Знову приймати гостей у залах можуть київські заклади з 23 червня – за понад три місяці після оголошення загальнонаціонального карантину. Це рішення не означає завершення карантину, а лише його послаблення в окремих містах і регіонах України. Раніше ми розповідали, які правила діють у закладах під час карантину та як ресторани й бари готуються до приймання гостей

Що нового в місті? На Бессарабці ресторатори Ігор Сухомлин і Валерій Гальперін перезапустили бістро Forever Young як грецьке кафе «Чайка» й готуються відновити роботу Mimosa Brooklyn Pizza. Нових власників під час карантину отримали заклади «Стейкхаус» (його тепер розвиває не Савва Лібкін, а засновники «Хлебный» Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна) і винний бар Guilty на Воздвиженці (тепер за нього відповідають засновниці Hum Hum і Bali Bowl Cafe Оксана Романюк та Світлана Мусій). Ресторан в’єтнамської кухні Chang за період карантину перезапустили – тепер пропонують не лише страви з В’єтнаму від шеф-кухаря Яна Нгуєна, а й азійські позиції, на зразок ролів і гьодзе. Ресторан української кухні «100 років тому вперед» також розширив пропозицію: з червня подають не тільки автентичні українські страви, а й пасту та салат із восьминогом. На Майдані, після тривалої перерви в роботі, відновили ресторан кримськотатарської кухні Qirim.

На Подолі перший заклад відкрив архітектор Слава Балбек – кафе «Дилетант» із фільтр-кавою, авокадо-тостами та яйцями «Бенедикт». Мережа «Черноморка» продовжила масштабування в Києві, відкривши перші заклади в Голосіївському та Оболонському районах. «Хлебный» запустив п’ятий заклад у місті за півтора року на Хмельницького. Окрім того, у червні «Сім’я ресторанів Дмитра Борисова» запустила перший фудхол – Gastrofamily Market біля Бессарабського ринку з сімома демократичними форматами їжі. Також компанія розширила мережу новими закладами форматів Philadelphia та «БПШ», останній 1 липня відкрили й на Центральному вокзалі. «Це відкриття, які ми планували на час карантину, тому після дозволу на роботу закладів вони почали запускатися один за одним», – каже співвласниця та виконавча директорка мережі – Олена Борисова.

The Village Україна підбиває підсумки червня й розповідає про заклади, які почали працювати в Києві.

Ресторани та кафе


Gastrofamily Market

Gastrofamily Market – це фудхол «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова», розташований біля Бессарабського ринку в колишньому приміщенні закладів I’m Burger, Salo Bar і «Рыба Пила». Усередині двоповерхового павільйону сім форматів ресторанної компанії – від «Білого наливу» до нового «Шашлики, вино & друзі» з грузинською кухнею.


Формат: фудхол

Де: вулиця Басейна, 1-3/2

Коли: 10:00–23:00 (з понеділка по четвер), 10:00–02:00 (п’ятниця та субота)

Facebook

«Черноморка» на Оболоні та проспекті Науки

Перший заклад мережі рибних ресторанів і крамниць «Черноморка» відкрили на проспекті Героїв Сталінграда на Оболоні. Ще один новий заклад мережі почав роботу в Голосіївському районі, на проспекті Науки. Окрім того, під час карантину «Черноморка» відкрила «онлайн-ресторан» із доставкою риби та морепродуктів.


Формат: рибний ресторан і крамниця

Де: проспект Героїв Сталінграда, 12; проспект Науки, 8;

Коли: 11:00–23:00

Facebook

«Чайка»

«Чайка» – кафе з грецькою кухнею на Бессарабці від власників закладів Mimosa Brooklyn Pizza та Fish & Pussycat. Відкрили формат у колишньому приміщенні бістро Forever Young на Басейній. У меню – грецький салат, тцатцикі та хумус.


Формат: кафе з грецькою кухнею

Де: вулиця Басейна, 5-Б

Коли: 12:00–23:00

Instagram

La Fontana

La Fontana – ресторан італійської кухні від мережі Tarantino Family (Murakami, Spezzo, «Хачапурі і вино»), який відкрили на першому поверсі оновленого приміщення кінотеатру «Зоряний» на Печерську. Детальніше про формат і реконструкцію кінотеатру новим власником – в інтерв’ю The Village Україна.


Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Московська, 31/33

Коли: 11:00–00:00 (з неділі по четвер), 11:00–01:00 (п’ятниця та субота)

Facebook

Hakamada Sushi & Bowl

Hakamada Sushi & Bowl – ресторан у бізнес-центрі «Євразія» на Жилянській, де пропонують суші та боули. Вибір назви пояснюють японським терміном, що означає «рисове поле». Раніше в цьому приміщенні працював заклад Nom Nom Cafe.


Формат: ресторан

Де: вулиця Жилянська, 75

Коли: 08:00–23:00

Instagram

Mastro

Mastro – ресторан італійської кухні, який відкрив італійський шеф-кухар українського походження Андрій Злотко. Перші піцерії Mastro почали роботу в Римі, а торік відкрили перший заклад у Києві – у ТРЦ Smart Plaza біля КПІ. Другий заклад у місті працює у форматі ресторану поблизу Контрактової площі на Костянтинівській. Пропонують піцу в римському стилі, пасту та інші страви італійської кухні, а також барну карту.


Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Костянтинівська, 19

Коли: 10:00–23:00

Instagram

«БПШ» на «Олімпійській»

Новий заклад формату «Біляш, пончик, шаурма» від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» відкрили на вулиці Антоновича. Заклад на «Олімпійській» почав роботу в колишньому приміщенні мережевого барбершопу. У меню – шаурма з різними видами м’яса, біляші та пончики від 19 гривень. Перший заклад формату Діма Борисов відкрив на площі Льва Толстого в червні 2019 року.


Формат: стритфуд

Де: вулиця Антоновича, 48

Коли: 10:00–23:00

Facebook

Bloom

Bloom – кафе зі стравами без цукру на вулиці Шовковичній, розташоване ближче до «Палацу спорту». Пропонують боули, млинці та інші страви в концепції «здорового харчування».


Формат: кафе

Де: вулиця Шовковична, 48

Коли: 12:00–20:00

Instagram

Woki Toki

Woki Toki – формат із паназійською кухнею, перший заклад відкрили біля станції метро «Лівобережна». Друге кафе почало роботу на Подолі біля станції метро «Тараса Шевченка». На відкритій кухні готують страви китайської, тайської та японської кухонь.


Формат: кафе з паназійською кухнею

Де: вулиця Кирилівська, 63-Д

Коли: 09:00–23:00

Facebook

«Дім Дім»

«Дім Дім» – кафе на літньому майданчику «Українського дому» на Європейській площі. У закладі праворуч від центрального входу пропонують «переосмислені автентичні для української кухні інгредієнти у стравах»: наприклад, бургер-гречаник і лосось, маринований у горілці з авокадо та конопляним насінням.


Формат: кафе з українською кухнею

Де: «Український дім», вулиця Хрещатик, 2

Коли: 12:00–21:00

Facebook

Philadelphia на лівому березі

Philadelphia Roll & Bowl – формат «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з морепродуктами, ролами та боулами. Четвертий заклад формату в Києві відкрили на лівому березі – біля станції метро «Осокорки». Перше кафе відкрили навесні 2019 року на Шота Руставелі, потім у ТРЦ Lavina та на проспекті Перемоги.


Формат: кафе

Де: вулиця Княжий Затон, 9

Коли: 10:00–23:00

Facebook

Vano Ivano на Позняках

Vano Ivano – мережа грузинських ресторанів. Новий заклад відкрили на лівому березі на вулиці Ревуцького. Раніше заклад мережі почав роботу на вулиці Шота Руставелі.


Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Ревуцького, 9

Коли: 10:00–23:00

Facebook

Otdohnuli на Позняках

Otdohnuli – ресторан грузинської кухні на вулиці Драгоманова. Пропонують страви на мангалі, а також «Хачапурі по-царськи».


Формат: ресторан грузинської кухні

Де: вулиця Ревуцького, 9

Коли: 10:00–23:00

Facebook

Кав’ярні


«Дилетант»

«Дилетант» – це перший заклад архітектора Слави Балбека, розташований біля станції метро «Тараса Шевченка». Пропонують каву, авокадо-сендвічі та сніданки. За створення меню відповідав Олексій Краковський (Adelle, Liberty Diner), а за каву – Женя Горбань. Також працює літній майданчик на вулиці Юрківській. Детальніше про проєкт – в інтерв’ю Слави Балбека The Village Україна.


Формат: кафе

Де: вулиця Юрківська, 57/17

Коли: 10:30–22:00

Instagram

«Хлібний»

«Хлібний» – мережа кафе-пекарень від Дмитра Заходякіна та Аліни Косічкіної (Holy Burger). П’ятий заклад формату, який тепер має україномовну назву, відкрили на вулиці Хмельницького поряд із Національною оперою. Пропонують хліб і випічку від шеф-пекаря Владислава Марчука, а також каву від чемпіона світу з приготування кави у джезві – Слави Бабича.


Формат: кафе-пекарня

Де: вулиця Хмельницького, 32

Коли: 07:30–23:00

Facebook

Coffee Rite

Coffee Rite – кав’ярня на фасаді Бессарабського ринку, що виходить у бік Хрещатика. Пропонують класичні кавові напої та десерти. Починають роботу з 07:00.


Формат: кав’ярня

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

Коли: 07:00–23:00

Instagram

Teplo Candle Bar

Teplo Candle Bar – це заклад однойменного крафтового виробника ароматичних свічок, який поєднує шоурум бренду, кав’ярню та винний бар. У закладу також є літній майданчик на вулиці Льва Толстого.


Формат: кав’ярня, винний бар і шоурум

Де: вулиця Льва Толстого, 15

Коли: 10:00–21:00 (з понеділка по четвер), 10:00–23:00 (п’ятниця та субота)

Instagram

Boodoo Kavu

Boodoo Kavu – це заклад, заснований сімейною парою, з кавовими напоями та десертами. Першу кав’ярню відкрили на Печерську біля станції метро «Дружби народів» у 2019 році, а другу – у червні на Позняках. Серед особливостей – безлімітна фільтр-кава та літній майданчик.


Формат: кав’ярня

Де: вулиця Княжий Затон, 3

Коли: 08:00–21:00 (будні), 09:00–21:00 (вихідні)

Instagram

Бари


Living Room

Living Room – це заклад, який з 2013 року працював на вулиці Спаській біля Контрактової площі. Улітку 2019-го був змушений залишити приміщення, але за рік його знову відкрили – місце знайшли на Подолі, на вулиці Набережно-Хрещатицькій. У нового Living Room більше простору, є літній майданчик і сцена. Також повернули страви сирійської кухні, на зразок сочевичного супу та хумусу.


Формат: бар

Де: вулиця Набережно-Хрещатицька, 31

Коли: 18:00–03:00

Instagram

Gradus

Gradus – заклад у подвір’ї між «Палацом спорту» та «Площею Льва Толстого», де пропонують крафтові наливки й коктейлі на наливках від українського виробника Shipulin.


Формат: бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 13/1

Коли: 15:00–23:00 (будні), 15:00–03:00 (вихідні)

Facebook

«П’яна вишня»

«П’яна вишня» – це мережевий заклад із наливками від львівської компанії Холдинг емоцій «!FEST». Шостий заклад формату в Києві та другий поблизу майдану Незалежності відкрили на Хрещатику – між Майданом і Європейською площею. Раніше The Village Україна записував інтерв’ю про кризовий менеджмент під час карантину із засновниками «!FEST».


Формат: бар

Де: вулиця Хрещатик, 7/11

Коли: 11:00–00:00 (з неділі по четвер), 11:00–02:00 (п'ятниця та субота)

Facebook

Стритфуд


«Юкі + Чапукі»

«Юкі + Чапукі» – кіоск із вуличною їжею від власників ресторанів Spicy NoSpicy та Odessa навпроти палацу «Україна». Пропонують рамен, піти й салати. Назвали формат на честь домашніх улюбленців – мопсів. Розташований стритфуд на вулиці Німецькій.


Формат: стритфуд

Де: вулиця Німецька, 2

Коли: 08:00–20:00

Facebook

Food Truck Park

Food Truck Park – це стритфуд-зона з чотирма форматами їжі біля кінотеатру «Зоряний» від нового власника будівлі, співзасновника мережі Tarantino Family, Дмитра Федотенкова. Пропонують тако у форматі Taco Spaco, суші у форматі Rolls&Rollsushi, Lucky Luciano з морозивом і фудтрак у форматі бару з напоями.


Формат: стритфуд

Де: вулиця Московська, 26

Коли: 10:00–22:00

Instagram

«Супкультура» на Воздвиженці

«Супкультура» – вуличний формат їжі із супами в їстівних стаканах. Новий заклад відкрили на Воздвиженці на подвір’ї готелю «Воздвиженський». В асортименті – сочевичний, грибний і сирний супи. Раніше «Супкультура» почала роботу біля «Театральної».


Формат: стритфуд

Де: вулиця Воздвиженська, 60-А

Коли: 11:00–19:00

Facebook

Crabzilla

Crabzilla – формат із м’ясом краба, що працює на колишній локації Doska Bar на Подолі. У закладі на Межигірській пропонують шаурму з крабом і салат із крабом.


Формат: стритфуд

Де: вулиця Межигірська, 12

Коли: 17:00–23:00

Facebook

Обкладинка: Hakamada