«Дуже висока кухня» – новий ресторан у Львові від холдингу емоцій !FEST. Він розташований на п’ятому поверсі Венеційської кам’яниці, що на площі Ринок. Заклад працюватиме в тестовому режимі впродовж грудня. Офіційне відкриття відбулося 22 грудня.

Фото: Олег Бабенчук

 Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Концепція

Головна особливість «Дуже високої кухні» – тут немає меню та офіціантів, лише кухарі та технічний персонал. Замість того, щоб обирати страви зі списку, гості повинні спілкуватися з кухарем, який допомагає визначитися із замовленням. Із гостем обговорюватимуть очікувані інгредієнти та спосіб приготування страви, а також розмір порції. Відповідно до них кухар зорієнтує вас у ціні за спеціальною шкалою від 50 до 1 000 гривень.

 «Дуже висока кухня»

Де: м. Львів, площа Ринок, 14

Коли: 16:00-00:01

Телефон: 067 314 10 71

Facebook

У закладі працюватимуть команди кухарів, які пройшли внутрішню школу холдингу !FEST. Туди можна було потрапити лише після відбору та співбесіди. Семеро найкращих випускників школи працюватимуть зі своїми командами у «Дуже високій кухні». Учасники команд змінюватимуть одне одного на різних процесах, зокрема і в роботі з гостями.

Оксана Ємець

піар-менеджерка !FEST

 Гасло ресторану – їжа і музика без посередників. Ми хочемо зробити високу кухню ближчою до людей.

ОЛЕКСІЙ КУЦИЙ

менеджер ресторану

 Важко навчити офіціанта готувати, але не легше навчити кухаря говорити. Тому ми вчили дуже сильних кухарів виходити з кухні та бути відкритими.

Ще одна особливість ресторану – музика. Тут вмикатимуть музику з вінілів через рупорні колонки роботи львівських майстрів Леоніда та Андрія Фляків. Окрім того, працюватиме крамничка платівок і програвачів. Плейлист обіцяють не робити статичним – кожен охочий зможе попросити ввімкнути вподобаний вініл.

Локація

«Дуже висока кухня» – це гра слів, яка натякає як на рівень страв, так і на локацію ресторану. Це п’ятий поверх, безпосередньо під дахом Венеційської кам’яниці на площі Ринок, де розташовані два інші відомі ресторани холдингу – «Криївка» та «Найдорожча ресторація Галичини». Заклад має велику основну залу та меншу, де розташований бар і гардероб. Наприкінці січня планують відкрити «зимово-літню терасу».

Інтер’єр ресторану спланований так, аби зосередити увагу на великій відкритій кухні, на вході до якої поставили дві великі рупорні колонки. Оздобили зали таким чином, щоб підкреслити те, що це приміщення – стрих, тобто горище. Для цього встановили арт-інсталяцію у вигляді павутини та композицію світильників у формі голубника.

БОГДАНА ДАВИДЮК

дизайнерка

 Нам важливо було показати, що це стрих. Звідси підсвітка, що нагадує промені світла крізь дошки даху, лампа-голуб’ятня та м’яке світло над столиками.

Стільці та столи – вінтажні. У правому куті зали облаштували дитячий куточок, який планують допрацювати згодом. У малій барній залі – вінтажні канапи. У цій зоні немає музики для зручності у спілкуванні.

Кухня і бар

Ресторан не має чітких обмежень за інгредієнтами чи видами страв. Немає тут і стандартних заготовок. Єдиний виняток – готові позиції закусок і десертів. Увагу зосередили на локальних продуктах, однак трапляються екзотичні інгредієнти на зразок копченої акули чи ската. Відсутність меню дає змогу кухарям балансувати між тим, чого хоче гість, і тим, що йому можуть запропонувати, кажуть у «Дуже високій кухні».

Замовлення страви відбувається так: до гостя підходить один з кухарів, які зараз чергують на залі, і починає розпитувати. У першу чергу обирають тип страви: салат або основна страва. Тоді переходять до головного інгредієнту і визначають, це буде м’ясо, риба або щось інше. Обов’язково уточнюють, чи є алергії або просто антипатії до тих чи інших продуктів. Обговорюють і розмір порції – можна замовити зовсім невелику страву, якщо вирішили просто перекусити, або щось справді велике.

Якщо ви замовляєте щось, чого ресторан не може запропонувати зараз, кухар пропонує альтернативу. Наприкінці процесу кухар вказує на позначку на спеціальній шкалі, залежно від обраної страви та розміру порції. Під час вечері кухарі неодмінно цікавляться, чи смакує страва, та реагують на відгуки.

 Ми ніколи не працювали в залі, та й починали із закритих кухонь. Але поступово в !FEST більшість з них ставали відкритими, і ми мимоволі вчилися контактувати з гостями, принаймні поглядом. «Дуже висока кухня» – це новий рівень, бо ми виходимо до людей, пропонуємо їм щось і отримуємо фідбек.

Ми хочемо показати нову культуру їжі. Не їсти те, що ми їмо щодня чи в улюблених ресторанах. Так, у нас є те, що й у всіх, і навіть краще, але чому б не скуштувати щось унікальне? Стараємося дивувати наших гостей.

Володимир Каспрук, шеф-кухар

Дмитро Омельницький, шеф-кухар

Ми замовили страву із уточненням: «Аби це здивувало не дуже голодну дівчину». Кухар порекомендувала нам салат із копченою акулою. У чеку його позначили як салат «Дуже висока кухня» – 100 гривень за 100 грамів. Основну страву замовили «для голодного чоловіка, якому було дуже важливо, як виглядатиме їжа». Отримали стейк зі свинного ошийка з чорним майонезом, салатом ромен на грилі та маринованою хурмою – 180 гривень за 180 грамів. Доповнили замовлення келихом просеко – 95 гривень за 125 грамів.

У барі пропонують класичні алкогольні коктейлі. Винна карта налічує до 50 позицій вин з усього світу.