Київрада на голосуванні 31 серпня ввела не мораторій на реконструкцію історичних будівель ХІХ–XX століть, а рекомендації. Про це йдеться у відповідному рішенні, яке опублікували на сайті Київради.

У початковій версії рішення, яке підтримала земельна комісія Київради, повідомляли про «тимчасову заборону (мораторій) на підготовчі роботи, а також будівельні роботи з реконструкції та/або нового будівництва на об’єктах ХІХ–XX століття».

Проте в остаточному тексті документа забудовникам і власникам історичних будівель рекомендують «утриматись від виконання будь-яких підготовчих, а також будівельних робіт». 

Це значить, що заборону на реконструкцію та знищення історичних пам’яток не ввели. Вона мала діяти до повного дослідження та визначення історичної та культурної цінності цих об’єктів. Здійснення робіт на таких об’єктах мало б відбуватися тільки після громадського обговорення в порядку, який визначить Київрада.


31 серпня Київрада проголосувала за введення мораторію щодо реконструкції або капітального ремонту будинків ХІХ–XX, яким загрожує знищення.

За відповідне рішення проголосували 99 депутатів зі 102. Автори проєкту рішення наголосили, що сам перелік будинків оновлюватимуть. Його можна переглянути за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ФОТО: Wikimedia