The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про головні фільми 2018-го.

«Які головні фільми року?» – питання суб’єктивне і суперечливе. Ще більше ускладнює це український контекст: якщо у США підсумки кінороку прийнято підбивати від однієї церемонії «Оскар» до наступної (і в публіки є можливість заздалегідь ознайомитися з усіма найкращими фільмами), то в Україні фаворитів «Оскара» зазвичай виводять у прокат у перші місяці наступного року. Наприклад, ми вже чекаємо на «Фаворитку» Йорґоса Лантімоса (яку показували у межах «Фестивалю британського кіно», але ще не випустили у широкий прокат), «Зелену книгу» Пітера Фарреллі та «Владу» Адама Маккея.

Та в цьому списку ми вирішили виділити не фільми, які брали участь у попередній оскарівській гонці («Форма води», «Темні часи», «Секретне досьє», «Я, Тоня», «Гра Моллі» тощо), а нові роботи, які вийшли в широкий український прокат 2018 року. І хоча кожен із цих фільмів ми радимо переглянути на великому екрані, більшість із них уже можна подивитися вдома на стримінгових сервісах – відповідні посилання ми додаємо.

 Раніше ми розповідали про головні українські фільми року.

«Пригоди Паддінгтона 2»

Paddington 2

Трейлер фільму «Пригоди Паддінгтона 2»

Маленький ведмедик, великі проблеми

«Якщо ми поводитимемо себе чемно, зі світом усе буде гаразд», – повторює ведмежа з Перу слова улюбленої тітки. Цей список був би неповним без ведмедика Паддінгтона. Чому? По-перше, це досі найкращий фільм року за версією агрегатора рецензій Rotten Tomatoes. По-друге, певно, жоден інший фільм цього року не поєднував зразкове технічне виконання, розрахунок на родинну аудиторію та актуальний підтекст так, як нові «Пригоди Паддінгтона». «Це кмітлива, щира і надзвичайно красива казка про любов і пошук свого місця, яка водночас є доганою Брекзиту та ксенофобії, що зробила його можливим. Тому ця стрічка вже стала справжньою класикою», – пише критик IndieWire Девід Ерлік.


Прем’єра в Україні: 18 січня

Де дивитися: Megogo

Режисер: Пол Кінґ («Паддінгтон»)

У ролях: Бен Вішоу («007: Координати «Скайфол»), Г’ю Ґрант («Чотири весілля та похорон»), Саллі Хокінс («Жасмин»), Г’ю Бонневіль («Абатство Даунтон»)

«Чорна пантера»

Black Panther

Трейлер фільму «Чорна пантера»

Ваканда назавжди!

«Чорна пантера» стала миттєвим феноменом. Перший фільм Marvel Studios із актором-афроамериканцем у головній ролі виявився не лише одним із найбільш комерційно успішних блокбастерів року (у прокаті стрічка Раяна Куґлера зібрала більше, ніж, скажімо, останній фільм про Капітана Америку), а й важливим культурним маркером. Екранізація коміксу, яка порушує непрості теми колонізації та расизму. Видовищний атракціон, що виводить у мейнстрим цілу нову культуру. Зрештою, повноцінна історія, – не лише героя, а й країни, – вписана у вузькі рамки головного кінематографічного всесвіту сучасної поп-культури. «За останні десять років Marvel добре нас розважили, але Раяну Куґлеру вдалося зняти видатний фільм», – резюмує редактор The New Yorker Джелані Кобб.


Прем’єра В УКРАЇНІ: 15 лютого

Де дивитися: Megogo

Режисер: Раян Куґлер («Крід: Спадок Роккі Бальбоа»)

У ролях: Чедвік Боусман («Капітан Америка: Велике протистояння»), Майкл Б. Джордан («Крід: Спадок Роккі Бальбоа»), Люпіта Ніонґо («12 років рабства»), Енді Серкіс («Володар перснів»)

«Острів собак»

Isle of Dogs

Трейлер фільму «Острів собак»

I Love Dogs

Із вигаданого японського міста Мегасакі виганяють усіх собак – буцімто, ті розносять собачий грип і взагалі коти значно кращі домашні тварини. Колишніх найкращих друзів людей звозять на сміттєвий острів. Вибратися з нього намагається зграя породистих собак – і один дворняга. Як на людину, яку постійно звинувачують в аполітичності, режисер Вес Андерсон випускає занадто багато актуальних фільмів – від атмосфери передчуття війни у «Готелі «Ґранд Будапешт» до теми біженців і посилення авторитарних режимів в «Острові собак». А ще це рідкісний випадок справді ручної роботи: за словами творців фільму, на кожні 3 секунди хронометражу витрачали по робочому дню. Про абетку Веса Андерсона ми розповідали в окремому матеріалі.


Прем’єра в Україні: 3 травня

Де дивитися: Megogo

Режисер: Вес Андерсон («Готель «Ґранд Будапешт»)

У ролях: Браян Кренстон («Пуститися берега»), Білл Мюррей («День бабака»), Едвард Нортон («Бердмен»), Скарлетт Йоханссон («Вона»)

«Місія неможлива: Фолаут»

M:I 6 – Mission Impossible

Трейлер фільму «Місія нездійсненна 6»

Том Круз ушосте виконує неможливу місію

Том Круз стрибає з парашутом і без, він керує гелікоптером, спортивним мотоциклом та, що головне, очікуваннями глядачів. У певний момент у новій «Місії неможливій» показують момент, коли Круз отримує перелом щиколотки при невдалому приземленні після стрибка – але все одно закінчує сцену. До шостої частини серії вже давно стало зрозуміло, що шпигунські інтриги, новітні гаджети і маски – лише змінні, завдяки яким одна з головних голлівудських зірок сучасності може рухатися від одного небезпечного трюку до іншого. У «Фолауті» це працює із зразковою точністю завдяки режисерові Крістоферу Маккверрі, який після тривалого досвіду роботи з Крузом, здається, тепер може зняти фільм будь-якого рівня складності.


Прем’єра в Україні: 26 липня

Де дивитися: Megogo

Режисер: Крістофер Маккверрі («Джек Річер»)

У ролях: Том Круз («Із широко заплющеними очима»), Генрі Кавілл («Бетмен проти Супермена»), Алек Болдвін («Бітлджус»)

«Народження зірки»

A Star Is Born

Трейлер фільму «Народження зірки»

Lady Gaga у кіно

Третій ремейк класичного голлівудського фільму, який до того ж знімає режисер-дебютант із акторкою-дебютанткою у головній ролі. «Народження зірки» Бредлі Купера було надзвичайно ризикованим проектом. Але це той випадок, коли ризик себе виправдав: Купер і Lady Gaga віддають усіх себе в історії про кохання, славу і випробування, які з ними неодмінно пов’язані. Окрім того, це перший за тривалий час фільм про музику, в якому актори не перезаписують свій спів повторно, а співають прямо під час зйомок – зокрема, наживо на фестивалях Coachella і Glastonbury. (І трек Shallow ви могли чути, навіть якщо ще не бачили стрічку.) Для року, який починався з «Найвеличнішого шоумена», це велике досягнення.


Прем’єра в Україні: 11 жовтня

Де дивитися: Megogo (передзамовлення)

Режисер: Бредлі Купер («Афера по-американськи»)

У ролях: Бредлі Купер («Афера по-американськи»), Lady Gaga

«Погані часи в «Ель-Роялі»

Bad Times at the El Royale

Трейлер фільму «Погані часи в «Ель-Роялі»»

Тор і Дон Дрейпер у готелі

Сім загадкових персонажів і готель буквально на межі двох американських штатів – у «Поганих часів» зав’язка в стилі Квентіна Тарантіно. Від раннього Тарантіно в режисера фільму Дрю Ґоддарда й бажання експериментувати з жанрами. А ще – вміння витиснути максимум з акторів; від Кріса Хемсворта і Дакоти Джонсон до Джеффа Бріджеса, який у цьому фільмі видає чи не найкращий після «Справжньої хоробрості» перформанс.


Прем’єра в Україні: 11 жовтня

Де дивитися: Megogo (передзамовлення)

Режисер: Дрю Ґоддард («Марсіянин»)

У ролях: Кріс Хемсворт («Месники: Війна нескінченності»), Дакота Джонсон («50 відтінків сірого»), Джефф Бріджес («Великий Лебовскі»)

«Перша людина»

First Man

Трейлер фільму «Перша людина»

Раян Ґослінґ на Місяці

Невеликий крок для людини, величезний стрибок для людства. «Перша людина» – це історія Ніла Армстронґа, першої людини на Місяці. Одне з найбільших досягнень в історії людської цивілізації режисер Дем’єн Шазелл відтворює скрупульозно і без поспіху. Та не менше автора «Ла-Ла Ленду» цікавить те, що мотивує Армстронґа увійти в підручники. Тому й не дивно, що як продюсер проект підтримав Стівен Спілберґ, а Крістофер Нолан зрештою назвав Шазелла «одним із найкращих режисерів сучасності». Що про «Першу людину» думає вдова першого космонавта України та фахівці з космічної галузі, ми з’ясовували в окремому матеріалі.


Прем’єра в Україні: 18 жовтня

Де дивитися: Megogo

Режисер: Дем’єн Шазелл («Ла-Ла Ленд»)

У ролях: Раян Ґослінґ («Той, хто біжить по лезу 2049»), Клер Фой («Корона»)

«Холодна війна»

Zimna Vojna

Трейлер фільму «Холодна війна»

Найкращий європейський фільм року

Польський режисер Павел Павліковскі отримав за стрічку «Іда» «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. Наступна робота Павліковскі має схожі мотиви: це також чорно-білий фільм про післявоєнну Польщу з жіночим персонажем у центрі історії. Та цього разу акцент більш особистий: режисер розповідає про історію стосунків своїх батьків – танцюристки та піаніста. За «Холодну війну» Павліковскі визнали найкращим режисером цьогорічного Каннського кінофестивалю, а Європейська кіноакадемія назвала його найкращим фільмом року на континенті.


Прем’єра в Україні: 8 листопада

Де дивитися: на фестивалі «Найкращі арт-фільми року» (27 грудня – 23 січня)

Режисер: Павел Павліковскі («Іда»)

У ролях: Іоанна Куліг («Іда»), Томаш Кот

«Вдови»

Widows

Трейлер фільму «Вдови»

Довести справу до кінця

Стів Макквін має «Оскар» за «12 років рабства», але це не головне досягнення британського режисера. Ще раніше автор «Голоду» та «Сорому» отримав премію Тернера – найвищу нагороду Великої Британії у галузі сучасного візуального мистецтва. Нова робота Макквіна – саме те, чого можна шукати від митця, який береться робити жанровий фільм. «Вдови» – це історія про жінок, які вирішують закінчити пограбування за своїми чоловіками. Але також це історія про інституціоналізоваий расизм у США – крізь призму не лише соціальних проблем, а й інституту шлюбу. «Стрічка порушує настільки складні теми, як сексизм, поліцейська жорстокість і міжрасовий шлюб, але водночас розважає перестрілками та погонями», – підсумовує рецензент IndieWire Ерік Кон.


Прем’єра в Україні: 15 листопада

Де подивитися: Megogo (поки не доступний)

Режисер: Стів Макквін («12 років рабства»)

У ролях: Віола Девіс («Паркани»), Мішель Родрігес («Форсаж»), Ліам Нісон («Список Шиндлера»), Елізабет Дебікі («Вартові галактики 2»)

«Балада Бастера Скраґса»

The Ballad of Buster Scruggs

Трейлер фільму «Балада Бастера Скраґґса»

Новий фільм авторів «Великого Лебовскі» та «Фарґо»

«Нам завжди подобалися фільми-антології, особливо зняті кількома режисерами у різних стилях в Італії 60-х. Ми хотіли зробити щось подібне, залучивши найкращих сучасних режисерів. На превелике щастя, вони обоє погодилися». Жартувати у такому стилі в сучасному Голлівуді можуть тільки брати Коени, чотириразові лауреати «Оскара». Дозволяють більше, ніж будь-кому іншому, Ітану та Джоелу не тільки в цьому: спочатку вони знімали «Баладу Бастера Скраґса» як серіал для Netflix, але врешті випускають вестерн у форматі повнометражного фільму. Із «Баладою» режисери «Старим тут не місце» повертаються до жанру вестерну: це набір різних епізодів на Дикому Заході, які об’єднує навіть не персонаж Бастер Скраґс, а тема смерті.


Прем’єра: 16 листопада

Сервіс: Netflix

Режисери: Ітан Коен, Джоел Коен («Великий Лебовскі»)

У ролях: Джеймс Франко («Горе-митець»), Тім Блейк Нельсон («О, де ж ти, брате?»), Зоуї Казан («Рубі Спаркс»)

«Суспірія»

Suspiria

Трейлер фільму «Суспірія»

Зірка «50 відтінків сірого» у ремейку Даріо Ардженто

«Суспірію» Луки Гуаданьїно описували як ремейк класичного фільму італійського режисера Даріо Ардженто із Тільдою Свінтон і Дакотою Джонсон у головних ролях і Томом Йорком у ролі композитора. Та автора «Назви мене своїм ім’ям», певно, засмутила б така анотація. «Суспірія» – давній проект мрії Гуаданьїно, і оригінал Ардженто він використовує радше як загальну міфологію, ніж заради сюжету. Що його справді цікавить, то це розділ «Мати» із кожної книги про психоаналіз, а за цим – подвійний сенс у всьому нашому житті. «Суспірію» треба спочатку пережити, а потім дослідити. Почати можна з профайлу на Гуаданьїно у The New Yorker.


Прем’єра в Україні: 22 листопада

Де дивитися: Megogo (поки не доступний)

Режисер: Лука Гуаданьїно («Назви мене своїм ім’ям»)

У ролях: Тільда Свінтон («Виживуть тільки коханці»), Дакота Джонсон («50 відтінків сірого»), Хлоя Ґрейс Морец («Повелитель часу»)

«Рома»

Roma

Трейлер фільму «Рома»

Золотий лев Венеційського кінофестивалю

П’ять років тому Альфонсо Куарон отримав «Оскар» за режисуру «Гравітації». Від космічних масштабів блокбастера мексиканський режисер перейшов до кардинально протилежного – мікровсесвіту своєї родини. Автор «Гаррі Поттера і в’язня Азкабану» та «Останнього нащадка Землі» називає «Рому» найбільш особистим фільмом у кар’єрі, і для Куарона це не просто слоган маркетингової кампанії. На автобіографічних спогадах режисер будує увесь фільм: до дрібниць відтворюючи батьківський будинок у Мехіко, повертаючи цілі квартали назад у 70-ті та знаходячи акторів, якомога більш схожих на його рідних. Водночас «Рома» – не про Куарона. Насправді це любовний лист його няньці-хатній робітниці, яка, власне, і є головною дійовою особою стрічки. Завдяки героїні Клео у виконанні акторки-дебютантки Ялітци Апарісіо «Рома» розкриває не лише історію про дитинство, а й про Мексику – від студентських протестів до соціальної нерівності та проблеми корінних жителів країни.


Прем’єра: 14 грудня

Де дивитися: Netflix

Режисер: Альфонсо Куарон («Гравітація»)

У ролях: Ялітца Апарісіо, Марина де Тавіра

Обкладинка: «Вольга Україна»