Важливих для Києва будівель, які незаконно знесли у 2022-му або планують зробити це в новому році, набирається на цілий список. Зібрали архітектурні пам'ятки, які потребують захисту, разом із київськими активістами. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Квіти України»

Будівлю «Квіти України» позбавили статусу пам’ятки архітектури та монументального мистецтва 6 грудня 2022 року, повідомили у спільноті «Зберегти Квіти України».

Рішення ухвалив тоді ще не ліквідований Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК), скасувавши наказ Мінкульту й департаменту охорони культурної спадщини КМДА про внесення павільйону «Квіти України» до реєстру пам’яток.

За словами активістів, останнє «коло захисту» будівлі – це її арешт у кримінальній справі за самоправство. Кримінальне провадження відкрили після подання майже тисячі заяв від містян, які були об’єднані в одну. У межах цієї справи накладено арешт на будівлю, провадження також забороняє будь-які будівельні роботи з нею.

Вигляд будинку у 80-х роках. Фото надане «Зберегти Квіти України»

Попри це, Мінкульт пізніше заявив, що «Квіти України» залишаються пам’яткою культури та мають охоронний статус станом на грудень 2022-го.

Там кажуть, що розгляд справи в Окружному суді відбувся за правилами спрощеного провадження, учасників справи не повідомили. Тому, відповідно до закону, Мінкульт чекає на рішення суду, щоби подати апеляційну скаргу щодо скасування свого наказу від серпня 2021 року:

«Ми наголошуємо, що припис МКІП було видано правомірно та з дотриманням норм закону «Про охорону культурної спадщини», відповідно до повноважень МКІП. Відповідно до частини другої статті 30 Закону, приписи органів охорони культурної спадщини є обов’язковими для виконання всіма юридичними та фізичними особами», – зазначили в Мінкульті.

Боротьба за «Квіти України» продовжиться й у 2023 році, враховуючи виклики активістів на допити ДБР, позицію Мінкульту стосовно памʼятки та послідовну наполегливість містян, які захищають модерністську споруду.

Садиба Маліна на Тургенєвській

Забудовник продовжує спроби демонтувати історичну садибу Маліна на Тургенєвській вулиці, попри повномасштабну війну та відключення світла. Наприкінці листопада 2022-го там незаконно поновили демонтаж якраз за відсутності світла.

На місці зруйнованої частини будівлі забудовник періодично намагається відновити будівництво ЖК. Утім, сам будинок Маліна, як і земельна ділянка під ним, продовжують перебувати під арештом, розповів The Village Україна активіст і співзасновник хабу «Цегла» Дмитро Перов.За його словами, ще в грудні минулого року ГО «Мапа Реновації» подала документи на присвоєння будинку повноцінного охоронного статусу, але Департамент охорони культурної спадщини їх досі не розглянув.

Фото, надане активістові Дмитру Перову місцевими мешканцями

Забудовник ТОВ «Сервіт» планує спорудити на місці садиби багатоповерховий ЖК «Тургеневъ», попри те, що Київський апеляційний суд продовжив дію арешту, заборонивши будь-які будівельні роботи за цією адресою, зазначає активіст Дмитро Перов.

Крім того, згідно з рішенням Київської міської ради, садиба Маліна належить до Списку історичних будинків, які потребують додаткового захисту. Ці будинки заборонено зносити або реконструювати.

Садиба Маліна не має охоронного статусу, проте з 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. Київрада мала ввести мораторій на реконструкцію цих будівель, але, як з’ясувалося, вирішила тільки «рекомендувати» власникам утриматися від реконструкції або нового будівництва на місці цих споруд.

Водонапірна вежа на Голосіївці

70-річна водонапірна вежа, що розташована на території Голосіївського парку, перебуває під загрозою забудови, писала в жовтні «Мапа Реновації». Упритул до історичної башти планують поновити зведення багатоповерхового житлового комплексу від фірми «Голосіївські вежі».

Вежу збудували в 1955 році за кресленнями архітекторів інституту «Київпроєкт». Ще в лютому 2022-го споруда перебувала на балансі держави, а саме Міністерства освіти та науки та Національного університету біоресурсів і природокористування. Тепер же представник забудовника каже, що вежа «в аварійному стані», а тому там проводитимуть демонтажні роботи.

Фото: Віталій Баркар для «Мапи Реновації»

Забудовник із 2005 року планує звести 24-поверховий ЖК на вулиці Генерала Родимцева. Чинний договір оренди спливає в січні 2023-го попри спротив, який чинять місцеві жителі. Наприкінці вересня забудовник привіз будматеріали на вантажівці з наліпками ЗСУ та мав перепустку Нацгвардії, розповіли «Хмарочосу» місцеві.

Будівельний майданчик розташований за 20 метрів від межі Голосіївського парку, тоді як законодавство забороняє будувати ближче як за 250 метрів. Попри це, у забудовника є документи на встановлення будівельного паркану, а також містобудівні умови, додають місцеві жителі.

Будинок 19 століття на Андріївському узвозі

Будинок 1897–1899 років на Андріївському узвозі почали розбирати 12 вересня 2022-го. Усередині вже забиті палі бетонного каркаса нової будівлі, пише активіст Дмитро Перов.

Наразі демонтажні роботи тут призупинені, є припис Департаменту охорони культурної спадщини про зупинку робіт, розповів The Village Україна Перов.

Будинок має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення, тож зміна, надбудова чи перебудова не допускаються, згідно із законом. Крім того, на будмайданчику відсутній паспорт обʼєкта.

Фото: Дмитро Перов

Через два дні КМДА звернулася до забудовника з вимогою зупинити неузгоджені будівельні роботи. Власнику направили відповідний припис, писав «Інтерфакс-Україна» з посиланням на інформацію від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Так, за даними представників департаменту, забудовник встиг розібрати частину головного фасаду першого та другого поверхів, а також почав демонтувати внутрішні конструкції будівлі.

Казенний винний склад на Деміївці

Історичні промислові будівлі на Деміївці, розташовані на території колишнього казенного винного складу №2 (пізніше заводу «Київгума»), зруйнували в жовтні 2022 року.

Купи цегли на місці історичних будівель. ФОТО: Антон Короб

Демонтували виробничий корпус цеху №1, збудований в 1897–1899 роках за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, а також двоповерховий адміністративний будинок праворуч від брами винного складу, яку також проєктував Ніколаєв, розповів краєзнавець Антон Короб.

«Справжньою окрасою заводу стала брама, яку звів для Казенного винного складу архітектор Володимир Ніколаєв. Брама являє собою цегляну арку на 3/4 окружності з хрещатими пілонами та потужним завершенням у вигляді тупого щипця. Декорована візерунком цегляної кладки й аркатурним карнизом», – зазначає краєзнавець.

Ці будівлі були внесені до переліку щойно виявлених памʼяток ще у 2011 році. Однак у переліку ж памʼяток місцевого значення обʼєктів за такою адресою немає.

На цьому місці забудовник Perfect Group планує звести житловий комплекс Riverdale за проєктом Archimatika. Браму заводу девелопер та архітектори обіцяли зберегти.

Візуалізація ЖК Riverdale із брамою

Столярні майстерні на Турівській

Історичні столярні майстерні на Турівській, 29-А без жодних вивісок і паспорту обʼєкта почали незаконно демонтувати ще в серпні 2022-го.

Поки що роботи зупинені, однак поруч знову з’явилася будівельна техніка. На місці зруйнованої частини будинку залили бетонний фундамент, розповів The Village Україна активіст Дмитро Перов.

Будинок є зразком промислової архітектури початку 20 століття, пояснює Перов. Улітку 2021-го споруда потрапила до Списку цінної історичної архітектури, що потребує додаткового захисту Київської міської ради.

Будинок на Кирилівській, 13-Д

«Спочатку з фасаду зникли вікна. Сьогодні ж робітники розібрали покрівлю. Процес демонтажу триває», – писала «Мапа Реновації» у квітні 2022-го.

Фото: Володимир Фомічєв

Це будівля 1860–1870 років у стилі класицизму, зведена на вулиці Кирилівській, 13-Д. Як пишуть активісти, будівлею володіє, ймовірно, ТОВ «Дніпро-2000» – той самий власник, який уже наполовину розібрав історичну споруду на Цимлянському провулку, 3.

Цегляний будинок на Цимлянському провулку

За час повномасштабного вторгнення РФ історичну цегляну будівлю на Цимлянському провулку намагалися демонтувати щонайменше тричі. Востаннє – 23 червня 2022 року.

Як розповів The Village Україна активіст Дмитро Перов, незаконний будівельний паркан демонтували, ніякі робити поки що не відбуваються. Утім, під час останньої спроби демонтажу пошкодили трубопровід, у результаті чого те, що ще лишилося від будинку, стоїть підтопленим.

У забудовника відсутні погодження департаменту охорони культурної спадщини КМДА та Міністерства культури. 5 квітня на власника будівлі відкрили кримінальне провадження.

Будинок будували з місцевої цегли, яку виробляли на заводі братів Зарембських (Кирилівська, 88). На той час у будівлі була поліційна дільниця.

«Київпроєкт»

Забудовник Saga Development ще в серпні почав будівельні роботи з будівлею інституту «Київпроєкт», що на вулиці Богдана Хмельницького. Стилобат і низькоповерхову частину будівлі почали руйнувати на День Незалежності, 24 серпня 2022 року.

Наразі будівля «Київпроєкту» перебуває в приватній власності ПАТ «Київпроєкт девелопмент». Її хочуть перетворити на багатофункціональний комплекс Kyїvproekt City Space з апартаментами, офісами та комерційними приміщеннями. Це проєкт Perfect Group Дмитра Ісаєнка та Saga Development Андрія Вавриша.

У листопаді 2021-го Шевченківський районний суд міста Києва наклав арешт на ділянку та приміщення «Київпроєкту» на вулиці Богдана Хмельницького. Там заборонили проводити будівельні роботи та реконструкцію. Представники ПАТ «Київпроєкт» подали клопотання про скасування арешту, і за кілька днів апеляційний суд задовольнив клопотання. На ділянці «Київпроєкту» дозволили поновити будівництво.

Як зазначало видання «Наші гроші», відповідно до Генплану, ця ділянка призначена для середньо- та малоповерхової забудови. Крім того, вона розташована в центральній зоні, де висота будівель має бути обмежена 27 метрами (9 поверхів), водночас девелопер планує звести 24 поверхи.

Одноповерхівка 1912 року у Протасовому Яру

Демонтувати будинок 1912 року в Протасовому Яру почали 17 серпня 2022 року. Одноповерхівка на вулиці Федорова, 28 є останньою в межах однойменного хутора, який розташовувався на цьому місці на початку минулого століття.

Наразі роботи призупинені, власнику будівлі надали попередження про необхідність погодження проєктної документації, оскільки будинок перебуває в центральній планувальній зоні. Зрештою, від запланованої надбудови вирішили відмовитися, прокоментував The Village Україна міський правозахисник Дмитро Перов.

За його словами, роботи проводяться без паспорта об’єкта, карти порушення благоустрою та погодження Мінкульту на будівельні роботи в Центральному історичному ареалі Києва.

Історичний місток на Гончара зі 100-річної жовтої цегли

Історичний місток на Гончара, зведений у 1908 році, незаконно розібрали на початку серпня 2022-го. Місток був невіддільною частиною архітектурного ансамблю садиби Лапинської та мав статус памʼятки архітектури, зазначають активісти з «Мапи Реновації».

ОСББ, яке вирішило розібрати місток, не мало жодних дозволів на роботи, пишуть активісти, посилаючись на дані Департаменту охорони культурної спадщини.

Фото: Ілля Соколов, Іван Стичинський

Історична садиба Івана Бахарєва на Святошині

Історична будівля початку 19 століття, яку називають садибою Івана Бахарєва, горіла у квітні 2022 року. Іноді споруду називають «Дачею на Львівській», бо вона розташована на розі Львівської вулиці, 3.

Споруда має охоронний статус, належить до комунальної власності та була в списку обʼєктів на приватизацію, зазначає депутатка Київради Ксенія Семенова.

Наразі зʼясовують, чи не був це умисний підпал. Тоді Семенова назвала цю пожежу «цинічним руйнуванням міста» та «диверсією», відповідальність за яку поклала на «внутрішнього ворога».