Шаурма і її різновиди були головним трендом в українському ресторанному бізнесі у 2022 році. Про тренд на запуск не просто кіосків із шаурмою, а введення шаурми, дьонерів чи інших видів м’яса в лаваші в меню ресторанів ми розповідали в окремому матеріалі. Редакція The Village Україна провела дегустації по всьому місту – від центру до лівого берега – і розповідає про кілька десятків нових закладів, де шаурма є основним продуктом.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.

Avi на площі Льва Толстого, Басейній і Kyiv Food Market

Де: вулиця Велика Васильківська, 24; вулиця Басейна, 5А; Kyiv Food Market, вулиця Князів Острозьких, 8

Instagram

Що це: Avi – це мережа кафе із шаурмою від ресторатора Алекса Купера (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom). Перший заклад з ізраїльським стритфудом наприкінці 2022 року відкрили біля площі Льва Толстого, другий – як корнер на фудхолі Kyiv Food Market, а третій – на Басейній.

Що в меню: Шаурма від 129 до 209 гривень, зокрема, з куркою, шніцелем і фалафелем.

«Міністерство шаурми» на Басейній і Сагайдачного

Де: вулиця Басейна, 1/2; вулиця Сагайдачного, 37

Instagram

Що це: «Міністерство шаурми» – це моноформат шаурми, який з літа 2022 року розвивають Євген Таллер і Спартак Велішаєв. Перший заклад працює на Бессарабці з літа, другий запустили на Сагайдачного наприкінці грудня.

Що в меню: Шаурма від 185 до 295 гривень, зокрема, з курячим стегном на вугіллях, качиною ніжкою у винному маринаді й фалафелем із хумусом.

«Трамвайна» біля Львівської площі

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2

Instagram

Що це: «Трамвайна» – це новий стритфуд-формат Алекса Купера, який запустили в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі.

Що в меню: Три види шаурми по 160 гривень завдовжки 40 сантиметрів: з куркою («Київський трамвай»), з фалафелем («Ізраїльський трамвай») і з жульєном («Французький трамвай»).

«БПШ» на «Почайній»

Де: проспект Бандери, 6

Instagram

Що це: «Біляш, пончик, шаурма» – демократичний формат від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова», який ресторатор Дмитро Борисов розвиває з 2019 року й першого закладу біля площі Льва Толстого. Сьомий заклад у Києві наприкінці 2022 року відкрили поблизу станції метро «Почайна», це найбільший заклад формату в місті.

Що в меню: Шаурма від 89 до 159 гривень, зокрема, з куркою й смаженим беконом, тигровими креветками й гуакамоле та вегетаріанська з бататом.

Nunu Diner на Центральному вокзалі й Позняках

Де: вулиця Княжий Затон, 4; Центральний вокзал, Вокзальна площа;

Instagram

Що це: Nunu Diner – це кафе з шаурмою, яке влітку 2022 року на Осокорках відкрив шеф-кухар Юрій Нікітюк, який раніше працював у закладах Wine Love і Once Upon A Time. У березні другий заклад формату запустили на Центральному вокзалі, він працює в одному приміщенні з кав’ярнею One Love Coffee.

Що в меню: Шаурма по 149 гривень з куркою й свининою.

«Варцаб» біля Львівської площі

Де: Львівська площа, 14

Instagram

Що це: «Варцаб» – це вікно зі стритфудом на Львівській площі, яке Слава Балбек і Сашко Боровський («Дилетант», «Дублер») відкрили торік разом із харків’янами Оленою й Олегом Хромовими («Протагонист»). Пропонують стритфуд у двох форматах: начинка в лаваші і в «лепіші» (пухкій формі, що нагадує піту). Також замовити можна не в лаваші чи в лепіші, а в розібраній формі на тарілці.

Що в меню: Лаваші й лепіші по 170 гривень з куркою омлетом і рисом; куркою, хумусом і родзинками; фалафелем, хумусом і родзинками.

Meat Bar від «М’ясторії» на Софійській площі

Де: вулиця Володимирська, 18/2

Instagram

Що це: Meat Bar – це новий формат закладу від мережі магазинів і м’ясних ресторанів «М’ясторія», який торік відкрили на Софійській площі. На відміну від звичайних «М’ясторій», тут можна швидко взяти з собою шаурму, бургер чи набори м’яса.

Що в меню: Шаурма від 180 до 195 гривень з томленою яловичиною, біфштексом «Абердин» і куркою із соусом «Цезар».

Kyiv Meat Station біля Хрещатика

Де: вулиця Хрещатик, 46-А 

Instagram

Що це: Kyiv Meat Station – це заклад зі стравами на основі фермерського м’яса, який відкрили наприкінці 2022 року в подвір'ї на Хрещатику. Створили повний цикл виробництва: вирощують фермерське м’ясо в Київській області, коптять його, привозять, готують із нього й подають.

Що в меню: М’ясо в лаваші називають не шаурмою, а ролами; є роли від 125 до 195 гривень з копченою куркою, рваною яловичиною й томленою качкою.

«Квадрат» на Прорізній

Де: вулиця Прорізна, 10

Instagram

Що це: «Квадрат» – це заклад із піцою в харківському стилі, який відкрили на Прорізній. Окрім фірмової пухкої піци, пропонують шаурму.

Що в меню: Шаурма від 90 до 99 гривень: «Класична з куркою», «Турецька з куркою» й «Фреш».

Doner Market

Що це: Doner Market – це мережа закладів із шаурмою від компанії «МХП», яка відкрила понад сто закладів в Україні. Повна мапа закладів за посиланням.

Що в меню: Шаурма й дьонери з куркою і яловичиною від 90 гривень.

D&D Berlin на Бессарабському ринку

Де: Бессарабська площа, 2; проспект Берестейський (Перемоги), 136; вулиця Велика Васильківська, 72;

Instagram

Що це: D&D Berlin – це заклад із шаурмою й дьонерами від харківської мережі. Заклад на фасаді Бессарабського ринку працює з кінця 2022 року, також відкрили точки на «Олімпійській» і проспекті Берестейському (Перемоги).

Що в меню: Шаурма й дьонери з куркою, телятиною й фалафелем.

Кафе-бар «Чік-Чірік» біля Палацу спорту

Де: вулиця Еспланадна, 30

Instagram

Що це: «Чік-Чірік» – це кафе-бар на вулиці Еспланадній біля Палацу спорту, який раніше працював на Сагайдачного й припинив роботу після систематичних скарг сусідів.

Що в меню: Шаурма від 89 до 149 гривень, зокрема, з куркою й сиром дор блю, лососем і креветками.

Ala Cafe на «Олімпійській»

Де: вулиця Велика Васильківська, 66

Instagram

Що це: Ala Cafe – заклад із шаурмою й турецькою кухнею напроти НСК «Олімпійський». Відкрила стритфуд команда однойменного харківського закладу.

Що в меню: Шаурма й дьонери від 90 гривень.

«Центр шаурми на вугіллі» на Троєщині

Де: вулиця Драйзера, 4

Instagram

Що це: Pervaya Shaurma – це мережа кіосків із шаурмою, яка до повномасштабного вторгнення Росії працювала в Маріуполі. Після вимушеного переїзду до Києва власники відкрили новий кіоск на Троєщині. Слоганом називають «Із Маріуполем у серці»: «Ми віримо в перемогу і що незабаром зможемо повернутися до нашого рідного міста. А поки що знову зібралися, щоб продовжити будувати компанію, про яку мріяли, маючи за спиною великий досвід і теплі спогади в серці». 

Що в меню: Шаурма зі свининою, яку готують на вугіллі, від 110 до 180 гривень, зокрема, із сиром й ананасом.