Фонд державного майна України передає Гостиний двір до сфери управління Мінкульту, повідомляє керівник міністерства Олександр Ткаченко.

Перше засідання комісії з питань передачі пам’ятки провели 17 червня. Наразі комісія оглянула комплекс та винесла рішення, що Гостиний двір віддадуть в управління Мінкульту 29 червня 2021 року.

Тепер розпочнеться розробка проєктно-кошторисної документації та перші протиаварійні роботи для збереження будівлі.


Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

Наразі Гостиний двір перебуває в державній власності, на балансі Фонду держмайна. КМДА вже судилася з Фондом держмайна через охоронний договір на будівлю й виграла, однак договір так і не уклали, а протиаварійні роботи не провели.

КМДА з 2017 року просить передати Гостиний двір у комунальну власність, щоб створити там культурний хаб і розмістити Музей історії Києва, який не має повноцінного приміщення.

У січні 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко також висловив бажання взяти Гостиний двір на баланс свого міністерства. Він казав, що розмістять там Національний музей сучасного мистецтва. Пізніше міністр заявив, що для музею сучасного мистецтва знайшли нове місце, але не відмовився від ідеї забрати будівлю.

Кличко виступив проти передачі будівлі Мінкульту. Київрада зверталася до Кабміну з вимогою віддати будівлю місту.

У травні 2021 року уряд надав пам’яткам «Комплекс споруд Контрактової площі» та «Гостиний двір» у Києві категорію національного значення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА та фото: Анна Бобирєва для The Village Україна