Догляд за шкірою та волоссям жінок і чоловіків має певні відмінності. Та інколи гендерний поділ косметики – це лише маркетинговий хід, що дає змогу розбити покупців на групи і спонукати нас купувати більше. До того ж до вартості деяких товарів закладають так званий «податок на рожеве» – необґрунтовану націнку на продукцію для жінок.

Аби витрачати менше та споживати відповідальніше, деякими засобами можна ділитися з партнером або партнеркою. The Village Україна спілкується з експертами та з’ясовує, які продукти варто додати до спільного б’юті-арсеналу.

Догляд за шкірою


Оксана Пічахчі

косметологиня, дерматологиня, головний технолог Callys UA


Чоловіча шкіра в середньому на 20 відсотків товща від жіночої. У чоловічій дермі більше колагенових волокон, а отже, зморшки у чоловіків з’являються пізніше, ніж у жінок. Водночас у чоловіків значно більше сальних залоз, і на їхні рецептори активно впливають андрогени (чоловічі статеві гормони) – звідси й схильність шкіри до жирності та появи акне. Чоловіча шкіра часто чутливіша за жіночу (зокрема, через процес гоління, який робить шкіру вразливішою до зовнішніх подразників – ред.), а через велику кількість капілярів – більш схильна до куперозу (появи помітної на шкірі сітки розширених судин – ред.). З огляду на це, чоловікам варто застосовувати косметичні засоби з легкою текстурою, які одночасно знижують чутливість шкіри та зміцнюють судинну сітку. Своєю чергою, жіночій шкірі більш властива втрата тонусу та поява дрібних зморшок. У вирішенні цієї проблеми можуть допомогти продукти з ліфтинг-ефектом.

Незважаючи на відмінності чоловічої та жіночої шкіри, принципи догляду за нею дуже схожі. Як чоловікам, так і жінкам необхідні засоби для очищення, тонізації та зволоження, а за потреби – додатковий догляд для проблемної або чутливої шкіри.

Якими продуктами можна ділитися?


Зволожувальний засіб

Зволоження – базова потреба будь-якої шкіри, тож крем, гель або флюїд цілком можна ділити з партнером або партнеркою – якщо вас обох влаштовує текстура та запах. Із міркувань гігієни краще використовувати продукт у флаконі з дозатором, як у Kiehl’s Ultra Facial Moisturizer SPF 30. Цей флюїд із легкою, але насиченою текстурою запобігає зневодненню шкіри, зволожує її протягом дня та захищає від УФ-променів.

ЩО: Kiehl’s Ultra Facial Moisturizer SPF 30

Ціна: 681 гривня за 75 мл, 929 гривень за 125 мл. Придбати флюїд можна в офіційних магазинах і корнерах Kiehl’s.

Очищувальний засіб

Спільний засіб для вмивання має не лише видаляти поверхневі забруднення (як-то залишки декоративної косметики), а й проникати вглиб шкіри, долаючи товщий бар’єр чоловічого епідермісу. Пінка-скраб Soda Pore Cleansing Deep Cleansing Foam корейського бренду Holika Holika глибоко очищує пори та м’яко відлущує ороговілі клітини шкіри за допомогою гранул соди.

ЩОHolika Holika Soda Pore Cleansing Deep Cleansing Foam

Ціна: 249 гривень

Засіб для догляду за чутливою шкірою

Якщо у вас обох чутлива, схильна до почервонінь, стягнутості та поколювання шкіра, не зайвим буде спеціальний догляд із пребіотиками. Крем La Roche-Posay Toleriane Sensitive відновлює захисний бар’єр, зменшує чутливість шкіри та зволожує її. Засіб можна використовувати всією родиною, адже він підходить і для догляду за шкірою немовлят.

ЩОКрем La Roche-Posay Toleriane Sensitive

Ціна: 394 гривні

Бальзам для губ

Знайти бальзам без кольору, солодкого запаху, глянцевого блиску і, бажано, не у формі помади – місія не проста, але здійсненна. Гель-бальзам Malin+Goetz Lip Moisturizer містить жирні кислоти, що живлять шкіру впродовж дня, але не залишає на губах липкої плівки.

щоГель-бальзам Malin+Goetz Lip Moisturizer

Ціна: 428 гривні

Засіб локальної дії від висипань

Комплексне лікування акне має призначати дерматолог, а от SOS-засіб від невеликих висипань можна обрати самостійно. Гель локальної дії Medik8 beta Gel із саліциловою та азелаїновою кислотами допомагає зменшити почервоніння та набряк навколо прищика і прискорити процеси його загоєння. На відміну від твердих олівців-стіків від висипань, туба такого формату цілком придатна до спільного використання.

ЩО: Medik8 beta Gel

Ціна: 1 534 гривні

Засіб для догляду за шкірою навколо очей

Якщо набряки та синці під очима – ваша спільна проблема, одного засобу на двох буде достатньо. Звертайте увагу не лише на склад, а й на пакування: через ризик поширення бактерій дерматологи не рекомендують ділитися кремами у скляних або пластикових баночках. Почати можете з крем-гелю Yves Rocher «Детокс та відновлення» – він зволожує шкіру навколо очей, робить темні кола менш помітними і допомагає зняти набряки за допомогою металевого масажного аплікатора.

щоYves Rocher «Детокс та відновлення»

Ціна: 385 гривень

Сонцезахисний засіб

Ультрафіолет однаково шкідливий для будь-якої шкіри. Для спільного захисту від сонячних променів краще обирати некомедогенний продукт – тобто той, що не забиватиме пори та не провокуватиме запалень. Наприклад, гелевий санскрін для жирної або комбінованої шкіри. Гель-крем Eucerin Oil Control Dry Touch SPF 30 оберігає шкіру від UVA- та UVB-променів і містить L-карнітин, що регулює вироблення себуму та протидіє появі жирного блиску.

ЩоEucerin Oil Control Dry Touch SPF 30

Ціна: 443 гривні

Догляд за волоссям і стайлінг


Алла Коннова

дерматологиня, лікарка-трихолог клініки Goravsky


Через особливості будови шкіри загалом і сальних залоз зокрема чоловіки більш схильні до утворення лупи та жирності волосся. Жінки частіше використовують фарбу і термоприлади на кшталт фенів і щипців, тому їхнє волосся більш ослаблене та потребує засобів із делікатними формулами.

Якими продуктами можна ділитися?


Шампунь для боротьби з лупою

На поличках магазинів можна побачити десятки видів шампунів для різної проблематики. Чоловічі – для зміцнення волосся, жіночі – для захисту кольору, догляду за посіченими кінчиками тощо. Утім, продукти для боротьби з лупою зазвичай мають унісекс-характер: підходять для волосся всіх типів та виділяються з-поміж інших засобів своїм мінімалістичним пакуванням. Шампунь посиленої дії Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo, що допомагає усунути лупу та зберегти мікробіом шкіри голови, саме такий.

ЩО: Шампунь Vichy Dercos Anti-Dandruff Shampoo

Ціна: 440 гривень

Сухий шампунь

Шампунь-спрей, здатний швидко надати зачісці свіжості та об’єму, також можна ділити з партнером. Syoss Anti-Grease Dry Shampoo легко абсорбує жир із коріння волосся, не залишає по собі білого нальоту та має нейтральний запах – без квіткових або фруктових нот.

ЩО: Шампунь Syoss Anti-Grease Dry Shampoo

Ціна: 110 гривень

Засіб від випадіння волосся

За статистикою, чоловіки частіше страждають від випадіння волосся. Однак із різних причин (як-то гормональний дисбаланс, стрес, незбалансоване харчування тощо), стикнутися з цією проблемою можуть і жінки. Капілярна сироватка Callys Capilor перешкоджає випадінню волосся та стимулює його подальший ріст. Окрім того, засіб допомагає в боротьбі з себореєю (посиленим виділенням шкірного сала – ред.) та відновлює шкіру голови після фарбування та кератинового випрямлення волосся.

ЩОКапілярна сироватка Callys Capilor

Ціна: 3 300 гривень. Придбати сироватку можна в партнерських салонах Callys.

Віск або паста для волосся

Заощадити можна і на засобах для стайлінгу. Чоловічі воски та пасти, які часто використовують у барбершопах, цілком придатні для вкладання коротких жіночих стрижок і фіксації окремих неслухняних пасм. Віск для моделювання зачіски Schwarzkopf Professional 3D Mension Molding Wax досить економний у використанні, тож однієї баночки вистачить надовго.

ЩО: Віск для моделювання зачіски Schwarzkopf Professional 3D Mension Molding Wax

Ціна: 329 гривень

Декоративна косметика


На початку 2019 року в світі стартують продажі чоловічої мейкап-лінії Chanel, Boy de Chanel. Наразі ж чоловіча декоративна косметика в Україні не представлена, тому для спільного використання пропонуємо продукти з жіночих та гендерно-нейтральних ліній.

Якими продуктами можна ділитися?


Консилер або коректор

Приховати темні кола та інші незначні недоліки шкіри – потреба для партнерів обох статей. У підборі відтінку варто пам’ятати: синяву під очима найкраще нейтралізує жовтий коректор, почервоніння – зелений, а тьмяні ділянки шкіри – персиковий. Універсальний варіант – консилер бежевого кольору. Наприклад, кремовий NYX Gotcha Covered Concealer.

ЩоNYX Gotcha Covered Concealer

Ціна: 215 гривень

BB-крем

Цей засіб на стику догляду й макіяжу водночас зволожує шкіру, вирівнює її тон і приховує ознаки втоми. А BB-крем для жирної та комбінованої шкіри Ziaja з SPF 15 ще й захищає її від УФ-променів.

ЩОBB-крем від Ziaja

Ціна: 108 гривень

Праймер

Праймер із приміткою mattifying корисний не лише як база для макіяжу. Lancôme Prep & Matte Primer обіцяє звужувати пори і тримати жирний блиск під контролем, а також підтримувати рівень вологи у шкірі протягом дня.

щоLancôme Prep & Matte Primer

Ціна: 1 399 гривень

Догляд за тілом


Засоби гігієни на кшталт брускового мила та кулькових антиперспірантів – предмети, які краще залишити для особистого використання. Та серед продуктів для догляду за тілом є кілька категорій, що можна ділити з партнером або партнеркою.

Якими продуктами можна ділитися?


Крем для рук без запаху

Neutrogena, 80 гривень

Гель для душу

Korres Olive Blossom Shower Gel, 279 гривень

Зволожувальне молочко для тіла

Mixa Anti-Dryness Fresh Body Milk, 123 гривні

Антиперспірант-спрей з нейтральним ароматом

Biotrade Odorex Deo Antiperspirant Spray, 269 гривень