Компанії Apple та Disney вийшли на ринок стримінгових сервісів у 2019 році. Таким чином одні з найбільших корпорацій світу приєдналися до категорії потокового відео, де вже працює низка гравців – від Netflix та Amazon до Hulu, Facebook і YouTube. Окрім того, свій сервіс є в американського каналу CBS (у січні в ньому ексклюзивно вийде серіал «Стартрек: Пікар»), а на початку наступного року до гонки приєднаються американські компанії HBO і NBC. The Village Україна розповідає, як не загубитися у цих сервісах (і як витратити гроші на підписки максимально ефективно).

 Також ми розповідаємо про 165 серіалів 2019 року.

Які стримінгові сервіси вже працюють в Україні?

Два лідери ринку потокового відео Netflix та Amazon Video працюють в Україні з 2016 року. Обидва пропонують доступ бібліотеки оригінального та ліцензованого контенту – від серіалів і фільмів до стендапу. Базові версії підписки на Netflix та Amazon Video коштують 8 і 6 євро відповідно. Окрім того, в Україні легально можна користуватися стримінговими сервісами від Facebook і YouTube.

Назва Скільки коштує Оригінальні серіали Випустили нещодавно Наступні великі проєкти
Netflix €7,99/16,99 на місяць «Картковий будинок», «Дивні дива», «Мисливець на розум» «Відьмак», «Корона» (3-й сезон), «Кінець ї***ного світу» (2-й сезон) «Едді», «Реальність Z», «Ретчед», «Привид у броні»
Amazon Video €6/місяць (перший місяць користування – безкоштовно; перші шість місяців – €3/місяць) «Неймовірна місім Мейзел», «Людина у високому замку», «Флібеґ» «Сучасне кохання», «Зламана», «Джек Раян» (2-й сезон) «Володар перснів», «Колесо часу»

Netflix можна назвати компанією, яка уособлює зміни звичок аудиторії споживати контент. У 1997 році Netflix заснували як сервіс оренди DVD-дисків з доставкою. У 2010 році компанія запустила стримінговий сервіс, а 2012-го – виробництво оригінального контенту з серіалом «Ліллехаммер». За рік Netflix запустив серіал «Картковий будинок» – і продюсерський проєкт Девіда Фінчера («Бійцівський клуб») визначив новий етап у розвитку компанії. У 2020 році Netflix має понад 150 мільйонів підписників у всіх країнах світу, крім Китаю, Сирії і Північної Кореї. У 2018-му компанія витратила 8 мільярдів доларів на виробництво контенту – з метою зробити половину всього контенту сервісу продуктом власного виробництва. (Інші 50% – ліцензований контент, який є доступним у сервісі тимчасово.) Торік фільм Альфонсо Куарона «Рома» став першою стрічкою Netflix, номінованою на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм», а в 2019-му сервіс випустив новий фільм Мартіна Скорсезе «Ірландець», який називають одним із найдорожчих авторських фільмів в історії кіно.

Трейлер фільму «Ірландець»

Amazon Video – це сервіс компанії Amazon, яка є не лише найбільшою інтернет-компанією світу за оборотом і найбільшим мережевим ритейлером світу, а й провідним постачальником хмарних обчислень. До прикладу, інфраструктуру Amazon для збереження даних у хмарі використовує і головний конкурент компанії на ринку стримінгів Netflix. Особливість сервісу Amazon Video у тому, що у США доступ до нього безкоштовно отримують ті, хто користується послугою Amazon Prime – підпискою на оперативну доставку Amazon. Оригінальний контент для Amazon Video виробляє студія і дистриб’ютор Amazon Studios, яка за останні роки підготувала кілька фільмів, номінованих на «Оскар»: «Манчестер біля моря» став першою стрічкою стримінгового сервісу, яка отримала відзнаку в категорії «Найкращий фільм». Новим флагманським проєктом сервісу стане адаптація «Володаря перснів», на яку планують витратити близько мільярда доларів.

Трейлер другого сезону серіалу «Флібеґ»

YouTube Premium – це платна підписка найбільшої платформи світу з поширення відео, раніше відома як YouTube Red. Окрім доступу до оригінальних серіалів YouTube Originals, користувачі можуть переглядати відео на YouTube і слухати музику в сервісі YouTube Music без реклами, а також отримати доступ до бібліотеки фільмів. Нещодавно YouTube вирішив зробити серіали власного виробництва безкоштовними або частково безкоштовними: з часом усі серіали і шоу YouTube Originals будуть доступні для перегляду без оформлення підписки на YouTube Premium. Наразі ж більшість серіалів YouTube Originals дає змогу безкоштовно переглянути кілька перших епізодів. Їх YouTube маркує позначками «Безкоштовна серія», а решту пропонує подивитися після оформлення підписки. Наприклад, це серіал «Кобра Кай» у всесвіті фільмів про «Карате-хлопця» і «Початок» від режисера «Обителі зла» Пола В. С. Андерсона. Детальніше про сервіс ми розповідали тут.

Трейлер другого сезону серіалу «Кобра Кай»
Трейлер серіалу «Співчуваю твоїй втраті»

Facebook Watch – це стримінговий сервіс Facebook, який працює безкоштовно в екосистемі соціальної мережі з 2018 року. Facebook не виробляє серіали самостійно, а співпрацює з партнерами, які, своєю чергою, отримують 55% прибутку з реклами. Серед перших великих проєктів Facebook Watch – «Співчуваю твої втраті», історія про прощання з близькою людиною з Елізабет Олсен у головній ролі, та екранізація подкасту «Лаймтаун» із Джессікою Біл і Стенлі Туччі.

Я чув, що в Україні запустили Apple TV+. Що це таке і які серіали там дивитися?

Так, сервіс компанії Apple запустили 1 листопада у 107 країнах світу, зокрема в Україні. На відміну від решти сервісів, Apple TV+ на запуску пропонує перегляд контенту в оригіналі з українськими субтитрами.

Промо-ролик Apple TV+

Передплата на місяць коштує 5 доларів, або близько 125 гривень. Водночас усі покупці нових продуктів Apple на зразок iPhone та iPad отримають річну підписку на Apple TV+ безкоштовно. Apple розглядає базовий варіант підписки як сімейний: до облікового запису можна приєднати до п’яти людей. Користуватися сервісом можна через офіційний сайт або додатки в смарт-телевізорах на зразок Samsung Smart TV.

Що дивитися на Apple TV+?

Як одна з чотирьох найбільших технологічних компаній світу Apple має експертизу в технічному аспекті роботи стримінгового сервісу. Та у виробника iPhone немає власної бібліотеки контенту, яка є, наприклад, у Disney, і яку вже напрацювали Netflix та Amazon. Для цього за наступні кілька років Apple планує вкласти у виробництво власного контенту 5 мільярдів доларів. Серед перших оригінальних серіалів Apple TV+ – розробки від продюсерів «Великої маленької брехні», «Гострих козирків» та «Спліту».

Трейлер серіалу «Ранкове шоу»

Також готують свої серіали для сервісу Стівен Спілберґ, Джей Джей Абрамс та Опра Вінфрі. Окрім того, Apple підписали угоду про виробництво фільмів для стримінгу з продюсерською компанією A24 («Місячне сяйво», «Леді Птаха», «Маяк»).

Трейлер серіалу «Слуга»

Які серіали подивитися на Apple TV+ уже зараз? Читайте тут.

Ще я чув, що свій стримінговий сервіс запустив Disney. А він доступний в Україні?

Ні, поки Disney+ запустили лише у США, Канаді, Нідерландах, Австралії, Новій Зеландії та Пуерто-Рико. 31 березня 2020 року перший стримінговий сервіс Disney почне працювати у Великій Британії, Франції, Іспанії, Німеччині, Італії та Ірландії. Про плани запуску Disney+ в Україні офіційно ще не розповідали. Але, за інформацією видання CNET, у Східній Європі та Латинській Америці Disney планує запустити сервіс до кінця 2020 року. Варто зазначити, що ще один стримінговий сервіс Hulu («Розповідь служниці», «Касл-Рок», «11/22/63»), який також належить Disney, досі не доступний в Україні.

Промо-ролик Disney+

У перший день після запуску на Disney+ підписалися 10 мільйонів людей. Головною перевагою Disney+ є величезна бібліотека контенту, виробленого компанією за останні сто років. В асортименті Disney+ усе від мультфільму «Пароплав Віллі» з першою появою Міккі Мауса до останніх фільмів у франчайзах «Месники» та «Зоряні війни».

Після придбання Pixar («Історія іграшок»), Marvel Studios («Месники»), LucasFilm («Зоряні війни») і кіностудії 20th Century Fox («Аватар», «Сімпсони») компанія зібрала найбільше в межах індустрії портфоліо персонажів та уявних всесвітів. Утім, до запуску Disney+ підготували й лінійку нового контенту. Насамперед це «Мандалорець» перший серіал у всесвіті «Зоряних війн», за який відповідають режисер «Залізної людини» Джон Фавро і творець «Війн клонів» Дейв Філоні.

Трейлер серіалу «Мандалорець»

Ого, тепер усі будуть запускати свої стримінгові сервіси?

Можливо, не всі, але у 2020 році на ринок вийде ще принаймні два великі гравці – преміальний кабельний канал HBO та загальнонаціональний американський канал NBC.

HBO Max – це повноцінний вихід на ринок виробника «Гри престолів» після проєктів HBO Go та HBO Now. Сервіс почне роботу в травні 2020 року, це буде найдорожча з усіх пропозицій на ринку – 15 доларів. Це ціна за всю бібліотеку HBO (від «Клану Сопрано» до «Вартових», а ще «Друзі», які перейдуть з Netflix), понад 80 нових серіалів до кінця 2021 року (приквели «Гри престолів»), контент партнерів BBC, Adult Swim і CNN («Доктор Хто», «Південний Парк», «Рік і Морті») та бібліотеки з понад 1800 фільмів, включно з екранізаціями коміксів DC («Ліга справедливості») та мульфільмами Studio Ghibli («Мій сусід Тоторо»).

Промо-ролик HBO Max

Peacock – це стримінговий сервіс від каналу NBC, який також запустять у 2020 році. Перевага NBC – класичні комедійні серіали, на яких виросли цілі покоління американців. Наприклад, канал спеціально до запуску Peacock повертає права на американську версію «Офісу» та ситком «Парки і зони відпочинку».

ОК, але я хочу дивитися серіали і фільми прямо зараз. Де їх шукати, крім Netflix, Amazon та Apple?

В Україні є кілька платформ, які мають ліцензію на трансляцію контенту від головних виробників серіалів і фільмів. Сервіси Megogo, OLL.TV, Divan.tv і Sweet.tv співпрацюють з російським онлайн-кінотеатром Amediateka, який є посередником каналів HBO, FX, Showtime, Starz і Cinemax.

Окрім того, 1 січня в тестовому режимі запустили перший український стримінговий сервіс «Такфлікс». Щомісяця у ньому з’являтиметься один український фільм, у січні дебютним проєктом сервісу стала стрічка «2020: Безлюдна країна» Корнія Грицюка. Орендувати фільм на три дні коштує 50 гривень.

Обкладинка: Netflix