Міцелярна вода завоювала чільне місце на полиці засобів зі щоденного догляду за обличчям усього за кілька років. Проте досі виникають суперечки, чи потрібно її змивати. Адже виробники стверджують, що міцелярка створена якраз для очищення в будь-яких умовах, вона «розчиняє макіяж» і «не вимагає змивання». Але косметологи з цим не можуть погодитися. The Village запитав у експертів про те, як все-таки правильно користуватися міцелярною водою і чому щодо її використання немає єдиної думки.


«Якщо немає можливості змити міцелярку, то нічого страшного не станеться. Але краще все-таки її змивати»

Адель Міфтахова

б'юті-блогерка, авторка Telegram-каналу Don't Touch My Face

Агресивність засобів для очищення багато у чому залежить від довжини молекули поверхнево-активних речовин (ПАР), які в них використовують. Що коротша молекула, то агресивніший засіб. Коли молекули ПАР потрапляють у воду, вони схильні утворювати сфери, які називаються міцелами, –  тому вода і називається міцелярною.

Міцелярна вода – це, по суті, мильна вода. Та вона діє на шкіру м’якше, ніж класичні мийні засоби. Почасти через те, що міцели м’які й розчинені у великій кількості води. Тобто концентрація їх набагато нижча, ніж, скажімо, у гелі для вмивання.

У цілому будь-яку міцелярну воду краще все-таки змивати. Тому що якщо цього не робити, то поверхнево-активні речовини, які залишаються на шкірі, можуть її подразнювати. Особливо якщо шкіра чутлива. Це може відбутися не одразу, а, наприклад, за кілька тижнів щоденного незмивання міцелярної води.

З іншого боку, поверхнево-активні речовини у воді м’які та їх мало, тому вони з меншою імовірністю викличуть подразнення. І якщо у вас іноді немає можливості змити засіб, то нічого страшного не станеться. Особливо якщо ваша шкіра не чутлива.


«Після використання міцелярної води треба сполоснути обличчя і протерти тоніком»

Юлія Пярн

лікарка-косметолог, авторка Telegram-каналу «Твій особистий косметолог»

Змивати міцелярну воду потрібно обов’язково, навіть якщо на упаковці написано інше. Міцели – головний компонент цього засобу. Він справді добре розчиняє будь-які забруднення, але далі забруднення треба прибрати, не залишати ж їх на поверхні шкіри. Тому після використання міцелярної води варто сполоснути обличчя і протерти його тоніком.

Деякі додаткові компоненти (наприклад, аромати) можуть викликати алергічну реакцію на шкірі, якщо їх не змити. Дуже часто після використання такого засобу для очищення з’являється сухість, оскільки багато виробників грішить насиченим і агресивним складом. Тому міцелярну воду не можна назвати універсальним засобом, який підходить для будь-якого типу шкіри і навіть чутливої. Тим більше не можна використовувати міцелярну воду і не змивати її людям, що мають вугрові висипи, адже залишені часточки макіяжу можуть спровокувати нові запальні елементи.


Текст: Юлія Рузманова

ОБкладинка: WavebreakMediaMicro / stock.adobe.com