Останні кілька років у б'юті-індустрії простежується тренд на домашні прилади для масажу – наприклад, нефритові ролери та японські масажери ReFa. Так само популярним залишається звичайний ручний масаж обличчя, який часто демонструють у своїх роликах ютуб- та інстаграм-блогери.

Якщо під час карантину у вас з'явився час на додаткові б'юті-маніпуляції та ви не проти спробувати масаж, радимо спершу ознайомитися з теоретичною базою.

Запитуємо в експерток про користь та ризики самостійного масажу обличчя та розповідаємо, які масажні рухи можна інтегрувати в свій щоденний догляд.

Анна Сталенна


лікарка-косметолог салону «Кафо», національна тренерка Medik8 в Україні

У чому користь масажу обличчя

Існує багато різновидів масажу обличчя, кожен з яких по-своєму впливає на шкіру. Та при цьому всі вони стимулюють низку певних процесів.

Масаж обличчя активізує кровообіг і нормалізує обмін речовин у шкірі. Він покращує тонус та еластичність шкіри, стимулює її швидше оновлюватись. Професійний масаж допомагає розслабити м'язи, які перебувають у гіпертонусі (у стані підвищеної активності, який супроводжується відчуттям напруги та стягнутості – ред.). Також цю процедуру використовують для стабілізації секреції сальних залоз, щоби зменшити вироблення шкірного сала. До того ж, масаж обличчя, як і масаж тіла, це просто чудовий спосіб розслабитись.

Чи можна робити самомасаж удома

Я не прибічниця самомасажу без попереднього навчання під наглядом спеціаліста. Для того щоби грамотно робити масаж, ви повинні розумітися на його техніках, знати, що таке масажні лінії та активні точки, та уявляти, якою має бути сила тиску на шкіру. Навчитися цьому з інтернету складно, а роблячи самомасаж неправильно, є ризик «розтягнути» шкіру. Тому, якщо ви хочете робити масаж самостійно, раджу спершу пройти індивідуальне навчання у відповідного фахівця.

З іншого боку, навіть нанесення засобів для догляду за шкірою – це вже свого роду самомасаж у найпростішій його формі. Тому й тут важливо дотримуватися кількох правил.

Усі косметичні засоби необхідно наносити подушечками пальців, без тиску. Кисть руки при цьому має бути розслаблена, а пальці – плавно ковзати поверхнею шкіри.

Косметику треба наносити тільки за масажними лініями чи лініями Лангера – це лінії, вздовж яких шкіра найбільш розтяжна. Якщо нехтувати цим правилом та ігнорувати лінії, ви будете щоденно розтягувати шкіру та сприяти передчасній появі зморшок. Ці лінії йдуть від центру обличчя до периферії, тому всі рухи обличчям ви маєте здійснювати так само.

Виняток становить зона повік – тут засоби треба наносити по колу. По верхньому повіку рухайтеся від внутрішнього кутика ока до зовнішнього, а по нижньому навпаки – від зовнішнього кута до внутрішнього.

Крем для зони навколо очей треба наносити, легко поплескуючи подушечками пальців по шкірі. Для цього краще використовувати безіменні пальці, адже вони найслабші та не будуть чинити сильний тиск на шкіру.

Не забувайте доглядати за шкірою шиї: вона тонша, гірше живиться, а тому дуже швидко втрачає пружність та старіє. На передній поверхні шкіри косметичні засоби треба наносити знизу догори, а на боковій навпаки – згори донизу.

У мене вже є масажер для обличчя. Як ним правильно користуватися?

Якщо у вас є схильність до набряків, то використання масажера справді може бути ефективним. Але й тут дуже важливо дотримуватися всіх застережень.

Щоб отримати максимальний ефект лімфодренажу, масажер треба спершу зафіксувати в початковій точці, потім, рухаючись уздовж масажної лінії, довести до кінцевої точки, а далі зафіксувати там. Якщо рухати ролером хаотично, лімфа просто не доходитиме до лімфатичних вузлів, а ви заробите застій та лише погіршите ситуацію з набряками.

Незалежно від того, як саме ви робите масаж (руками, нефритовим ролером чи за допомогою приладів на кшталт ReFa), рухатися треба за такою траєкторією:

  • від центру підборіддя до мочки вуха
  • від кутиків губ до козелків (тобто до бугорка в умовній середині вуха)
  • від крил носу до скронь

Окей, самомасаж це не для мене, але ідея масажу обличчя мені подобається. Як часто треба робити цю процедуру в косметолога?

Щоб отримати помітні результати, масаж треба робити курсом від 10 процедур, в ідеалі – з інтервалом у день. Оптимальну кількість процедур визначить косметолог залежно від вашого віку та стану вашої шкіри.


Дар‘я Горгієвска


б'юті-редакторка, шеф-редакторка сайту Cosmopolitan Україна

Мій організм схильний до затримки рідини, що проявляється набряками під очима й втратою чіткості овалу обличчя. Саме тому я фанатка масажів: мануальних, апаратних, салонних та домашніх. З останніми експериментую давно, натхненно, не шкодуючи часу та коштів.

Я розумію, що надмірна завзятість і елементарне незнання, наприклад, напрямків току лімфи, може дати зворотній ефект та ускладнити вже наявні проблеми. Але якщо робити все з розумом, можна поліпшити і настрій, і зовнішній вигляд.

Зараз я вагітна, тож більшість апаратних методик під забороною, та й до салону в умовах карантину не потрапити. Тому я розважаюсь ранковим масажем обличчя із силіконовою рукавичкою Biologique Recherche, яку мені порадила косметологиня. Вона покращує кровообіг, робить колір шкіри свіжішим, а вилиці – більш помітними. Використовую її за алгоритмом, рекомендованим виробником, разом з очищувальним молочком, яке потім змивається. Це найпростіша й водночас найприємніша штука з мого масажного арсеналу.

Також нещодавно замовила модний кварцевий масажер гуа-ша – мені сподобалось, як він охолоджує шкіру. Ще час від часу масажую обличчя електронною щіткою Foreo Luna 3: вона синхронізується зі смартфоном і крок за кроком демонструє, які рухи треба робити під час процедури. Не скажу, що ефект вражає, проте сам ритуал точно піднімає настрій. Мрію спробувати культовий ReFa і колись обов’язково наважусь на цю інвестицію.

Впевнена, що гаджети – якщо застосовувати їх згідно з інструкцією та ще й після «благословіння» косметолога – не завдадуть шкоди, проте й вау-ефекту, який дає курс професійних процедур, від них чекати не варто.


Фото: