The Village Україна підбиває підсумки літа, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві. 

 Раніше ми пригадували закриття весни й зими та 80 закладів, які закрили в місті за 2022 рік.

Закриття

   

 

Формат: ресторан

Де: вулиця Скоропадського, 43

«Велюр» біля Ботсаду

«Велюр» – це ресторан, який упродовж майже 20 років працював на вулиці Скоропадського (раніше – Льва Толстого) біля ботанічного саду Фоміна. Заклад входив у мережу «Наша карта» Миколи Тищенка, найбільшу впізнаваність він отримав після того, як журналісти-розслідувачі довели, що «Велюр» продовжував роботу під час локдаунів. У приміщенні готують запуск нового формату. 

 

 

Формат: ресторан

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 3

«Практика» біля Львівської площі

«Практика» – це м’ясний ресторан від компанії USG Holding (Sam’s Steak House, «Дом №10», City-Zen), який у листопаді 2019 року відкрили на вулиці Бульварно-Кудрявській. Формат відкривали як перезапуск Sam’s Steak House Prime,
а за кухню відповідав шеф-кухар Роберт Прядченко, який пройшов стажування в ресторані на Фарерських островах
з двома зірками Michelin. У приміщенні готує новий проєкт інша ресторанна компанія.

 

 

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113

Pita Kyiv неподалік палацу «Україна»

Pita Kyiv – це формат зі близькосхідними стравами, третій заклад мережі відкрили біля станції метро «Палац Україна» наприкінці 2021 року. Це був перший заклад Pita Kyiv, який відкрили на умовах франчайзу. У меню був фірмовий фалафель у піті, куряча шварма та крувіт. У червні в приміщенні почав роботу 111 Bistro & Bar

 

 

Формат: кафе

Де: вулиця Велика Житомирська, 26

«Ліберал» на Великій Житомирській

«Ліберал» – це заклад у форматі кафе й бару, який почав роботу в лютому 2022 року. Формат відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення, але став на паузу в листопаді 2022-го. Улітку в приміщенні почав роботу заклад Sloi Bar, який розширився із сусіднього приміщення.

 

 

Формат: бар

Де: вулиця Ярославів Вал, 9

Friends & Lovers на Ярославовому Валу

Friends & Lovers – це заклад із літнім майданчиком на Ярославовому Валу, який у 2019 році запустили на колишній локації кафе-барів «Дефіцит» і Val Bar & Pub. Улітку 2023-го на цій локації почав роботу бар Lunca від підприємців із Херсона.

 

 

Формат: ірландський паб

Де: вулиця
Лаврська, 6

«Патрік Паб» на Лаврській

«Патрік Паб» – це заклад, який понад десять років працював на вулиці Лаврській, між «Мистецьким арсеналом» і площею Слави. У закладі на понад 400 квадратних метрів було чотири зали, а також літній майданчик із краєвидом на парк Слави. У червні в приміщенні почав роботу новий формат від мережі «Чорноморка» «Річка»

 

 

Формат: ресторан індійської кухні

Де: вулиця Шовковична, 32/34

Rangoli в урядовому кварталі

Rangoli – це ресторан індійської кухні, який із літа 2019 року працював на вулиці Шовковичній у Липках. Заклад припинив роботу 24 лютого й не відновився. Раніше в цьому приміщенні працював заклад La Piazza Ristorante

 

 

Формат: лаунж-бар

Де: вулиця Велика Васильківська, 82

Fumari біля «Олімпійського»

17.804 – перший ресторан індонезійської кухні в Україні, який відкрили у 2018 році. У 2020-му формат перезапустили як «Мамасіта», додавши до страв з Індонезії такос. У липні 2021 оновлений формат відкрили разом із лаунж-баром Fumari, додавши до насі-горенг і тако кальяни. 

 

 

Формат: бар

Де: БЦ Astarta, вулиця Нижній Вал, 65

Lion Espresso Bar на Подолі

Lion Espresso Bar – це заклад у БЦ Astarta на Подолі, який працював із 2019 року і поєднував формати коктейльного бару й кав’ярні. Запустила його команда Lion Coffee на чолі з найкращим баристою України 2017 року Ренатом Маматказіним та Антоном Дихнічем, а також колишній бармен Pink Freud Андрій Вальчук. Улітку 2022 його перезапустили як коктейльний бар, а 25 серпня заклад відпрацює останню зміну. 

 

 

Формат: лаунж-бар

Де: вулиця Еспланадна, 30

Кафе-бар «Чік-Чірік» біля Палацу спорту

«Чік-Чірік» – це кафе-бар на вулиці Еспланадній біля Палацу спорту, який раніше працював на Сагайдачного й припинив роботу після систематичних скарг сусідів. У меню були шаурма, змішані напої й кальяни. Улітку на локації почав роботу ресторан грузинської кухні «Gulo Хачапурі».

 

 

Формат: кафе

Де: вулиця Інститутська, 26/6

 

Кафе Avocado в урядовому кварталі

Avocado – кафе з авокадо в основі концепції на вулиці Інститутській, яке запустили у 2018 році. Зокрема, у закладі радили скуштувати авокадо-бургери з авокадо замість хліба. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан «Кіфлик», улітку 2023-го тут запустили формат Bruncho Cafe

 

 

Формат: кав’ярня

Де: вулиця Андріївський узвіз, 11

Chornobyl Coffee на Андріївському узвозі

Chornobyl Coffee – це кав’ярня від агентства «Чорнобиль тур», яке відкрили на Андріївському узвозі в червні 2022 року. У меню було «Чорнобильське американо» та «Чорнобильське капучино», а також літні лимонади та безалкогольні коктейлі. 

Перезапуски

   

 

Формат: стритфуд

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2

«Трамвайна» біля Львівської площі

«Трамвайна» – це стритфуд-формат Алекса Купера, який запустили у березні в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. Улітку заклад перезапустили як новий заклад мережі Avi.

 

 

Формат: ресторан 

Де: проспект Івасюка, 14-Г

Melange на Оболоні

Melange – це ресторан, який із 2005 року працював на проспекті Івасюка (раніше – проспекті Героїв Сталінграда на Оболоні). Наприкінці 2022 року в приміщенні почав роботу новий заклад мережі «Мама Манана». Улітку команда відкрила заклад з іспанськими та мексиканськими стравами на новій локації на Прорізній, змінивши назву на Arka

 

 

Формат: кав’ярня і бар 

Де: вулиця Лютеранська, 6-А

Brewtiful на Лютеранській

Brewtiful Bar – кав’ярня та бар на вулиці Лютеранській біля Хрещатика. Окрім кави, коктейлів і вина, пропонували випічку від Bakehouse й організовували заходи. Улітку нові власники запустили в приміщенні формат HillBar.

 

Обкладинка: «Велюр»