У Києві зруйнували історичні промислові будівлі на Деміївці, на території колишнього казеного виного складу №2 (пізніше заводу «Київгума»), повідомив краєзнавець Антон Короб.

Купи цегли на місці історичних будівель

За його словами, демонтували виробничий корпус цеху №1, збудований в 18971899 роках за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, а також двоповерховий адміністративний будинок праворуч від брами винного складу, яку також проєктував Ніколаєв.

Брама заводу, яку забудовник планує залишити
Такий вигляд мав демонтований виробничий корпус
Адміністративна будівля, яку знесли 

Короб указує, що ці будівлі були внесені до переліку щойно виявлених памʼяток ще у 2011 році.

У переліку ж памʼяток місцевого значення обʼєктів за такою адресою немає.

На цьому місці забудовник Perfect Group планує звести житловий комплекс Riverdale за проєктом Archimatika. Браму заводу девелопер й архітектори обіцяли зберегти.

Візуалізація ЖК Riverdale із брамою

Ми звернулися за коментарем до девелопера й архітекторів проєкту ЖК Riverdale, поки чекаємо на відповідь.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Другий казенний винний склад для зберігання спирту й горілки влаштували на Деміївці в 1896 році, проєкти корпусів та інших приміщень замовили Володимиру Ніколаєву.

«Справжньою окрасою заводу стала брама, яку звів для Казенного винного складу архітектором Володимир Ніколаєв. Брама являє собою цегляну арку на 3/4 окружності з хрещатими пілонами й потужним завершенням у вигляді тупого щипця. Декорована візерунком цегляної кладки й аркатурним карнизом», – зазначає краєзнавець Антон Короб.

З початком Першої світової війни в 1915 році на Деміївці створили снарядний завод, якому передали в користування частину приміщень винного складу. Тоді зʼявилися й нові виробничі споруди. Підприємство функціонувало до березня 1918 року. У 1920-х роках на території снарядного заводу розташовувався завод «Київкаучук» (пізніше «Червоний гумовик»). У 1994 році підприємство було реорганізовано у ВАТ «Київгума», а у 2008 році – у ТОВ «Київгума». У 2013 році виробничі потужності «Київгуми» перенесли до міста Бровари, а майже ввесь завод знесли.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Антон Короб