Редакція The Village Україна підбиває підсумки року, розповідаючи про найцікавіші відкриття закладів, які ми висвітлили в Києві впродовж 2023 року. Ми вже готували лонгліст відкриттів року в Києві й запускали голосування читачів, а тепер публікуємо топ-10 за результатами голосування аудиторії в категоріях «Ресторани й кафе», «Бари» й «Кав’ярні, чайні та кондитерські», а також відкриття року у Львові.

[Голосування тривало два тижні з 4 грудня. Загалом ми зареєстрували понад 3000 голосів.]

Раніше ми розповідали про відкриття року у Львові та регіонах, а також закриття року в Києві.

«Ресторани й кафе»

 

10. «Чотири чебуреки. Prosecco Bar» на Солом’янці    

Формат: «Чотири чебуреки. Prosecco Bar» – це львівська мережа закладів із чебуреками й ігристим від підприємиці Тетяни Абрамової. Перший заклад у Києві відкрили в листопаді. (Ще один заклад мережі працює на фудхолі «Промприладу» в Івано-Франківську.)

Меню: Солоні та солодкі чебуреки та янтики: від класичного з телятиною до варіантів із качкою по-пекінськи, тунцем і креветкою та сиром.

Локація: Заклад почав роботу на вулиці Солом’янській, у колишньому приміщенні кафе Tost Food & Bar.

Де: вулиця Солом'янська, 16

Instagram

9. Оновлений Arirang біля КПІ

Формат: Arirang – це ресторан корейської кухні, що вже понад 20 років працює в Києві. «Це перший ресторан корейської кухні в Києві, але для нас це сімейний бізнес. Спочатку його запустила моя мама. Вона народилася в [корейській діаспорі] в Узбекистані, а тоді переїхала в Київ», – розповідає The Village Україна власник Дмитро Кан.  

Меню: Понад десяток супів, корейські роли та нововведення Arirang на новій локації – корейське барбекю, для якого спеціально підготували столи з витяжкою. 

Локація: Після початку повномасштабного вторгнення заклад тимчасово припинив роботу в приміщенні на вулиці Антоновича неподалік від Либідської площі. Утім, з вересня Arirang відновив роботу на новій локації поблизу станції метро «Політехнічний інститут» на Берестейському проспекті.

Де: Берестейський проспект, 31 (раніше – проспект Перемоги)

Instagram

8. Pan Chang на Ярославській           


Формат: Pan Chang – це кафе з азійськими стравами, яке відкрили в серпні біля Контрактової площі. У концепції не прив’язуються до однієї країни чи кухні, також пропонують бабл-ті й коктейлі. 

Меню: «Ми створили автентичне кафе з поєднанням різних кулінарних традицій східних країн, таких як Вʼєтнам, Китай, Південна Корея, Таїланд і Японія», – розповідають у команді закладу. У меню, до прикладу, фо бо, курка в кисло-солодкому соусі, а також страви з рисом і локшиною.

Локація: Працюють на першому поверсі житлового будинку на вулиці Ярославській на Подолі. У приміщенні дві зали, також є контактна барна стійка. 

Де: вулиця Ярославська, 32-А

Instagram

7. 128 Podil Food Market напроти Житнього ринку         

Формат: 128 Podil Food Market – це заклад мережі 128 Cafe, який відкрили в жовтні в колишньому приміщенні автостанції «Поділ» навпроти Житнього ринку. «Це наш найбільший, флагманський заклад і новий для нас формат», – розповідає The Village Україна засновник Олександр Прохоренко. 

Меню: У меню 128 Podil Food Market зберегли головні хіти мережі на зразок сирників і котлет по-київськи, але для подільського закладу підготували нові позиції, які підготували з нутриціологинею Оксаною Назарчук. Окрім основного меню й десертів власного виробництва, пропонують коктейлі, вино й каву. 

Локація: Працюють в оновленому приміщенні автостанції «Поділ», в іншій частині якої раніше запустили піцерію «Автостанція».За інтер’єр відповідала команда Balbek Bureau. Серед хайлайтів – картина, яку намалювали сестри Фельдман. 

Де: вулиця Нижній Вал, 15-А

Instagram

6. «Полтава» біля Арсенальної площі         

Формат: «Полтава» – це бістро з українськими стравами від шеф-кухаря Євгена Клопотенка та співзасновниці «Нової пошти» Інни Поперешнюк, яке запустили в колишньому приміщенні заводу «Арсенал». 

Меню: Основа меню – страви Полтавщини на зразок галушок і фірмового м’яса, до них пропонують українське вино й напої. 

Локація: Працюють у колишньому приміщенні заводу «Арсенал», де раніше запускали бістро Zweig. За інтер’єр відповідала співзасновниця Інна Поперешнюк, у концепції хотіли відтворити в інтер’єрі концепцію з Полтавою, допомогли в цьому килими ручної роботи, які виготовили майстри з Решетилівки Полтавської області, керамічний посуд з Опішні й вінтажні свічники з Полтавщини. 

Де: вулиця Князів Острозьких, 8 (раніше – Московська)

Instagram

5. «Зустріч» біля Бессарабського ринку   

Формат: «Зустріч» – це кафе від власників Mimosa Brooklyn Pizza Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна, яке в березні запустили на Бессарабському проїзді. 

Меню: Концепцію описують як «Зустріч бургерів, вареників й Negroni». Бургери пропонують від 165 гривень, вареники – з поєднаннями на зразок бринза-шкварки, кокос і заварний крем і вишня й креветка з яйцем. Також пропонують мак-н-чиз, борщ із «генеральським салом» із Бессарабського ринку та сніданки. 

Локація: Раніше в цьому приміщенні запускали заклади Mimosa Burger і Bro Market. До оновлення у 2019 році це були приміщення кафе «Чашка» й магазину Ferrari. 

Де: вулиця Велика Васильківська, 1/3-2

Instagram

4. «Міська їдальня» біля Львівської площі         

Формат: «Міська їдальня» – це заклад, який запустили в серпні поблизу Львівської площі Слава Балбек («Дилетант», «Дублер») та Олена й Олег Хромови («Протагоніст»). «Це ідея демократичного містяка, зведена до самої суті. Це буквально гречка, котлета й пюре. Це коли ти взяв тацю, пішов на лінію роздачі й указав пальцем, що ти будеш. Але, звісно ж, із сучасним дизайном, кльовою командою й фільтр-кавою», – пояснює Балбек у коментарі The Village Україна. 

Меню: У меню, зокрема, борщ, окрошка, котлета по-київськи й інші базові позиції, які змінюють щодня. У грудні команда також відкрила формат «Міська кав’ярня»: у вікні ззовні можна взяти чай чи каву із собою або скуштувати напої з десертами в «Міській їдальні».

Локація: Працюють у корпусі Київського національного економічного університету, вхід праворуч, через головний вхід у 7-й корпус КНЕУ. 

Де: Львівська площа, 14

Instagram

3. Union Bistro на Кирилівській       

Формат: Union Bistro – це кафе на вулиці Кирилівській на Подолі, яке запустили власники закладу Bowl. «Кирилівська історично була індустріальною вулицею. За останні роки вона дедалі більше трансформується в новий креативний кластер: з’являються офіси дизайн-студій й IT-компаній, клуби. Union Bistro стане місцем перетину всіх цих людей», – розповідають у команді. 

Меню: До прикладу, у меню – фірмова котлета по-київськи, яку подають зі збитою картоплею з трюфелем і томатною сальсою, бургер із мармуровою яловичиною та стейк із тунця.

Локація: Працюють у приміщенні неподалік від станції метро «Тараса Шевченка». Над дизайном Union Bistro працювало бюро AKZ Architectura (Hanh Cafe & Market, «Київгаз»). 

Де: вулиця Кирилівська, 37-А

Instagram

2. «Завертайло» біля Софійської площі 

Формат: «Завертайло» – це кафе-пекарня від власників мережі Honey Станіслава та Анни Завертайлів. Другий заклад формату відкрили в травні поблизу Софійського собору, перший із 2021 року працює біля Контрактової площі. 

Меню: Пропонують ранкове й обіднє меню, зокрема бейгли, мелти й «піцаброти», а також позиції із масло-бару до хліба власної випічки.  

Локація: Раніше в цьому двоповерховому приміщенні на розі вулиць Володимирської та Рейтарської працював ресторан «Рибний базар».

Де: вулиця Володимирська, 24-А 

Instagram

1. Selyam на Сагайдачного       

Формат: «Селям» – це ресторан кримськотатарської кухні від ресторатора Алекса Купера (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom). «Це перший ресторан кримськотатарської кухні в Україні, – розповідає The Village Україна Купер. – В Україні є хороші кафе з кримськотатарською кухнею, які добре працюють у щоденному форматі. А ми намагаємося зробити саме сімейний ресторан».

Меню: Меню «Селям» складається винятково з кримськотатарських страв в авторській й адаптованій до сучасного міста подачі, розповідають у команді на чолі із шеф-кухарем Енвером Таїровим. Окрім чебуреків і янтиків, акцент роблять на страви для компаній, які можна замовляти на стіл. 

Локація: Працюють у двоповерховому приміщенні на Сагайдачного, де раніше працювали заклади Tarantino, «Угольок» і Pizza Factory. За «Селям» відповідала студія Альони Бондар I’m Design, із якою «Ресторани Купера» запускали Shalom

Де: вулиця Сагайдачного, 35

Instagram