На ринку стає дедалі більше засобів для догляду за обличчям: в Instagram рекламують альгінатні маски та домашні пілінги, а в магазинах радять спробувати нову емульсію. Та якщо деякі продукти задовольняють базові потреби шкіри, то без інших, допоміжних, цілком можна обійтися.

На прохання The Village Україна косметологиня Марія Бут розповідає про основні засоби для догляду за шкірою та пояснює специфіку їхнього використання.

Марія Бут

косметологиня-тренерка, технологиня, наукова консультантка Piel Cosmetics


Продукти для догляду за шкірою, які я радила б використовувати всім, – це очищувальний засіб, тонік, крем і – за потреби – сироватка. Однак для більш виразного результату цей базовий набір треба підсилювати масками, засобами з ефектом пілінгу та іншими б’юті-продуктами.


Очищувальний засіб

Очищення шкіри – найперший етап догляду. Незалежно від того, носите ви макіяж чи ні, обличчя треба ретельно очищати від забруднень і залишків себуму. Засіб обирайте відповідно до типу шкіри: це може бути гель, пінка, олія, крем для вмивання тощо. Важливо, аби цей продукт мав делікатну формулу і не містив жорстких ПАВів (поверхнево-активних речовин – ред.), які порушують бар’єрні функції шкіри.

Крем для вмивання для чутливої шкіри Yves Rocher Sensitive Végétal

Ціна: 249 гривень

Лінк

Очищувальний гель із цинком для проблемної, комбінованої та жирної шкіри Novexpert Trio-Zinc

Ціна: 608 гривень

Лінк


Тонік

Якщо після вмивання гелем або молочком ви протрете обличчя ватним диском, то побачите на ньому брудний наліт. Тонік допомагає завершити очищення та прибирає з поверхні шкіри те, що залишилось після попереднього засобу. Окрім того, він бореться з негативним впливом жорсткої води на шкіру і готує її до нанесення сироватки та крему.

Очищувальний тонік Weleda для всіх типів шкіри

Ціна: 510 гривень

Лінк

Очищувальний тонік Caudalie Vinopure для комбінованої шкіри

Ціна: 539 гривень

Лінк


Сироватка та крем

Сироватка – засіб із високою концентрацією активних інгредієнтів, що вирішує конкретну проблему: бореться із пігментними плямами, зморшками, запаленнями або тьмяним кольором обличчя. За консистенцією сироватка легша від крему, а тому без зайвих перепон проникає на глибші шари шкіри.

Сироватка-ліфтинг проти зморшок Apivita Wine Elixir Wrinkle And Firmness Lift Serum

Ціна: 1 164 гривні

Лінк

Сироватка для боротьби із запаленнями Mary Kay ClearProof із саліциловою кислотою

Ціна: 400 гривень

Лінк

Крем покликаний задовольняти базові потреби шкіри: зволожувати її, живити, захищати від агресивних факторів. Сироватка не замінює крем і навпаки. Ці два продукти створені для того, аби діяти в парі.

Денний живильний крем Piel Cosmetics Nutrition Cream SPF 20 з гіалуроновою кислотою, олією авокадо і наносріблом

Ціна: 603 гривні

Лінк

Крем для глибокого зволоження шкіри Instytutum C-Illuminating 3D Moisturizer із вітаміном С

Ціна: 2 550 гривень

Лінк

Якщо вам менше ніж 25 років і у вашої шкіри немає особливих проблем (акне, ранніх зморшок тощо), крему буде цілком достатньо. Утім, з віком, коли захисний бар’єр починає слабшати і шкіра стає вразливішою до зовнішніх факторів, потреба в сироватці зростає.

FAQ: Відповіді на популярні запитання про догляд за шкірою.


У чому відмінність між денним і вечірнім доглядом?

Протягом дня шкіра протистоїть впливу зовнішніх факторів: ультрафіолету, забрудненого повітря, синього світла від екранів гаджетів. Засоби для денного догляду допомагають їй відбивати ці атаки.

Увечері шкіра намагається реанімуватися після пошкоджень, яких зазнала впродовж дня, і ми можемо їй у цьому посприяти. З огляду на те, що вночі оновлення клітин відбувається швидше, до складу нічних засобів часто входять компоненти, які стимулюють регенерацію шкіри (ретинол, кислоти тощо – ред.).

Універсальні продукти на кшталт зволожувального крему можна використовувати і вдень, і ввечері. Однак, якщо на баночці є примітка SPF, тобто фактор захисту від сонця, наносити такий крем на ніч просто немає сенсу.

Денний засіб для захисту шкіри від UV-променів, синього та інфрачервоного випромінювання Guerlain Abeille Royale Skin Defense

Ціна: 1 180 гривень

Лінк

Нічний anti-age крем Medik8 Night Ritual Vitamin A із ретинолом

Ціна: 2 079 гривень

Лінк

Чи достатньо денного крему із SPF для щоденного захисту шкіри від сонця?

Окремий сонцезахисний засіб необхідний за трьох умов: якщо ви маєте генетичну схильність до новоутворень; якщо ваша шкіра схильна до гіперпігментації; якщо ви їдете в місце з інтенсивним сонячним випромінюванням – наприклад, до моря чи в гори. У такому разі є сенс використовувати сонцезахисний крем із SPF 50+.

В іншому випадку буде цілком достатньо денного засобу з невисоким фактором захисту. У нашому кліматі це SPF 20.

Інтенсивний зволожувальний крем із захистом від UV-променів La Roche-Posay UV Hydraphase Light SPF 20

Ціна: 571 гривня

Лінк

Сонцезахисний флюїд Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense SPF 50

Ціна: 1 539 гривень

Лінк

Чи можна використовувати звичайний крем для обличчя в догляді за шкірою навколо очей?

Не бажано, але багато залежить від складу та консистенції засобу. Річ у тім, що шкіра навколо очей дуже тонка і вразлива, до того ж у цій зоні майже немає сальних залоз. Через це всі продукти для догляду за контуром очей роблять більш легкими та менш реактивними [за креми для всього обличчя], аби вони не переобтяжували шкіру та не викликали негативної реакції з її боку. Тому, якщо ви все-таки хочете подбати про шкіру навколо очей, використовуйте спеціальний засіб для цієї зони.

Зволожувальний і охолоджувальний гель для шкіри навколо очей Givenchy Hydra Sparkling Twinkling Eyes

Ціна: 864 гривні

Лінк

Засіб для збереження молодості шкіри навколо очей Dior Capture Youth Age-Delay Advanced Eye Treatment

Ціна: 2 315 гривень

Лінк

Які салонні процедури можна вважати базовими? І як часто треба ходити до косметолога?

Базовими можна вважати процедури, спрямовані на очищення, ексфоліацію та детоксикацію шкіри. Однак усі процедури косметолог має призначати індивідуально, відштовхуючись від типу та стану вашої шкіри.

Якщо ви можете витрачати на догляд більше часу та ресурсів, візьміть за правило ходити до косметолога раз на два тижні – тоді ефект від салонного догляду буде більш помітним і стабільним.