Приємні спогади – не єдине, що залишають по собі сонячні дні. Часто саме після літа на шкірі з’являються темні пігментні плями, які не варто залишати без уваги. Спільно з дерматологинею Юлією Копецькою розбираємося, що таке гіперпігментація та як її правильно лікувати.

Юлія Копецька

лікарка-дерматолог, сертифікована тренерка компанії Innovaesthetic

Що спричиняє гіперпігментацію?

Гіперпігментація – це порушення синтезу меланіну, за якого цей пігмент виробляється в надлишковій кількості та відкладається на окремих ділянках шкіри. На шкірі це явище проявляється темними (коричневими чи сіруватими) плямами на обличчі, руках або інших відкритих ділянках тіла.

Поява пігментних плям може бути зумовлена тривалим перебуванням на сонці, змінами в роботі гормональної системи, прийомом медикаментів, дерматитом, а також пошкодженням шкіри внаслідок запальних станів (наприклад, акне) або травм.

Щоби визначити причини появи гіперпігментації, лікар збирає анамнез і за потреби скеровує пацієнта до суміжних спеціалістів: гінеколога, ендокринолога тощо. Проблема полягає в тому, що більшість людей, які в молодому віці стикаються з пігментними плямами в дифузній, транзиторній формі, можуть довго не брати цю проблему до уваги. Та ближче до 35-40 років гіперпігментація посилюється, і її стає складно прибрати навіть серединними пілінгами.

Дехто думає, що гіперпігментація може з’явитися через невдалу процедуру пілінгу, але це не так. Пілінг не може спровокувати її появу – він може лише посилити вираженість уже наявної гіперпігментації, внаслідок чого плями стануть більш окресленими чи насиченими за кольором.

Як запобігти гіперпігментації?

Передусім треба звести до мінімуму час перебування на сонці та ретельно захищати шкіру від ультрафіолету. Також бажано обмежити споживання продуктів із насиченим помаранчевим пігментом (моркву, гарбуз, манго): вони містять бета-каротин і сприяють посиленому виробленню меланіну.

Не варто випробовувати рецептори шкіри агресивними продуктами, які негативно впливають на меланоцити (клітини шкіри, що виробляють пігмент меланін – ред.). Зокрема, використовувати в денному догляді продукти-фотосенсибілізатори, які роблять шкіру чутливою до сонця та провокують фотодерматит.

Денний крем для обличчя з депігментаційною дією та сонцезахисними фільтрами

Eucerin Anti-Pigment Day SPF 30

Ціна: 576 гривень

Натомість як для профілактики, так і для лікування можна використовувати космецевтику з депігментаційною дією – такі засоби допоможуть сповільнити синтез меланіну. Зазвичай до складу депігментаційних продуктів входять арбутин, гідрохінон, коєва кислота, пептиди-інгібітори, вітамін С, вітамін В3 або рослинні екстракти (щавлю, кореня солодки, локриці, вербової кори тощо).

Набір для депігментації

Dermaceutic 21 Days Expert Care – Pigment Spots

(очищувальна пінка із гліколевою кислотою, денна захисна сироватка, нічний крем для депігментації, сонцезахисний крем із SPF 50)

Ціна: 1 946 гривень

Як усунути гіперпігментацію?

Недостатньо просто прийти до косметолога та зробити пілінг. Звісно, це допоможе дещо освітлити плями, але гіперпігментація нікуди не зникне.

Правильне лікування гіперпігментації можна поділити на три етапи: домашню підготовку до процедури, салонний пілінг і догляд після нього.

Домашній догляд

За два-чотири тижні до пілінгу додайте до свого догляду вітамін С, слабкі кислоти та продукти-інгібітори.

Засоби з відлущувальною дією – обов’язковий етап підготовки до пілінгу. Гелі, пінки, нічні креми та маски зі слабкими кислотами (концентрацією до 10%) та ретинолом допоможуть дещо освітлити шкіру ще до відвідання дерматолога. Із вищими концентраціями краще не ризикувати, щоби не спровокувати лущення та гіперчутливість шкіри.

Гель для вмивання з гліколевою кислотою

Christina Illustrious Cleanser

Ціна: 612 гривень

Вітамін С – найбільш популярний антиоксидант, який бере участь у реакції пригнічення синтезу меланіну. Засоби із цим компонентом можна використовувати не тільки до та після пілінгу, а й на постійній основі, адже він підвищує захисні властивості шкіри.

Сироватка-бустер з вітаміном С

Novexpert Booster with Vitamin C

Ціна: 1 860 гривень

Дія інгібіторів синтезу меланіну (наприклад, арбутіну, коєвої кислоти чи пептидів) має накопичувальний ефект. Миттєвого відбілювального ефекту чекати не варто, але за умови регулярного використання результат буде хорошим.

Сироватка з освітлювальною та депігментаційною дією

Medik8 White Balance Brightening Serum

Ціна: 2 271 гривня

Не зловживайте механічними ексфоліантами на кшталт скрабів і гомажів. Від того, що ви будете терти пігментну пляму, вона не зникне – натомість може початися зворотна реакція: із часом пігмент стане навіть більш насиченим, а плями – більш помітними. Ззовні механічним чином гіперпігментацію прибрати неможливо. Ви можете лише відлущити верхній шар клітин, які вже сконцентрували в собі цей меланін, але до самих меланоцитів не дістанетесь.

Пілінг та інші процедури для салонного догляду

Традиційно гіперпігментацію поділяють на поверхневу та глибоку. Раніше вважалося, що для лікування поверхневої треба застосовувати поверхневий пілінг, а для лікування глибокої – серединний. Але з часом серединні пілінги стали значно менш агресивними, тому фахівці все частіше вдаються саме до них.

Поверхневий пілінг можна проводити раз на один-два тижні, серединний – раз на три тижні, адже він супроводжується лущенням шкіри.

Між сеансами пілінгу косметолог може проводити доглядові процедури на кшталт масажу з освітлювальними засобами з вітаміном С, рослинними екстрактами тощо. Часто догляд доповнюють масками – глиняними, гідрогелевими, гелевими – із судинозвужувальним ефектом. Звузити судини та швидко (але ненадовго) освітлити шкіру допомагають маски з арнікою, алое вера, ментолом, білою та зеленою глиною.

Очищувальна маска з білою глиною та алое вера

Kiehl’s Rare Earth Pore Cleansing Masque

Ціна: 1 169 гривень

Набір для догляду за шкірою після пілінгу

Image Skincare Post-Treatment Travel/Trial Kit

(очищувальний гель з алое, освітлювальна сироватка, денний омолоджувальний крем із SPF 50, ензимна маска, крем із пептидами)

Ціна: 1 212 гривень

Догляд після пілінгу

Протокол для догляду після пілінгу подібний до того, що призначають до процедури. Деякі бренди випускають спеціальні набори для підготовки до пілінгу та реабілітації після нього. Така схема догляду допомагає мінімізувати побічні ефекти на кшталт запалення та лущення, заспокоїти шкіру та прискорити її регенерацію.

Коли варто вдаватись до апаратної терапії?

Апаратна терапія – більш радикальний метод боротьби з гіперпігментацією. Як і пілінг, вона допомагає прибрати вже наявні плями, але не є профілактикою майбутньої гіперпігментації.

Якщо ваша гіперпігментація має локальний, осередковий характер – тобто ви бачите чітку маленьку пляму – ви можете спробувати апаратну терапію. Під час процедури лазерної або фототерапії в «мішень» спрямують пучок світла, який зруйнує меланін на цій ділянці.

Не варто лякатися, якщо відразу після процедури пляма буде більш виразною – це нормальний процес. Уже за 10 днів після апаратної методики шкіра стане помітно світлішою.