The Village Україна підбиває підсумки сезону, розповідаючи про заклади, які припинили роботу в місті влітку. Раніше ми розповідали про ресторани, кафе і бари, які закрили навесні та взимку, а також головні закриття 2018 року.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Ресторани


Must

Формат: м’ясний ресторан і бар

Де: ЦУМ, вулиця Хрещатик, 38

Must – це стейкхаус преміум-класу в ЦУМі, який ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Хлебный») запускали разом із продюсером Валідом Арфушем. Двоповерховий ресторан з інтер’єром від YOD Design і повноцінним баром відкрили у жовтні 2017 року. «Ресторан Must вийшов з проєкту в липні, наразі відбувається реконцепція простору ресторану», – відповіли у ЦУМі на запит The Village Україна про закриття закладу. В універмазі додали, що восени планують відкрити на локації новий проєкт.

O’Gorod

Формат: ресторан

Де: вулиця Антоновича, 103

Facebook

O’Gorod – це заклад на Антоновича, у якому з 2015 року пропонували страви європейської кухні. Серед особливостей ресторану – зелень, а також окрема VIP-зала і тераса з кальянами. «Із сумом у серці повідомляємо, що ресторан офіційно закрили», – заявили у закладі наприкінці травня.

Ray

Формат: ресторан європейської кухні

Де: ТРЦ Gulliver, площа Спортивна, 1-А

Ray – це панорамний ресторан європейської кухні з баром, який працював на сьомому поверсі ТРЦ Gulliver біля Палацу спорту. Заклад поряд із кінотеатром «Оскар» почав роботу 2017 року. Припинив роботу заклад 15 травня.

La Piazza

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Шовковична, 32/34

Facebook

La Piazza Ristorante – це італійський ресторан на Шовковичній. «Заклад назавжди зупиняє роботу на цій локації 22 червня 2018 року», – розповідають у ресторані. Причиною називають «непередбачувану зміну власника приміщення». На місці закладу вже працює ресторан індійської кухні Rangoli.

Al Faro

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Велика Васильківська, 49-А

Facebook

Al Faro – це сімейний ресторан, який з 2010 року працював між станціями метро «Олімпійська» та «Площа Льва Толстого». Серед особливостей закладу – літня тераса з просеко-баром, а також дитячий майданчик. «Ми беремо паузу та зачиняємо двері нашого ресторану. [...] Не прощаємося, а кажемо вам до зустрічі», – заявили у закладі 14 червня. На колишній локації Potato House вже відкрили новий заклад мережі «Черноморка».

«Файна Фамілія»

Формат: ресторан середземноморської кухні

Де: вулиця Велика Васильківська, 34

Facebook

«Файна Фамілія» – це мережевий ресторан із середземноморською кухнею. У червні він переїхав з Великої Васильківської, біля станції метро «Площа Льва Толстого», на Еспланадну.

«Бабка й Сапка»

Формат: гастробар

Де: вулиця Велика Васильківська, 44

Instagram

«Бабка й Сапка» – це гастробар з традиційними та новими українськими стравами у підвальному приміщенні на Великій Васильківській. Серед особливостей закладу – коптильня на дровах. Гастробар відкрили у березні, він припинив роботу 25 червня. «Нам не вдалося переконати гостей, що і в підвалі може бути заклад зі смачною їжею, а не тільки бар чи паб. Але ми залишаємося в цьому приміщенні і змінюємо формат», – коментував виданню Posteat причину закриття засновник Олександр Шухер.

Cesar

Формат: фудбар

Де: вулиця Велика Житомирська, 26

Cesar – це моноформат із салатом «Цезар» від засновника закладу Pho.Kiev Дениса Мельниченка. У цілодобовому кафе на Великій Житомирській пропонували шість видів салату, а також бурито і сніданки. Заклад припинив роботу 14 червня, на його місці власник відкрив новий формат Etc. Food Bar – з бурито та розливним просеко.

«Кіфлик»

Формат: кафе із закарпатською кухнею

Де: вулиця Кожум’яцька, 10-А

Facebook

«Кіфлик» – це заклад із закарпатською кухнею, який раніше працював на локаціях у Липках та вулиці Шота Руставелі. Нове місце на вулиці Кожум’яцькій на Воздвиженці відкрили у вересні 2018 року. Заклад закрили влітку, співвласник проєкту запросив команду кав’ярні Whitebeard Blackbird відкрити тут «Новий Смачний Проєкт» – з кухнею, кавою та баром. Новий простір працює із серпня.

«Казбек»

Формат: ресторан грузинської кухні

Де: бульвар Лесі Українки, 30-А

Facebook

«Казбек» – це ресторан грузинської кухні, який тривалий час працював на бульварі Лесі Українки біля станції метро «Печерська». Заклад, який свого часу входив до мережі «Козирна карта», припинив роботу влітку. «Ресторан зачинено назавжди», – прокоментували The Village Україна у закладі. 

Kora

Формат: ресторан європейської кухні

Де: вулиця Ярославів Вал, 30/18

Facebook

Kora – це ресторан зі стравами української та європейської кухонь, який відкрили на колишній локації закладів Tartine і «Кіфлик» на Ярославовому Валу. У меню Kora: борщ, вареники і салат із восьминогом. «Команда ресторану вирушила у творчу відпустку. Скоро ми повернемося до вас у новому, яскравому форматі», – кажуть у закладі.

Ranch Burgers

Формат: бургерна

Де: вулиця Спаська, 5

Facebook

Ranch Burgers – це бургерна біля станції метро «Контрактова площа», яку називали «першим штатом бургерів в Україні». Заклад припинив роботу у серпні, на його місці вже почав роботу Mushlya Bar за франчайзом «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова».

«Китайские пельмени»

Формат: ресторан китайської кухні

Де: вулиця Велика Васильківська, 129

Facebook

«Китайские пельмени» – це заклад зі стравами китайської кухні біля палацу «Україна» на вулиці Великій Васильківській. Окрім власне пельменів, тут пропонували страви з риби. Ресторан припинив роботу на початку червня.

WOG Cafe

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 21

Facebook

WOG Cafe – це заклади, які мережа автозаправок WOG розвиває з 2015 року. Наприкінці травня мережа вирішила закрити кафе на площі Льва Толстого. На його місці почав роботу новий формат «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» «БПШ». У WOG Cafe продовжуєть працювати заклади в аеропортах «Бориспіль» і «Жуляни».

Teva Restaurant & Bar

Формат: ресторан

Де: вулиця Велика Васильківська, 72

Facebook

Teva – це ресторан з авторською кухнею та баром на «Олімпійській», який відкрили наприкінці червня. Наразі заклад тимчасово припинив роботу через оновлення приміщення. У коментарі The Village Україна повідомили, що відновити роботу планують у вересні.

Бари


It’s Not The Louvr Gallery Bar

Формат: бар-галерея

Де: вулиця Липинського, 4

Facebook

It’s Not The Louvr Gallery Bar – це бар-галерея від мережі ресторанів Famille Tres Francais, який The Village Україна називав одним із найкращих нових барів 2018 року. Відкрили місце на вулиці Липинського на початку 2018-го. Нині бар тимчасово припинив роботу, оскільки у будівлі проводитимуть реставраційні роботи. «Як усі порядні музеї, «НеЛувр» йде на реставраційні канікули (разом з усією будівлею на Липинського, 4)! Але жодних «прощавай!». Ми зовсім не плануємо розлучатися з вами надовго», – коментували виданню Barout. Преканікульну вечірку провели 17 липня.

Grek i Veter

Формат: бар із грецькою кухнею

Де: вулиця Нижній Вал, 19

Facebook

Grek і Veter – це бар, який почав роботу на вулиці Нижній Вал між закладами Honey та The Burger Mexico на Подолі у березні. «Ми відкрили бар для себе, своїх друзів, друзів цих друзів і тих, хто потім стане друзями», – розповідали засновники, художники Герасімос Ливієратос та Олег Вітер. Тут подавали коктейлі та страви грецької кухні на зразок сувлакі. Припинив роботу Grek i Veter у травні, зараз команда шукає для формату нове приміщення.

«Крапка Кома»

Формат: літпаб

Де: вулиця Антоновича, 14

Facebook

«Крапка Кома» – це заклад у форматі літературного пабу на Антоновича. Двоповерховий простір відкрили у 2016 році, припинив він роботу на початку серпня. «Це була неймовірна пригода для нас і велика любов: зустріти 96 000 гостей, налити 170 000 келихів пива, презентувати 29 сортів пінного, приготувати 21 927 бургерів «33 корови», провести 584 музичних вечори із талановитими музикантами, організувати 97 тематичних вечорів, із них 29 благодійних», – підсумовують роботу власники. У мережі продовжує роботу броварня і теп-рум на Позняках.

«Правда»

Формат: паб

Де: вулиця Хрещатик, 46-А

Facebook

«Театр пива «Правда» – це паб від львівського «Холдингу емоцій !FEST», який працював у подвір’ї на Хрещатику. Київський заклад почав роботу 2016 року, його відкрили за прикладом «Правди» на площі Ринок у Львові. Вечірку-закриття провели 19 липня.

Living Room

Формат: кафе-бар

Де: вулиця Спаська, 6

Facebook

Living Room – це заклад із баром і сирійською кухнею на Контрактовій площі. Місце відкрили влітку 2013 року, а влітку 2019-го воно змінює локацію. Прощальну вечірку в приміщенні на Спаській провели 26 серпня, найближчим часом заклад переїде на Спаську, 35. «Головна ціль – змінивши адресу та додавши нового, зберегти ту відкритість, домашність та атмосферу прийняття, за котру ми назавжди пам’ятатимемо і любитимемо нашу Спаську, 6», – кажуть у Living Room.

Кав’ярні та кондитерські


«Чашка»

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 1-3/2

Facebook

«Чашка Espresso Bar» – це одна з перших кав’ярень третьої хвилі Києва, яку відкрили у 2012 році. На початку серпня у закладі та в сусідньому приміщенні провели прощальну вечірку. «Ми змушені закрити заклад, тому що нас поставили в умови, за яких ми не могли продовжувати працювати на цій локації з таким форматом. Треба було або докорінно все змінювати, або з’їжджати. Але я громадянин Бессарабки», – коментує засновник Ігор Сухомлин The Village Україна. Сухомлин додає, що відкриє оновлений формат у приміщенні до кінця року.

«Волконський» у Пасажі

Формат: кафе-кондитерська

Де: вулиця Хрещатик, 15

Facebook

«Волконський» – це мережа кафе та кондитерських. 24 червня припинив роботу заклад у Пасажі біля станції метро «Хрещатик», який працював на цій локації протягом 13 років. «Причин ухвалення цього рішення загалом багато. Ресторан – це складний механізм, колосальна щоденна праця», – кажуть у закладі. Натомість у липні мережа відкрила кафе на Русанівській набережній.

Whitebeard Blackbird / Whitebeard Blackbird M17

Формат: кав’ярня

Де: «Висоцький», вулиця Воздвиженська, 40; M17, вулиця Антоновича, 104

Facebook

Whitebeard Blackbird – це мережа кав’ярень, співзасновником якої є Андрій Чуковський (Yellow). Особливістю формату було поєднання з іншими проєктами: на Воздвиженці кав’ярня працювала у межах галереї «Висоцький», а в грудні 2018-го другий Whitebeard Blackbird відкрили в межах центру сучасного мистецтва M17. Обидва простори вирішили закрити для того, щоб зосередитися на новому закладі – «Новий Смачний Проєкт» на Воздвиженці. Whitebeard Blackbird припинив роботу у серпні, а заклад в M17 працюватиме до 8 вересня.

Make My Cake Cafe

Формат: кафе

Де: вулиця Станіславського, 2/5

Facebook

Make My Cake – це виробники десертів, а також мережа закладів в Одесі та Києві. У 2017 році вона відкрила два заклади у Києві – на вулицях Мечникова і Станіславського. У 2019-му команда вирішила розділити бізнес: одеський бізнес мережі (Make My Cake, Frebule) продовжує роботу під керівництвом співзасновниці Вікторії Байбузи, а співзасновник Олег Ніколаєв розвиватиме київський заклад. На місці Make My Cake Cafe біля станції метро «Хрещатик» у тестовому режимі вже відкрили кафе під назвою Mozaika.

«Португеза»

Формат: кафе

Де: вулиця Січових Стрільців, 11

Facebook

«Португеза» – це кафе на Січових Стрільців, яке відкрили у вересні 2018 року засновники кав’ярні First Point і виробники португальських десертів паштейшів Pasteis de Kyiv. Заклад припинив роботу влітку, а в липні про закриття проєкту повідомили офіційно. «Проєкт «Португеза» у тому форматі, в якому ви його знали, завершився остаточно й назавжди. Не сумуйте, це на краще», – коментують у закладі. Причиною співзасновники First Point називають «неможливість адекватного діалогу та розвитку співпраці з Pasteis de Kyiv».

Milly Filly

Формат: кафе-кондитерська

Де: вулиця Шота Руставелі, 12

Facebook

Milly Filly – це кондитерська, яка відкрила заклади на вулицях Московській та Шота Руставелі. Заклад біля Палацу спорту почав роботу у вересні 2018 року, у січні 2019-го його перевели на експериментальний режим роботи: гостям дозволили не платити за замовлення, якщо їм не сподобалося. У серпні заклад закрили. Як причину закриття засновник кондитерської Олександр Вітюк називає «зміну планів власника на приміщення». Заклад Milly Filly на Печерську продовжує працювати, нещодавно його розширили на другий поверх.

Lion Coffee на Шулявці / Lion Coffee на Прорізній

Формат: кав’ярня

Де: вулиця, Гетьмана, 1; Floroom, вулиця Прорізна, 23-А;

Facebook

Lion Coffee – це мережа кав’ярень, обличчями якої є найкращі баристи України 2017 і 2019 років Ренат Маматказін і Павло Спіцин. У 2019 році команда відкрила нову кав’ярню в інноваційному парку UNIT.City, а також запустила нові формати Lion Cafe на Великій Житомирській і Lion Bar на Подолі. Своєю чергою, припинили роботу заклади біля станції метро «Шулявська» та у магазині квітів Floroom на Прорізній, які працювали з грудня 2017-го і листопада 2018-го відповідно.

А також


«Перепічка на Хорива»

Формат: стритфуд

Де: вулиця Хорива, 13

«Перепічка на Хорива» – це вікно з перепічкою та пиріжками на Подолі. Заклад працював у гнучкому режимі: поки є пиріжки. На початку червня точку перевезли на на вулицю Бульварно-Кудрявську, 31-А.

Обкладинка: «Чашка Espresso Bar»

Фото: 1 – Must, 2 – O'Gorod, 3 – Ray, 4 – La Piazza, 5 – Al Faro, 6 – «Файна Фамілія», 7 – «Бабка й Сапка», 8 – Cesar, 9 – «Кіфлик», 10 – «Казбек», 11 – Kora, 12 – Ranch Burgers, 13 – «Китайские пельмени», 14 – WOG Cafe, 15 – Teva, 16 – It’s Not The Louvr Gallery Bar, 17 – Grek i Veter, 18 – «Крапка Кома», 19 – «Правда», 20 – Living Room, 21 – «Чашка», 22 – «Волконський», 23 – Whitebeard Blackbird, 24 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 25 – «Португеза», 26 – Андрій Баштовий для The Village Україна