The Village Україна підбиває підсумки півріччя, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж цього часу в Києві.

Раніше ми пригадували 75 закладів, які закрили в місті за 2021 рік.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

  • Ресторани 

Coco

Формат: ресторан японської кухні

Де: вулиця Мечникова, 16

Coco New Japanese – це ресторан японської кухні, який запустили Mimosa Family та шеф-кухар Олексій Краковський у лютому 2021 року. Концепцію кухні побудували навколо культури йошоку, яка адаптує європейські страви в японських техніках і виконаннях. Рішення про закриття ухвалили на початку лютого. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан Fishkultura.

«Рибний базар»

Формат: рибний ресторан

Де: вулиця Володимирська, 24–А

«Рибний базар» – це рибний ресторан на вулиці Володимирській, біля Софійської площі, який працював із 2007 року. Формат описували як «ідеальний простір для любителів стильного проведення часу під акомпанемент страв з риби й морепродуктів».

«Редкая птица»

Формат: ресторан

Де: вулиця Басейна, 1/2

«Редкая птица» – це заклад рестораторів Дмитра Заходякіна й Аліни Косічкіної («Хлібний», Holy Burger, «Стейкхаус»). Відкривали проєкт як шефський формат: за кухню відповідав російський шеф-кухар Ілля Васильєв. Інтер’єр – відповідальність російської дизайнерки Наталії Белоногової. У меню не прив’язувалися до одного регіону: том ям, севіче та вареники з вишнею.

«У Хромого Пола» (тимчасово)

Формат: ресторан чеської кухні

Де: вулиця Омеляновича-Павленка, 4

«У Хромого Пола» – це заклад чеської кухні від Fozzy Group, який працює з 2012 року. 29 січня ресторан тимчасово припинив роботу через реконструкцію будівлі на вулиці Омеляновича-Павленка на Печерську: «Будівлю, у якій працює ресторан, будуть реконструювати. Маємо надію, із часом ресторан знову зустрічатиме гостей на звичному для них місці».

Banh Mi vs Marketing

Формат: моноформат бань мі

Де: вулиця Цитадельна, 6/8

Banh Mi vs Marketing – це заклад із в’єтнамськими сендвічами бань мі та супом фо від команди Ramen vs Marketing. Заклад на Цитадельній на Печерську відкрили восени 2017 року. Окрім моноформату, він працював як заготівельний цех і магазин, а в перші місяці повномасштабної війни шеф-кухар Женя Михайленко організував тут волонтерську кухню.

Gastrofamily Food Market

Формат: фудхол

Де: проспект Героїв Сталінграда, 16-Б

Gastrofamily Food Market – це фудхоли від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». У червні 2021 року заклад із сімома корнерами відкрили на Оболоні: серед іншого – «Білий налив», «БПШ» і Caviarnya. Продовжують роботу інші заклади формату: на Бессарабці та лівому березі.

Carpaccio

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Софіївська, 14

Carpaccio – ресторан італійської кухні на вулиці Софіївській. У червні в приміщенні почав роботу новий заклад Gustoso. Ще один ресторан Carpaccio продовжує роботу на Дніпровській набережній.

Hakamada Sushi & Bowl

Формат: ресторан

Де: вулиця Жилянська, 75

Hakamada Sushi & Bowl – ресторан у бізнес-центрі «Євразія» на Жилянській, який запускала колишня виконавча директорка «Ресторанів Савви Лібкіна» Інна Дворська. Вибір назви пояснювали японським терміном, що означає «рисове поле». Згодом обрали нову назву Moon Rabbits, відкривши другий заклад під брендом поблизу Львівської площі. У липні на локації на Жилянській запустили шосту кав’ярню мережі Takava Coffee-Buffet.

«Чебуречна від Чорноморки»

Формат: чебуречна

Де: Львівська площа, 4–В

«Чебуречна» – це заклад із чебуреками на Львівській площі, який у травні 2021 року відкрила мережа «Черноморка». Раніше в цьому приміщенні запускали кафе «Драже» та Saravsari.

Tiger

Формат: кафе з азійськими стравами

Де: вулиця Саксаганського, 40

Tiger – це кафе з азійськими стравами й коктейлями, яке влітку 2019 року відкрили блогери Таня Пренткович та Орест Мурій. На початку 2022 року в приміщенні на Саксаганського відкрили гастробар Sreda, наразі він не працює.

Itzel

Формат: ресторан

Де: вулиця Нижній Вал, 19

Itzel – це заклад на Подолі, який запустили засновник Aroma Espresso Bar Яків Лівшиц, шеф-кухар Юрій Ковриженко та Berryland Cidery. У просторі на Нижньому Валу пропонували сендвічі зі шніцелями й сидр до них. Спочатку формат запустили на доставку, а в грудні 2020-го відкрили фізичний простір на Подолі.

Frida

Формат: ресторан мексиканської кухні

Де: вулиця Хмельницького, 29/2

Frida – це ресторан мексиканської кухні на вулиці Хмельницького, який відкрили в липні 2021 року. Раніше в приміщенні працювали заклади «Хінкальня» та «7 пятниц», а на початку року тут відкрили мережевий грузинський ресторан Sanatrelo.

«Їстина»

Формат: ресторан

Де: вулиця Воздвиженська, 51-А

«Їстина» – це ресторан на Воздвиженці, поряд з Андріївським узвозом, який відкрили в лютому 2020 року. Працювали з підходом comfort food, також пропонували сніданки й напої. Раніше в цьому приміщенні запускали заклад Mai Satai.

Gastronom

Формат: ресторан і винний бар

Де: вулиця Володимирська, 61/11

Gastronom – це заклад біля парку Шевченка, що поєднував формати ресторану, винного бару й магазину продуктів. Відкрили простір у листопаді 2020 року, тепер у приміщенні працює оновлений ресторан Rojo Ojo.

«У Гіоргі»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Кожум’яцька, 20

«У Гіоргі» – це ресторан грузинської кухні на Воздвиженці. У двоповерховому закладі на Кожум’яцькій з 2019 року готували хінкалі та хачапурі за традиційними сімейними рецептами. У січні в приміщенні почав роботу новий заклад мережі азійських кафе Kitaika, а також новий формат власників Taco Zodiaco.

  • Бари

«Склад»

Формат: бар чистого алкоголю

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

«Склад» – це бар у підвалі Бессарабського ринку, який спеціалізувався на чистому алкоголі. Заклад працював у цілодобовому режимі з 2017 року. Ресторанна компанія «Близнецы Камикадзе» («БарменДиктат») вирішила закрити заклад через труднощі з приміщенням. Видання BAROUT розпитувало постійних гостей і команду, чим для них був «Склад».

Like A Local’s Wine Bar

Формат: винний бар

Де: вулиця Спаська, 5

Like A Local’s Wine Bar – це винний бар, який спеціалізувався на українському вині та розвивав заклади біля площі Льва Толстого, Львівської площі та Контрактової. Останній заклад формату на Подолі припинив роботу після фінального розпродажу в червні. «Це була чудова й захоплива історія довжиною в п’ять років і чотири місяці», – коментує співзасновник Сергій Клімов.

Fino

Формат: коктейльний бар

Де: вулиця Пушкінська, 11–А

Fino – це коктейльний бар на вулиці Пушкінській, біля «Театральної». Коктейльну карту побудували з акцентом на кріплені вина з Іспанії й Португалії. Запускав заклад у жовтні 2021 року мінський ресторатор Влад Луневич.

«Ципа» біля «Олімпійської»

Формат: паб

Де: вулиця Велика Васильківська, 63

«Ципа Craft Beer Pub» – це мережа пивних закладів; узимку припинив роботу паб на Великій Васильківській. У січні на локації відкрили другий заклад мережі The Drinkery з шотами.

Tom Sour

Формат: бар

Де: вулиця Софіївська, 6

Tom Sour – це бар, який працював на Софіївській, неподалік від Майдану з 2015 року. Спеціалізація закладу – коктейлі категорії сауер.

  • Кав’ярні та кондитерські

Veterano Brownie

Формат: кав’ярня й кондитерська

Де: вулиця Нижній Вал, 39

Veterano Brownie – це моноформат десерту брауні від ветерана російсько-української війни Романа Набожняка, розташований на Нижньому Валу на Подолі. У закладі надавали опцію першочергового працевлаштування ветеранам і переселенцям, а частину прибутку віддавали на потреби родин українських військових, які загинули у війні на Донбасі. Наприкінці травня засновник, який зараз перебуває на фронті, вирішив закрити заклад і продати його, щоб купити безпілотник для української армії. Необхідні 50 тисяч доларів на безпілотник вдалося зібрати за 26 годин.

Cherry

Формат: кав’ярня й кондитерська

Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3

Cherry – це кав’ярня й обсмажувальний цех від ресторанної компанії Tarantino Family, що працювала з 2015 року. Мережа готує в приміщенні запуск нового проєкту.

Espressoholic на Басейній

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Басейна, 14

Espressoholic – це мережа кав’ярень, яка працює в Києві з 2011 року. Припинив роботу заклад у підземному переході поблизу Бессарабки. Продовжують роботу кав’ярні на Хорива та в ЖК «Ізумрудний» на Солом’янці. Окрім того, другий заклад на Подолі в червні відкрили на Оленівській.

Reprisa Dance

Формат: кафе-кондитерська

Де: вулиця Хмельницького, 40/25

Reprisa – це кафе-кондитерська на вулиці Хмельницького. Заклад запустили в листопаді 2019 року як новий формат мережі «Реприза», пропонуючи десерти власного виробництва й напої. У січні в просторі почала роботу кондитерська Lila Cake, вона поки не відновила роботу після початку повномасштабної війни.

March & Co в «Рейтарська Circle»

Формат: кав’ярня-книгарня

Де: «Рейтарська Circle», вулиця Рейтарська, 15

March & Co – це кондитерська, яка працює з 2013 року як виробник, а влітку 2021-го відкрила перше кафе у фудхолі «Рейтарська Circle». «Якщо коротко, не спрацювала фінансова модель і тортики продавати без кави складно», – коментує рішення засновниця Софія Теребова. На місці March & Co в комплексі розширився інший резидент Nisha Bistro, а кондитерська продовжує працювати на замовлення та співпрацювати з київськими закладами.

«Моя книжкова полиця» на Русанівці

Формат: кав’ярня-книгарня

Де: Русанівська набережна, 4

«Моя книжкова полиця» – це кав’ярня та книгарня, яка з 2019 року працювала на Русанівському бульварі. Заклад припинив роботу взимку, власниця назвала причиною проблеми з орендодавцем. У мережі продовжують роботу заклади на Пушкінській і Позняках.

  • А також

«Любо & Дорого»

Формат: млинцева

Де: вулиця Басейна, 1/2

«Любо & Дорого» – це заклад із млинцями на Басейній, який запустили в жовтні 2021 року. Раніше в цьому просторі запускали «Київські піцбуреки». У лютому тут відкрили новий формат Match Bistro.

Tel Aviv Sandwich

Формат: млинцева

Де: вулиця Басейна, 9

Tel Aviv Sandwich – це заклад зі стритфудом у стилі Ізраїлю на вулиці Басейній, який відкрили у квітні 2021 року. Пропонували сендвічі на грилі за тель-авівським рецептом.

  • Мережеві заклади

  • Корнер із тайською кухнею Lil Thai від La Famiglia на Kyiv Food Market, який припинив роботу наприкінці лютого. У липні на його місці шеф-кухар Ілля Сьомін (Pie Spot) запустив точку з тайською кухнею Thai Spot.
  • Ресторан кавказької кухні «Баклажан» від Tarantino Family біля «Олімпійської».
  • Суші-бар «Желтое море» від Bulldozer Group на Либідській.
  • Перезапуски

Malevich

Формат: винний бар

Де: вулиця Рейтарська, 17

Instagram

Malevich – бар із українськими винами, закусками від локальних фермерів і кавою. Перший заклад у подвір’ї на Ярославовому Валі відкрили у 2016 році Андрій Пелюховський і Мітя Ятим, також відомі за мережею «Розумна кава». У 2019-му винний бар перезапустили в новому приміщенні на Рейтарській. У травні 2022-го власники виставили заклад на продаж. «Нові власники «Малевича» будуть продовжувати працювати за нашою концепцією. Бар залишить свою назву й атмосферу, над якою ми працювали багато років», – пише співзасновник Ятим про передачу бізнесу Анні Салко.

Rojo Ojo на Оболоні (переїзд)

Формат: ресторан мексиканської кухні

Де: Оболонський проспект, 26

Rojo Ojo – це заклад біля станції метро «Мінська» на Оболоні, який працював із 2016 року. У грудні на локації відкрили інший заклад Fuego з латиноамериканськими стравами й вечірніми танцями, а Rojo Ojo переїхав на вулицю Володимирську, на колишню локацію закладу Gastronom.

Обкладинка: Марго Дідіченко для The Village Україна