Київських активістів (ГО «Зберегти Квіти України» й «Мапа Реновації»), які захищають модерністську пам’ятку «Квіти України» на вулиці Січових Стрільців, почали викликати на допити в ДБР.

Це стосується донедавна невідомої справи, яку відкрили ще торік. У матеріалах справи членів громади звинувачують у протиправному припиненні діяльності власника будівлі з реконструкції, пошкодженні майна й «унеможливленні використання об’єкта нерухомості шляхом внесення його до переліку об’єктів культурної спадщини».

У «Мапі Реновації» одразу заявили, що сприймають виклики до ДБР як тиск на громаду, залякування й нехтування конституційними правами. Ми розпитали фігурантів справи про те, як проходили допити і що це може значити для майбутнього «Квітів».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

фото: Олексій Арунян, «Ґрати»

 Ми бачили цю справу у реєстрах у серпні, проте не зрозуміли, про що і кого йдеться. У перший тиждень вересня почали приходити повістки з номером кримінального провадження із запрошенням на допит,

– розповідає The Village Україна активістка Леся Донець

Наразі чотири людини публічно оголосили, що їх викликали на допит у ДБР по цій справі. Серед них учасники «Мапи Реновації» і київський активіст Семен Широчин.

«1 вересня зателефонували з невідомого номера, а потім прислали в WhatsApp фото повістки на допит», – зазначив у коментарі The Village Україна київський активіст Семен Широчин. Він один із багатьох містян, які отримали схожі повідомлення від ДБР.

За його словами, викликати на допит могли «будь-кого із сотні людей», які 12 липня були на акції із захисту модерністської будівлі. «Думаю, що вони по соцмережах пошукали, хто там був, хто писав про це й хто там фотографувався», – розмірковує Широчин.

Активіст розповідає, що його викликали на допит як свідка. У ДБР його попередили, що публікувати питання з допиту або розголошувати деталі заборонено, за це може бути відповідальність.

Подію кваліфікували як порушення недоторканності житла (частина 1 статті 162 Кримінального кодексу України) і протидію господарській діяльності (частина 2 статті 206 ККУ). Порушення за цими статтями передбачають покарання від штрафу до шести років увʼязнення.

Як пише «Заборона», справою займається ДБР, оскільки в ній фігурує депутат Верховної Ради Дмитро Гурін. Він став одним із перших, кого правоохоронці викликали на допит.


 За моїм враженням, вони шукають підтвердження всіх тез забудовника про спланований протест, як засіб перешкоджання його бізнесу

– вважає Широчин

Такої ж думки й активісти ГО «Мапа Реновації»: «Формулювання, які були використані в ухвалі, спотворюють саму суть законодавства України щодо охорони культурної спадщини. Будівля, яка має цінність і відповідає критеріям поціновування пам’яток, може бути внесена до реєстру незалежно від форми власності, у якій перебуває, і планів забудовника на неї. Охоронний статус не унеможливлює використання будівлі й не позбавляє власника права власності на неї – лише накладає певні зобов’язання», – пишуть активісти «Мапи Реновації».

Активістка Леся Донець упевнена, що справа про протести й допити в ДБР – це порушення права активістів на мирне зібрання. «Викликані зараз люди – учасники різних рухів, громадських організацій, органів. Їх усіх об’єднує лише те, що всі вони публічно висловлювалися на користь збереження «Квітів України». Тому так, на нашу думку, це спосіб тиску проти публічної підтримки руху за збереження будівлі», – пояснює Леся Донець.

Перед початком будівельних робіт (фото: Ксенія С.)

Семен Широчин каже, що сприйняв виклик на допит як «мороку», необхідну для того, щоб зрозуміти, як діяти далі. «Єдине, що нагадувало залякування, – це питання про інтерпретацію мого візиту в будівлю як порушення конституційного права на недоторканість майна. А взагалі це було як інтервʼю – питання-відповідь», – пояснює він.

На питання, чи бачив Семен поблизу «Квітів» забудовника Олексія Пишного, відповідає, що не бачив.

З модерністської споруди бізнесмен хотів зробити офісний центр із підземним паркінгом. На будівництво й реконструкцію хотіли виділити близько 12 мільйонів доларів. Проєкт, крім того, передбачав, що будівля матиме висоту понад 27 метрів (як девʼятиповерхівка), що порушує граничну висоту забудови.

Рендер офісного центру на місці «Квітів» від забудовника

Активістка «Мапи Реновації» Леся Донець зазначає, що активізації дій забудовника варто очікувати, незважаючи на виклики в ДБР. За її словами, від активних дій забудовника відділяє лише одна заборона, яку він у судовому порядку намагається скасувати.


 Нас, як і всіх українців, погрози не лякають, а лише затверджують у тому, що наші цінності вірні й непохитні

– впевнена вона.

Вигляд будинку у 80-х роках. Фото надане «Зберегти Квіти України»

i

3 серпня 2021 року будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення.

Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Обкладинка: Анна Шакун