17.804 Indonesian Social Kitchen – новий ресторан індонезійської кухні поблизу станції метро «Олімпійська». Особливістю закладу є автентичний підхід – співвласником і шеф-кухарем 17.804 є індонезійський спеціаліст Еко Коеспрананто. Офіційне відкриття відбулося 16 квітня.

Концепція

«Ми не продаємо їжу, ми пропонуємо автентичний досвід культури Індонезії», – описує концепцію 17.804 Indonesian Social Kitchen співзасновник Олексій Кікоть. Менеджер відкрив ресторан спільно з шеф-кухарем Еко Коеспрананто. Раніше український фахівець співпрацював з індонезійцем в одному з київських п’ятизіркових готелей. До цього обидва фахівці близько десяти років працювали у сфері гостинності в Індонезії та Китаї.

Назва 17.804 відсилає до Індонезії – це кількість островів держави у Південно-Східній Азії. За словами співвласників, розкрити автентичність вони хочуть не лише у стравах із великих островів Яви, Суматри чи Балі, а й у смаках із менших островів архіпелагу.

«Індонезія є багатокультурною країною. На неї тривалий час впливав і Китай, і Індія, і нідерландські колонізатори. Історична театральна постановка, яку розігрували на цих островах, безумовно, вплинула й на їжу. Наше завдання – ознайомити з індонезійськими стравами українського споживача», – пояснює співвласник Кікоть.

 17.804 Indonesian Social Kitchen

де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 82

коли: 11:00-23:00

Телефон: 097 824 6453

Facebook

Зараз у Києві триває бум на азійську кухню. Зокрема, продовжують відкривати заклади з в’єтнамською та японською кухнею. Та одна річ, коли ресторан азійської кухні відкриває українець, який з’їздив на відпочинок до Азії і вирішив відкрити щось подібне у Києві, і зовсім інша, коли це робить носій культури.

Олексій Кікоть

співвласник 17.804 Indonesian Social Kitchen

Пряність, поєднання солодких і гострих інгредієнтів, а також застосування морепродуктів – найбільше індонезійську кухню виділяють ці характеристики. «Звісно, ми повинні певною мірою адаптувати ці смаки під потреби гостей», – визнають у 17.804. До прикладу, у ресторані вирішили обмежити застосування часнику і креветкового соусу – невід’ємних складників кухні Індонезії.

Утім, першочерговим для шеф-кухаря є відтворення автентичних смаків індонезійської кухні. Причому мова йде не про високу кухню, а їжу, яку в Індонезії їдять щодня. Наприклад, основною стравою у 17.804 є насі-ґоренґ – смажений рис з особливим поєднанням соусів, який вважається найбільш популярним стритфудом країни. «Тому за форматом ми називаємо заклад Social Kitchen», – розповідає Кікоть.

Співвласник додає – хотів би продавати страви дешевше, але на ціноутворення впливає той факт, що більшість інгредієнтів заклад доставляє з Індонезії та Китаю.

Локація

Розташували 17.804 Indonesian Social Kitchen на локації поблизу «Олімпійської», де раніше працювала фруктово-овочева крамниця «Рамбутан».

Без урахування літньої тераси у закладі 50 посадкових місць. Розділили їх між однією залою та барною стійкою.

В інтер’єрі вирішили зробити ставку на натуральні матеріали. Зокрема, на дерево. Біла стіна з фігурними мотивами, як і загальний фірмовий стиль ресторану – відповідальність Other Land Studio. Барну зону на прохання власників прикрасив художник Євген Лапченко.

Кухня

«Певно, це перший ресторан у Києві, у якому шеф-співвласник завжди працює на кухні, – каже співзасновник Кікоть. – В Азії я працював у ресторані Умберто Бомбани і знаю, що він завжди перебуває у залі. Так само працюють і Робюшон чи Дюкасс. Але, наскільки ми зрозуміли, для Києва це незвична історія».

Шеф-кухар Еко Коеспрананто рекомендує кілька традиційних індонезійських страв. По-перше, насі-ґоренґ (256 грн) – смажений рис із куркою, креветками, сатаєм, яйцем та cоусами. «Без соєвого соусу і самбалу це був би просто смажений рис, як його подають по всій Азії. Але з соусами страва сприймається зовсім інакше», – пояснює шеф. Додає – у кожного шефа є фірмовий рецепт насі-ґоренґ, але він обрав явайський різновид.

Також у 17.804 пропонують скуштувати лаксу (218 грн) – це пряний суп із кокосовим молоком, креветками, рисовою локшиною, соєвими паростками, яйцем, базиліком і пастою з бобів. Страву визначає поєднання пряного і солодкого смаків. Подають суп із лаймом. «Лаксу готують і в Сінгапурі, і в Малайзії, але цей рецепт – із західної частини острова Ява», – додає шеф Коеспрананто.

Сатай (155 грн) – це молода ягнятина на дерев’яних паличках. «Це можна назвати індонезійським шашликом», – сміється співвласник 17.804. Особливість приготування індонезійської страви – гостро-солодкий соєвий соус із коріандром і часником, у якому маринують м’ясо. Подають сатай із маринованими овочами і солодким чилі. Також у закладі радять додати до страви традиційний для Індонезії арахісовий соус.

Окрім того, у ресторані радять скуштувати делікатес – тартар із тунця (165 грн). Рибу в 17.804 доставляють з Індійського океану. Подають сирий тунець із томатами Манадо і соусами.