The Village Україна підбиває підсумки осені, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві. 

Раніше ми пригадували закриття літа, весни й зими та 80 закладів, які закрили в місті за 2022 рік.

Ресторани та кафе

 

Agatha на Шота Руставелі

Agatha – це ресторан італійської кухні від рестораторів Аліни Косічкіної й Дмитра Заходякіна («Редкая птица», Holy Burger, «Хлібний»), який відкрили в листопаді 2021 року. У закладі на розі Шота Руставелі й Рогнідинської пропонували класичні італійські страви від шеф-кухаря Франко Ск’явоне. За дизайн відповідав дует дизайнерів Дениса Беленка й Наталі Белоногової. Заклад відновив роботу після 24 лютого у квітні 2022-го, але восени ресторан закрили. 

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Шота Руставелі, 16-А

Station на Ярвалу

Station – це піцерія на розі вулиць Ярославів Вал і Гончара, яку запустили в лютому 2022 року. Раніше в цьому приміщенні працював рибний ресторан «Пена», також тут запускали формати Tartine, Kora, Extravert, Fair Play та Ittu. З жовтня 2023-го тут працює заклад «БПШ» від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова».

Формат: піцерія

Де: вулиця Ярославів Вал, 30

«Зоря» на Лук’янівці

«Зоря» – це кафе від ресторанних компаній La Famiglia (Vino e Cucina, Vero Vero, Catch) і «Ресторани Купера» (Shalom, «Молодість», «Селям»), яке відкрили на вулиці Павлівській у липні. Заклад припинив роботу в жовтні, у приміщенні готують новий проєкт Лейла Туваклієва (Leilia Bakery) і Сашко Боровський («Дублер»).

Формат: кафе

Де: вулиця Павлівська, 26/41

Pita Kyiv на Сагайдачного

Pita Kyiv – це мережа закладів із фалафелем у піті й іншими середземноморськими стравами. Восени припинив роботу заклад формату, який із лютого 2021 року працював на вулиці Сагайдачного. Продовжує роботу заклад Pita Kyiv на Чикаленка.

Формат: кафе

Де: вулиця Сагайдачного, 31

Philadelphia на Шота Руставелі

Philadelphia – це заклад від мережі «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова», який відкрили в березні 2019 року на вулиці Шота Руставелі. У меню були роли й суші, а також боули. Восени формат перевезли у фудхол Gastrofamily Market на Бессарабці.

Формат: кафе

Де: вулиця Шота Руставелі, 10

«Риба-пила» поблизу палацу «Україна»

«Риба-пила» – це рибний бар на Великій Васильківській від ресторанного холдингу Enjoy Group (раніше – Bulldozer Group). На запуску особливістю формату була доставка риби й морепродуктів з Одеси. 13 листопада в приміщенні почне роботу інший формат холдингу – необістро грузинської кухні «Такахулі», перший заклад якого працює в ТРЦ Respublika Park.

Формат: рибний бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 112

Freedom Pizza біля «Либідської»

Freedom Pizza – це піцерія від співзасновника TC Pizza, яку відкрили на території ЖК «Французький квартал 2». У меню було 11 видів піци, 70% прибутку передавали на благодійні потреби. Заклад припинив роботу, у приміщенні зараз готують запуск іншого бізнесу. 

Формат: піцерія

Де: ЖК «Французький квартал 2», вулиця Предславинська, 42

Meatbusters на Бессарабському ринку

Meatbusters – це крафтовий виробник, який спеціалізується на стравах із м’яса. Другий заклад у Києві відкрили на фасаді Бессарабського ринку: з фірмовими реберцями, а також тако й бурито. Заклад на Бессарабці припинив роботу, але продовжує працювати перший ресторан на лівому березі.

Формат: кафе

Де: Бессарабська площа, 2

Unibo біля Контрактової площі

Unibo – це заклад з азійськими стравами, який відкрили на вулиці Нижній Вал у грудні 2022 року. Зокрема, у меню були том ям, боули і млинці. Нині на локації готують відкриття нового закладу мережі I Love Kebab. Раніше в цьому приміщенні працював формат Itzel.

Формат: кафе

Де: вулиця Нижній Вал, 19/21

Noodle Doodle на Бессарабці

Noodle Doodle – це мережеве кафе з азійськими стравами від ресторатора Геннадія Медведєва («Сушия», Master Burger, Grill do Brasil). Улітку припинив роботу заклад на фасаді Бессарабського ринку. У приміщенні почав роботу гастробар «Пахне смаженим».

Формат: кафе

Де: Бессарабська площа, 2

Slava U біля Житнього ринку

Slava U – це перезапуск ресторану грузинської кухні «Нікала», який протягом понад десяти років працював біля Житнього ринку на Подолі. Заклад перезапустили в серпні, додавши в меню до грузинських страв українські на зразок борщу й вареників.

Формат: ресторан грузинської й української кухні

Де: вулиця Хорива, 1–А

Tost на Солом’янці

Tost FoodBar – це кафе на вулиці Солом’янській. Заклад припинив роботу у 2022 році, у цьому приміщенні готують запуск першого закладу формату «4 чебуреки» в Києві.

Формат: кафе 

Де: вулиця Солом'янська, 16

Mafia напроти Голосіївського парку

Mafia – це мережа демократичних ресторанів із піцою й суші. Заклад мережі працює на Голосіївському проспекті, між станціями метро «Голосіївська» й «Васильківська», з весни 2021 року, раніше в цьому приміщенні працював сімейний ресторан «Аврора».

Формат: ресторан 

Де: Голосіївський проспект, 98/2

Кав’ярні та пекарні

   

«Хлібний» біля Контрактової, Львівської й Софії

«Хлібний» – це мережа кафе-пекарень, яку розвивають ресторатори Дмитро Заходякін й Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Стейкхаус»). Восени припинили роботу біля Контрактової площіСофійської площі та на Хрещатику.    

Формат: кафе

Де: Контрактова площа, 2/1; вулиця Бульварно-Кудрявська, 1/37; вулиця Велика Житомирська, 8/14;

Cup & Cake біля НСК «Олімпійський»

Cup & Cake – це кафе, яке протягом тривалого часу працювало на Троїцькій площі, біля станції метро «Олімпійська». У 2019 році перезапустили в новому форматі, додавши до кави й десертів коктейлі. У жовтні 2023-го в приміщенні почав роботу заклад мережі Idealist Coffee.

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Велика Васильківська, 57/3

Sweeter на Басейній

Sweeter – це кав’ярня харківської мережі, яка на початку 2023 року відкрила новий заклад у Києві, на Басейній. У закладі пропонували каву, чай і десерти, також у меню були сендвічі й боули. У мережі продовжує працювати кав’ярня на Печерську. У приміщенні на Басейній запустили магазин українського бренда Ctrl.

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Басейна, 3

Chicago 44 біля «Олімпійської»

Chicago 44 – це двоповерхова кав’ярня, яку відкрили восени 2019 року в житловому комплексі Chicago Central House. У листопаді 2023-го в приміщенні запустили ресторан-буфет «Морва».

Формат: кав’ярня

Де: Chicago Central House, вулиця Антоновича, 44

«Парасоля» на Гончара

«Парасоля» – це заклад поблизу Золотих воріт, який запустили влітку 2022 року. Він поєднував формати кав’ярні й керамічної студії. «Відвідувачі можуть записатися на урок до керамічної студії, а після уроку – випити кави з вафельним тортом», – розповідали власниці. Восени в приміщенні відкрили кафе «8/5».

Формат: кав’ярня й керамічна студія

Де: вулиця Гончара, 8/5

Бари

   

Uno Mas біля «Театральної»

Uno Mas – це бар і магазин від однойменного дистриб’ютора крафтових алкогольних напоїв, який працював на вулиці Чикаленка (раніше – Пушкінській). Можна було скуштувати на місці чи взяти з собою крафтове пиво, напої з Латинської Америки на зразок мескалю й сотолю, а також лимонади. Улітку в приміщенні відкрили заклад мережі Konteyner. Раніше на цій локації працювали заклади Call Me Cacao й Fino

Формат: пивний бар і магазин

Де: вулиця Чикаленка, 11

Стритфуд

   

Nunu на Центральному вокзалі

One Love Coffee – це київська мережа кав’ярень, яка відкрила заклад у холі на Центральному вокзалі наприкінці 2022 року. Після запуску в межах кав’ярні також запустили точку з шаурмою від шеф-кухаря Юрія Нікітюка Nunu. Засновник One Love Володимир Задірака оголосив у жовтні, що кав'ярня припинить роботу. Причина – оголошення переможців конкурсу на нових орендарів приміщення (у цьому приміщенні готують відкриття кав’ярні від кавової компанії Gemini). Наразі One Love Coffee продовжує роботу, але без Nunu. Натомість новий заклад мережі відкрили біля Контрактової площі.

ФОРМАТ: шаурма

ДЕ: Центральний вокзал, Вокзальна площа, 1

«Варцаб» біля Львівської площі

«Варцаб» – це вікно зі стритфудом на Львівській площі, яке Слава Балбек і Сашко Боровський («Дилетант», «Дублер») запустили разом із харків’янами Оленою й Олегом Хромовими («Протагонист») торік у жовтні. Можна було взяти з собою альтернативу шаурмі – «лепіші» з куркою чи фалафелем. Засновники готують перезапуск формату.

Формат: стритфуд

Де: Львівська площа, 14

Hala Budda на Шота Руставелі

Hala Budda – це стритфуд із халою, а також середземноморськими й азійськими стравами, який відкрили влітку 2022 року на Шота Руставелі. Раніше в цьому приміщенні працювали точки Bread For й «Утиные истории».

Формат: стритфуд

Де: вулиця Шота Руставелі, 4

«Шварц» біля Контрактової 

«Шварц» – точка з випічкою в форматі самовиносу на перетині вулиць Костянтинівської та Нижній Вал на Подолі. У меню – булочки з яловичиною та курятиною. Наразі заклад переїхав на локацію неподалік, у бар Moralist на Подолі. У приміщенні готують відкриття нового закладу мережі «Котлета по-київськи».

Формат: стритфуд

Де: вулиця Костянтинівська, 17

D&D Berlin на Бессарабці

D&D Berlin – це заклад із шаурмою й дьонерами від харківської мережі, який запустили на фасаді Бессарабського ринку наприкінці 2022 року. Також працюють точки на «Олімпійській» і Берестейському проспекті (раніше – проспекті Перемоги). 

Формат: стритфуд

Де: Бессарабська площа, 2

«Легендарний фалафель» напроти Житнього ринку

«Легендарний фалафель» – це кіоск із фалафелем на алеї між Верхнім Валом і Нижнім Валом від закладу «Шошо Vegan». Восени в приміщенні відкрили заклад Bubbly з бабл-ті.

Формат: стритфуд

Де: Верхній Вал, 16

Перезапуски

   

«Річка» на Лаврській

«Річка»– це новий формат від мережі «Чорноморка», який запустили в червні між Мистецьким Арсеналом і готелем «Салют». На відміну від «Чорноморки», акцент робили на українській річковій рибі, а у форматі поєднували рибний ринок, ресторан і магазин крафтових продуктів. Восени в цьому приміщенні запустили заклад мережі «Чорноморка», а «Річку» розвивають як стритфуд-проєкт у фудтраку. Раніше в цьому приміщенні працював заклад «Патрік Паб». 

Детальніше про формат ми розпитували в засновниці «Чорноморки» Ольги Копилової

Формат: рибний ресторан

Де: вулиця Лаврська, 6

Chang на Ярвалу

Chang – це ресторан в’єтнамської кухні, який запустили на Ярославовому Валу у 2017 році. Восени заклад перезапустили як ресторан української кухні «Чакри», який поєднує українські страви з азійськими техніками: наприклад, у меню «український рамен» і смажені вареники.

Формат: ресторан

Де: вулиця Ярославів Вал, 23-А

 

 

«О’Коннорс» біля Контрактової

«О’Коннорс» – це ірландський паб, який із 2010 року працював на вулиці Хорива біля Контрактової площі. У жовтні заклад перезапустили як Bunny Pub з вечірками й музичними вечорами. 

Формат: паб

Де: вулиця Хорива, 15/8 

Обкладинка: Настя Шумілова для The Village Україна