Фінал «Гри престолів» називають «культурним івентом, який не варто пропускати», а телеадаптацію саги Джорджа Мартіна «Пісня льоду та полум’я» – «найближчим, що телебачення може запропонувати до статусу блокбастера». Протягом останніх восьми років за битвою за Залізний трон стежили, здається, всі – а ті, хто не стежив, не зволікали повідомити про це у соцмережах. З огляду на розвиток оригінального контенту стримінгових сервісів і той факт, що до Netflix, Amazon і Hulu у сегменті до кінця року приєднаються Disney та Apple, цілком можливо, «Гра престолів» стане останнім серіалом, який зможе збирати настільки великі аудиторії на одному сервісі/каналі.

The Village Україна розповідає про серіали, які в перспективі можуть замінити нам історію Джона Сноу, Дейнеріс і драконів (за винятком спінофів «Гри престолів», які вже перебувають у розробці в HBO). Раніше ми обговорювали фінал «Гри престолів» із письменником Любко Дерешем та психологом Іллею Полудьонним.

«Володар перснів»

The Lord of the Rings

Кадр із фільму «Володар перснів: Хранителі персня»

Що це: певно, головна фентезі-сага в історії: Фродо, Смігол і «моє золото»

Чому може замінити «Гру престолів»: найдорожчий і наймасштабніший серіал в історії, до розробки залучають одного з творців «Гри престолів»


Логічно припустити, що найбільше шансів знову зібрати феноменальну аудиторію «Гри престолів» має адаптація саги, без якої не було б «Гри престолів». Свого часу кіноадаптація «Володаря перснів» Джона Толкіна не лише стала однією з найбільш комерційно успішних трилогій, а й заслужила «Оскар» за найкращий фільм року. Серіал-приквел саги готує Amazon, і його вже називають найдорожчим телевізійним проектом в історії: стримінговий сервіс заплатив за ліцензію на трилогію близько 250 мільйонів доларів, усього ж на виробництво п’яти сезонів «Володаря перснів» про другу епоху Середзем'я планують витратити понад мільярд доларів. Нова версія саги навряд чи вийде раніше як 2021 року, але вже відомо, що творців консультує один із творців «Гри престолів» Браян Коґман – «третя голова дракона», як його називає Джордж Мартін.


Прем’єра: 2021 рік

Сервіс: Amazon

Хто робить: Браян Коґман («Гра престолів»)

«Світ Дикого Заходу»

Westworld

Трейлер третього сезону серіалу «Світ Дикого Заходу»

Що це: серіал про самосвідомих роботів, які захоплюють світ(и)

Чому може замінити «Гру престолів»: тепер це одне з головних шоу каналу HBO


Перший тизер третього сезону «Світу Дикого Заходу» невипадково прив’язали до фіналу «Гри престолів» – HBO розглядає серіал про людиноподібних роботів як один із головних проектів після закінчення «Пісні льоду та полум’я». За «Світ Дикого Заходу» відповідають люди з досвідом роботи над проектами штибу «Зоряних війн» і «Темного лицаря», до того ж його концепція передбачає незліченну можливість історій та сетингів. У другому сезоні нам показали Світ самураїв, але це точно не вичерпний список можливих парків атракціонів. Якщо вірити тизеру, центральним персонажем нового сезону стане персонаж Аарона Пола – актора, який продовжує шукати себе після закінчення Breaking Bad.


Прем’єра: 2020 рік

Канал: HBO

Хто робить: Джонатан Нолан («Темний лицар»), Ліса Джой («Живий за викликом»)

У ролях: Еван Рейчел Вуд («Березневі іди»), Джеффрі Райт («Казино «Рояль»), Аарон Пол («Пуститися берега»)

«Відьмак»

The Witcher

Трейлер серіалу «Відьмак»

Що це: величезний фентезі-всесвіт Анджея Сапковського, феномен якого вже перевірили на популярній серії відеоігор

Чому може замінити «Гру престолів»: перша велика фентезі-сага на Netflix


«Відьмак» – ще один величезний літературний фентезі-всесвіт, до якого вже отримав доступ великий стримінговий сервіс. Найбільш відомий герой польського письменника Анджея Сапковського Ґеральт за адаптацією в однойменній серії відеоігор від польської студії CD Projekt Red. Але серіал на Netflix може збільшити і без того велику популярність Континенту – для цього сервіс уже залучив виконавця ролі Супермена Генрі Кавілла. 


Прем’єра: 20 грудня

Сервіс: Netflix

Хто робить: Лорен Шмідт Хіссріч («Захисники»)

У ролях: Генрі Кавілл («Бетмен проти супермена»)

«Добрі передвісники»

The Good Omens

Трейлер серіалу «Добрі передвісники»

Що це: фантасти Ніл Ґейман і Террі Пратчетт об’єдналися заради кінця світу

Чому може замінити «Гру престолів»: Бенедикт Камбербатч у ролі Сатани, Френсіс Макдорманд у ролі Бога


«Добрі передвісники» – роман, який автор «Зоряного пилу» Ніл Ґейман написав разом із Террі Пратчеттом. Якщо коротко, то це «Апокаліпсис» від двох провідних фантастів сучасності, головними героями якого є янгол і демон. У телеадаптації цих персонажів зіграють Майкл Шин і колишній Доктор Девід Теннант. Роль Сатани виконає Бенедикт Камбербатч, а Бога – оскарівська лауреатка Френсіс Макдорманд. Ще одна гарна новина – серіал виходить уже за тиждень.


Прем’єра: 31 травня

Канал: BBC Two

Хто робить: Ніл Ґейман («Американські боги»)

У ролях: Девід Теннант («Доктор Хто»), Майкл Шин («Королева»)

«Мандалорець»

The Mandalorian

Панель серіалу «Мандалорець» на Star Wars Celebration 2019

Що це: перший серіал у всесвіті «Зоряних війн», перший флагман нового стримінгового сервісу Disney

Чому може замінити «Гру престолів»: масштаб далекої-далекої галактики, а ще Оберин Мартел у головній ролі


«Мандалорець» – перший неанімаційний серіал у всесвіті «Зоряних війн» і флагманський проект нового стримінгового сервісу Disney, який готуються запустити 2019 року. Події серіалу Джона Фавро, який співпрацює із Disney від «Залізної людини» до цьогорічного «Короля лева», впишуть в офіційну хронологію далекої-далекої галактики між шостим і сьомим епізодами «Зоряних війн». Провідну роль найманця з планети Мандалор виконає зірка «Гри престолів» Педро Паскаль. За постановку окремих епізодів відповідають Тайка Вайтіті («Тор: Раґнарок»), Брайс Даллас Говард («Мандерлей») і Рік Фамуїва («Наркотик»).


Прем’єра: 12 листопада 2019

Сервіс: Disney+

Хто робить: Джон Фавро («Залізна людина»)

У ролях: Педро Паскаль («Гра престолів»), Нік Нолті («Мис Страху»), Джина Карано («Форсаж 6»), Джанкарло Еспозіто («Краще дзвоніть Солу»)

«Вартові»

Watchmen

Тизер серіалу «Вартові»

Що це: телеадаптація культового графічного роману, через який усі дізналися про тест Роршаха

Чому може замінити «Гру престолів»: ще один проект, на який робить ставку HBO


Культовий графічний роман Алана Мура знову екранізують – за десять років після неоднозначної кіноадаптації Зака Снайдера. Цього разу за головне нуарне висловлювання у жанрі супергероїв відповідає Деймон Лінделоф, який починав із команди Джей Джей Абрамса в «Загублених» і врешті зробив «Залишені» одним із найкращих серіалів початку століття. У ролі Озимандія в серіалі зіграє Джеремі Айронс, також у нових «Вартових» з’являться Дон Джонсон, Джин Смарт і Тім Блейк Нельсон.


Прем’єра: осінь 2019 року

Канал: HBO

Шоуранер: Деймон Лінделоф («Залишені»)

У ролях: Джеремі Айронс («Кафка»), Тім Блейк Нельсон («О, де ж ти, брате?»), Реджина Кінґ («Рей»)

«Halo»

Halo

Кадр з гри «Halo»

Що це: адаптація популярної відеогри у науково-фантастичному сетингу від Спілберга

Чому може замінити «Гру престолів»: величезний всесвіт, величезна фанатська база у США


Іноді дива трапляються. Екранізація Halo, головного ексклюзиву ігрової платформи Microsoft, перебувала в підвішеному стані від формального анонсу в 2013 році, коли Xbox оголосили, що як виконавчий продюсер за проект відповідає Стівен Спілберг. За цей час проект встигли залишити режисери Ніл Бломкамп («Район №9») і Руперт Ваят («Повстання планети мавп»). Утім, у лютому канал Showtime підтвердив замовлення серіалу і початок виробництва до кінця 2019 року. Тепер протистояння людства в особі Мастера Чіфа з іншопланетним Ковенантом ставитиме режисер «Чорного дзеркала» Отто Батхерст.


Прем’єра: 2020 рік

Канал: Showtime

Хто робить: Стівен Спілберг («Врятувати рядового Раяна»), Отто Батхерст («Чорне дзеркало»), Кайл Кіллен («Самотня зірка»)

У ролях: Пабло Шрайбер («Помаранчевий – хіт сезону»)

«Колесо часу»

The Wheel of Time

Фото оригінільного комікса «Колесо часу» / Matthew Freeman

Що це: друга за накладами після «Володаря перснів» фентезі-сага

Чому може замінити «Гру престолів»: фентезі-матеріал на добрих десять сезонів


«Колесо часу» – це фентезі-серія, яка за загальними накладами поступається тільки «Володарю перснів». Права на екранізацію чотирнадцяти книг Роберта Джордана придбав Amazon, який розроблятиме проект спільно з кіностудією Sony. Великий фентезійний всесвіт, філософський підтекст і жінка у центрі сюжету – цей матеріал не міг довго залишатися без великої адаптації. Проект замовили наприкінці 2018 року, поки немає інформації про початок зйомок.


Прем’єра: ?

Сервіс: Amazon

Хто робить: Рейф Джадкінс («Агенти Щ.И.Т.»), Ута Брізевіц («Світ Дикого Заходу»)

«Дивовижні історії»

Amazing Stories

Кадр з оригінального серіалу «Дивовижні історії»

Що це: відновлення класичного серіалу Спілберга на новому стримінговому сервісі Apple

Чому може замінити «Гру престолів»: магія Спілберга


Окрім того, що проект має геніальну назву, «Дивовижні історії» відомі тим, що це серіал Стівена Спілберга. Власне, навіть «Батарейки не додаються» свого часу мали бути не окремим фільмом, а одним з епізодів шоу. Автор «Іншопланетянина» та «Списку Шиндлера» відновить проект на новому стримінговому сервісі Apple. Зйомки серіалу вже закінчилися, тому він має стати одним із перших у лінійці Apple TV+.


Прем’єра: 2019 рік

Сервіс: Apple TV+

Хто робить: Cтівен Спілберг («Лінкольн»), Едвард Кітсіс («Загублені»), Адам Горовіц («Якось у казці»)

У ролях: Едвард Бернс «Врятувати рядового Раяна»), Керрі Біше («Зупинись і гори»)

«Y: Останній чоловік»

Y: The Last Man

Тизерний кадр до серіалу «Y: Останній чоловік»

Що це: адаптація серії коміксів про останнього чоловіка на Землі

Чому може замінити «Гру престолів»: тут теж багато хто помирає


В один момент помирають всі живі створіння з Y-хромосомою – тобто всі чоловіки на світі. Планету залишають жінкам – і одному обраному, Йоріку Брауну. «Y: Останній чоловік» – це телеадаптація серії коміксів видавництва Vertigo, за яку відповідає канал «Американської історії жахів» та «Атланти».


Прем’єра: 2020 рік

Канал: FX

Хто робить: Майкл Ґрін («Лоґан»), Ейда Машака Крол («Джессіка Джонс»)

У ролях: Даян Лейн («Невірна»), Баррі Кіоґан («Убивство священного оленя»), Лашана Лінч («Капітан Марвел»)

Обкладинка: HBO