«Молодість» – це цілодобовий ресторан, який відкрили ресторатори Алекс Купер («Люди Купера») і Михайло Бейлін (La Famiglia). Співзасновник Купер називає заклад «київською версією одеської «Молодості»» – 2016 року схожий формат він відкрив в Одесі. Розташували «Молодість» поряд з іншими проєктом співзасновників Kyiv Food Market у колишній будівлі заводу «Арсенал» біля станції метро «Арсенальна». Офіційне відкриття ресторану відбудеться 31 жовтня о 21:00.

Фото: Костянтин Гузенко

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Заклад «Молодость» відкрили в Одесі 2016 року. Це цілодобовий ресторан, який відтворює в меню та інтер’єрі епоху 90-х. «Це єдиний заклад, який я будував так, як хотів і відчував. Якщо у всіх інших проєктах я враховував тренди, вивчав аудиторію тощо, то в цьому випадку сказав, що буду робити так, як хочу», – розповідає засновник Алекс Купер, який також запустив одеські заклади Cooper’s Burgers і Givi To Me. Ресторатор додає, що київська «Молодість» водночас і схожа, і не схожа на одеську: «Це дуже схожий, але зовсім інший заклад».

Купер розповідає, що «Молодость» в Одесі заснована на його спогадах про молодість: «Наприклад, з історій про помідори з сіллю на Привозі». Перенести цю концепцію в Київ було б неможливо. «По-перше, це інший я. По-друге, це інше місто», – каже ресторатор. Додає, що для київського закладу свідомо обрали варіант назви українською: «У 2019 році це вже логічно. Я приймаю два формати: або англійською, або українською».

 «Молодість»

Де: м. Київ, вулиця Московська, 8

Коли: цілодобово

Facebook

 Коли я робив цей проєкт, то думав: «Як би я зробив бар у Берліні?». Хотілося створити концепцію, яка була б актуальною не лише в Одесі та Києві, а й будь-де. Це не про 90-ті в Україні, це про 90-ті глобально у світі.

Адже 90-ті – це коли одна культура припинила існувати, а інша ще не почалася. Та й тоді це була не зовсім культура: було те, що залишилося з 70-х і 80-х. Це такий mess із Dendy, фільмів на касетах і мрій про Америку, але водночас в інтер’єрі з м’ясорубками на столах. Просто іншого не було. Ти вже мрієш про закордон, але тебе ще оточує те, що залишилося з 70-80-х.

Неможливо показати 90-ті без контексту: музики, їжі, тодішнього інтер’єру. Бургерів і том-яму тоді не було. А крабовий салат був – і це була розкішна розкіш. Я пам’ятаю навіть, як у салат із крабовими паличками додавали рис, щоб він був більш «нажористим». Бо крабові палички були дорогі, а рис був схожий на порізану крабову паличку. [сміється]

Алекс Купер

співзасновник «Молодості»

Добу 90-х у закладі сприймають не лише як стилізацію, а і як спільний знаменник для гостей. Купер каже: якщо люди їдять улюблені з дитинства страви під знайому музику, то одразу входять у спільний контекст. Порівнює атмосферу закладу зі святкуванням дня народження: «Я прийшов на святкування, де багато людей. Можу когось не знати. Але якщо його запросив іменинник, отже, з ним усе гаразд».

Ресторатор додає, що передусім через свої заклади хоче «надавати можливість живого спілкування». Відповідно до цього, як і в Одесі, тут зробили ставку на комунальні столи та великі порції. «Коли ми запускали «Молодость», ще не було глобального тренду на шеринг і фінгер-фуд. Але ми розуміємо, що це спрацювало, коли спостерігаємо за двома компаніями, які сидять поряд і діляться між собою стравами», – розповідає Купер.

Як і заклад в Одесі, київська «Молодість» працюватиме в цілодобовому режимі. Відкриття відбудеться 31 жовтня о 21:00: у цей час відкриють вхідні двері й більше їх не зачинятимуть. «У нас не буде замка на дверях, заклад ніколи не зачинятимуть. [...] Хотілося зробити місце, де тобі було б дуже затишно пізно ввечері. Щоб можна було прийти о першій ночі – і в тебе було відчуття, що ти потрапив додому», – додає Купер.

Локація

«Молодість» відкривають поряд із Kyiv Food Market по вулиці Московській – прямо за стіною комплексу. Це приміщення із рівнем стелі у 12 метрів на максимальній точці, яке розділили на кілька рівнів: нижній поверх з низькою посадкою, кухнею і технічними зонами, другий рівень з основними посадковими місцями та двома контейнерами, у яких облаштували бар. За проєкт відповідала команда Balbek Bureau на чолі з архітекторкою Оленою Брянцевою.

«Мені здалося, що я дуже круто передав дух молодості. Але зробив це непрямими способами», – розповідає Купер. Уточнює, що має на увазі відтворення в архітектурі закладу почуття юнацького максималізму: звідси різнорівневість і рішення з промисловими контейнерами, які встановлювали в приміщенні через дах. На одній зі стін – цитата з пісні «Молодость» гурту «Порнофильмы»: «Пой, моя молодость! Всё обязательно будет! Тем, чьи сердца не остыли в холоде – вселенная дарит чудо». Над ігровою зоною зі старими телевізорами та ігровими консолями з 90-х – слова «Мам, я поїв».

Купер додає, що хотіли передати атмосферу смачного обіду з друзями на вулиці. Підкреслили його завдяки кільком вуличним ліхтарям у повний розмір: «Хотіли зробити так, щоб було відчуття, ніби ти сидиш під ліхтарем увечері в парку». Рівень стелі підкреслює також велике вертикальне дзеркало на стіні. «Це дзеркало три на чотири метри – площа, як у смартквартири», – сміється Купер. Стіни, своєю чергою, до певної межі пофарбували у темно-синій колір: «У такий самий колір раніше фарбували під’їзди і школи».

«На цьому проєкті у нас була окрема позиція – майстер з OLX», – жартує співвласник «Молодості». Купер розповідає про окремі деталі в інтер’єрі: наприклад, вінтажний шкіряний диван на нижньому рівні («Якщо в тебе вдома був такий диван, то життя вдалося»), оббивку сидінь на другому рівні («Це нові меблі від ProPro, але я попросив, щоб їх зробили схожими на сидіння в старих автобусах») і більярдний стіл, який використовують як обідній – для цього на дошку встановили скляну панель.

Окремо Купер розповідає про напис «Молодість» між двома першими рівнями. Це вивіска закладу з Хмельницької області з 60-х, який для ресторану купували в системі Prozorro і перевозили через сотні кілометрів. На найвищій точці на контейнері – пульт для діджеїв і дискобол на стелі. «Вечірки будемо проводити щодня: діджей-сети, танці, поетичні читання, усе, що тільки можна», – розповідає Купер.

Кухня

«Ми за комфортну їжу і за комфорт гостей», – каже співзасновник Купер про меню «Молодості». За запуск процесів на кухні відповідав шеф-кухар одеського закладу, але меню нового ресторану не повторює одеське. «Було б неправильно повністю переносити меню. Наприклад, морква по-корейськи з Привозу одразу зчитується в Одесі, але навряд чи спрацювала б у Києві», – кажуть у «Молодості».

Меню закладу розділили на кілька категорій: «Файно поїсти» (75-139 грн), «Картошка» (59-139 грн), «Супи» (71-85 грн), «Салати» (73-89 грн), «Бутери з дитинства» (75-97 грн), «Чебуреки» (75-79 грн), а також холодні (75-115 грн)і гарячі (79-95 грн) закуски та солодощі (59-89 грн). Наприклад, у категорії «Бутери з дитинства» пропонують позиції «Олів’є-тост» (75 грн), «Форшмак-тост» (85 грн) і «Наша відповідь авокадо-тосту» (97 грн). «Це просто величезний шматок хліба з підсмаженою лікарською ковбасою і картоплею. Розмір – як два айфони», – розповідає Купер про останню страву.

З меню: 

«Лікувальний курячий бульйон» – 71 грн

«Картопля з малосольною тюлечкою» – 115 грн

«Оселедець з картоплею» – 129 грн

«Олів’є-тост» – 75 грн

«Карасі, як у тата» – 135 грн

Чебурек «4 сири» – 75 грн

«Ікра заморська баклажанна» – 95 грн

Тюлька фрі – 75/95 грн

«Картошка для мажорів» – 135 грн

Окрім того, у «Молодості» радять скуштувати «Пельмені на всю стипендію» (109 грн), «Сковорідку картошки, як в общазі» (59 грн) та «Олів’є» у двох варіантах – з ковбасою (79 грн) і курячим філе (89 грн). Також у меню «Мамин борщ» (79 грн), «Вареники від тітки Валі» (75-85 грн) і форшмак (93 грн).

У барі «Молодості» пропонують міцні напої, вино та пиво. Наприклад, в асортименті рислінг від української виноробні «Виноробне господарство князя Трубецького» і домашнє вино. Крім того, пропонують напої власного виробництва: настоянки, пиво та безалкогольні напої на зразок «Дюшесу», «Тархуну» та «Крем-соди» – по 35 гривень.

Фото: Костянтин Гузенко