The Village Україна підбиває підсумки сезону, розповідаючи про заклади, які припинили роботу в місті взимку.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

Формат: бар

Де: вулиця Ярославів Вал, 9

Facebook

Malevich – це бар з українськими винами, закусками від локальних фермерів і кавою. Відкрили заклад у подвір’ї на Ярославовому Валу Андрій Пелюховський та Мітя Ятим, також відомі за мережею «Розумна кава», у 2016 році. «Сподіваюся, ви встигли побувати в нашому барі українських вин Malevich? Якщо ні, то залишилося не так багато часу. Цей місяць останній для нашого закладу», – розповів Пелюховський. За словами засновника, бар зачиняють через зміну планів орендодавця щодо приміщення. Співзасновники планують відновити формат в іншому місці. Прощальну вечірку тут провели 22 лютого.

Формат: кафе

Де: вулиця Басейна, 2-А

Facebook

Заклад Cafe Select Eatery відкрили у вересні 2017 року. У червні він перейшов на «літній» режим – з роботою тільки у форматі вечірок на вихідних. У липні стало відомо, що власник закладу Дмитро Журавель перезапустить його з новими партнерами – співзасновниками Kyiv Academy of Media Arts Сергієм та Анною Вовками. В оновленому форматі Kafe Selekta зробили ставку на сніданки протягом цілого дня та вечірки у вихідні. Припинив заклад роботу наприкінці грудня 2018 року. «Причин, чому проект припинив роботу, достатньо – як негативних, так і позитивних. Але як основну можу виділити неможливість виділяти проекту 100% особистого часу, оскільки в пріоритеті з’явилися більш глобальні завдання», – коментував власник Журавель. За інформацією The Village Україна, найближчим часом на цій локації почне роботу кав’ярня.

Ibsen

Формат: рибний ресторан

Де: вулиця Мечникова, 16

Instagram

Ibsen – ресторан у скандинавському стилі на вулиці Мечникова, який у 2018 році назвали одним із найкращих рибних закладів України за версією ресторанної премії «Сіль». «Це найкращий рибний ресторан у Києві!» – заявляли в закладі. Ibsen тимчасово припинив роботу в грудні 2018 року, найближчим часом його готуються перезапустити.

MANU

Формат: ресторан перуанської кухні

Де: вулиця Велика Васильківська, 94

Facebook

MANU Hot Kitchen and Grill – ресторан перуанської кухні, який відкрили восени 2017 року на розі вулиць Великої Васильківської та Івана Федорова. Названий на честь перуанського напівбога заклад пропонував страви перуанської кухні, у якій поєдналися кулінарні традиції Південної Америки та Японії. MANU припинив роботу наприкінці грудня. У січні на цій локації розпочав роботу інший проект ресторатора Дениса Ляліна Not Only Fish, де паназійську кухню доповнюють вечірками і танцями.

Tartine

Формат: кафе/ресторан

Де: вулиця Ярославів Вал, 30/18

Заклад Tartine відкрили на Ярославому Валу в липні 2017 року, спеціалізацією формату були відкриті сендвічі тартіни. Окрім того, у сусідньому приміщенні працював ресторан Maison Tartine. Припинив заклад роботу наприкінці 2018 року. У кінці грудня на місці Tartine відкрили ресторан Kora зі стравами української та європейської кухонь. У меню Kora – борщ, вареники і салат із восьминогом. «Це новий концептуальний ресторан у самому серці Києва. Це місце для естетів і шанувальників смачної та корисної їжі», – кажуть у закладі.

«Дефіцит»

Формат: кафе/ресторан

Де: вулиця Ярославів Вал, 9

Facebook

Кафе-бар «Дефіцит» відкрили на Ярославовому Валу в березні 2018 року. Заклад спеціалізувався на стравах «домашньої київської кухні». У січні 2019-го власники перезапустили формат – тепер це бар Val Bar & Pub. Після перезапуску в меню залишили страви на зразок котлети по-київськи з картопляним пюре і борщу. Додали гарячі пательні й тарілки, розраховані на компанію.

«Глінтвейня»

Формат: кафе

Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2

Facebook

«Глінтвейня» – це кафе, що спеціалізується на глінтвейні, яке працювало на Бессарабському ринку з 2014 року. «Кафе припиняє свою роботу і дякує кожному за участь в нашій великій історії на Бессарабці. Ви – наші гості – назавжди в серці», – кажуть у закладі. На запитання уточнити причину закриття у «Глінтвейні» відповіли, що власниця Олена Клепко вирішила зосередитися на іншому бізнесі. Утім, у закладі планують знайти людей, які могли б продовжити роботу формату у межах фестивалів вуличної їжі. Найближчим часом на місці «Глінтвейні» почне роботу заклад мережі «Пиріжкова «Тітка Клара».

Формат: кафе

Де: Головпоштамт, вулиця Хрещатик, 22

Facebook

Letters – це кафе з кавою та італійськими млинцями піадинами, яке працювало в арт-хабі «Укрпошти» у будівлі Головпоштамту на майдані Незалежності. У лютому стало відомо, що хаб із коворкінгом і кафе припиняє роботу. Утім, команда Letters має намір продовжити працювати в іншому приміщенні. «Укрпошта Арт Хаб» припинив роботу, кафе Letters шукає собі нове приміщення. Так, найближчим часом ми повідомимо свою нову адресу. Поки шукаємо новий дім», – відповіли на запит The Village Україна.

Za#balo

Формат: бар

Де: вулиця Хорива, 43/23

Facebook

Za#balo – це бар на Подолі, який відкрили у квітні 2018 року. Засновники назвали формат «першим баром-психологом»: «Ми вже готові простягнути кожному «коктейль допомоги». Наша назва відображає критичну точку втоми, після якої одна дорога – в бар». Припинив заклад роботу в січні. На його місці відкрили бар Khoryv.

Coffee Clan

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Обсерваторна, 5

Facebook

Coffee Clan – це кав’ярня, яку відкрили у серпні 2018 року при сервісі очищення кросівок Clean Clan на вулиці Обсерваторній. «Ми створили Coffee Clan для споріднених духом (і ритмом життя) людей. Для тих, кому потрібна кава без надлишків, кава без зобов’язань», – розповідали в закладі. На початку грудня засновники повідомили, що Coffee Clan тимчасово припиняє роботу.

Fine

Формат: кав’ярня

Де: провулок Шевченка, 8-Б

Facebook

Fine Coffee Bar – це кав’ярня при однойменному шоурумі на провулку Тараса Шевченка, поряд із майданом Незалежності. За каву в закладі відповідав кавовий консультант Олександр Славінський. Прощальну вечірку у Fine провели 18 січня.

Big Cup

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Велика Житомирська, 27

Facebook

Big Cup – це кав’ярня на вулиці Великій Житомирській від засновника Fine Олександра Славінського. Заклад неподалік  Пейзажної алеї кілька разів перезапускали, але врешті Славінський ухвалив рішення перенести формат на Поділ, відкривши однойменну точку із кавою з собою на Контрактовій площі. Серед особливостей Big Cup – авторські напої, як-от «Київська кава» на пюре з каштанів. У коментарі The Village Україна засновник повідомив, що хотів би навесні відкрити ще один Big Cup поряд зі станцією метро «Золоті ворота».

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна, 1 – Анна Бобирєва для The Village Україна, 2 – Kafe Selekta, 3 – Ibsen, 4 – MANU, 5 – Володимир Шуваєв для The Village Україна, 6 – Анна Бобирєва для The Village Україна, 7 – «Глінтвейня», 8 – Letters, 9 – Za#balo, 10 – Coffee Clan, 11 – Fine, 12 – Big Cup