Anti-age (або anti-aging) косметика – це засоби, спрямовані на боротьбу з ознаками старіння шкіри. Основна мішень таких продуктів – зморшки, обвисання шкіри, надмірна сухість і пігментні плями.

Термін anti-age нерідко зазнає критики: виробників косметики та глянцеві видання звинувачують в ейдж-шеймінгу та пропагуванні культу молодості. З огляду на це б’юті-бренди змінюють маркування на більш нейтральне anti-wrinkle («проти зморшок»), а журнали на кшталт Allure відмовляються від вживання цього терміна в своїх текстах.

Однак поняття «anti-age косметика» залишається в широкому вжитку, а попит на антивікові засоби продовжує зростати.

The Village Україна запитує б’юті-експертів, коли варто починати anti-age догляд і на що звертати увагу при підборі таких продуктів.

Роман Малихін

тренінг-менеджер Yves Rocher Україна


Процес старіння можна умовно поділити на два типи: природне старіння та передчасне, тобто погіршення стану шкіри під впливом забрудненого повітря, стресу та інших негативних факторів. При цьому внесок генетики у швидкість старіння шкіри становить лише 20%. Решта залежить від вашого способу життя і звичок.

Перший етап біостаріння відлічують від 30 років: зазвичай із цього віку шкіра починає втрачати вологу та виробляти менше себуму, тож стає менш еластичною і більш схильною до появи зморшок.

За 10 років, на другому етапі старіння, негативних змін зазнає уже глибший, дермальний, шар шкіри. Синтез гіалуронової кислоти сповільнюється, колагенові та еластинові волокна слабшають, шкіра починає просідати. Утворюються більш глибокі зморшки, зокрема в зонах активної міміки – наприклад, навколо очей.

На третьому ж етапі, який умовно стартує ще за 10 років, м’язові тканини втрачають тонус, а шкіра поступово обвисає. Контур обличчя стає менш чітким, з’являються глибокі носогубні складки.


Підбирати косметику варто не за віком у паспорті, а за актуальними потребами шкіри


Утім, такий алгоритм старіння є схематичним і доволі поверхневим. Тож підбирати косметику варто не за віком у паспорті, а за актуальними потребами шкіри. Тим паче, що в 40 років можна мати вигляд на ті ж 40, а можна на 30 чи на 50.

Маркери старіння, особливо на другому і третьому його етапах, можуть мінятися місцями через особливості конституції шкіри. Тонка від природи шкіра із віком покривається зморшками і стає схожою на печене яблуко. Водночас щільна шкіра з великою кількістю сальних залоз може довго залишатися без зморшок, однак обвисати почне раніше.

Щоби задовольнити всі потреби шкіри, я рекомендую клієнтам комбінувати засоби з різних ліній, розробивши індивідуальний протокол краси. Наприклад, до основої гами з ліфтинг-дією додати зволожувальну маску та сироватку з детокс-ефектом.

Багато брендів уже відмовились від поділу продуктів на вікові категорії, бо помітили, що в кожного правила є свої винятки. Наприклад, Yves Rocher раніше позиціонували гаму поживних засобів з оліями як косметику 55+, адже в більшості жінок цього віку шкіра виробляє менше себуму і стає сухою та шорсткою. Однак тепер такий догляд використовують і молоді клієнти, у яких вона суха від народження. І навпаки: 55-річним клієнткам із жирною шкірою ми радимо продукти, які регулюють роботу сальних залоз. Хоча за старою типологією ця гама призначалася б для молодої шкіри.


Щоби задовольнити всі потреби шкіри, я рекомендую клієнтам комбінувати засоби з різних ліній


Чи можна використовувати anti-age косметику для профілактики? Якщо формули цих засобів не агресивні, а у вас є таке бажання, то чому б і ні. Шкіра візьме зі складу вашого крему саме те, що їй потрібно в цей момент, а решту відсіє.

Аби зрозуміти, чи потрібен вам антивіковий догляд, зважайте на те, що бачите в дзеркалі. Якщо вам 26 і у вас уже намітилось обвисання шкіри (наприклад, від різкого набору та скидання ваги), спокійно додавайте до свого догляду продукти з ліфтинг-ефектом.

Іти на випередження іноді навіть корисно. Можливо, у свої 20+ ви постійно втомлюєтесь, рідко буваєте на свіжому повітрі та не висипаєтеся – тоді чому б не допомогти своїй шкірі вже зараз?


Аліса Онопко

лікарка-дерматокосметолог, сертифікована тренерка Spaland International


За американським концептом, ми починаємо старіти із 25 років, а за останніми даними, навіть із 23-х. Тому немає нічого поганого в тому, щоби використовувати продукти, які, з-поміж іншого, будуть омолоджувати шкіру. Можна сказати, що таку дію виконують навіть засоби та процедури без примітки anti-age, коли очищують і звільняють її від старих клітин.

Все індивідуально: комусь засоби з anti-age ефектом потрібні вже у 18 років, а комусь – у 30. Визначити, чи потрібен вам антивіковий догляд, і правильно його підібрати допоможе фахівець. А якщо ви потрапите до рук гарного спеціаліста, ніхто і не здогадається, що ви використовуєте anti-age. Мета кожного косметолога – зробити так, аби пацієнт, який прийшов до нього у 25 років, залишався таким і до 35.

Профілактика старіння – це внесок у майбутнє, адже набагато легше запобігти неприємним наслідкам, ніж потім з ними боротись. У 25 років мімічні зморшки на лобі мають досить невинний характер, але у 30 – це вже борозни, які видно навіть без міміки, а в 40 – глибокі заломи.


Все індивідуально: комусь засоби з anti-age ефектом потрібні вже у 18 років, а комусь – у 30


Тим, хто лише збирається спробувати anti-age догляд, раджу насамперед підібрати засіб із кислотами. Якщо ми не допоможемо шкірі відлущити зайве, активні інгредієнти не проникнуть далі її верхнього шару. Тому пілінг та ексфоліація – наші перші помічники.

Окрім того, обов’язково зверніть увагу на зволожувальні засоби з гіалуроновою кислотою і косметику з пептидами та амінокислотами – будівельними компонентами клітин.

Використовуйте продукти з антиоксидантами – вони будуть боротися з оксидативним стресом, глікацією та вільними радикалами, тобто підвищуватимуть імунітет шкіри і не даватимуть нашим клітинам старішати. Не забувайте і про вітаміни, зокрема А, С та групи В.


Які anti-age засоби спробувати:

Зволожувальна сироватка з гіалуроновою кислотою Callys Serum Hyaluron

Ціна: 3 100 гривень

Лінк

Крем проти перших проявів старіння Sisley Paris Sisleyouth

Ціна: 5 040 гривень

Лінк

Денний та нічний креми для боротьби зі зморшками і моделювання контурів обличчя та шиї Yves Rocher Sérum Végétal Rides & Lifting

Ціна: 735 гривень за кожен засіб

Лінк (денний крем)

Лінк (нічний крем)

Олія-сироватка для інтенсивного відновлення шкіри Dior Capture Youth Intense Rescue з жирними кислотами та антиоксидантами

Ціна: 3 300 гривень. Придбати засіб можна в мережі магазинів Brocard.

Лінк

Крем, що стимулює синтез колагену, Vichy Liftactiv Collagen Specialist

Ціна: 1 120 гривень

Лінк

Сироватка подвійної дії Guerlain Abeille Royale Double R Renew & Repair для пілінгу та ліфтингу шкіри

Ціна: 4 138 гривень

ЛІнк

Крем для шкіри навколо очей iS Clinical Youth Eye Complex з антиоксидантами та пептидами

Ціна: 111 доларів (3 040 гривень)

Лінк

Сироватка-активатор молодості Lancôme Advanced Génifique

Ціна: 3 099 гривень (30 мл)

Лінк

Крем для шкіри навколо очей Kiehl's Youth Dose Eye Treatment із вітаміном С і проретинолом

Ціна: 1 289 гривень

Лінк

Легкий відновлювальний нічний крем для ліфтингу шкіри з поліфенолами Apivita Wine Elixir Wrinkle & Firmness Lift Cream – Light Texture

Ціна: 1 377 гривень. Крем можна придбати в мережі аптек OLFA.

Лінк

Олія для живлення та підвищення пружності шкіри Eucerin Elasticity + Filler Facial Oil з вітаміном Е

Ціна: 865 гривень

Лінк