Katsu Sando – це новий заклад на Великій Житомирській із японськими сендвічами кацу сандо. Офіційне відкриття відбулося 14 серпня.

Фото: Анастасія Шумілова для The Village Україна

Концепція

Katsu Sando – це заклад із японським стритфудом від шеф-кухаря Деніела Фіппарда та менеджерки ресторанного форуму «Рестопрактики» Даші Урілової. Спеціалізація формату – японські сендвічі кацу сандо, але пропонують ще кілька страв вуличної їжі в стилі Японії.

«Чи можна це назвати моїм авторським поглядом на японський стритфуд? Певно, так, це буде найближче. Я бачив великий потенціал для цього формату на ринку: по-перше, у Києві я досі не помічав кацу сандо; по-друге, знаю по собі, що в місті не так багато закладів, де можна поїсти вночі», – каже англійський шеф Фіппард, який має досвід роботи в ресторанах із зірками Michelin, а в Україні протягом тривалого часу відповідав за дніпровський заклад «Мыши Бляхера». Фіппард та Урілова називають Katsu Sando «проєктом мрії».

 Katsu Sando

Де: місто Київ, вулиця Велика Житомирська, 34

Коли: 12:00–23:00 (з неділі по середу), 12:00–02:00 (четвер, п’ятниця та субота)

Instagram

Шеф-кухар і співзасновник Фіппард уточнює, що сприймає проєкт як можливість перевірити новий формат, вклавши в нього знання за понад 30 років роботи на кухні. Формат, побудований навколо кацу сандо, він називає «на 75% автентичним і на чверть авторським». Каже, що присвятив багато часу й ресурсів, щоб максимально ретельно вивчити культуру кацу сандо і японський стритфуд загалом. «Я хотів зробити простий і доступний продукт, але який водночас був би автентичний. Я не є представником японської культури, але вважаю себе адвокатом азійської їжі загалом. Сам здебільшого їм страви з Азії», – пояснює Фіппард.

Офіційне відкриття Katsu Sando відбулося 14 серпня, заклад працює до 02:00 у п’ятницю та суботу. Згодом планують запустити доставку з головними агрегаторами, а в перспективі – власний сервіс. «Ми поки перевіряємо формат, але бачимо в ньому перспективу», – каже Фіппард. «Якщо все піде гаразд, ми хотіли б відкрити кілька закладів у Києві, а також, можливо, у Дніпрі, Одесі й інших містах-мільйонниках», – додає співзасновниця Урілова.

Локація

Katsu Sando відкрили на вулиці Великій Житомирській, поряд із Львівською площею. Кафе працює в приміщенні на близько 50 м² на другому поверсі житлового будинку. Раніше в цьому просторі запускали заклади Lion Cafe та «Бабка Бейкері».

У Katsu Sando одна зала та невелика кухня з баром і стійкою прийому замовлень. Загалом у приміщенні 22 посадкові місця, також є літній майданчик на кілька столів надворі. За проєкт відповідала дизайнерка Анна Попович, концепцію реалізували відповідно до загального брендингу, який запропонувало креативне агентство Plai Buro. «Одразу вирішили, що все має бути по-японськи божевільним і сміливим, щоб не було жодного страху чи кордонів», – каже співзасновниця Даша Урілова. Фірмовий стиль втілили й на картонних коробках, у яких подають кожен кацу сандо.

«Ми в кожну стіну вклали величезний масив роботи, кожну стіну робили інші люди», – розповідає співзасновниця Урілова, акцент робить на поєднанні рожевого й жовтого кольорів. За графіті відповідав вуличний митець Олексій Бака, а ілюстрація в стилі манга на стіні поряд – від Plai Buro. Урілова додає, що консультувала запуск фахівчиня з японістики Фрося Яцрес: «У нас тут поряд посольство Японії, тому хотілося відповідати рівню».

Кухня

«Кацу сандо – це суто японський сендвіч, але він уже став дуже популярним у США, зокрема в Каліфорнії та Нью-Йорку. Чимало закладів у цьому форматі зараз відкривають і в Лондоні», – пояснює вибір фокусної позиції Деніел Фіппард. Кацу сандо робить зразковим сендвічем передусім баланс між хлібом, котлетою, соусом і капустяним салатом, додає співзасновник і шеф.

Фіппард визнає, що основним у процесі розроблення сендвічів був пошук правильного хліба: «Для кацу сандо потрібен спеціальний молочний хліб, і ми дуже довго шукали правильний. Коли після п’яти-шести спроб нарешті знайшли – увесь наш продукт ніби ожив».

У меню Katsu Sando на запуску шість видів фірмових сендвічів від 175 до 225 гривень: з курячою грудкою, яловичиною, свинячою корейкою, креветкою, грибами й тофу. П’ять із них подають із традиційним для формату соусом тонкацу, а кацу сандо з тофу – із майонезом із шіо та місо. М’ясо для сендвічів маринують упродовж 24 годин, щоб досягнути ідеальної текстури в поєднанні з хлібом, пояснює Фіппард. Подають кожен сендвіч трьома частинами в картонній коробці.

Окрім того, у меню Katsu Sando три види нудл-боулів: зі свининою, куркою й тофу. «Це більше локшина, ніж суп. Порція на майже 400 грамів, тому це повноцінний обід», – каже Фіппард. Також пропонує картоплю фрі з японською приправою фурікаке та глазуровані курячі крильця з чорним часником і тебасакі. В асортименті салатів – страви зі скляною локшиною та морськими водоростями.

З меню:

Кацу сандо з грибами та майонезом із перцем чилі – 175 грн

Кацу сандо з тофу й барбекю-соусом із чорного часника – 175 грн

Кацу сандо зі свинячою корейкою та майонезом із перцем чилі – 185 грн

Кацу сандо з курячою грудкою, маринованим огірком і майонезом юзу – 185 грн

Кацу сандо з яловичиною – 215 грн

Кацу сандо з креветкою й майонезом із перцем чилі – 225 грн

Нудл-боул зі свининою, копченим беконом і кукурудзою – 155 грн

Нудл-боул із тофу та дайконом – 150 грн

Курячі крильця з чорним часником – 155 грн

Чизкейк із місо й арахісовим праліне – 115 грн

Моті – 65 грн

Морозиво – 55/85 грн

На десерт у закладі готують фірмовий місо-чизкейк за рецептом Фіппарда й сезонне морозиво, на запуску це поєднання кокоса й ягід. «Це особливий рецепт, який я використовую вже 20 років. Здебільшого це молоко, там немає яєць і лише 120 грамів цукру на 4 літри», – каже шеф Katsu Sando.