Редакція The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про головні ресторани, кав’ярні та бари, які закрили чи перезапустили в Києві впродовж 2023 року. 

Ми розділили список на тематичні групи, у кожній із них перелік сформували в хронологічній послідовності, за датою закриття.

Також ми провели голосування читачів й оголошуємо топ-10 у категоріях «Закриття року»«Ресторани й кафе»«Кав'ярні» та «Бари», а також відкриття року у Львові.

Ресторани й кафе

     

Katsu Sando біля Львівської площі

Katsu Sando – це заклад із японськими сендвічами кацу-сандо на Великій Житомирській, який відкрили влітку 2021 року. За формат відповідав британський шеф-кухар Деніел Фіппард, який протягом тривалого часу розвивав ресторан «Мыши Бляхера» у Дніпрі. Раніше в цьому просторі працювали заклади Lion Cafe та «Бабка Бейкері», узимку на локації почало роботу кафе-кондитерська Collie.

 

Де: вулиця Велика Житомирська, 34

Sparks на Мечникова

Sparks – це ресторан і нічний клуб на вулиці Мечникова, який у 2017 році відкрили як перезапуск закладу Serebro. У листопаді 2023-го в приміщенні почав роботу концертний майданчик Vyava.

 

Де: вулиця Мечникова, 3

 

«Зоря» на Павлівській

Trattoria Zucca – це ресторан італійської кухні від мережі La Famiglia (Kyiv Food Market, Vino e Cucina, «Хуторець на Дніпрі»), який відкрили на першому поверсі житлового комплексу на Павлівській у 2015 році. Улітку на локації відкрили новий проєкт «Зоря» спільно з Алексом Купером. Заклад закрили наприкінці року, новий проєкт «Кафе Марія» тут готують підприємці Лейла Туваклієва (Leilia Bakery) та Сашко Боровський («Дублер»).

 

Де: вулиця Павлівська, 26/41

«Практика» біля Львівської площі

«Практика» – це м’ясний ресторан від компанії USG Holding (Sam’s Steak House, «Дом №10», City-Zen), який у листопаді 2019 року відкрили на вулиці Бульварно-Кудрявській. Формат відкривали як перезапуск Sam’s Steak House Prime, а за кухню відповідав шеф-кухар Роберт Прядченко, який пройшов стажування в ресторані на Фарерських островах із двома зірками Michelin.

 

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 3

Agatha на Шота Руставелі

Agatha – це ресторан італійської кухні від Аліни Косічкіної й Дмитра Заходякіна (Holy Burger, «Хлібний»), який відкрили в листопаді 2021 року. У закладі на розі Шота Руставелі й Рогнідинської пропонували класичні італійські страви від шеф-кухаря Франко Ск’явоне. За дизайн відповідав дует дизайнерів Дениса Беленка й Наталі Белоногової. Заклад відновив роботу після 24 лютого у квітні 2022-го, але восени ресторан закрили. 

 

Де: вулиця Шота Руставелі, 16-А

Station на Ярвалу

Station – це піцерія на розі вулиць Ярославів Вал і Гончара, яку запустили в лютому 2022 року. Раніше в цьому приміщенні працював рибний ресторан «Пена», також тут запускали формати Tartine, Kora, Extravert, Fair Play та Ittu. З жовтня 2023-го тут працює заклад «БПШ» від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова».

 

Де: вулиця Ярославів Вал, 30

Pita Kyiv неподалік палацу «Україна» та Сагайдачного

Pita Kyiv – це формат із близькосхідними стравами, третій заклад мережі на умовах франчайзу відкрили біля станції метро «Палац Україна» наприкінці 2021 року. У червні в приміщенні почав роботу 111 Bistro & Bar. Також восени припинив роботу другий заклад формату, який із лютого 2021 року працював на вулиці Сагайдачного. Продовжує роботу заклад на Чикаленка (раніше – Пушкінська).

 

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113; вулиця Сагайдачного, 31

Carnivora біля Контрактової площі

Carnivora – це магазин фермерського м’яса, який також працював у форматі бістро на вулиці Нижній Вал на Подолі. Заклад припинив роботу, у приміщенні готують відкриття нового закладу харківської мережі «Вм’ясо». 

 

Де: вулиця Нижній Вал, 13-Б

«Ліберал» на Великій Житомирській

«Ліберал» – це заклад у форматі кафе й бару, який почав роботу в лютому 2022 року. Формат відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення, але став на паузу в листопаді 2022-го. Улітку в приміщенні почав роботу заклад Sloi Bar, який розширився із сусіднього приміщення.

 

Де: вулиця Велика Житомирська, 26

Philadelphia на Шота Руставелі

Philadelphia – це заклад від мережі «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова», який відкрили в березні 2019 року на вулиці Шота Руставелі. У меню були роли й суші, а також боули. Восени формат перевезли у фудхол Gastrofamily Market на Бессарабці.

 

Де: вулиця Шота Руставелі, 10

«Риба-пила» поблизу палацу «Україна»

«Риба-пила» – це рибний бар на Великій Васильківській від ресторанного холдингу Enjoy Group (раніше – Bulldozer Group). На запуску особливістю формату була доставка риби й морепродуктів з Одеси. У листопаді в приміщенні почав роботу інший формат холдингу – необістро грузинської кухні «Такахулі», перший заклад якого працює в ТРЦ Respublika Park.

 

Де: вулиця Велика Васильківська, 112

Freedom Pizza біля «Либідської»

Freedom Pizza – це піцерія від співзасновника TC Pizza, яку відкрили на території ЖК «Французький квартал 2». Особливість формату – 70% прибутку передавали на благодійні потреби. Заклад припинив роботу, у приміщенні зараз готують запуск іншого бізнесу. 

 

Де: ЖК «Французький квартал 2», вулиця Предславинська, 42

Бістро «Пташка» на Нижньому Валу

«Пташка» – це бістро в подвір’ї на вулиці Нижній Вал, яке запустили на початку 2023 року. У меню були фірмові сирники й безлімітний фільтр, також пропонували натуральне вино. Заклад припинив роботу в цьому приміщенні в листопаді.

 

Де: вулиця Нижній Вал, 19-Б

 

Meatbusters на Бессарабському ринку

Meatbusters – це крафтовий виробник, який спеціалізується на стравах із м’яса. Другий заклад у Києві торік відкрили на фасаді Бессарабського ринку: можна було скуштувати фірмові реберця, а також тако й бурито. Заклад на Бессарабці припинив роботу, але продовжує працювати перший ресторан на лівому березі.

 

Де: Бессарабська площа, 2

Unibo біля Контрактової площі

Unibo – це заклад з азійськими стравами, який відкрили на вулиці Нижній Вал у грудні 2022 року. Зокрема, у меню були том ям, боули та млинці. На локації вже відкрили новий заклад мережі I Love Kebab. Раніше в цьому приміщенні працював формат Itzel.

 

Де: вулиця Нижній Вал, 19/21

 

Noodle Doodle на Бессарабці

Noodle Doodle – це мережеве кафе з азійськими стравами від ресторатора Геннадія Медведєва («Сушия», Master Burger, Grill do Brasil). Улітку припинив роботу заклад на фасаді Бессарабського ринку. У приміщенні почав роботу гастробар «Пахне смаженим».

 

Де: Бессарабська площа, 2

Slava U біля Житнього ринку

Slava U – це перезапуск ресторану грузинської кухні «Нікала», який протягом понад десяти років працював біля Житнього ринку на Подолі. Заклад перезапустили в серпні, додавши в меню до грузинських страв українські на зразок борщу й вареників.

 

Де: вулиця Хорива, 1-А

Tost на Солом’янці 

Tost FoodBar – це кафе на вулиці Солом’янській. Заклад припинив роботу у 2022 році, у цьому приміщенні запустили перший заклад формату «4 чебуреки» в Києві.

 

Де: вулиця Солом'янська, 16

Mafia напроти Голосіївського парку

Mafia – це мережа демократичних ресторанів із піцою й суші. Заклад мережі запустили на Голосіївському проспекті, між станціями метро «Голосіївська» й «Васильківська», навесні 2021 року. Раніше в цьому приміщенні працював сімейний ресторан «Аврора».

 

Де: Голосіївський проспект, 98/2 

Perfetto біля Софії

Perfetto – це ресторан на вулиці Володимирській неподалік від Софійського собору, який відкрили на колишній локації закладів Limonade й «Містер Снек». У квітні в приміщенні почав роботу заклад харківської мережі «Крендель»

 

Де: вулиця Володимирська, 29/1

Rangoli в урядовому кварталі

Rangoli – це ресторан індійської кухні, який із літа 2019 року працював на вулиці Шовковичній у Липках. Раніше в цьому приміщенні працював заклад La Piazza Ristorante

 

Де: вулиця Шовковична, 32/34

Ресторан «Наші» на Січових Стрільців

«Наші» – це ресторан на вулиці Січових Стрільців, який у квітні відкрив переможець кулінарного шоу на «СТБ» Вадим Бжезинський. Серед іншого пропонували страви з м’ясом зі смокера, а також дерун із цукіні й стейк з акули.

 

Де: вулиця Січових Стрільців, 30-А

Аli Baba на Саксаганського

Аli Baba – це ресторан турецької кухні, який працював на розі вулиць Саксаганського й Паньківської. У квітні в приміщенні відкрили ресторан під назвою Bayraktar. Раніше тут також працював заклад Kuzu. 

 

Де: вулиця Саксаганського, 87

Rojo Ojo біля парку Шевченка

Rojo Ojo – це ресторан із латиноамериканськими стравами, який працював на розі вулиць Володимирської та Льва Толстого, а до цього – на Оболоні. Раніше в цьому приміщенні також працював заклад Gastronom. Навесні в приміщенні відкрили новий формат «Корнер бар 61/11».

 

Де: вулиця Володимирська, 61/11

Greenburger біля Контрактової

Greenburger – це заклад із близькосхідними стравами біля Контрактової площі, який відкрили наприкінці 2021 року. У меню – кілька видів хумусу, шакшуки й боулів, сніданки пропонують упродовж усього дня. Запускала формат ізраїльсько-українська група компаній Quattrgroup. Тепер на локації відкрили заклад Lemongrass із поєднанням страв тайської й ізраїльської кухні. Раніше в приміщенні працював заклад Hummu Sapiens.

 

Де: вулиця Хорива, 16/7

Chin Gu біля Печерського ринку

Chin Gu – це кафе з азійськими стравами, яке відкрили навесні на вулиці Панаса Мирного на Печерську. У закладі пропонували корейські страви на зразок бібімпабу й пулькогі, а також позиції на зразок хрусткої курки в кисло-солодкому соусі й том яму. Також можна було пограти у віртуальний гольф. 

 

Де: вулиця Панаса Мирного, 6

Pizza House на Чикаленка

Pizza House – це мережева піцерія, заклад якої працював на вулиці Чикаленка (раніше – Пушкінська). У компанії продовжують працювати заклади на проспектах Бажана, Івасюка й Броварському, а також на вулицях Борщагівській і Саперно-Слобідській. На локації відкрили заклад мережі Mamamia.

 

Де: вулиця Чикаленка, 24-А

NeRest біля «Паруса»

NeRest – це рибний ресторан кухні, який запустили на бульварі Лесі Українки, поблизу БЦ «Парус». Раніше на цій локації працював заклад мережі L’Kafa та грузинське кафе «Захаді дарагой». Узимку формат перезапустили як Fat Monkey.

 

Де: бульвар Лесі Українки, 2

Veterano Pizza на Оболоні

Veterano Pizza – піцерія від компанії Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. Заклад на Оболоні на умовах франчайзу відкрили на вулиці Олександра Архипенка влітку 2022 року. Замість нього запустили новий формат Pizza Bro, ще один заклад Pizza Bro почав роботу на Березняках.

 

Де: вулиця Олександра Архипенка, 8

Кафе Avocado в урядовому кварталі

Avocado – кафе з авокадо в основі концепції на вулиці Інститутській, яке запустили у 2018 році. Зокрема, у закладі радили скуштувати авокадо-бургери з авокадо замість хліба. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан «Кіфлик», улітку 2023-го тут запустили формат Bruncho Cafe.

 

Де: вулиця Інститутська, 26/6

Melange на Оболоні

Melange – це ресторан, який із 2005 року працював на проспекті Івасюка (раніше – проспекті Героїв Сталінграда на Оболоні). Наприкінці 2022 року в приміщенні почав роботу новий заклад мережі «Мама Манана». Улітку команда відкрила заклад з іспанськими та мексиканськими стравами на новій локації на Прорізній, змінивши назву на Arka

 

Де: проспект Івасюка, 14-Г

Ресторан Norman на Оболоні

Norman – це ресторан, який відкрили на початку року біля станції метро «Мінська». «Ми про скандинавський стиль й атмосферу, про смачні страви, крафтове пиво й авторські коктейлі», – розповідали в команді. Наразі заклад тимчасово не працює.

 

Де: вулиця Маршала Тимошенка, 21, корпус 14

Fat Fish Sushi на ВДНГ

Fat Fish Sushi – сервіс доставки ролів у Голосіївському та Печерському районах. Також працювали на літньому майданчику в 5-му павільйоні ВДНГ. Раніше в цьому приміщенні запустили формат Kung Po, а лютому на локації почав роботу новий формат United Food Center.

 

Де: ВДНГ, павільйон №5

«Галерея смаку» в Будинку художника

«Галерея смаку» – це їдальня, яка протягом тривалого часу працювала в приміщенні Будинку художника біля Львівської площі. У листопаді на локації відкрили 25-й заклад мережі «Білий налив».

 

Де: Львівська площа, 1/5

Кав’ярні, чайні й кондитерські

   

«Буланжері» біля Хрещатика

«Буланжері» – це кафе-пекарня від «Сільпо Resto», яка працювала в приміщенні на Лютеранській упродовж 15 років. «Заклад тішив круасанами й випічкою з 2007 року, пережив COVID, але наразі не зміг подолати обставини», – коментують The Village Україна у Fozzy Group. У квітні на локації відкрили новий заклад мережі «Пиріжкова Тітка Клара»

 

Де: вулиця Лютеранська, 7/10

«Хлібний» на Хрещатику, біля «Олімпійської», Оперного, Контрактової й Софії

«Хлібний» – це мережа кафе-пекарень, яку розвивають ресторатори Дмитро Заходякін й Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Стейкхаус»). Навесні припинили роботу заклади мережі на Хрещатику, а також біля «Олімпійської», Оперного, Контрактової й Софії. У приміщенні на Хрещатику почав роботу заклад мережі I Love Kebab. На Хмельницького відкрили «Міністерство десертів». На Антоновича – Holy Burger Kiosk. На розі Володимирської та Великої Житомирської готують запуск нового закладу. 

 

Де: вулиця Хрещатик, 32; вулиця Хмельницького, 32; вулиця Антоновича, 46; Контрактова площа, 4; вулиця Велика Житомирська, 8/1

1957 Coffee Bar (Kachorovska Cafe) на Подолі та біля площі Українських Героїв

1957 Coffee Bar – це кафе від українського виробника одягу та взуття Kachorovska, які запускали сім років тому під назвою Kachorovska Cafe. Працювали два заклади мережі на Подолі та поблизу площі Льва Толстого, поєднуючи простір із шоурумом бренда. Кафе біля площі Українських Героїв закрили 15 січня, кафе на Боричевому Току – 31 січня. 

 

Де: вулиця Боричів Тік, 35-A; вулиця Велика Васильківська, 14

Pro Coffee напроти Оперного

Pro Coffee– кав’ярня напроти Оперного театру, яка працювала з квітня 2019 року. У закладі зі скляним фасадом пропонували класичні й альтернативні напої. Навесні в приміщенні почав роботу магазин оптики. 

 

Де: вулиця Володимирська, 51/53

Cup & Cake біля НСК «Олімпійський»

Cup & Cake – це кафе, яке протягом тривалого часу працювало на Троїцькій площі, біля станції метро «Олімпійська». У 2019 році перезапустили в новому форматі, додавши до кави й десертів коктейлі. У жовтні 2023-го в приміщенні почав роботу заклад мережі Idealist Coffee.

 

Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3

Sweeter на Басейній

Sweeter – це кав’ярня харківської мережі, яка на початку 2023 року відкрила новий заклад у Києві, на Басейній. У закладі пропонували каву, чай і десерти, також у меню були сендвічі й боули. У приміщенні на Басейній запустили магазин українського бренда Ctrl. У Sweeter продовжує працювати кав’ярня на Печерську. 

 

Де: вулиця Басейна, 3

Chicago 44 біля «Олімпійської»

Chicago 44 – це двоповерхова кав’ярня, яку відкрили восени 2019 року в житловому комплексі Chicago Central House. У листопаді 2023-го в приміщенні запустили ресторан-буфет «Морва».

 

Де: Chicago Central House, вулиця Антоновича, 44

«Парасоля» на Гончара

«Парасоля» – це заклад поблизу Золотих воріт, який запустили влітку 2022 року. Він поєднував формати кав’ярні й керамічної студії. «Відвідувачі можуть записатися на урок до керамічної студії, а після уроку – випити кави з вафельним тортом», – розповідали власниці. Восени в приміщенні відкрили кафе «8/5».

 

Де: вулиця Гончара, 8/5

«Волконський» на Ярвалу

«Волконський» – це мережа кафе-пекарень, яка цьогоріч закрила заклад на вулиці Ярославів Вал. У приміщенні почав роботу новий заклад мережі Grky.

 

Де: вулиця Ярославів Вал, 19

Pixel Coffee біля ВДНГ

Pixel Coffee – це заклад із кавою, бургерами та хот-догами на вулиці Васильківській біля станції метро «Виставковий центр». Також пропонували настільні ігри. 

 

Де: вулиця Васильківська, 53 К1

Feliz Coffee & Food на Подолі

Feliz Coffee & Food – це кав’ярня на колишній локації закладів Burger 41 та Ital Caffe на Подолі. «Головна концепція закладу – душа та смак. Ми намагаємося відповідати на кожен запит гостя, роблячи його трохи щасливішим. Адже Feliz у перекладі з іспанської – «щасливий»», – розповідають у кав’ярні. Пропонують напої та десерти. Продовжує роботу перший заклад Feliz, який відкрили у 2019 році біля проспекту Перемоги. 

 

Де: вулиця Нижній Вал, 41/27

«К3» біля «Олімпійської»

«К3» – кав’ярня від власників Blur Coffee й Octo Tower, яку запустили на початку 2021 року в коворкінгу Platforma біля «Олімпійської». У меню – кава, круасани й десерти. 

 

Де: БЦ Platforma, вулиця Короленківська, 3

Gorilla’s Coffee біля кінотеатру «Жовтень»

Gorilla’s Coffee – кав’ярня з жовтим фасадом на розі вулиць Межигірської та Введенської на Подолі. Пропонували напої на каві власного обсмажування, заклад вирішили закрити через повномасштабну війну. У приміщенні тепер працює кав’ярня Enchantimo.

 

Де: вулиця Межигірська, 39/20

Chornobyl Coffee на Андріївському узвозі

Chornobyl Coffee – це кав’ярня від агентства «Чорнобиль тур», яке відкрили на Андріївському узвозі в червні 2022 року. У меню було «Чорнобильське американо» та «Чорнобильське капучино», а також літні лимонади та безалкогольні коктейлі. 

 

Де: вулиця Андріївський узвіз, 11

«Чайне дерево» на Воздвиженці

«Чайне дерево» – це чайна на Воздвиженці, яку запустили у 2021 році. Пропонували китайський чай, а також сніданки й десерти. 

 

Де: вулиця Воздвиженська, 25

Бари

   

Gram біля Львівської площі

Gram – це бар, який відкрив на вулиці Січових Стрільців наприкінці 2018 року засновник клубу «Хліб» Віталій Бардецький. «Gram – це перший і, можливо, єдиний аудіофільний бар в Україні», – розповідали в команді. Формат передбачав поєднання коктейльного бару з «клубом шанувальників якісного звуку», магазином платівок і попап-галереєю сучасного мистецтва. У листопаді в приміщенні відкрили хіп-хоп бар 8 Mile Bar

 

Де: вулиця Січових Стрільців, 21

Parakalo біля Контрактової площі

Parakalo – це сезонний бар на першому поверсі готелю Bursa, який запустили влітку 2019 року. Запрошували на прості коктейлі й вечірки. 

 

Де: вулиця Костянтинівська, 11-В

 

Pub.ua у Пасажі

Pub.ua – це паб від мережі Docker’s поблизу Хрещатика, який працював із 2019 року. До цього в приміщенні працював заклад Docker’s ABC, який об’єднував формати артпабу й музею рок-н-ролу. Навесні в підвальному приміщенні відкрили заклад Garnison.

 

Де: вулиця Хрещатик, 15/4

Friends & Lovers на Ярославовому Валу

Friends & Lovers – це заклад із літнім майданчиком на Ярославовому Валу, який у 2019 році запустили на колишній локації кафе-барів «Дефіцит» і Val Bar & Pub. Улітку 2023-го на цій локації почав роботу бар Lunca від підприємців із Херсона.  

 

Де: вулиця Ярославів Вал, 9

«Патрік Паб» на Лаврській

«Патрік Паб» – це заклад, який понад десять років працював на вулиці Лаврській, між «Мистецьким арсеналом» і площею Слави. У закладі на понад 400 квадратних метрів було чотири зали, а також літній майданчик із краєвидом на парк Слави. У червні в приміщенні почав роботу новий формат від мережі «Чорноморка» «Річка»

 

Де: вулиця Лаврська, 6

«ГдеБар» на Саксаганського

«ГдеБар» – це бар, який відкрили на початку 2020 року на розі вулиць Володимирської та Саксаганського і згодом перейменували на A De Bar? У приміщенні колишньої квест-кімнати пропонували коктейлі й пиво. Відкрили заклад дві подружні пари. У листопаді в приміщенні почав роботу Shipulin Bar.

 

Де: вулиця Володимирська, 82-А

Коктейльний бар Red Ice Bar на Подолі

Red Ice Bar – це коктейльний бар на вулиці Набережно-Хрещатицькій, концепцію якого побудували навколо льоду: пропонували подачу коктейлів і страв у посуді з льоду. Зараз бар шукає нове приміщення.

 

Де: вулиця Набережно-Хрещатицька, 10

Copper Pub біля Софійської площі

Copper Pub – це бар на розі Великої Житомирської та Стрілецької біля Пейзажної алеї. Узимку в приміщенні відкрили ресторан узбецької кухні Havokand.

 

Де: вулиця Велика Житомирська, 15-А

Uno Mas біля «Театральної»

Uno Mas – це бар і магазин від однойменного дистриб’ютора крафтових алкогольних напоїв, який працював на вулиці Чикаленка (раніше – Пушкінській). Можна було скуштувати на місці чи взяти із собою крафтове пиво, напої з Латинської Америки на зразок мескалю й сотолю, а також лимонади. Улітку в приміщенні відкрили заклад мережі Konteyner. Раніше на цій локації працювали заклади Call Me Cacao й Fino

 

Де: вулиця Чикаленка, 11

«Кутовий» напроти НСК «Олімпійський»

«Кутовий» – паб біля НСК «Олімпійський», який відкрили фанати футбольного клубу «Динамо». У вересні заклад закрили «до кращих часів».

 

Де: вулиця Еспланадна, 34/2

Platz біля Контрактової площі

Platz – коктейльний бар на розі Спаської та Костянтинівської на Контрактовій площі, який почав роботу навесні 2021 року під назвою Jagerplatz. Запрошували на авторські коктейлі та діджей-сети. Узимку на локації відкрили коктейльний бар Nanovo.

 

Де: вулиця Спаська, 1/2

Pachey на Воздвиженці

Pachey – це бар із коктейлями та закусками на вулиці Кожум’яцькій на Воздвиженці. Зараз команда шукає для формату нове приміщення. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади «Кіфлик» і «Новий смачний проєкт».

 

Де: вулиця Кожум'яцька, 10-А

«Божевільні» на Межигірській

«Божевільні» – це бар на Подолі, біля перетину Нижнього Валу й Межигірської. У меню були алкогольні напої й закуски, також проводили події на зразок стендапу. Раніше в цьому приміщенні працював заклад Chicagos, навесні тут запустили формат «Офензива».

 

Де: вулиця Межигірська, 20

Кафе-бар «Чік-Чірік» біля Палацу спорту

«Чік-Чірік» – це кафе-бар на вулиці Еспланадній біля Палацу спорту, який раніше працював на Сагайдачного й припинив роботу після систематичних скарг сусідів. У меню були шаурма, змішані напої й кальяни. Улітку на локації почав роботу ресторан грузинської кухні «Gulo Хачапурі».

 

Де: вулиця Еспланадна, 30

Фастфуд і стритфуд

   

«БПШ» біля Центрального вокзалу

«БПШ» – це фастфуд-формат від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з біляшами, пончиками та шаурмою. Заклад напроти Центрального вокзалу відкрили влітку 2017 року, він припинив роботу в кінці серпня та в жовтні переїхав на локацію на Ярославовому Валу. У приміщенні запустили магазин. 

 

Де: Вокзальна площа, 1

«Варцаб» біля Львівської площі

«Варцаб» – це вікно зі стритфудом на Львівській площі, яке Слава Балбек і Сашко Боровський («Дилетант», «Дублер») відкрили разом із харків’янами Оленою й Олегом Хромовими («Протагонист») торік у жовтні. Можна було взяти із собою альтернативу шаурмі – «лепіші» з куркою чи фалафелем. Засновники готують запуск нового проєкту в приміщенні.

 

Де: Львівська площа, 14

Hala Budda на Шота Руставелі

Hala Budda – це стритфуд із халою, а також середземноморськими й азійськими стравами, який відкрили влітку 2022 року на Шота Руставелі. Раніше в цьому приміщенні працювали точки Bread For й «Утиные истории».

 

Де: вулиця Шота Руставелі, 4

El Gordo напроти кінотеатру «Київ»

El Gordo – двоповерховий заклад із мексиканськими стравами навпроти кінотеатру «Київ» біля площі Льва Толстого. У меню були тако, буріто й чурос. Цьогоріч у приміщенні відкрили заклад мережі «Котлета по-київськи».

 

Де: вулиця Велика Васильківська, 16 

«Шварц» біля Контрактової

«Шварц» – точка з випічкою в форматі самовиносу на перетині вулиць Костянтинівської та Нижній Вал на Подолі. У меню – булочки з яловичиною та курятиною. У приміщенні відкрили новий заклад мережі «Котлета по-київськи».

 

Де: вулиця Костянтинівська, 17

 

D&D Berlin на Бессарабці

D&D Berlin – це заклад із шаурмою й дьонерами від харківської мережі, який запустили на фасаді Бессарабського ринку наприкінці 2022 року. Також працюють точки на «Олімпійській» і Берестейському проспекті (раніше – проспекті Перемоги). 

 

Де: Бессарабська площа, 2

«Легендарний фалафель» напроти Житнього ринку

«Легендарний фалафель» – це кіоск із фалафелем на алеї між Верхнім Валом і Нижнім Валом від закладу «Шошо Vegan». Восени в приміщенні відкрили заклад Bubbly з бабл-ті.

 

Де: Верхній Вал, 16

Mira Foods Market біля Контрактової

Mira Foods Market – це заклад зі «здоровим фастфудом» від власників «Пиріжкової Тітки Клари». Останній заклад мережі припинив роботу на розі вулиць Костянтинівської й Нижній Вал на Подолі. У приміщенні продовжує працювати «Пиріжкова Тітка Клара».

 

Де: вулиця Костянтинівська, 19

Ala Cafe на «Олімпійській»

Ala Cafe – заклад із шаурмою й турецькою кухнею напроти НСК «Олімпійський», який відкрила торік команда однойменного харківського закладу. 

 

Де: вулиця Велика Васильківська, 66

Перезапуски

   

«Велюр» біля Ботсаду

«Велюр» – це ресторан, який упродовж майже 20 років працював на вулиці Скоропадського (раніше – Льва Толстого) біля ботанічного саду Фоміна. Заклад входив до мережі «Наша карта» Миколи Тищенка, найбільшу впізнаваність він отримав після того, як журналісти-розслідувачі довели, що «Велюр» продовжував роботу під час локдаунів. Восени в приміщенні запустили новий формат Emerald.

 

Де: вулиця Скоропадського, 43

Very Well Cafe біля Пасажу

Very Well Cafe – це сімейний ресторан, який працював поблизу майдану Незалежності. Мережа повідомила про переїзд закладу на нову локацію на вулиці Малій Житомирській. У приміщенні в Пасажі почав роботу інший заклад Good Friends. Також Very Well Cafe продовжують роботу заклади на Дніпровській набережній і вулицях Чорновола, Сікорського й Леваневського. 

 

Де: вулиця Хрещатик, 15/4

«Річка» на Лаврській

«Річка» – це новий формат від мережі «Чорноморка», який запустили в червні між Мистецьким Арсеналом і готелем «Салют». На відміну від «Чорноморки», акцент робили на українській річковій рибі, а у форматі поєднували рибний ринок, ресторан і магазин крафтових продуктів. Восени в цьому приміщенні запустили заклад мережі «Чорноморка», а «Річку» планують розвивати як стритфуд-проєкт у фудтраку. Раніше в цьому приміщенні працював заклад «Патрік Паб». 

 

Де: вулиця Лаврська, 6

Chang на Ярвалу

Chang – це ресторан в’єтнамської кухні, який запустили на Ярославовому Валу у 2017 році. Восени заклад перезапустили як ресторан української кухні «Чакри», який поєднує українські страви з азійськими техніками: наприклад, у меню «український рамен» і смажені вареники.

 

Де: вулиця Ярославів Вал, 23-А

 

«О’Коннорс» біля Контрактової

«О’Коннорс» – це ірландський паб, який із 2010 року працював на вулиці Хорива біля Контрактової площі. У жовтні заклад перезапустили як Bunny Pub із вечірками й музичними вечорами. 

 

Де: вулиця Хорива, 15/8

«Трамвайна» біля Львівської площі

«Трамвайна» – це стритфуд-формат Алекса Купера, який запустили в березні в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. Улітку заклад перезапустили як новий заклад мережі Avi.

 

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2

Brewtiful на Лютеранській

Brewtiful Bar – кав’ярня та бар на вулиці Лютеранській біля Хрещатика. Окрім кави, коктейлів і вина, пропонували випічку від Bakehouse й організовували заходи. Улітку нові власники запустили в приміщенні формат HillBar.

 

Де: вулиця Лютеранська, 6-А

Lion Espresso Bar на Подолі

Lion Espresso Bar – це заклад у БЦ Astarta на Подолі, який працював із 2019 року й поєднував формати коктейльного бару й кав’ярні. Запустила його команда Lion Coffee на чолі з найкращим баристою України 2017 року Ренатом Маматказіним та Антоном Дихнічем, а також колишній бармен Pink Freud Андрій Вальчук. Улітку 2022 року його перезапустили як коктейльний бар, а 25 серпня заклад відпрацював останню зміну. У листопаді в приміщення запустили новий заклад мережі Brewsell.

 

Де: БЦ Astarta, вулиця Нижній Вал, 65