Сироватка – продукт необов’язковий: якщо у вас нормальна шкіра, яку цілком задовольняє базовий крем, без неї можна обійтися. Та якщо вас турбують пігментні плями, зневодненість, передчасні зморшки, тьмяність або підвищена чутливість шкіри, ставки треба робити на засіб із високою концентрацією активних інгредієнтів.

Розповідаємо про 10 сироваток, які допоможуть упоратися з цими й іншими скаргами та підсилять ваш щоденний догляд.

У La Roche-Posay є відразу кілька дієвих сироваток: Hyalu B5 для пружності шкіри, Pure Vitamin C10 для відновлення сяйва та проти зморщок, Toleriane Ultra Dermallergo для догляду за гіперчутливою шкірою. Свого «супергероя» має й лінійка Effaclar, розрахована на жирну та схильну до висипів шкіру.

Сироватка Effaclar звільняє пори від надлишку себуму, м’яко відлущує зроговілі клітини та стимулює оновлення. За дієвість формули відповідають саліцилова, гліколева й LHA-кислоти, а також ніацинамід, який має заспокійливу та протизапальну дію.

Завдяки ексфоліації шкіра здається гладкою та сяйливою вже після першого використання, однак стійкий ефект з’являється за кілька тижнів. Кількість запалень на шкірі зменшується, а постакне стає менш помітним.

Якщо ви не відчули на собі силу вітаміну С, можливо, вам просто не пощастило знайти свій продукт.

Сироватка Perricone MD містить потужну концентрацію вітаміну С (20%) та використовує потенціал трьох його форм. Доповнюють антиоксидантний комплекс вітамін Е та ферулова кислота. Завдяки фосфоліпідній системі інгредієнти легко проникають у глибші шари. Засіб відразу «підсвічує» шкіру, а за регулярного застосування освітлює пігментні плями (зокрема й ті, що залишаються після висипів) та покращує текстуру шкіри.

У порівнянні з багатьма продуктами з вітаміном С, сироватка Perricone MD має легку, не маслянисту текстуру, яка нагадує флюїд. Пляшечка з темного скла запобігає окисленню вітаміну С під упливом ультрафіолету, а зручна помпа дозволяє ділитися продуктом із партнером чи партнеркою. Якщо ви не проти парфумерних віддушок, то оціните насичений аромат апельсину: він відчутний на шкірі ще годину після нанесення.

Будьмо відверті: стерти з обличчя сліди втоми допоможе тільки відпустка, але сироватка теж може стати у пригоді. Грецький бренд Apivita робить ставку на рослинні екстракти й олії. У Glow Activating & Anti-Fatigue Serum, яка має «активувати сяйво» шкіри, головну місію відвели екстрактам білої півонії, прополісу та пітаї.

Сироватка справді робить шкіру більш свіжою та зволожує її. Вона не скочується, тому якщо ви не відчуваєте потреби закрити засіб кремом, можете використовувати його як базу під мейкап. Доповнити догляд Apivita пропонують іншими продуктами з лінійки Bee Radiant – легким кремом для зони навколо очей або нічним гелем-бальзамом.

Наші запаси гіалуронової кислоти не вічні: під упливом ультрафіолету, забрудненого повітря, стресів і недосипань вони поступово скорочуються. Як наслідок, шкіра втрачає пружність, стає більш схильною до сухості та зморщок. Новий засіб Vichy з 1,5% чистої гіалуронової кислоти обіцяє компенсувати цю втрату, а заразом боротися з ознаками передчасного старіння шкіри. Сироватка зволожує шкіру та надає їй «підтягнутого» вигляду, а в перспективі скорочує неглибокі зморшки та повертає шкірі пружність.

На відміну від інших сироваток, Liftactiv Supreme H. A. Epidermic Filler можна наносити на шкіру навколо очей. Флакон оснащений зручною піпеткою, яка дозволяє видавити рівно 3 краплі, яких вистачить на все обличчя.

Засіб не містить парфумерних віддушок і підходить для чутливої шкіри. Підсилити дію сироватки можна кремом Vichy Liftactive Supreme з SPF 30, який обіцяє корегувати наявні зморшки та запобігати появі нових.

Коли шкірі бракує вологи, вона часто стає тьмяною та вкривається лініями зневоднення – дрібними зморшками, які зникають після нанесення крему. Сироватка Darphin допомагає позбутися цих проблем і повернути шкірі комфорт.

Засіб містить низку ефірних олій (мандарина, троянди, іланг-ілангу), закритих у мікрокапсули. Під час нанесення капсули змішуються із сироваткою, яка містить гіалуронову кислоту, а інгредієнти починають діяти разом.

З Lumiere Essentielle шкіра здається більш «наживленою», але жирної плівки, яку можуть залишати маслянисті текстури, засіб не створює. Сироватка пахне квітами та травами, тому її нанесення дещо нагадує SPA-ритуал. Щоби рівномірно розподілити засіб обличчям, розігрійте кілька крапель олії між долонями та нанесіть за масажними лініями.

Власники комбінованої й жирної шкіри часто скаржаться на розширені пори. Змінити тип шкірі сироватці Caudalie (та й будь-якій косметиці) не під силу, але допомогти вам примиритися з цими особливостями – цілком.

Vinopure Infusion Serum із саліциловою кислотою та ніацинамідом робить пори менш схожими на бездонні кратери та не дає їм так швидко забиватися. За регулярного застосування сироватка покращує текстуру шкіри та допомагає їй швидше долати запалення.

Vinopure має ніжний, але виразний виноградно-квітковий аромат та освіжну гелеву текстуру. У складі продукту є спирт, який може підсушувати тонку й подразнену шкіру.

Бакучіол – рослинна альтернатива ретинолу, яку можна застосовувати за підвищеної чутливості шкіри, вагітності та грудного вигодовування. Як і ретиноїди, бакучіол є потужним anti-age інгредієнтом, який стимулює утворення колагену та прискорює оновлення клітин.

Сироватка з бакучіолом та освітлювальним пептидом Medik8 допомагає зменшити зморшки, вдосконалює текстуру шкіри та підвищує її тонус. Вона також зменшує прояви гіперпігментації та вирівнює тон, а ще м’яко знімає запалення та загоює пошкоджену шкіру завдяки центелі азійській.

Зауважте, що за текстурою Bakuchiol Peptides подібна до олії. Сироватку можна застосовувати на всіх типах шкіри, але за сенсорними характеристиками вона більше підійде власникам сухої та нормальної.

EviDenS de Beaute – селективний французько-японський бренд. Освітлювальна сироватка EviDenS контролює вироблення меланіну та зменшує виразність пігментних плям, а заразом зволожує шкіру та забезпечує їй антиоксидантний захист.

Засіб має дуже легку текстуру, легко розподіляється та швидко вбирається. Уже після нанесення шкіра видається сяйливою та більш гладкою; за тривалого використання пігментні плями стають менш помітними, а колір шкіри – здоровішим.

Якщо у вас немає скарг на акне чи зморшки, але є бажання підсилити базовий догляд, зверніть увагу Hyal Reyouth Ampoule. Це продукт із простою, але важливою місією: зволожити шкіру та запобігти подальшій втраті вологи.

У складі сироватки: комплекс із 6 форм гіалуронової кислоти, пантенол, ніацинамід та екстракт центели азійської. Серед переваг – невагома текстура та здатність повернути до тями шкіру, зневоднену агресивним очищенням чи перепадами температури.

Тим, хто обирає cruelty-free косметику, радимо звернути увагу на продукцію Gallinée. У фокусі французького бренда – здоров’я мікробіома, сукупності бактерій, які беруть участь у формуванні захисного бар’єра шкіри. Коли ця мікрофлора не збалансована, шкіра може виявляти гіперчутливість і ставати схильною до подразнень.

Сироватка Gallinée містить пробіотики та пребіотики, які підтримують мікробіом шкіри, молочну кислоту та низку інших інгредієнтів, які в комплексі зволожують і пом’якшують шкіру та роблять її колір більш яскравим. Для роботи з виразними зморшками чи пігментацією краще обрати інший засіб, а от для відтермінування перших вікових змін Youthful Serum цілком підійде.

Засіб має водну основу та не містить олій, але може давати незначну липкість. За бажання кілька крапель сироватки можна змішати із кремом – тоді вона працюватиме як бустер.