Слідом за Netflix та Amazon серіали власного виробництва почав готувати і YouTube. Частково вони доступні для безкоштовного перегляду. The Village Україна розповідає, що пропонує програма і як нею користуватися.

Що таке YouTube Premium і YouTube Originals?

Перезапуск Netflix у форматі стримінгового сервісу та початок виробництва компанією оригінального контенту із флагманського проекту «Картковий будинок» створили на ринку нову категорію.

Netflix привчив аудиторію споживати контент через стримінг, підхопили цю ідею, зокрема, Amazon і Hulu, для яких візитівками стали, наприклад, «Очевидне» та «Історія служниці» відповідно. Facebook уже вийшов на ринок завдяки серіалам «Співчуваю вашій втраті» із зіркою «Месників» Елізабет Олсен та «Королева Америки» із Кетрін Зітою-Джонс на безкоштовному сервісі Facebook Watch.

У 2019 році готується запустити повноцінний стримінговий сервіс і компанія Disney: першим великим ексклюзивом Disney+ повинен стати дебютний серіал у всесвіті «Зоряних війн» «Мандалорець». Флагманом стримінгового сервісу Apple, своєю чергою, має стати серіал, який поверне до формату Дженніфер Еністон.

Проморолик YouTube Originals

Працює у цій категорії і сервіс YouTube. Оригінальний контент у форматі серіалів і повнометражних та документальних фільмів підрозділ Google випускає з 2016 року. Серед іншого прихильні відгуки критиків та користувачів отримав серіал «Кобра Кай» у всесвіті фільмів про «Карате-хлопця», а також низка проектів за участю провідних відеоблогерів YouTube на зразок Лоґана Пола. Відповідає за контент-стратегію YouTube Originals Сьюзан Деніелс, колишня програмна директорка телеканалу MTV.

Оригінальні серіали YouTube здебільшого були частиною YouTube Premium – платної підписки сервісу, раніше відомої як YouTube Red. Програма офіційно доступна в Україні, вона дає можливість за місячну абонплату в 99 гривень переглядати відео на YouTube і слухати музику в сервісі YouTube Music без реклами. Окрім того, підписники отримують доступ до бібліотеки фільмів YouTube.

Серед інших функцій YouTube Premium – можливість попередньо завантажити відео для подальшого перегляду офлайн і безперервне відтворення ролика при згортанні додатку YouTube.

Утім, у листопаді 2018 року компанія вирішила поступово перейти на іншу модель, зробивши оригінальний контент доступним для всіх користувачів YouTube. До 2020 року всі серіали і шоу YouTube Originals будуть доступні для перегляду без оформлення підписки на YouTube Premium. Заробляти на цьому контенті компанія планує завдяки контекстній рекламі у відео – як це працює у звичайних відео для понад 2 мільярдів користувачів сервісу. 

Наразі більшість серіалів YouTube Originals пропонують безкоштовно переглянути кілька перших епізодів. У цьому випадку YouTube маркує епізоди позначками «Безкоштовна серія», а решту пропонує подивитися після оформлення підписки на YouTube Premium. Серед іншого це флагмани сервісу «Початок» від режисера «Обителі зла» Пола В. С. Андерсона, «Імпульс» від режисера «Містера і місіс Сміт» Даґа Лаймана та нового серіалу «Вейн» від сценаристів «Дедпула». Повний безкоштовний сезон можна переглянути, наприклад, у серіалі «Раян Хансен розслідує злочини на телебаченні», також безкоштовним є документальний фільм «Ціна безкоштовного». Та ексклюзивом для підписників YouTube Premium залишиться другий сезон «Кобра Кай», який вийде 2019 року.

Які серіали YouTube Originals варто переглянути

«Кобра Кай»

Cobra Kai

Без Джекі Чана

«Кобра Кай» – це спіноф популярного американського фільму «Карате-хлопець». Ностальгійні емоції за фільмами 80-х серіал використовує краще, ніж нещодавній ремейк із Джекі Чаном у головній ролі. До головних ролей повертаються два головні актори оригіналу, як режисерів шоуранери залучають творців «Машини часу в джакузі» та «Офісу». 

 Для безкоштовного перегляду наразі доступні перші два епізоди серіалу.


Прем’єра: 2 травня 2018 року

Шоуранери: Джон Гурвіц, Хейден Шлоссберґ («Гарольд і Кумар»)

У ролях: Ралф Маккіо, Вільям Зебка («Карате-хлопець»)

«Початок»

Origin

Від режисера «Мортал Комбат» та «Оселі зла»

Команда космічного корабля по дорозі до далекої планети і таємниця, яка становить смертельну небезпеку. «Початок» доводить, що в космосі ніхто не почує крику про допомогу. Перші два епізоди серіалу поставив Пол В. С. Андерсон, відомий за фільмами із Міллою Йовович. У головних ролях – виконавець ролі Драко Мелфоя та Оша із «Гри престолів». 

 Для безкоштовного перегляду наразі доступні перші два епізоди серіалу.


Прем’єра: 14 листопада 2018 року

Шоуранерка: Міка Воткінс

У ролях: Том Фелтон («Гаррі Поттер»), Наталіа Тена («Гра престолів»), 

«Імпульс»

Impulse

Від режисера стрічки «Містер і місіс Сміт»

Даґ Лайман зняв «На межі майбутнього» з Томом Крузом та Емілі Блант, а до того – «Містера і місіс Сміт» та «Ідентифікацію Борна». Менш успішний проект у портфоліо режисера – «Телепорт» із Хейденом Крістенсеном. Ніби виправитися за нього він хоче серіалом «Імпульс», який також використовує як основну фішку телепортацію головного героя. Утім, окрім цього, у шоу порушують тему сексуального насильства.

 Для безкоштовного перегляду наразі доступні перші три епізоди серіалу.


Прем’єра: 6 червня 2018 року

Шоуранер: Джеффрі Лібер («Загублені»)

У ролях: Медді Хессон («Містер Мерседес»)

«Крок вперед: Хай Вотер»

Step Up: High Water

Танці

«Хай Вотер» – це телевізійний спіноф популярної серії танцювальних фільмів «Крок вперед» із Ченнінґом Тейтумом у головній ролі. Це історія про близнючок-танцівниць, які намагаються призвичаїтися до нового міста і школи після переїзду. 

 Для безкоштовного перегляду наразі доступні перші чотири епізоди серіалу.


Прем’єра: 31 січня 2018 року

Шоуранерка: Холлі Соренсен («Крок вперед»)

У ролях: Лорін Маклейн, Петріс Джонс

«Шампейн, Іллінойс»

Champaign Ill

Антураж

Якщо Дональд Ґловер називає серіал «Атланта» «Твін Піксом» з реперами», то «Шампейн, Іллінойс» – «Атланта» без «Твін Піксу». Це історія про антураж популярного хіп-хопера, який несподівано помирає. Що команді робити без лідера – основа комедії. Відповідає за серіал Девід Касп, який у січні запустив комедію «Чорний понеділок» із Доном Чідлом.

 Для безкоштовного перегляду наразі доступні перші три епізоди серіалу.


Прем’єра: 12 грудня 2018 року

Шоуранери: Девід Касп («Чорний понеділок»), Джордан Кехан, Деніел Лібман, Меттью Лібман

У ролях: Джей Феро («У п'ятницю ввечері в прямому ефірі»), Кіт Девід («Спільнота»), Адам Паллі («Щасливий кінець»), Сем Річардсон («Віце-президент»)

Обкладинка: YouTube