Fino – це коктейльний бар на вулиці Пушкінській, який відкрив мінський ресторатор Влад Луневич. Офіційне відкриття відбулося 30 вересня.

Фото: Настя Шумілова для The Village Україна

Концепція

Fino – це бар на вулиці Пушкінській неподалік із перетином із вулицею Хмельницького. Це перший проєкт у Києві від білоруського ресторатора Владислава Луневича, який заснував у Мінську, зокрема, заклади Simple, Enzo, Let It Be та Underdog. Луневич розповідає, що впродовж минулого року почав жити на два міста, Мінськ і Київ, але нові проєкти планує розвивати в Києві.

«Я люблю будувати гастрономічні проєкти, але це мій перший заклад у Києві, тож ми вирішили почати із формату, який не потребував великих інвестицій, але водночас міг би стати чимось новим для міста», – каже Луневич. Концепцію Fino запропонували бартендери з Білорусі Дарія Пашкель і Василь Сапунков. Пашкель протягом кількох років живе в Києві, раніше вона працювала в 11 Mirrors, а Сапунков переїхав до Києва після роботи в білоруських закладах El Pushka та Kew London. «У Києві все гаразд із барами, тому ми не приїхали сюди щось покращувати. Наше головне завдання – створити комфортне місце для наших гостей», – каже Сапунков.

 Fino

Де: місто Київ, вулиця Пушкінська, 11–А

Коли: 17:00–00:00 (з неділі по четвер), 17:00–02:00 (п’ятниця та субота)

Instagram

Дарія Пашкель 

«Ми будували концепцію навколо теми моря, хочеться відтворити цю атмосферу відпочинку та морської свіжості», – розповідає Пашкель. «Надихаємося передусім гастрономічними культурами Іспанії та Португалії, але не претендуємо на статус автентичної тапасної чи ресторану іспанської кухні. Для нас Fino – передусім про середземноморську легкість», – уточнює Луневич. У назві Fino своєю чергою обігрують іспанське слово, яке позначає й епітет «добре», і кріплене вино, яке використовують на Піренейському півострові.

Офіційне відкриття Fino відбулося 30 вересня, до цього заклад у тестовому режимі запустили 24–25 вересня.

Локація

Fino працює на першому поверсі будівлі на вулиці Пушкінській, вхід до закладу через сходи. «Ми шукали приміщення виключно в центрі міста, неподалік від центральних барів. Також було важливо знайти простір на першому поверсі», – розповідає Влад Луневич.

«Наскільки ми зрозуміли, більшість київських барів працюють у підвальних приміщеннях. У нас трохи інша історія, ми свідомо робимо акцент на світлий простір. Зрештою, це частина нашої концепції – легкої, повітряної, середземноморської. Хотіли зробити так, аби тут можна було подихати й перевести подих», – каже засновник Fino. У мінімалістичний підхід до інтер’єру з білим кольором додали елементи з блакитним кольором із фірмового стилю, який розробили Анастасія Панцевич та Юлія Кайдаш, а також велике дзеркало над барною стійкою.

Раніше в цьому просторі працювало кафе Call Me Cacao, в нього приблизно 60 м². Контактна барна стійка розташована на нижньому рівні поряд із входом, на другому ж рівні передбачали посадкові місця за кількома столами, а також в окремих зонах біля вікна та над мармуровими сходами. У просторі орієнтовно 25 посадкових місць.

Бар і кухня

Коктейльну карту Fino побудували на основі загальної концепції з Середземним морем, її розділили на три категорії: «Штиль», «Бриз» і «Шторм». «У «Штилі» ми пропонуємо легкі та свіжі коктейлі, а у двох інших – більш міцні. Акцент робимо на коктейлі з додаванням кріплених вин і бренді», – пояснює бар-менеджерка Дарія Пашкель.

Серед іншого звертає увагу на коктейль Nazare (210 грн), названий на честь популярного в серферів містечка в Португалії. Також у категорії «Бриз» пропонують Fino Colada (210 грн), твіст на Pina Colada забезпечують додаванням кашаси замість рому, а також фенхелю. Серед інших фірмових твістів – Fino Martinez із какао, Atlantic Gimlet з евкаліптом та Anticuado як варіація Old Fashioned.

«Ми з повагою ставимося до класичних коктейлів: зрештою, все найцікавіше вже давно придумали. Зі свого боку дозволяємо собі невеликі твісти з урахуванням нашої концепції», – пояснює Вася Сапунков. Додає, що на прохання в Fino приготують і класичні коктейлі.

У категорії «Штиль» готують фірмовий коктейль Porto Verde (190 грн) – це поєднання білого портвейну з додаванням дині та содової. Також пропонують Curry Cobbler (190 грн) на основі хересу «Олоросо». «Олоросо» чудово поєднується з гострими стравами, тому ми вирішили обіграти це в коктейлі з додаванням карі», – каже Пашкель. Подають напій із перцем, який підкреслює його смак.

З коктейльної карти:

Surf – 190 грн

Porto Verde – 190 грн

Fino Bamboo – 190 грн

Atlantic Gimlet – 210 грн

108 – 210 грн

Fino Martinez – 230 грн

Torreador – 230 грн

Japanese 2.0. – 230 грн

Anticuado – 230 грн

Також пропонують пиво, сидр і домашній вермут на драфті. Окрім того, згодом планують ввести в карту фірмові лимонади. Незабаром запустять і серію дегустацій кріплених вин, які будуть проводити з командою. «Це недооцінена категорія, але дуже гастрономічна й цікава. Хочеться познайомити гостей із нею ближче», – пояснює Пашкель.

До напоїв у Fino згодом запустять повноцінне меню, у якому будуть робити ставку на тапас і страви, натхненні середземноморськими країнами. «Ми в жодному разі не тапасна, але вже бачимо за запитом, що потрібні закуски й гарячі страви. Думаю, що ми зможемо виділитися й на рівні кухні», – каже засновник Луневич.