Редакція The Village Україна зібрала (і буде оновлювати!) список закладів, які організували волонтерські кухні під час війни та годують військових, тероборону й медиків у час війни. Закликаємо їх підтримати.

  • Ресторанні компанії

Алекс Купер, Михайло Бейлін, Андрій Родіонцев

Співзасновники Kyiv Food Market та «Молодості» Алекс Купер («Люди Купера») і Михайло Бейлін (La Famiglia) об’єдналися із засновником компанії «Верес» Андрієм Родіонцевим і з перших днів реорганізували заклади на роботу волонтерських кухонь. Зараз команда щодоби готує близько 20 000 порцій для українських військових і тероборони, а також лікарень. Ще 4000-6000 порцій щодня безкоштовно роздають в тимчасових соціальних ресторанах для пенсіонерів «Паляниця», які відкрили протягом березня. Окрім того, Odesa Food Market Купер передав для потреб одеського гуманітарного штабу.

 Підтримати

 з приводу волонтерства в «паляниці» – посилання

goodwine

Компанія goodwine під час війни втратила склад у Стоянці під Києвом, збитки оцінюють в 15 мільйонів євро. «З 24 лютого майже на 100% ми займаємося гуманітарною допомогою: доставляємо вантажі від наших постачальників з усіх країн світу, готуємо та надсилаємо готову їжу в лікарні, пункти тероборони та ЗСУ, доставляємо продукти та необхідне тим, хто цього потребує найбільше», – пояснюють в команді. Утім, магазин та інші проєкти власників продовжують роботу.

Окремо можна підтримати пекарню Bakehouse та благодійний проєкт шеф-кухаря Lucky Володимира Ярославського. Також ресторан Mirali запускає серію благодійних гастрономічних вечер у Німеччині.

«Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»

7 волонтерських кухонь в компанії Дмитра Борисова («Білий налив», «Капана», Oxota na Ovets) працюють з перших днів війни. «Готуємо для ЗСУ, територіальної оборони, ДСНС, клініки Амосова та «Охматдиту», для літніх людей та дітей, які цього потребують. І навіть для дорожної служби, команда якої щодня варить протитанкові їжаки та розчищає дороги», – розповідає Борисов. Окрім того, щодня кілька сотень обідів відвозять у пологовий будинок на лівому березі.

«Холдинг емоцій !FEST»

Львівський холдинг !FEST – що розвиває, зокрема формати «Реберня», «П’яна вишня» та «Дуже висока кухня», – готує десятки тисяч порцій на день. Наприклад, 27 березня приготували понад 30 000 порцій. Також компанія співпрацює з міжнародною благодійною організацією World Central Kitchen.

Egersund Seafood

Норвезька компанія розвиває мережу магазинів і ресторанів Egersund Seafood в Україні, під час війни волонтерські кухні у Києві та Львові готують понад 5000 порцій їжі. Не публікували рахунків для допомоги, але періодично викладають на Facebook запити з окремих видів продуктів. 

First Line Group

Ресторанна компанія First Line Group працює в Києві («Любимый дядя», «Жизнь замечательных людей», Eastman) та Харкові («Наша дача», «Gorcafe 1654»), в обох містах від початку війни запустили волонтерські кухні. Окрім підготовки обідів для військових і лікарів, збирають продуктові набори для літніх людей та евакуйованих сімей з передмість Києва, надсилають гуманітарну допомогу в Чернігів і вантажі гуманітарної дитячої допомоги.

Тарас Середюк, Оксана Середюк (Mafia, NAM, BAO)

Засновники мережі Mafia та ресторанів NAM, BAO та Georgia Тарас та Оксана Середюки під час війни перебудували команду на «гуманітарний ресторан». Доставляють їжу для військових, медиків і людей у бомбосховищах – у Києві, Харкові, Дніпрі та Миколаєві. Окрім того, годують працівників залізниць, міської інфраструктури та фармацептичних підприємств. Також співпрацюють з World Central Kitchen.

«Ресторани Савви Лібкіна»

Одеський ресторатор Савелій Лібкін розвиває, зокрема, заклади «Стейкхаус», «Дача» і «Компот». «З другого дня війни ми почали волонтерити та допомагати, як вміємо. А вміємо ми готувати. Щодня готуємо для лікарів швидкої допомоги та для захисників України. [...] За 21 день приготували 6930 обідів», – розповідає Лібкін. Також нещодавно запустили «Компот» біля Театру музкомедії.

«Штаб Созановського»

Ресторатор Валерій Созановський (The Cake, 2085) відкрив під час війни штаб із допомоги. Допомагають із забезпеченням ЗСУ та поліції, харчуванням, ліками тощо: «Вже 35 днів кожен із нас допомагає, як може. Це все міцна та непереможна енергія, вона нас згуртувала в одне ціле. І завдяки цьому ми рухаємось. Кожна реакція, шер сторіс, кожна гривня і кожні руки – сьогодні неймовірно важливі та цінні». 

Restaron

Restaron (Mons Pius, «Пара Джанов і портвейн», Babo Gardens) – ресторанна компанія Вардкеса Арзуманяна, яка працює у Львові з 1995 року. Засновник розповідає, що на початку березня вийшли на показник у 100 тисяч обідів, також на роботу взяли людей, які вимушено переїхали з Києва, Бучі, Маріуполя та Харкова.

Rest Emotion

Ресторанна компанія Rest Emotion («Тісто, сир і тітка Белла», Naprosecco, Charles Baker) годує захисників. Окрім того, запустили ініціативу «Піца майбутнього»: «Замовляєте на сайті зараз, їсте після перемоги. Завдяки цьому ми зможемо продовжувати допомагати, оплатити комунальні і знову відчиняти двері для всіх».

 Підтримати

Tarantino Family

Ресторанна компанія Tarantino Family (Murakami, «Буффаліно», «Хачапурі і вино») розповідає, що щодня готує близько 8000 людей. Зокрема, мережа Market Plaza співпрацює із World Central Kitchen: засновник Хосе Андрес назвав її «одним із найбільших партнерів у Києві».

«Мережа ресторанів Файного міста»

«Мережа ресторанів Файного міста» – ресторанна компанія у Тернополі. «Заклади від початку війни безкоштовно годують бійців на блокпостах, територіальну оборону та інші спецпідрозділи. Всього було зроблено близько 12 тисяч порцій на суму 600 тисяч гривень. Також із кожного чеку 10 гривень витрачаються на закупівлю обладнання, одягу та спецавтотранспорту для ЗСУ», – розповідають в мережі.

One Gogi

One Gogi – це мережа ресторанів грузинської кухні в Дніпрі, Одесі, Запоріжжі та Кам'янському. «З перших днів війни ресторани One Gogi годували ЗСУ, поліцію та тероборону. Наразі за підтримки World Central Kitchen годуємо переселенців з гарячих точок», – розповідають в компанії.

 Підтримати

Rock’n’Roll

Служба доставки суші та піци Rock’n’Roll працює в Дніпрі та Запоріжжі. Одну з кухонь Rock’n’Roll у повністю переформатували на виробництво вакуумованої готової їжі для гарячих точок: «Така їжа має збільшений термін споживання порівняно із звичайною готовою їжею та може транспортуватися до гарячих точок Донецької, Харківської та Запорізької областей. Ми вже відвантажили більше 30 тисяч порцій такої їжі завдяки підтримці мешканців та двох міжнародних фондів».

 Підтримати

  • Ресторани та кафе

«Київ Волонтерський»

Спільнота «Київ Волонтерський» об’єднала 500 волонтерів і кілька десятків київських закладів. «Це неформальне об’єднання 20 ресторанів і кафе та 3 пекарень. Щодня ми годуємо близько 12000 людей: ЗСУ, тероборону Києва, лікарні, госпіталі, дитячі будинки, пологові будинки, а також літніх людей», – описують підхід засновники. Серед учасників заклади Mimosa, Honey та «Косатка» (повний список тут). Також запустили Telegram-бот. Нещодавно ініціатива також запустила благодійний фонд.

Підтримати

Pasta Basta

Ресторан Pasta Basta у Чернігові від початку вторгнення рф готує обіди для ЗСУ і тероборони.

 Підтримати

Avangarden

Ресторан, винний бар і галерея сучасного мистетцва Avangarden в час війни також перебудувався на центр допомоги. «Ми готуємо їжу для найсміливіших людей у світі, ЗСУ і ТРО, а також для тих, хто потребує зараз турботи найбільше – стареньких, дітей та людей, що ховаються в бомбосховищах. За 3 тижні ми віддали понад 15000 порцій», – кажуть в закладі.

 Підтримати

California Republic

Заклади California Republic у Миколаєві продовжують працювати, також готують для тероборони й волонтерів. 

 Підтримати

Zigzag і Kometa

Кафе Zigzag і Kometa на Рейтарській від Люби Цибульської та Микити Москаленка продовжують працювати, обіди передають на потреби армії, тероборони, лікарень та літніх людей.

Musafir

Мережа ресторанів кримськотатарської кухні Musafir продовжує працювати та готує сотні волонтерських порцій на день. «Війна війною, а їжу треба за розкладом. Боремося з нестачею персоналу. Війна розкидала наших по всій країні та за межі, колись зберемося. Дуже круто, що все ж маємо хлопців та дівчат, що зараз в Києві, і вони працюють як бджоли», – пишуть в закладі. Також уперше в історії Musafir у меню тимчасово ввели борщ.

Food vs Marketing

Мережа раменних Ramen vs Marketing під час війни реорганізувалася як волонтерський штаб Dumbledore’s Army, забезпечуючи їжею українських військових. Співзасновник і шеф-кухар Женя Михайленко підготував спеціальне меню для окремих підрозділів ЗСУ. Окрім того, з 30 березня Ramen vs Marketing біля «Арсенальної» відновив роботу: працює з 11:00 до 19:00.

«Софра»

Мережа ресторанів кримськотатарської кухні «Софра» працює в «бункерному режимі» – для фронту і тих, хто потребує їжі. «Продовжуємо годувати наших хлопців на блокпостах, котрі і день і ніч боронять всіх нас», – кажуть в закладі на Кловському узвозі.

«100 років тому вперед» та «Інші»

Ресторан Євгена Клопотенка «100 років тому вперед» у Києві з перших днів війни перейшов на забезпечення воїнів, територіальної оборони і тих, хто змушений фактично жити у бомбосховищах, теплим харчуванням. Кухня ресторану, а також dark kitchen готує 1500 порцій на день. У березні Клопотенко та Інна Поперешнюк відкрили другий заклад, бістро «Інші» у Львові з безкоштовним меню.


 Підтримати

Escobar

Ресторан кубинської кухні Escobar. Cuban Restaurante y Escondido Bar на Ярвалу працює як волонтерський центр. «Продовжуємо волонтерити та щоденно годувати наш дружній штаб ТРО, сусідів, журналістів. Ми перманентно у пошуку гуманітарної допомоги, адже також постачаємо продукти та воду у перший пологовий будинок», – кажуть в зкаладі.

 Підтримати

«Китайський Привіт»

Заклади «Китайський привіт», «Тайський привіт» і «Японський привіт» об'єдналися в один цех. «Щодня цех «Привітів» готує понад 1000 порцій їжі для ТРО, Нацгвардії, лікарень та цивільних. Продукти на наших складах і фінансові резерви закінчилися, гроші потрібні на зарплату й закупівлю продуктів. Кожному, хто підтримає, після перемоги з нас подяка у вигляді сертифікати в «Привіт» на пропорційну суму», – пише співзасновник Міша Кацурін.

True Burger Bar

Ресторан True Burger Bar з перших днів війни приготував понад 50 000 порцій їжі для захисників України, лікарень та бомбосховищ. Щодня команда робить близько 1000 порцій, останнім часом обіди надсилають у Бучу, Ірпінь, Бородянку та Макарів. «Дуже велику підтримку надають Українська ресторанна асоціація та World Central Kitchen у постачанні продуктів та інших витратах, пов'язаних з волонтерською діяльністю», – розповідає співзасновник Сергій Лазарєв.

 Підтримати

Alaska

Ресторан Alaska на Січових Стрільців з перших днів війни готує для ЗСУ, ТРО, бомбосховищ, літніх людей і волонтерів. «Щодня ми відвозимо більше 1000 порцій обідів, загалом уже віддали понад 35 тисяч порцій. Також щодня готуємо за спеціальним раціоном готуємо близько 600 порцій для пацієнтів та персоналу «Охматдиту», – розповідають в закладі. Додають: «Аби продовжувати волонтерську діяльність, просимо допомоги. Нам необхідні: продукти (м’ясо, риба, крупи, овочі, фрукти) та посуд на виніс. Також будемо раді співпрацювати з партнерами».

Pure & Naive

Бістро та винний бар Pure & Naive (раніше – «Асамблея») від початку вторгнення рф приготувала понад 20 000 обідів, а також співпрацює з «Київ Волонтерський». «Щодня наші скаути шукають та закупляють продукти, кухарі готують гарячі обіди та сендвічі, водії стоять в чергах за ліками та розвозять їжу. Щодня ми годуємо та підтримуємо військових, лікарів, волонтерів, водіїв, сусідів, дітей та літніх людей», – пише співзасновник Павло Гук. Окрім того, команда передала близько мільйона гривень на потреби армії та волонтерів.

Wine Love

Ресторан Wine Love напроти костелу щодня готує тисячу порцій для ЗСУ і тероборони. Також співпрацюють із «Київ Волонтерський».

 Підтримати

Klukva & Brukva

Ресторан української кухні Klukva & Brukva на Великій Житомирській продовжує готувати оборонців України. «Учора прийшли дідусь і бабуся з сусіднього дому, за руки тримали один одного, років по 90, принесли банку соку з яблук та 400 гривень. Ми плакали, не хотіли брати, але це не було можливо. Хотіли нагодувати, а вони сказали, що готують самі і щоб ми хлопцям залишили. Пишу і плачу. Ми точно переможемо», – пише засновниця Вікторія Пархоменко.

Under Wonder

Ресторан італійської кухні Under Wonder понад десять років працює на площі Льва Толстого. «Від першого дня війни ми робимо те, що вміємо найкраще – годуємо воїнів, тероборону, лікарів, цивільних, пенсіонерів, – усіх, хто цього потребує, звертається. Наближаємо, як можемо, нашу перемогу», – кажуть у закладі.

 Підтримати

«Крем Кафе»

«Крем Кафе» – заклад у київському житловому комплексі «Комфорт Таун». «Із перших днів війни ми роздали усі наші продукти тим, хто залишився у Києві, а згодом почали активну волонтерську діяльність разом із «Київ Волонтерський», – кажуть у кафе. Щодня готують близько 600 порцій їжі.

«Вино і Люди»

Заклад «Вино і Люди» на Печерську годує військових, нацгвардію та лікарів з перших годин війни, розповідає співзасновник Вадим Фрунзе. «Наші фантастичні працівники по суті живуть у ресторані, готуючи нон-стоп і наближаючи перемогу. Проте наразі всі ресурси ресторану та приватні кошти вичерпано, і ми потребуємо допомоги», – додають в закладі.

 Підтримати

The Burger / The Burger Mexico

Бургерні The Burger підтримують ЗСУ і тих, хто потребує їжі: «Кухарі наших закладів бесперервно працюють. Кожного дня ми готуємо для 1500 військових та плануємо робити ще більше. Також розвозимо їжу по лікарнях та купуємо необхідні речі». Співпрацюють з шефською організацією Bocuse d’Or.

Pink Freud

Подільський коктейльний бар Pink Freud реорганізувався як волонтерський хаб: готують для військових і волонтерів. 

 Підтримати

Station Pizza

Піцерії Station працюють як волонтерські кухні, допомагають, зокрема, літнім людям. «Ми не зупиняємося і продовжуємо годувати всіх хто робить перемогу разом з нами», – кажуть в мережі. 

 Підтримати

Волонтерська кухня від шеф-бармена «БарменДиктату»

Ашот Галстян – шеф-бармен київського закладу «БарменДиктат», під час війни він запустив волонтерську кухню. «Ми з сім’єю і волонтерами щодня готуємо близько 350 ланчів для різних медичних установ. Наш заклад розташований у підвальному приміщені, і ми використовуємо його як укриття, тож від ліжка до кухні – рукою подати. Це дає можливість почати готувати ще до закінчення комендатської години», – пише Галстян. 

To Be

Заклад To Be на Подолі щодня відпускає близько тисячі порцій їжі: зокрема, для тероборони, СБУ та лікарень. «Працюємо як волонтерська кухня, починаючи з 5 березня. Співпрацюємо з World Central Kitchen», – кажуть у закладі.

 Підтримати

Dvor

Dvor – це заклад біля станції метро «Лівобережна». «Ми гастробар, який почав роботу під час першого локдауну, пережив всі карантинні обмеження. І впевнені, що з гідністю пройдемо й війну. Власники є мешканцями гарячої точки Ворзеля, тому розуміємо всю важливість нашої справи», – розповідають в закладі. Готують для ЗСУ, тероборони, поліції, лікарень, переселенців тощо. Активно допомагають їм в цьому місцеві жителі.

 Підтримати

Golda / Alchemist Bar

Команди коктейльного бару «Алхімік» і бістро Golda Music Bistro на Шота Руставелі з першого дня війни готують для військових та волонтерів, зокрема співпрацюють з World Central Kitchen.

 Підтримати

Once Upon A Time

Ресторан Once Upon A Time на Подолі реорганізував кухню на волонтерських засадах на чолі зі співзасновником і шефом Юрієм Нікітюком. Також співпрацюють із «Київ Волонтерський».

 Підтримати

Naїve

Ресторан і винний бар Naїve на Великій Житомирській організовує безкоштовні обіди для тих, хто потребує. «Якщо ти залишився без змоги харчуватися домашнім, гаряченьким і смачним – приходь. Ми гостинно зустрінемо будь-кого: і захисника, і пенсіонера, і волонтера, і журналіста, і маму з дитинкою, і просто сусіда», – каже співзасновниця Тетяна Вишинська.

Pizza Bro

Pizza Bro – київська піцерія,  заснована ветеранами АТО. «З початку повномасштабного вторгнення наш піцейола Славік став пішки приходити (з Троєщини на Оболонь) на роботу і відкривати піцерію. Був запас продуктів, і ми оголосили про безкоштовні піци для ЗСУ, ТРО і волонтерів. Стали приїжджати військові, замовляли по кількадесят піц з собою, наші хлопці розвозили піци на фронт в Київській області, приходили захисники з київського ТРО та волонтери», – розповідають в закладі. 

 Підтримати

«Завертайло»

Пекарня «Завертайло» на Подолі запустила можливість «підвісити» каву та випічку для військових. «Ви «підвішуєте» для них каву та випічку, а вони підвішують для вас орків», – пише співзасновник Станіслав Завертайло.

Citronelle та Saint Bar

Ресторан Citronelle та Saint Bar об'єдналися в одну команду з перших днів війни, готують та доставляють продукти та гарячі обіди. Співпрацюють з благодійним фондом «Життєлюб», який підтримує людей похилого віку: «Щодня ми готуємо обіди для бабусь та дідусів, а волонтери фонду відправляють їх за необхідності до різних районів Києва. Ми намагаємось, щоб кожного разу було щось цікаве та смачне».

 Підтримати

  • Кав’ярні та обсмажувальники кави

Mad Heads

Київський обсмажувальник кави Mad Heads Coffee Roasters з перших днів війни розвозить каву та гуманітарну допомогу військовим і лікарям, також каву доставляють в Офіс президента. Працюють у кав’ярні та обсмажувальному цеху на вулиці Кирилівській на Подолі, також доставляють по Україні та світу.

Veterano Coffee

Заснована ветераном російсько-української війни Володимиром Шевченком Veterano Coffee Kyiv запустила «підвішену» каву для військових. 

«Фунт кави»

Дніпровський обсмажувальник «Фунт кави» підтримує військових і ТРО: «Щодня бариста готують термоси фільтр-кави для штабу ТРО. Відколи відкриті кав’ярні, ми пригощаємо кавою кожного військового, хто заходить у гості. Відвозимо мелену каву лікарям в шпиталь». Також запустили благодійний продаж розчинної кави.

Idealist

Мережа кав’ярень Idealist поступово відновлює роботу закладів, а також доставляє їжу та каву для військових та екстрених служб.

Bimbo

Кав’ярня Bimbo біля палацу «Україна» запустила можливість дарувати каву для тих, кому це потрібно. «Був запит, щоб люди могли підвісити каву тим, хто зараз тимчасово не може собі дозволити її оплатити. Зробили таку можливість – ви можете пригостити людей кавою за цим посиланням», – пише засновник Bimbo: кава & more Дмитро Кравченко.

Обкладинка: Катя Шерстобітова для The Village Україна