Дослідження доводять, що забруднене повітря негативно впливає на шкіру: стимулює утворення вільних радикалів, активізує запальні процеси, порушує захисний бар’єр шкіри.

Ви можете спостерігати підвищену чутливість шкіри, що супроводжується почервонінням, сухістю, стягнутістю та лущенням. Якщо ваша шкіра схильна до утворення акне, висипів може стати більше.

Деякі негативні наслідки стають помітні одразу, інші ж проявляються з часом. Забруднене повітря називають одним з головних тригерів передчасного старіння шкіри та пов’язують із такими його проявами, як утворення пігментних плям і формування зморшок.

Раніше ми писали про те, як захистити від смогу своє здоров’я, а тепер розповідаємо, як допомогти шкірі, яка теж потерпає від забрудненого повітря.

Що робити?


Ретельно очищуйте шкіру

PM2.5 (particulate matter) – дрібнодисперсні тверді частинки, що забруднюють повітря – за діаметром у 20 разів менші за наші пори. Потрапляючи у шкіру, вони можуть посилювати запалення та порушувати синтез колагену.

Щоб звільнити шкіру від забруднень і не допустити забиття пор, застосовуйте двоступеневу систему очищення. Спершу знімайте мейкап за допомогою міцелярної води, гідрофільної олії чи двофазного засобу для демакіяжу, а потім – умивайтесь із гелем, пінкою чи спеціальним кремом. Переходити на більш жорсткі засоби, які очищають шкіру до скрипу, не варто: є ризик послабити захисний бар’єр шкіри.

Очищувальний гель для жирної та комбінованої шкіри з anti-pollution дією

Chanel Gel Pureté Rinse-Off Foaming Cleanser

Ціна: 1 368 гривень

Заспокійливий очищувальний мус

Christina Unstress Comfort Cleansing Mousse

Ціна: 840 гривень

Один-два рази на тиждень використовуйте маску на основі глини та/або вугілля для глибокого очищення пор. Якщо під впливом смогу шкіра не стала більш реактивною, продовжуйте застосовувати засоби для ексфоліації з AHA- та BHA-кислотами.

Маска-скраб для глибокого очищення шкіри

Clinique City Block Purifying Charcoal Clay Mask + Scrub з бамбуковим вугіллям і глиною

Ціна: 1 010 гривень

Пілінг потрійної дії з кислотами, ензимами та бамбуковими мікрогранулами 

Instytutum Triple Action Resurfacing Peel

Ціна: 2 686 гривень

Додайте до щоденного догляду засоби з антиоксидантами

Забруднене повітря стимулює утворення вільних радикалів, які, своєю чергою, запускають процес окислення клітин. Через ушкодження білків і ліпідів шкіра стає тьмяною та більш схильною до гіперпігментації, поступово втрачає пружність та еластичність.

Якщо ви користуєтеся сироваткою або кремом із вітаміном С, то вже робите суттєвий внесок у захист шкіри від оксидативного стресу. Антиоксиданти – вітамін С, вітамін Е, коензим Q10, ресвератрол, ферулова та альфа-ліпоєва кислоти – нейтралізують вільні радикали й оберігають шкіру від їхнього нищівного впливу.

Денний крем для зволоження та захисту шкіри від оксидативного стресу

Medik8 C-Tetra Cream з вітаміном С, вітаміном Е та гіалуроновою кислотою

Ціна: 1 540 гривень

Сироватка-бустер з вітаміном С

Novexpert Booster with Vitamin C

Ціна: 1860 гривень

Використовуйте продукти з приміткою anti-pollution

В асортименті багатьох брендів є спеціальні засоби, орієнтовані на мешканців мегаполісів. Зазвичай вони промарковані приміткою anti-pollution або містять у назві слова city чи urban.

Завдання таких продуктів – створити бар’єр між забруднювальними частинками та шкірою, підвищити її захисні властивості та допомогти у відновленні після окислювального стресу.

Нічна маска для захисту від агресивних факторів зовнішнього середовища (у тому числі PM2.5)

Kiehl's Cilantro & Orange Extract Pollutant Defending Masque

Ціна: 1 265 гривень (75 мл)

Захисний денний флюїд

Matis Réponse Jeunesse CityProtect SPF 50

Ціна: 1 286 гривень

Хороші результати показують захисні креми та спреї-«щити»: вони формують на поверхні шкіри непомітну захисну плівку, що стає перепоною для забруднювальних частинок.

Спрей для захисту шкіри від забруднювальних частинок і вільних радикалів

REN Flash Defence Anti-Pollution Mist

Ціна: 672 гривні

Захисна anti-pollution емульсія з антиоксидантами

La Colline Swiss Riviera Global Anti-Pollution Emulsion

Ціна: 4 379 гривень

Також у пригоді можуть стати детокс-засоби. Детокс шкіри – поняття спірне, але зазвичай продукти з таким маркуванням непогано очищають шкіру від забруднювальних частинок.

Очищувальна детокс-маска

Malin+Goetz Detox Face Mask

Ціна: 1 497 гривень

Міцелярна вода-гель

Yves Rocher «Детокс та відновлення»

Ціна: 206 гривень

Зміцнюйте захисний бар’єр

Якщо ви відчуваєте стягнутість, поколювання або свербіж, спостерігаєте зневоднення, почервоніння, лущення та нехарактерну реакцію на звичну косметику, це може сигналізувати про проблеми із захисним бар’єром шкіри.

Не зловживайте інтенсивним доглядом на кшталт продуктів з ретинолом і натомість підберіть зволожувальний засіб із церамідами та жирними кислотами – інгредієнтами, які сприятимуть відновленню бар’єра.

Заспокійливий зволожувальний крем для чутливої шкіри

La Roche-Posay Toleriane Sensitive із церамідами, вітаміном В3 і гліцерином

Ціна: 444 гривні

Заспокійливий бальзам для дуже сухої, атопічної та подразненої шкіри

Bioderma Atoderm Intensive Baume із церамідами та вітаміном Е

Ціна: 607 гривень

Обкладинка: La Roche-Posay