Ретинол – це одна з форм вітаміну А, яку активно застосовують у виробництві косметики. Інші похідні вітаміну А – ретиноїди – для зручності теж називають ретинолом.

З огляду на значну доказову базу, ретинол давно здобув славу серед дерматологів, косметологів і пацієнтів. Найчастіше ретиноїди застосовують для anti-age догляду, терапії акне та гіперпігментації.

Попри те, що на ринку стає дедалі більше засобів із похідними вітаміну А, правила використання ретинолу досі викликають запитання. Чи правда, що ретиноїди можна використовувати тільки у зрілому віці? Чи можна поєднувати ретинол із кислотами? Та чи можна уникнути побічних ефектів на кшталт сухості?

Ми переадресували ці запитання косметологині та з’ясували, як правильно ввести ретинол до свого догляду за шкірою.

Анна Степко

косметологиня, національна тренерка Medik8


У чому користь ретинолу та як зрозуміти, чи потрібен він вам?

Ретинол називають «золотим стандартом» косметології. Він допомагає прискорити процес оновлення клітин шкіри, який із віком сповільнюється, стимулює синтез колагену та регулює роботу сальних залоз.

Ретинол чудово справляється практично з усіма основними запитами пацієнтів: акне, гіперпігментацією та віковими змінами шкіри – зморшками, зниженням тонусу шкіри, тьмяним кольором обличчя, стовщенням рогового шару епідермісу тощо.

Застосовувати ретинол треба не за віком, а за показаннями. Він може бути корисним і у 18 років, якщо є потреба в корекції висипів, і в 50 років – для anti-age терапії.

Щоби визначити, чи потрібен вам ретинол, і правильно підібрати засіб для догляду, варто проконсультуватися з косметологом чи дерматологом.

Які форми ретинолу можна зустріти в косметиці?

Найчастіше в косметичних продуктах використовують такі форми ретинолу:

  • Складні ефіри вітаміну А (на етикетці – ретинол пальмітат, ретинол ацетат). Неактивна форма.
  • Ретинол. Активна форма.
  • Ретинальдегід. Активна форма, яка працює швидше за ретинол.
  • Ретиноєва кислота. Найбільш активна й біодоступна форма, яка, втім, провокує найбільше подразнення. Зазвичай ретиноєву кислоту використовують для хімічних пілінгів.

Усі форми мають трансформуватися до ретиноєвої кислоти, яка й запускає процеси у клітинах. Що раніше в «ретиноловому ланцюгу» стоїть та чи та форма, то вона слабша, адже їй треба пройти більше ступенів перетворення.

Які є протипоказання до використання ретинолу?

Протипоказань до застосування ретинолу не так багато. Наприклад, купероз і розацеа ними не є – інколи ретиноїди, навпаки, можуть навіть допомогти в терапії.

До протипоказань відносять індивідуальну непереносність ретинолу, вагітність і чутливість шкіри. Також утриматися від продуктів із ретинолом варто в період грудного вигодовування.

Якщо ви маєте такі протипоказання, на заміну можна підібрати засіб із бакучіолом – м’якішою рослинною альтернативою ретинолу, яка також має доведену ефективність.

Як вводити ретинол до свого догляду, щоб уникнути побічних ефектів?

Знайомство з ретинолом треба починати з низьких концентрацій, поступово збільшуючи відсоток вмісту вітаміну А. Якщо на пакуванні продукту не вказано точний відсоток вітаміну А, ймовірно, його вміст у засобі зовсім незначний.

За умови плавного нарощування толерантність шкіри до компонента зростатиме – і ви отримаєте чудові результати без ризику подразнення шкіри.

Оскільки ретинол – дуже активний компонент, щоб уникнути побічних ефектів, його треба вводити поступово, за, так званою, «драбиною ретинолу». У перші два тижні косметику з ретинолом варто застосовувати раз на три дні, з третього-четвертого тижня використання – раз на два дні, а з п’ятого тижня – щодня.

Побічні ефекти зазвичай виникають за умови неправильного введення ретинолу в б’юті-рутину, коли людина хоче отримати результат швидше. Як правило, це відчуття сухості, лущення та почервоніння.

Якщо ви спостерігаєте сухість і подразнення, але знаєте, що вводили ретинол, витримуючи правильні інтервали, спробуйте зробити перерву в 5–7 днів. Після паузи можна дещо подовжити «драбину ретинолу» та повертати його за таким принципом: перші три тижні застосовувати ретинол на кожну третю ніч, наступні три тижні – через ніч, а вже із сьомого тижня перейти на щоденне використання.

Коли та як правильно наносити засоби з ретинолом?

Засіб із ретинолом треба наносити після очищення, на суху шкіру. Коли він вбереться, варто скористатися зволожувальним чи живильним кремом.

Косметичні продукти, до складу яких входять ретинол і ретинальдегід, призначенні для використання виключно у вечірньому догляді, оскільки при сонячному світлі ці форми втрачають свою активність. Утім, ученим вдалося винайти гібридну молекулу ретиніл ретиноат (поєднання ретинолу й ретиноєвої кислоти), яка зберігає стабільність під упливом ультрафіолету. Засоби з цією молекулою можна застосовувати в денний час, навіть пацієнтам із чутливою шкірою.

Чи треба захищати шкіру від сонця при використанні ретинолу?

Ультрафіолет провокує фотостаріння шкіри, тому захищати шкіру від сонця треба безвідносно того, використовуєте ви ретинол чи ні. Але ретинол справді підвищує фоточутливість шкіри, тож ризик утворення пігментації за відсутності належного захисту з ним зростає.

Чи можна паралельно з ретинолом використовувати косметику з кислотами та вітаміном С?

Ретинол і вітамін С прекрасно доповнюють дію одне одного, тому їх можна застосовувати разом.

Ретинол і кислоти оновлюють шкіру в різний спосіб, тож їх також можна поєднувати в догляді. Та якщо ви маєте справу з високими концентраціями й маєте чутливу шкіру, ці процедури бажано «розводити» в часі.