Слово «кислота» часто асоціюється із чимось руйнівним: перед очима одразу постають експерименти з уроків хімії або карикатурні пробірки, в яких булькає їдка зелена рідина. Проте в догляді за шкірою кислоти грають роль «хорошого поліцейського»: їх успішно використовують у боротьбі з акне, гіперпігментацією, зморшками, нерівним рельєфом та іншими проблемами.

The Village Україна пояснює, чим корисні різні види кислот та як правильно ввести їх до свого догляду.

Яку роль кислоти грають у косметиці


Під косметикою з кислотами зазвичай розуміють засоби з відлущувальною та оновлювальною дією – тобто продукти з AHA-, BHA- та PHA-кислотами, про які ми розповімо докладніше.

Та крім них у б’юті-засобах можна зустріти такі види кислот:

Гіалуронова кислота – популярний компонент зволожувальних та антивікових продуктів. Гіалуронова кислота присутня в нашому організмі: вона є важливим елементом сполучної тканини та бере участь у багатьох біологічних процесах. Молекули цього полісахариду здатні притягувати та утримувати масу води, що значно перевищує їхню власну, тому «гіалуронка» чудово зволожує шкіру та допомагає розгладити дрібні зморшки. Завдяки цим властивостям гіалуронову кислоту використовують в ін’єкційній косметології.

Азелаїнова кислота, яку добувають зі злаків, має антиоксидантну, протизапальну та антибактеріальну дію. Азелаїнову кислоту використовують для догляду за шкірою з акне та розацеа, а також застосовують у лікуванні гіперпігментації, зокрема постакне.

Крем-гель The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% з азелаїновою кислотою

Ціна: 200 гривень (без урахування доставки)

Жирні кислоти – важливий будівельний матеріал клітинних мембран. Засоби з жирними кислотами (лінолевою, альфа-лінолевою, олеїновою) позитивно впливають на суху та подразнену шкіру: зміцнюють її ліпідний бар'єр, знімають дискомфорт і оберігають від негативного впливу зовнішнього середовища.

Відновлювальний бальзам для сухої та дуже сухої шкіри Bobbi Brown Extra Repair Moisturizing Balm SPF 25 з лінолевою кислотою

Ціна: 3 170 гривень

Ферулова кислота – антиоксидант рослинного походження, який робить шкіру більш стійкою до оксидативного стресу (пошкодження клітин унаслідок окислення – ред.) та допомагає боротися з такими ознаками фотостаріння, як гіперпігментація. Зазвичай ферулову кислоту можна зустріти в сироватках; часто – в компанії вітамінів С та Е, які вона стабілізує.

Які кислоти сприяють оновленню шкіри


Щоби шкіра мала здоровий та свіжий вигляд, вона повинна постійно оновлюватись. Якщо на її поверхні накопичується багато зроговілих (мертвих) клітин, рельєф стає нерівним, а колір – тьмяним. Перевантажена шкіра із забитими порами більш схильна до утворення запалень і чорних точок. Вона гірше пропускає інгредієнти косметики, тому сироватки, креми та маски, які ви використовуєте, діють із меншою ефективністю.

Прискорити процеси регенерації шкіри допомагає ексфоліація, яка буває механічною та хімічною.

Механічна ексфоліація передбачає відлущення шкіри за допомогою скрабів, спеціальних очищувальних щіток, пілінгів-скаток тощо.

Хімічні ексфоліанти на основі кислот допомагають позбутися зайвого без механічної дії. Вони роз’єднують зв’язки між зроговілими клітинами та м’яко їх видаляють. У результаті шкіра стає більш яскравою, рівною та сяйливою.

AHA-кислоти


Альфа-гідроксикислоти – мабуть, найпопулярніші кислоти широкого спектру дії. До AHA-кислот відносять гліколеву, молочну, мигдалеву, яблучну, винну та лимонну. Усі ці кислоти мають відлущувальний ефект, проте лимонну, з огляду на її подразнювальну дію, майже не використовують з метою ексфоліації.

AHA-кислоти вдосконалюють текстуру і тон шкіри, стимулюють синтез колагену та еластину, забезпечують освітлювальну та протизапальну дію та допомагають у боротьбі зі зморшками й гіперпігментацією.

Усі АHA-кислоти водорозчинні: вони не можуть проникати вглиб шкіри та діють лише на рівні епідермісу. Прикметно, що в низьких концентраціях (до 4%) альфа-гідроксикислоти здатні утримувати вологу в шкірі, тому їх часом додають до складу зволожувальних засобів.

AHA-кислоти в різній концентрації використовують у продуктах різного формату: очищувальних засобах (гелях і пінках), тоніках і лосьйонах, сироватках, нічних кремах, масках, а також дисках для пілінгу. В одному продукті може бути кілька видів кислот: приміром, дві AHA-кислоти та BHA-кислота (саліцилова).

Гліколева кислота, яку добувають із цукрової тростини, – найдешевша та найбільш досліджена вченими AHA-кислота. Завдяки компактному розміру молекул вона проникає до шкіри краще за інші альфа-гідроксикислоти. Зустріти гліколеву кислоту можна в складі домашніх пілінгів, антивікових кремів та масок.

Молочна кислота за дією майже ідентична гліколевій: вона відлущує та зволожує шкіру, а також допомагає повернути їй здоровий колір – проте, з огляду на більший розмір молекул, робить це повільніше. Ця кислота міститься у молочних продуктах, але для виробництва косметики її частіше синтезують штучним шляхом у лабораторіях.

Яблучна кислота – альфа-гідроксикислота з антиоксидантними властивостями. Вона є слабшим ексфоліантом, але добре працює в комбінації з молочною та гліколевою кислотами.

Мигдалева кислота з її великими молекулами проникає в шкіру повільніше за інші AHA-кислоти. Це робить косметику з мигдалевою кислотою прийнятною для чутливої шкіри.

Безпечна концентрація AHA-кислот у домашньому догляді – до 10%. Застосування засобів із вищим вмістом кислот можливе лише під наглядом спеціаліста.

Які засоби спробувати

BHA-кислоти


Науці відомі кілька видів бета-гідрокислот, але ви можете запам’ятати лише одну, саліцилову – саме її активно використовують у б’юті-індустрії. На відміну від AHA-кислот, BHA розчиняється не водою, а жиром, тому здатна не лише відлущувати клітини на поверхні шкіри, а й проникати глибоко в пори та діяти на рівні дерми.

Саліцилова кислота – важливий компонент у догляді за жирною та проблемною шкірою. Вона має антибактеріальну й протизапальну дію та звільняє забиті пори від забруднень і надлишку шкірного сала, а тому підходить для лікування акне та боротьби з чорними точками.

Дослідження показують, що за умови правильного дозування саліцилову кислоту можна використовувати навіть при розацеа та міліумах.

Оптимальна концентрація саліцилової кислоти в засобах для домашнього догляду – 0,5-2%. Зустріти BHA-кислоту можна як у лосьонах, сироватках та очищувальних засобах, так і в продуктах локальної дії, спрямованих на експрес-лікування окремих запалень.

Які засоби спробувати

PHA-кислоти


Полі-гідроксикислоти – нове покоління кислот, що рекомендують для догляду за чутливою шкірою. За рахунок високої молекулярної маси вони повільніше проникають у шкіру та не викликають подразнення.

Як і AHA, PHA-кислоти здатні боротися з проявами старіння шкіри, постакне та нерівностями рельєфу. Вони м’яко відлущують ороговілі клітини, прискорюють регенерацію шкіри та посилюють її захисну функцію.

Глюконолактон та лактобіонову кислоти використовують для догляду за тонкою, чутливою шкірою, шкірою з атопічним дерматитом, куперозом або розацеа. Засоби з цими кислотами також сприяють регенерації шкіри після салонних процедур на кшталт мікродермабразії.

Раніше кислоти цього класу можна було зустріти лише в комбінації AHA та BHA, але на ринку з’являється все більше продуктів з PHA в головній ролі.

PHA-кислоти менш агресивні, тому їхня оптимальна концентрація в засобах для домашнього використання може бути вищою – до 20%.

Які засоби спробувати

Як правильно використовувати косметику з AHA-, BHA- та PHA-кислотами


Проконсультуйтеся з фахівцем

Якщо ви лише розпочинаєте своє знайомство з кислотами-ексфоліантами, порадьтеся з дерматологом або косметологом. Фахівець допоможе визначити, який вид кислоти є оптимальним для вашої проблематики, підбере прийнятну для вас концентрацію та проконсультує стосовно формату засобу.

Почніть із невисоких концентрацій

Дійте послідовно: спершу підберіть засіб із нижчою концентрацією кислот (5-8% для AHA-кислот і 0,5-1% для саліцилової), подивіться, як реагує на нього ваша шкіра, а тоді, за потреби, переходьте до важчої артилерії. Звісно, в інтернеті можна купити професійну косметику зі значно вищим вмістом кислот, але її радимо залишити для салонних процедур.

Дотримуйтеся інструкцій на пакуванні

Якщо на етикетці написано, що для всього обличчя достатньо двох крапель засобу, не треба подвоювати дозу. Експериментувати з тривалістю процедур також не варто: якщо ви перетримаєте засіб на шкірі, ризикуєте отримати лущення та почервоніння.

Витримуйте інтервали

Певний ефект буде помітний одразу після використання, але суттєві зміни (наприклад, зменшення кількості висипів або розгладження зморщок) вимагають часу. Не намагайтеся прискорити процес і не використовуйте засіб із кислотами частіше, ніж вказано в інструкції.

Прислухайтеся до своїх відчуттів

Догляд із кислотами може супроводжуватись легким відчуттям поколювання або незначним почервонінням, яке швидко минає. Та якщо ви відчуваєте, що шкіру пече, а колір обличчя стає багряним, засіб треба негайно змити.

Звертайте увагу на pH засобу

Намагайтеся не використовувати кислотних ексфоліантів із низьким pH. Оптимальний показник для домашніх засобів – від 3,5.

Оминайте чутливі ділянки

Окрім шкіри навколо очей та губ (якщо йдеться не про спеціальний засіб для цих зон), кислоти не варто наносити на тріщини, лущення, роздерті прищики та інші мікротравми. Це може посилити подразнення та аж ніяк не допоможе скорішому загоєнню.

Не нашаровуйте кислоти на інші ексфоліанти

Подвійна ексфоліація здатна суттєво пошкодити захисний бар’єр вашої шкіри. Якщо не хочете заробити подразнення, не застосовуйте механічні та кислотні ексфоліанти в один день.

Використовуйте сонцезахисний засіб

Кислоти роблять шкіру фоточутливою. Щоб не допустити опіку та відтермінованих наслідків на кшталт гіперпігментації, рубцювання та появи нових зморщок, на ранок після догляду з кислотами обов’язково скористайтеся сонцезахисним кремом (мінімум із SPF 15).