The Village Україна підбиває підсумки літа, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві.

Раніше ми пригадували закриття першого півріччя 2022 року й 75 закладів, які закрили в місті за 2021 рік.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

  • Ресторани 

«Паляниця»

Формат: соціальний ресторан

«Паляниця» – це соціальні ресторани, які після початку повномасштабного вторгнення заснували в Києві для безкоштовного харчування пенсіонерів. Ресторатори Алекс Купер (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom), Михайло Бейлін (La Famiglia) й Андрій Родіонцев («Верес») розвивали вісім закладів формату, зокрема, на базі закладу «Молодість», а також за допомогою партнерів «Черноморка» та Kitaika. «За чотири місяці проєкт приготував більше мільйона порцій їжі для стареньких міста, переселенців і шпиталів. Нині я бачу необхідність сконцентрувати свої зусилля на новому соціальному проєкті для ЗСУ й відновленні бізнесу», – підсумував роботу «Паляниці» наприкінці липня Алекс Купер.

Druzi Cafe

Формат: кафе

Де: вулиця Прорізна, 5

Druzi Cafe – це заклад від компанії Dream Hostel, яка розвиває мережу хостелів і готелів. Наприкінці травня власники закрили двоповерхове кафе на Прорізній, яке працювало протягом семи років. Продовжує роботу Druzi Cafe в подвір’ї на Андріївському узвозі.

Follower

Формат: ресторан і бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 24

Follower – це заклад на площі Льва Толстого, який відкрили влітку 2020 року. Пропонували піцу та страви італійської й американської кухні, а також коктейлі й каву. За інтер'єр відповідала студія Yodezeen. Заклад припинив роботу в серпні, на локації готують запуск нового закладу формату Shalom від Алекса Купера й Андрія Родіонцева.

Pinzarella

Формат: пінцерія

Де: вулиця Велика Васильківська, 41

Pinzarella – це заклад з піцою та пінцою від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова», який відкрили наприкінці 2019 року. Пінцерія не відновила роботу після 24 лютого, але Дмитро Борисов продовжує розвивати формат у фудхолах Gastrofamily Market, у компанії не виключають, що можуть повернутися до ідеї з окремим закладом Pinzarella.

Taverna

Формат: кафе

Де: Русанівська набережна, 4

Taverna – це ресторан грецької кухні на Русанівській набережній, який відкрили в листопаді 2017 року. У закладі від мережі Tarantino Family пропонували грецькі страви, зокрема розраховані на компанії, а меню запускав грецький бренд-шеф Христос Міхалудіс.

Zemlyane

Формат: кафе

Де: вулиця Межигірська, 20

Zemlyane – це заклад на вулиці Межигірській, який працював із травня 2020 року. Останню вечірку в закладі провели в липні.

What You Want

Формат: кафе

Де: вулиця Межигірська, 13/34

What You Want це кафе на розі вулиць Верхній Вал і Межигірської на Подолі. Пропонували каву, основні страви й випічку. У серпні на локації почав роботу заклад «Книжковий лев», що поєднує формати книгарні, винного бару й кав’ярні.

  • Кав’ярні й кондитерські 

«Баобаб»

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Володимирська, 18/2

«Баобаб» – це кав’ярня поблизу Софійської площі, на розі вулиці Володимирської й Рильського провулку. Формат у будівлі 19 століття визначали як «містична кав’ярня». У липні в приміщенні почав роботу Meat Bar від мережі м’ясних закладів «М’ясторія».

«Вероніка»

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Басейна, 5–А

«Вероніка» – це кафе-кондитерська від львівської мережі, яка з липня 2021 року працювала на Басейній. На локації готують відкриття нового закладу мережі Shalom від Алекса Купера.

  • Стритфуд

Bread For

Формат: стритфуд

Де: вулиця Шота Руставелі, 4

Bread For – це формат вуличної їжі на вулиці Шота Руставелі від засновників Blur Coffee й Octo Tower. У меню були супи, сендвічі й кава. У серпні в МАФі відкрили заклад «Халабудда» з азійськими й середземноморськими стравами.

Salateira Store

Формат: стритфуд

Де: вулиця Шота Руставелі, 15

Salateira Store – це формат невеликих магазинів від мережі «фастфуду здорового харчування» Salateira. Окрім страв у форматі to go, пропонують фільтр-каву від мережі Coffee in Action. Одну з перших точок запустили на вулиці Шота Руставелі влітку 2021-го. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади Eat Easy й Nevinniy Bar. У липні 2022 року тут запустили кав’ярню Stone Coffee.

Crabzilla

Формат: стритфуд

Де: вулиця Межигірська, 12

Crabzilla – це заклад на Подолі, фішкою якого була шаурма з крабом. Працювали з літа 2020 року, нині на локації відкрили формат «Буфет».

  • Перезапуски

Eastman

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 85-87

Eastman – це заклад ресторатора Дмитра Запорожця й бренд-шефа Володимира Ташаєва, які запустили в Києві ресторани «ЖЗЛ», «Любимый дядя» й «Італійська редакція». Ресторан на вулиці Великій Васильківській відкривали в жовтні 2020-го як найбільший проєкт компанії First Line Group із фокусом на азійські страви в авторських варіаціях. У серпні заклад перезапустили як 044 Cafe із великим меню: від сніданків упродовж усього дня до бургерів.

«Тісто, сир і тітка Белла»

Формат: ресторан італійської кухні

Де: вулиця Верхній Вал, 24

«Тісто, сир і тітка Белла» – це ресторан італійської кухні від компанії Rest Emotion (Naprosecco, «Ой, мамо! Це було в Тбілісі») на вулиці Хорива на Подолі. Наприкінці липня заклад переїхав на сусідню локацію, у подвір’я на вулиці Верхній Вал поблизу Контрактової площі.

«Сосисочна»

Формат: кафе

Де: вулиця Сагайдачного, 23/8

«Сосисочна» – це заклад із сосисками на вулиці Сагайдачного біля Поштової площі, який відкрили торік у липні. У липні 2022-го в приміщенні відкрили формат Names, ще раніше тут працював заклад «Любовь-морковь».

Wow Crabs

Формат: кафе

Де: Kyiv Food Market, вулиця Московська, 8

Wow Crabs – це заклад із морепродуктами на другому поверсі Kyiv Food Market, який відкрили влітку 2020 року. У липні 2022-го на локації відкрили інший формат фудхолу з ресторанною подачею – кафе «Купер та Мері» від співзасновника KFM Алекса Купера.

Hoo Lee Gang

Формат: кафе-бар

Де: вулиця Антоновича, 8

Hoo Lee Gang – це заклад із коктейлями й азійськими стравами, який працював поблизу парка Шевченка з грудня 2020 року. Улітку на локації відкрили новий заклад мережі Port Wine Bar.

«Анжела. Напої та свято»

Формат: рюмочна

Де: вулиця Мала Житомирська, 15

«Анжела. Напої та свято» – це бар поблизу Софійської площі, який відкрили восени 2019 року. Формат визначали як «інтелігентна рюмочна»: пропонували чистий алкоголь, класичні коктейлі й бутерброди. У серпні засновниця Тетяна Овіннікова повідомила, що виставляє бар на продаж.

Philadelphia

Формат: суші-бар

Де: вулиця Максимовича, 24–А

Philadelphia – це формат «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з ролами й боулами. Франчайз постраждав у ТРЦ Lavina Mall після обстрілу військами РФ, він переїхав у ЖК «Нова Англія» біля «Васильківської».

Lion Espresso Bar

Формат: коктейльний бар і кав’ярня

Де: БЦ Astarta, вулиця Нижній Вал, 65

Lion Espresso Bar – це заклад у БЦ Astarta на Подолі, який поєднував формати коктейльного бару й кав’ярні. Улітку його перезапустили: тепер це бар, де більше не пропонують кавові напої.

Обкладинка: Марго Дідіченко для The Village Україна