The Village Україна продовжує досліджувати популярні інгредієнти косметики та пояснювати, як правильно ввести їх до догляду за шкірою. Раніше ми розповідали про засоби з кислотами та ретинолом, а тепер вивчаємо вітамін С.

Вітамін С не синтезується в організмі, а надходить із харчових продуктів. Однак у шкіру він потрапляє вже за залишковим принципом, у незначному обсязі, тож на допомогу приходять засоби для зовнішнього застосування.

Запитуємо в експертки, з чого почати знайомство з вітаміном С, щоби ваша шкіра отримала від нього користь.

Анна Степко

косметологиня, національна тренерка Medik8


У чому користь вітаміну С для шкіри?

Цінність і дієвість цього вітаміну підтверджують численні дослідження. Він є ефективним антиоксидантом і знижує шкідливий уплив ультрафіолету на шкіру та в такий спосіб захищає її від фотостаріння.

Як потужний антивіковий компонент вітамін С також стимулює синтез колагену й еластину. Завдяки тому, що він м’яко освітлює шкіру, його часто використовують у засобах для боротьби з гіперпігментацією.

Крім того, вітамін С покращує стан шкіри з акне та допомагає при куперозі внаслідок зміцнення капілярної стінки.

Які форми вітаміну С найчастіше присутні в доглядових продуктах?

Біологічно активною формою вітаміну С є аскорбінова кислота. Іншим формам треба пройти певні хімічні реакції, щоби перетворитися на неї.

Щоби правильно підібрати засіб із вітаміном С, не зайвим буде звернути увагу на форму, яка фігурує в його складі.

Форми вітаміну С поділяють на водорозчинні та жиророзчинні.

До водорозчинних належать:

L-ascorbic acid. Найбільш потужна й активна, але нестабільна форма. Швидко окислюється та потребує низького pH засобу, щоби проникнути у шкіру. Сильний антиоксидант та anti-age компонент.

Magnesium Ascorbyl Phosphate. Більш стабільна форма. Добре відновлює шкіру після агресивного впливу ультрафіолету, застосовується у програмах терапії акне.

Sodium Ascorbyl Phosphate. Ця форма також ефективна при терапії акне, а ще чудово працює в освітлювальних програмах.

До жиророзчинних форм належать:

Tetrahexyldecyl Ascorbate. Суперстабільна, не агресивна до шкіри форма, яка підходить для чутливої шкіри. Ефективна в догляді за шкірою з віковими змінами, освітлюванні та терапії акне.

Caprylyl 2-Glyceryl Ascorbate. Стабільна форма, яка має чудові зволожувальні й антибактеріальні властивості.

Окремо варто відзначити похідну аскорбінової кислоти під назвою Ethyl Ascorbic Acid, яку вважають «зіркою» серед форм вітаміну С. Ця форма з молекулярною структурою, схожою на Ascorbic Acid, має додатковий вуглеводний ланцюг, який блокує найбільш хімічно активну частину молекули. Відповідно, вона стабільна, дуже активна й дає помітний anti-age та освітлювальний ефект.

Яку роль грає формат продукту з вітаміном С?

Зазвичай сироватки з вітаміном С містять вищі концентрації цього інгредієнта. Відповідно, саме сироватка буде активніша й потужніша у порівнянні з кремом.

Чому в засобах із вітаміном С часто присутні вітамін Е та ферулова кислота?

Комбінація вітамінів С, Е та ферулової кислоти підвищує антиоксидантну властивість і стабільність продукту.

Чи є протипоказання до застосування вітаміну С?

Протипоказанням насамперед є індивідуальна непереносність компонентів продукту. Варто бути уважним до реакцій і вміти правильно їх трактувати.

Наприклад, при нанесенні на шкіру засобу з етилованою аскорбіновою кислотою (Ethyl Ascorbic Acid) можна відчути легке поколювання. Це пов’язано з його дією та не є алергічною реакцією. Відчуття пройде протягом кількох хвилин.

Як обрати перший засіб із вітаміном С?

Знайомство шкіри з вітаміном С краще починати з м’яких форм, наприклад, Tetrahexyldecyl Ascorbate, а також продуктів із невисокою концентрацією (5–10%) цього компоненту.

Коли та як правильно наносити засоби з вітаміном С?

Найкраще застосовувати продукти з вітаміном С під час ранкового ритуалу, разом із сонцезахисним кремом. Вітамін С не замінює, але підсилює дію санскріну внаслідок своєї антиоксидантної дії.

З якими інгредієнтами в догляді не варто поєднувати вітамін С?

Вітамін С не поєднується з перехідними металами, наприклад, міддю, адже під її впливом він інактивується.

Своєю чергою, з ретинолом поєднувати вітамін С навіть корисно, адже ця комбінація допоможе боротися з виявами передчасного старіння шкіри. Сироватку з вітаміном С можна наносити вранці, а догляд із ретиноїдами – ввечері.

Про що може свідчити дискомфорт після нанесення засобу з вітаміном С?

Поколювання й незначне почервоніння шкіри, які скоро проходять самі собою, свідчать про те, що засоби містять активні компоненти й покращують мікроциркуляцію в цій зоні. У такому випадку продукти сміливо можна використовувати далі.

Якщо ж відчуття поколювання не зникає, а на додаток з’являються свербіж, лущення й дискомфорт, це може свідчити про індивідуальну непереносність компонента (чи відразу кількох) у складі цього засобу. Від такого продукту краще відмовитись.

Як правильно зберігати засоби з вітаміном С?

Зазвичай виробники поміщають засоби з вітаміном С у пляшечки з помпою з темного скла чи непрозоре паковання, яке не пропускає ультрафіолетові промені. Це потрібно для того, щоби не допустити окислення засобу та зберегти його ефективність.

Краще зберігати вітамін С у кімнатній температурі, там, куди на нього не потраплятимуть прямі сонячні промені.

Відстежити, що продукт уже окислився, деколи можна за зміною кольору. Якщо світла сироватка стала помаранчевою чи коричневою, найімовірніше, вона вже непридатна до використання.