісім латинською. Це означає шість поверхів вежі та два наші бізнеси поряд», – пояснює співзасновник Білоусов.

Octo Tower

Де: місто Київ, вулиця Мечникова, 5

Коли: 09:00–21:00 (будні), 10:00–22:00 (вихідні)

Телефон: 067 490 28 28

Instagram

Будівля на вулиці Мечникова, де розташовані Octo Tower, Blur Coffee та WhaiThai

Локація

Будівля Octo Tower заввишки близько 20 метрів, її планували як аварійний вихід із території Олександрівської лікарні, розповідають у комплексі. Упродовж тривалого часу споруду не використовували, але до цього на першому поверсі недовго працював магазин будівельних матеріалів.

Шість поверхів вежі раніше поєднував ліфт, але зараз основним способом пересування є сходи, розміщені периметром під кутом: спроєктували їх так, щоб можна було спускати пацієнтів на лікарняних ліжках.

Нові орендарі вирішили зберегти цегляну кладку приміщення та загалом зберегли внутрішній і зовнішній вигляди будівлі. «На якомусь з етапів була пропозиція зашити стіни, але від неї швидко відмовилися. Хотіли залишити вежу такою, якою вона є, розставивши у приміщеннях кольорові акценти», – розповідає співзасновник Білоусов. В інтер’єрі зробили ставку на вінтажні меблі та зелені рослини, на стінах зробили написи з дотепними фразами.

Перші два поверхи Octo Tower виділили для кав’ярні та зони з вільною посадкою, яку називають коворкінгом. «У певний момент ми зрозуміли, що всі охочі не поміщаються у Blur. Тут у нас була можливість зробити багато зручних місць, де можна випити кави, з’їсти випічку й попрацювати», – каже Білоусов.

Каву в Octo можна і скуштувати, і придбати із собою в зернах. Для цього навпроти брю-бару облаштували магазин кави свіжого обсмажування від українських виробників. Засновники Octo кажуть, що позиціюють магазин як вітрину найкращих обсмажувальників із різних регіонів України, знайомити з ними хочуть киян й іноземних туристів. Також в асортименті магазину аксесуари для професійного й домашнього приготування кави, а також алкогольних напоїв.

В Octo Tower кажуть, що гостей не обмежують певними поверхами, за бажання відвідувачі можуть піднятися на будь-який рівень. Посадкові місця можна облаштувати, використавши розкладні столи та стільці, що чекають у нішах в стінах на кількох поверхах. Зокрема, можна знайти місце на літньому майданчику, балконі над входом, верхній терасі, а згодом і на даху. «Хотіли зробити так, щоб можна було взяти внизу каву й піднятися, куди захочеш», – каже Білоусов. Обмежувати вхід будуть лише в окремих просторах на поверхах, починаючи з третього – там працюють фотостудія та школа Octo School.

Для фотостудії під назвою M5 виділили фасадну частину третього поверху, це простір на близько 35 м², за який відповідає Аня Лобанова. Цей рівень в Octo називають «мінімалістичним простором у скандинавському стилі», інтер’єр порівнюють із Копенгагеном і Берліном. Головною перевагою фотостудії називають розташування в центрі міста та можливість адаптувати простір під потреби зйомки, для цього M5 пропонує низку фонів, універсальний інтер’єр та окремий балкон. Перші бронювання студії почнуть у вересні, наразі визначили суми в 500 гривень за годину в будні та 600 гривень у вихідні.

Четвертий і п’ятий поверхи Octo Tower – це простори освітньої інституції Octo School. «Я зазвичай кажу, що наша школа – передусім про HoReCa. Але мене хлопці відразу б’ють за це по руках. Це HoReCa, але не тільки», – розповідає про школу Білоусов. Octo School має чотири основні напрями: «Кампус кавових знань», «Маркетинг майстерня», «Теорія великого сервісу» та «Культура фото».

За Octo School відповідає керівниця Octo Tower Марина Гарбуз, що здобуває сертифікацію тренера Specialty Coffee Association і до Blur Coffee працювала у Fair Finch. Кураторкою курсу для барист є чемпіонка України з каптейстингу Аліна Вітренко, також серед лекторів срібна призерка чемпіонату світу з приготування кави у джезві Тетяна Тарикіна, чемпіон України серед барист у класичній дисципліні Павло Спіцин, чинний національний чемпіон у спеціальності «Кава та алкоголь» Владислав Демоненко та шеф-бариста Takava Coffee-Buffet Дмитро Леник. Для проведення профільних тренінгів і майстер-класів простори на четвертому і п’ятому поверхах облаштували професійним обладнанням за вимогами SCA.

Своєю чергою, куратором курсу з маркетингу є маркетинг-директор «Планети кіно» Анатолій Козловський, а курсу з фотографії – Аня Лобанова. Як лекторів для «Культури фото» вже залучили Анну Гольцберг і Марію Оз. Блок про сервіс розділили на кілька категорій: Анна Янковська та Сергій Ступніков викладатимуть англійську мову у сфері гостинності, а Мальвіна Салійчук – акторську майстерність. Наразі куратори проводять перші зустрічі зі студентами, навчання запустять протягом вересня.

На шостому поверсі відкрили лекторій, що може розмітити до 50 людей, а також офіс і технічні приміщення. У вересні також планують відкрити дах Octo Tower: там облаштують посадкові місця, а на наступний сезон хочуть відкрити теплицю.

Кава та кухня

Особливість кав’ярні на першому поверсі Octo Tower – формат брю-бару. Тут готують лише еспресо та каву ручного приготування, кавових напоїв із додаванням молока в меню немає. Власники кажуть, що хочуть робити ставку на фільтрові методи приготування, молочні напої ж радять замовляти в сусідньому Blur.

Концепцію формату визначають як slow coffee: пропонують посадкові місця біля низької контактної барної стійки з можливістю спостерігати за приготуванням кави баристою. В асортименті кілька видів кави від українських обсмажувальників, включно з власним обсмажуванням Blur Coffee. Гостям пропонують обрати зерна на власний смак, для цього надають інфографіку зі смаковими властивостями кави.

Наразі Octo Tower працює з тестовими цінами

З карти напоїв:

  • Еспресо – 50 грн
  • Хенд-брю – 50/100 грн
  • Колд-брю – 50 грн
  • Матча – 50 грн
  • Каскара – 50 грн

Також у брю-барі можна замовити комбо-набори кави. Наприклад, обрати один вид зерна та приготувати його в еспресо-машині та пристрої для ручного приготування на зразок V60. Коштує ця опція 105 гривень. Також можна замовити два види зерна у двох порціях еспресо (95 грн) і два види хенд-брю (115 грн). Окрім того, готують коктейлі на основі кави: Espresso Martini (100 грн), Cold Brew Sour (100 грн) та Eggnog (100 грн).

До кави в Octo пропонують випічку власного виробництва, за яку відповідає шеф-кондитерка Катерина Кравець. Наприклад, пропонують хліб зі смаком фісташки (70 грн) і чорниці з бананом (70 грн), а також кейк зі смаком чаю матча (80 грн), сінабон (70 грн), трайфл «Наполеон» (80 грн) і цукерки.

Фото: Костянтин Гузенко для The Village Україна