Другий місяць загальнонаціонального карантину триває в Україні. Понад місяць українські заклади не можуть приймати гостей. Ресторатори вже називають карантин «найбільшою кризою в історії українського ресторанного ринку». Частково ресторани й кафе переорієнтувалися на доставку, але, з досвіду на ринку, заробляти на цьому практично неможливо.

Можливим варіантом підтримки ресторанного бізнесу є новий тренд – так звані «конструктори їжі», тобто доставка закладами інгредієнтів для приготування страв удома. Споживачі таким чином можуть самі приготувати вдома улюблені страви з закладів. The Village Україна розповідає про шість компаній, які дають вам можливість приготувати улюблений борщ чи піцу вдома.

Food vs Marketing

Що це: Food vs Marketing – це компанія, яку шеф-кухар Женя Михайленко відкрив із партнерами після повернення з роботи у США. Зараз у межах компанії працює три раменні Ramen vs Marketing (біля станції метро «Арсенальна» та «Шулявська», а також раменна на ринку «Столичний») і моноформат бань мі Banh Mi vs Marketing. Улітку готуються запустити першу раменну на Подолі.

 Детальніше про історію раменної та компанії Food vs Marketing Михайленко розповідав The Village Україна.

Що можна приготувати: На час карантину Food vs Marketing почали доставляти набори з напівфабрикатами для приготування рамену, фо та рису вдома. Продукти доставляють у вакуумних пакетах. Наприклад, для приготування рамену слід зварити локшину та розігріти бульйон. Окрім того, у період карантину доставляють також лазанью, яку слід розігрівати в духовці.

Як замовити: Самовиніс, а також замовлення заздалегідь за телефоном (099 061 61 21 – раменна на Шулявці; Banh Mi vs Marketing – 066 432 15 02) та Google-форму. Приймають замовлення щодня з 12:00 до 19:00. Детальніше про правила доставки – за посиланням.


Mimosa Brooklyn Pizza

Що це: Mimosa Brooklyn Pizza – ресторан італійсько-американської кухні, який готується до відновлення роботи після пожежі. Під час карантину ресторан почав доставляти не лише піцу, а й конструктори – інгредієнти, з яких можна власноруч зібрати піцу. «Що може бути краще піци з пепероні? Лише піца з пепероні, яку ви зможете зробити самостійно за інструкцією від нашого шефа», – кажуть у закладі.

Що можна приготувати: Зібрати пропонують кілька позицій із меню Mimosa: «Пепероні», «Бурата з томатами» й «Чотири сирий гострий мед». Щотижня додають нову позицію: приміром, «Шпек і песто». Ці ж позиції можна замовити готовими.

Як замовити: Замовлення на доставку приймають у сервісах Uber Eats та Raketa і за телефоном 066 067 01 58 з 12:00 до 21:00. У радіусі 3 кілометрів від Басейної доставляють за 30 гривень. У будь-яку точку міста – на таксі. Також є опція самовинісу.


«Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»

Що це: Ресторатор Дмитро Борисов запустив сервіс доставки Borysov Cooking Boxes на час карантину з «конструкторами їжі».

Що можна приготувати: Меню боксів базується на стравах із закладів «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» – зокрема, ресторану української кухні «Канапа» та азійського стейкхаусу Oxota na Ovets. У кожному боксі є всі потрібні продукти для страви та рецепти, як її готувати. Наразі доступні вісім варіантів боксів від 99 гривень. Серед них − «Український Cooking Box» з інгредієнтами для приготування борщу чи бограчу, а також вареників чи котлети по-київськи.

Як замовити: Замовлення приймають за телефоном 097 529 2972. Бокси доставляють наступного дня після замовлення. «Замовлення на завтра приймаємо до 15:00, на післязавтра – до 20:00», – кажуть у «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Окремо мережа запустила власну доставку страв від 49 гривень.


Cookit

Відео Cookit

Що це: Cookit – це новий сервіс доставки від співзасновників фудхолу Kyiv Food Market і кафе-бару «Молодість» Алекса Купера («Люди Купера») та Михайла Бейліна (La Famiglia). «Ми створили цей проєкт, бо у кожного є рідні, про яких ви хочете подбати, а також для того, щоб ви не забували піклуватися про себе. Залишайтеся вдома – про все інше подбає Cookit!», – кажуть автори проєкту. У сервісі можна замовити з доставкою готові страви, напівфабрикати та продукти. У Cookit кажуть, що пропонують ціни на рівні супермаркетів завдяки оптовим можливостям і попередньому замовленню. 

 Оновлення (15:00): наразі Cookit працює лише в Одесі.

Що можна приготувати: У розділі «Приготуй сам» пропонують доставити інгредієнти та інструкцію для приготування страв на зразок стейків, курчати та філе лосося. Своєю чергою, серед напівфабрикатів – пельмені, вареники, котлети й сирники.

Як замовити: Замовлення на доставку приймають через сайт. Доставляють на наступний день: «Для того, щоб отримати доставку завтра, треба замовити сьогодні». 


Mammy

Що це: Mammy – новий сервіс доставки продуктів Mammy від компанії First Line, власників закладів «Любимый дядя», «Жизнь замечательных людей» та «Італійська редакція». Формат визначають як «майже-готово»: кажуть, що доставляють «їжу ресторанного рівня» з простим процесом приготування вдома. «Mammy – це найкращі рецепти від мам усього світу. Усе, що тобі треба зробити, щоб смачно поснідати, пообідати чи повечеряти – дістати їх із морозилки та витратити декілька хвилин на приготування», – розповідають у First Line. Рецепти з приготування страв опублікували на сайті.

Що можна приготувати: У меню – напівфабрикати чотирьох видів пельменів (220 грн за 500 г) та чотирьох видів вареників (140-250 грн за 500 г). Також в асортименті паста й равіолі (70-150 грн за 250 г), млинці (120-160 грн за 300 г) та окремі страви на зразок котлети з індички.

Як замовити: Замовлення на доставку приймають з 10:00 до 20:00 за номером 067 506 31 98, а також у сервісах Glovo, Uber Eats і Raketa. Для замовлення в службах доставки слід обирати заклад «Любимый дядя».


Veterano Brownie

Що це: Veterano Brownie – це кафе, яке спеціалізується на десерті брауні. «Доставимо брауні, каву й брауні-мікси додому безкоштовно та безпечно», – розповідають у закладі на Подолі, що входить до Veterano Group – бізнесу від ветеранів АТО.

Що можна приготувати: Окрім можливості замовити брауні, пропонують Veterano Brownie Mix – інгредієнти для приготування брауні вдома. «Усередині набору – покроковий рецепт, усі потрібні інгредієнти та секретики приготування», – кажуть у кафе. Набори для приготування коштують 199 і 289 гривень. Є можливість також придбати брауні, які передадуть лікарям. «Кожен «підвіс» – це можливість передати «дякую» від вас для тих, хто зараз бореться з епідемією», – кажуть у Veterano Brownie.

Як замовити: Замовлення на доставку приймають через сайт і в Telegram (@juliakochetova). Приймають замовлення з 10:00 до 18:00 у будні та з 11:00 до 17:00 у вихідні. «На час карантину ми доставляємо своїми кур'єрами безпечно та безкоштовно. Саме тому є два часові слоти доставки: 10:00-14:00 або 15:00-18:00, залежно від точки доставки», – пояснюють у Veterano Brownie.


Обкладинка: «Сім'я ресторанів Дмитра Борисова», Mimosa Brooklyn Pizza