Лущення, почервоніння, сухість, а також неприємні відчуття на кшталт стягнутості, свербежу чи печіння – симптоми, які часто пов’язують із чутливістю шкіри.

Згідно з останніми дослідженнями, щонайменше 60% жінок і 50% чоловіків вважають свою шкіру чутливою. Своєю чергою, дерматологи все частіше схиляються до того, що чутлива шкіра – це не тип (як суха чи жирна), а стан, викликаний певними подразниками.

Що таке чутливість шкіри та кому вона властива – запитуємо лікарку Тетяну Кобець.

Тетяна Кобець

дерматологиня, косметологиня, керівниця косметологічного центру KeyMed

Що таке чутливість шкіри та з чим її можна сплутати

Чутливу від природи має дуже незначна кількість людей. Значно частіше чутливість – це набута проблема, яку можуть спричиняти такі фактори:

  • негативний вплив зовнішнього середовища (ультрафіолету, забрудненого повітря, несприятливих погодних умов тощо), який призводить до травмування гідроліпідної мантії шкіри;
  • неправильно підібраний домашній догляд або відсутність належного захисту шкіри;
  • психогенні фактори (стреси);
  • проблеми в роботі внутрішніх органів (травної системи, жовчного міхура, печінки тощо).

Велику роль у тому, як шкіра реагує на зовнішні на внутрішні збудники, відіграє і стан нашого мікробіому – сукупності мікроорганізмів, що населяють кишківник, шкіру та інші органи. Порушення в мікрофлорі можуть відбиватися на стані шкіри, наприклад загострювати окремі дерматологічні захворювання (як-от дерматити) та спричиняти так звану чутливість.

Не варто плутати чутливість із реактивністю. Реактивна шкіра – та, яка може швидко відреагувати на якийсь подразник, але так само швидко, без спеціальних маніпуляцій, повернутися до нормального стану. Наприклад, відповісти стягнутістю на вмивання чи різко почервоніти після пілінгу, а вже за 20-30 хвилин знову бути в нормі. Своєю чергою, чутлива шкіра виявляє такі симптоми, більшою чи меншою мірою, постійно.

Часто чутливість помилково приписують травмованій або зневодненій шкірі.

Так, відчуття сухості та лущення можуть бути викликані поверхневою дегідратацією (зневодненням – ред.). Узимку – навіть якщо температура не опускається нижче нуля – ця проблема стоїть особливо гостро, адже надворі вогко та вітряно, а повітря в опалюваних офісах і квартирах – дуже сухе. За таких умов на відчуття сухості можуть скаржитися навіть пацієнти із жирною шкірою.

Ще одна причина виникнення симптомів, які заведено пов’язувати з чутливістю, це некоректний догляд. Засоби, якими ви користуєтеся, можуть не відповідати вашому типові шкіри. Якщо шкіра нормальна чи схильна до сухості, а ви двічі на день протираєте обличчя кислотними падсами (подушечками для пілінгу – ред.), то ризикуєте власноруч спровокувати лущення, почервоніння та подразнення. Якщо ж у вас комбінована, схильна до висипів шкіра, а ви користуєтеся жирним кремом «від сухості», є ризик, що запалень тільки побільшає.

Жирній і комбінованій шкірі чутливість практично не властива. Тож симптоми на кшталт стягнутості чи сухості можуть вказувати на те, що ви зловживаєте підсушувальними засобами. Наприклад, лосьйонами для балансування шкіри, гелями для комбінованої шкіри, подушечками для пілінгу та засобами для підсушення прищиків.

Дуже важливо розрізняти чутливість та алергічні реакції. Якщо у вас на обличчі раптово з’явилися сухі червоні плями, осередки лущення, то не зволікайте з візитом до дерматолога. Найімовірніше, це не чутливість, а алергічний дерматит – хвороба, яку не можна пускати на самоплив.

Як доглядати за шкірою, якщо ви спостерігаєте симптоми чутливості

Проаналізуйте обставини

Спробуйте виявити, що могло спричинити лущення чи почервоніння. Можливо, проблему варто шукати в новому режимі харчування, стресі або навіть у переїзді. Річ у тім, що склад проточної води може варіюватися навіть у межах одного міста. Відповідно, якщо ви тільки-но переїхали, ваша шкіра може реагувати на вмивання не так, як раніше.

Скорегуйте свій домашній догляд

Переконайтеся в тому, що правильно визначили свій тип шкіри та уважно прочитали інструкцію до засобів. Перегляньте свій арсенал: якщо в ньому переважають очищувальні продукти, скраби та засоби з кислотами, є сенс змістити фокус у бік зволоження. А якщо у вас стягує та сушить шкіру після очищення, спробуйте змінити засіб для вмивання на більш делікатний.

Не допускайте зневоднення шкіри

Існує міф, що в холодну пору року не варто використовувати зволожувальний крем, бо він може «замерзнути на шкірі». Це абсурд, адже температура тіла живої людини ніколи не опускається до настільки низької позначки.

Щоби запобігти дегідратації, регулярно та ретельно зволожуйте шкіру. Улітку можете використовувати легкі креми, гелі та емульсії, а взимку віддавайте перевагу більш насиченим кремовим текстурам. Якщо ви користуєтеся легкою зволожувальною сироваткою з гіалуроновою кислотою, закривайте її шаром крему. За потреби підсильте догляд зволожувальними масками – тканинними та гідрогелевими. А ще – підтримуйте водний баланс зсередини та не забувайте, що кава, чай та глінтвейн – це все ж таки не вода.

Деякі креми, які позиціонують як догляд для чутливої шкіри, добре зволожують і допомагають утримати вологу всередині. Тому, якщо ваша шкіра схильна до сухості чи стає такою ближче до зими, такий крем може підійти й вам.

Зробіть перерву у використанні кислот і ретинолу

Відкладіть косметику з кислотами та ретиноїдами хоча б на три дні – можливо, це вони спровокували почервоніння чи лущення. Спостерігайте за тим, як поводитиме себе шкіра: якщо стане зрозуміло, що реакцію викликав саме засіб з кислотами, варто збільшити інтервали між процедурами аби відкласти цей догляд до кращих часів.

Розрізняйте чутливість і купероз

Купероз – помітна на обличчі судинна сітка. Пацієнтам із куперозом бажано використовувати не загальний догляд «для чутливої шкіри», а спеціальні продукти для цієї проблематики. Такі засоби, які можна знайти серед аптечної косметики та у професійних косметичних лінійках, допоможуть дещо знизити чутливість судинної стінки до емоційних, харчових і температурних факторів.

Захищайте шкіру від холоду

Якщо ви щодня вигулюєте собаку, любите ходити на роботу пішки чи якраз збираєтеся в гори, зверніть увагу на крем для захисту шкіри від несприятливих погодних умов. Мета такого продукту – створити на шкірі захисну плівку, яка не дасть їй втратити вологу. Зауважте, що прояви чутливості можуть спостерігатися не лише в люті морози та заметілі, а й за такої погоди, як сьогодні, особливо якщо на вулиці вітряно.

Підберіть засіб із маркуванням cold cream або cold protection і не лінуйтеся наносити його на обличчя щоразу перед виходом на вулицю. Крім того, не забувайте про догляд за шкірою рук – ця зона теж дуже вразлива до перепадів температури. Для інтенсивного відновлення шкіри нанесіть крем на ніч і вдягніть бавовняні рукавички.

Спробуйте засоби із заспокійливою дією

Якщо перед прогулянкою на морозі або відпочинком на пляжі ви не скористалися захисним засобом, у пригоді може стати заспокоювальний зволожувальний крем. Засоби з примітками calming або soothing і hydrating або moisturizing допоможуть відновити гідроліпідну мантію шкіри.

Заспокійливу та заживлювальну дію мають такі компоненти, як пантенол, вітамін В3 (ніацинамід), центела азійська та алантоїн. Корисними в невисоких концентраціях можуть бути глюконолактон (PHA) і молочна кислота.

Використовуйте косметику з антиоксидантами

Оксидативний стрес – найкоротший шлях до чутливості шкіри. Сироватка чи флюїд з антиоксидантами (екстрактом зеленого чаю, виноградних кісточок тощо) забезпечить шкірі захист від вільних радикалів.

Зверніться до лікаря

Якщо симптоми не зникають, не вдавайтеся до самодіагностики та зверніться до фахівця, який визначить проблему та призначить правильне лікування.