Переїжджаємо автівкою з лівого берега на правий Подільсько-Воскресенським мостом, сідаємо в метро та їдемо на Виноградар. Там виходимо на новісінький станції «Проспект Правди», сідаємо в маршрутку, у якій платимо електронним квитком, і доїжджаємо до ТРЦ Ocean Mall, щоби піти на шопінг. Такий дивний маршрут уже можна було б виконати на кінець 2021 року. Але не можна. І не тому, що він не надто логічний і зручний. А тому, що ані Подільського моста, ані метро на Виноградар, ані електронного квитка в маршрутках, ані ТРЦ Ocean Mall у Києві досі немає.

The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Ми писали, які проєкти та події вплинули на міський простір і життя людей у Києві. Тепер згадуємо міські проєкти, які мали завершити у 2021 році, але з певних причин відклали.

Подільсько-Воскресенський міст через Дніпро

Подільсько-Воскресенський міст має з’єднати Поділ із Райдужним масивом і Троєщиною. Це справжній київський довгобуд: його почали зводити ще в 1993 році, але майже відразу зупинили будівництво через брак коштів. У 2017 році роботи знову почалися. Раніше міський голова Віталій Кличко обіцяв, що першу чергу відкриють до кінця 2020 року, але цього не сталося. Потім він казав, що автомобільний рух мостом запустять до кінця 2021 року. Завершилося все тим, що міський голова заявив про звільнення свого заступника Олександра Густєлєва через «затягування робіт» (хоча Кличко не міг цього зробити без погодження Кабміну, тому Густєлєв пішов «за власним бажанням»). А відкриття моста для автівок офіційно відклали. Тепер актуальна дата така – «максимум до літа» 2022 року.

Метро на Виноградар

Будівництво метро на Виноградар / «Київметробуд»

Метро на Виноградар, яке є продовженням «зеленої» гілки від станції «Сирець», почали будувати у 2019 році. Перша черга передбачає створення двох нових станції – «Мостицька» та «Проспект Правди». Відповідно до умов контракту з генпідрядником «Київметробуд», їх мали завершити до 26 листопада 2021 року. Попри повідомлення про сповільнення робіт, міський голова Віталій Кличко продовжував стверджувати, що принаймні одну станцію відкриють до кінця 2021 року. Аж поки «Київметробуд» не попросив через суд перенести термін на травень 2023 року. Він пояснив, що не встиг виконати роботи через пандемію.

Електронний квиток у маршрутках

Валідатор для е-квитка у маршрутці / КМДА

Електронний квиток у громадському транспорті Києва в тестовому режимі запустили ще у 2018 році. Проєкт передбачав відмову від жетонів у метро та разових паперових талонів у наземному транспорті (їх замінили разові QR-квитки), єдину систему оплати для метрополітену, трамваїв, тролейбусів, автобусів і маршруток. Така єдина електронна система потрібна для того, щоб місто точно знало, які напрямки мають попит серед пасажирів, і могло оптимізувати маршрути. Повноцінно ввести систему в експлуатацію планували у 2019 році, потім – у 2020 році, а згодом – у 2021 році. Цього року на е-квиток остаточно перейшов увесь комунальний транспорт, але не приватні перевізники. Запуск електронного квитка в маршрутках перенесли на 1 січня 2023 року.

ТРЦ Ocean Mall на «Либідській»

Візуалізація інтер'єру ТРЦ Ocean Mall / Urban Expert

Ocean Mall має зʼявитися поряд з іншим торговим центром – Ocean Plaza біля станції метро «Либідська». Новий мегамол, за першим варіантом проєкту, мав поглинути будівлю Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, так звану «Літаючу тарілку» архітектора Флоріана Юрʼєва. Проти цього ТРЦ виступали активісти руху Save Kyiv Modernism. Вони домоглися, що «Тарілці» дали статус памʼятки. А це означає, що будівлю не можна жодним чином видозмінювати, можна тільки реставрувати. Утім, Ocean Mall продовжують будувати майже впритул до «Тарілки», і досі невідомо, який вигляд він буде мати. Дату відкриття Ocean Mall переносити вже кілька разів: спершу його планували відкрити у 2019 році, потім – у 2020-му й урешті – 1 вересня 2021 року. Але досі ТРЦ не готовий. Улітку заради нього знесли останню довоєнну будівлю на Либідській площі.

Ремонт Хрещатика

Капітальний ремонт Хрещатика – ще один міський проєкт, який відкладають кілька років. Уперше оновлення центральної вулиці Віталій Кличко анонсував ще у 2018 році (востаннє Хрещатик ремонтували понад 20 років тому – ще в 1998 році). Хоча пізніше в КМДА і називали проєкт «реконструкцією», насправді планували лише капітальний ремонт, без суттєвих змін. Завершити роботи (або принаймні почати – за різними заявами міської влади) мали у 2021 році. Але поки що встигли зробити проєкт та обрати генпідрядника. Згідно з проєктом, на вулиці планують облаштувати велосипедні доріжки з обох боків, зробити нові наземні пішохідні переходи, відремонтувати підземні переходи, а також висадити понад 400 каштанів. Ремонт мають завершити у 2023 році, він обійдеться місту в 740 млн грн.

Хвилеподібний міст на Оболоні

Візуалізація моста з набережної до Оболонського острова / Project systems

Оболонську набережну та парк «Наталка» зʼєднають з Оболонським островом хвилеподібним мостом. Його будують за проєктом Андрія Миргородського, автора скляного моста через Володимирський узвіз. На самому острові планують створити парк із пляжем, велодоріжками, фудкортом, зоною для барбекю та набережною з причалом для човнів. Міст до острова хотіли добудувати у 2020 році, але не встигли. Тоді його відкриття перенесли на 2021 рік. Але досі про завершення робіт не звітували.

Наземний перехід біля «Арсенальної»

Візуалізація наземного переходу на Арсенальній / Urban Crew

Проєкт облаштування наземного переходу через вулицю Грушевського біля станції метро «Арсенальна» переміг у Громадському бюджеті у 2020 році. Він мав стати альтернативою підземному переходу, незручному для маломобільних пішоходів – людей на візках, батьків із маленькими дітьми, людей похилого віку. Наземний перехід на Арсенальній мали завершити до кінця 2021-го. Утім, два тендери на його проєктування не відбулися. Реалізацію проєкту відклали на 2022 рік.

Культурний центр «Краків» на Русанівці

Візуалізації Культурного центру «Краків»

Ремонт у будівлі колишнього кінотеатру «Краків» на Русанівській набережній триває з 2018 року. Завершити його планували восени 2021 року. Там встигли зробити фасади, вікна та сходи до центрального входу, а тоді мали зайнятися інтерʼєрами. Після завершення робіт у будівлі відкриють культурний центр із кінозалою для фестивальних показів, театральною студією, музичними сценами, студією звукозапису, коворкінгом і репетиційною базою для різних колективів. Але ремонт досі не завершили, анонсоване відкриття не відбулося.

ОБКЛАДИНКА: КМДА